להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
אחת מהצעות החוק השנויות במחלוקת שהקואליציה מקדמת היא של ח"כ חנוך מילביצקי, שתאסור להשתמש בדמי החבר שמגיעים אליה למה שלא מוגדר כ"פעילות חובה". הנימוק לכך הוא שמדובר בתשלום חובה לעוסקים במקצוע, ולכן הוא צריך לממן רק את הפעילות ההכרחית. אבל יו"ר הלשכה עו"ד עמית בכר פקפק במניע: "הצעת החוק הזאת… לא נועדה לרווחתם של עורכי הדין", הוא אמר בערוץ כנסת. "דמי החבר בישראל נמוכים מאוד ביחס לעולם". האומנם?
● החוק להגבלת תקציב לשכת עורכי הדין: המחלוקת והקצב המואץ של החקיקה
● הייעוץ המשפטי: יש לאפשר ללשכת עורכי הדין להתנגד לממשלה
לא מצאנו סקירה משווה בנושא, וגם כשפנינו לדוברות הלשכה נאמר שאין לה נתונים. אי לכך, בדקנו מדגמית שורה של מדינות החברות ב־OECD, באמצעות מידע מהלשכות ובעזרת עמיתינו בארגונים החברים ברשת הבינלאומית של בודקי העובדות (IFCN). הצלחנו להגיע כך לדמי החבר של 18 לשכות (כולל ישראל), ואת הרשימה המלאה תוכלו לראות בבדיקה המלאה באתר. לא מדובר ב־18 מדינות, שכן בחלקן בחנו מספר לשכות אזוריות (למשל ארה"ב וטורקיה).
את דמי החבר בכל הלשכות המרנו לשוויים בכוח הקנייה במדינה, מה שידוע גם כדולר PPP, כפי שהופיעו באתר הבנק העולמי. זאת מאחר שבכר דיבר על רווחת עורכי הדין, והשוואה מסוג זה מאפשרת לדעת את הפגיעה בכיסם (למרות הביקורת על שיטת ה־PPP).
בישראל דמי החבר המקוריים ל־2024 תוכננו לעמוד על 666 שקל לעורכי דין עם ותק של עד שלוש שנים ו־1,112 לבעלי ותק גבוה יותר. בגלל המלחמה ניתנה הנחה שהורידה את המחיר ל־576 ו־966 שקל בהתאמה. בדקנו את דמי החבר המקוריים, מתוך הנחה שהם משקפים טוב יותר את מה שהלשכה תגבה בטווח הארוך. לאחר המרה, דמי החבר עומדים על 185 דולר PPP לעורכי דין חדשים ו־309 לוותיקים.
איך זה בהשוואה לעולם? קשה להגיד בדיוק, שכן השונות לפי ניסיון וסוג מקצוע משתנה מלשכה ללשכה. לכן, השווינו עורכי דין חדשים למדי וכאלו עם חמש שנות ותק. בהשוואה כזו, מתוך 18 הלשכות, ישראל מגיעה למקום ה־13 בקרב עורכי הדין החדשים ולמקום ה־12 בקרב עורכי הדין הוותיקים. אכן, דיי נמוך. הממוצע גבוה כמעט פי 3 מבישראל לעורכי הדין החדשים, וכמעט פי 2 לוותיקים.
והנה השיאניות: עורכי דין חדשים ישלמו את דמי החבר הגבוהים ביותר בהולנד (1,483 דולר PPP), והוותיקים בפינלנד (1,565). דמי החבר הנמוכים ביותר שמצאנו הם בניו זילנד לחדשים (83) ואירלנד לוותיקים (106). כמובן, זה רק מתוך המדגם, אבל נראה שהאינדיקציה היא שדמי החבר בישראל נמוכים ביחס ללשכות רבות בעולם.
לסיכום: מבדיקה מדגמית עולה שבערכי כוח קנייה, דמי לשכת עורכי הדין בישראל נמוכים יותר מאשר מבמדינות רבות החברות ב־OECD. עם זאת, מדובר במדגם קטן שמקשה להגיע למסקנה סופית.
תחקיר: אוריה בר־מאיר
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: עמית בכר
תפקיד: יו"ר לשכת עורכי הדין
תוכנית: ועדת מעקב, ערוץ כנסת
תאריך: 5.12.24
ציטוט: "דמי החבר (בלשכת עורכי הדין) בישראל נמוכים מאוד ביחס לעולם"
ציון: ללא ציון
על רקע הצעת החוק שתפגע בעצמאות לשכת עורכי הדין בכל הקשור לתקציבה, התראיין ראש הלשכה עו"ד עמית בכר ב"ועדת מעקב" של ערוץ כנסת. בגלל שהצעת החוק המקורית דרשה להעביר את השליטה בגובה דמי החבר ללשכה - המחייבים את כל עורכי הדין הפעילים - בכר תקף את ההצעה: "כל הצעת החוק הזאת, אוקיי, היא לא נועדה לרווחתם של עורכי הדין. דמי החבר בישראל נמוכים מאוד ביחס לעולם והם נמוכים מאוד ביחס למשימות שאנחנו עושים". לכן, ערכנו השוואה בין דמי החבר בלשכת עורכי הדין בישראל לבין מקבילותיה בעולם.
ההצעה עליה דנו בתוכנית היא תיקון מס' 46 לחוק לשכת עורכי הדין של ח"כ חנוך מילביצקי, שבנוסחה הראשוני ביקשה להעביר את השליטה על גובה דמי החבר של הלשכה מהלשכה עצמה לשר המשפטים, אך לאחר מכן היא שונתה כך שדמי החבר יוכלו לשמש רק למימון פעילות הלשכה שמוגדרת כ"פעילות חובה", בעוד מה שמוגדר כ"פעילות רשות" יתוקצב ממקורות מימון אחרים.
מתודולוגיה
פנינו ראשית לדוברות לשכת עורכי הדין, מבלי לציין שהנבדק הוא בכר עצמו, כדי לבדוק אם יש בידיהם השוואה מסוג זה, ונענינו בשלילה. לכן, פנינו לדוברויות של מספר לשכות עורכי דין נבחרות בעולם וכמו כן פנינו לארגוני בדיקת עובדות שכמו המשרוקית החברים גם הם ברשת הבינלאומית של בודקי העובדות (IFCN), שנדרשים לעמוד במספר כללים להבטחת איכות הבדיקות, כדי שיספרו לנו על המתרחש בארצם.
לפני המעבר למספרים, חשוב לציין מספר הערות מתודולוגיות. ראשית, כפי שגם הראינו בבדיקה קודמת, לא כל לשכות עורכי הדין הן ארציות, ובחלק מהמדינות החלוקה היא אזורית. במקרים כאלו ניסינו במידת האפשר להביא דוגמה מיותר מאזור אחד. שנית, בחרנו לעשות את ההשוואה לפי שווי כוח הקנייה של המטבע בכל מדינה (מה שמכונה גם דולר PPP), על מנת להבין את המשמעות הכספית עבור כל לשכה שמקבלת את דמי החבר. את ההמרה עשינו באמצעות נתוני 2023 (האחרונים שזמינים) של הבנק העולמי.
דמי החבר בישראל
נתחיל מדמי החבר בלשכת עורכי הדין בישראל. בינואר פרסמה הלשכה שבשל המלחמה דמי החבר ל-2024 למי שמחזיקים בוותק של יותר משלוש שנים יעמדו על 966 שקל, הנחה מ-1,112 כפי שתוכנן במקור. במונחי PPP מדובר במחיר של 308.89 לפני הנחה ו-268.33 לאחריה. דמי החבר לפני הנחה לעורכי דין עם ותק של פחות משלוש שנים הוא 666 שקל, שהם 185 דולר PPP. בחרנו להשתמש בדמי החבר המקוריים, מתוך נקודת הנחה שהם אלו שמשקפים לטווח ארוך יותר את דמי החבר שהלשכה גובה.
דמי חבר במדינות עם לשכות מפוצלות
באיטליה, כך הסבירו לנו בארגון בדיקת העובדות האיטלקי Pagella Politica, דמי החבר משתנים מלשכה ללשכה. במילאנו, למשל, דמי החבר עומדים על 250 אירו, שהם 416.67 דולר PPP. בטורינו, לעומת זאת, עורך דין עם הכנסה שנתית של פחות מ-120 אלף אירו ישלם 231 אירו לשנה, שהם 385 דולר PPP. לפי עמיתנו היווניים באתר FactReview, גם ביוון דמי החבר משתנים מלשכה אזורית ללשכה אזורית, ושם גם אין מדיניות עקבית של פרסום דמי החבר. דמי החבר ל-2024 בפיראוס, למשל, נעים בין 90 ל-200 אירו בהתאם לוותק ולמעמד, שהם בין 180 ל-400 דולר PPP. גם בטורקיה, כך הסבירו לנו בארגון Teyit, ישנו שוני בין אזור לאזור. ב-2024 דמי החבר בלשכת עורכי הדין של איסטנבול עמדה על 2,067.6 לירות טורקיות, שהן 295.37 דולר PPP. באנקרה התשלום היה גבוה יותר, 2,801.6 לי"ט, קרי 400.23 דולר PPP.
גם בארצות הברית הלשכה אינה פדרלית אלא בהתאם למדינות. לכן עשינו בדיקה מדגמית של כמה מהן. במדינת ניו יורק דמי החבר ינועו בין 179.4 דולר (ותק של שנה עד שנתיים, השנה הראשונה חינם) ל-395.4 דולר (לבעלי ותק של יותר משבע שנים). יצוין שדולר אמריקאי שווה לדולר PPP. בקליפורניה דמי החבר עמדו ב-2024 על 510 דולר, ויועלו ב-2025 ל-598 דולר. במיין התשלום מתחיל ב-110 דולר לשנה הראשונה והשנייה, 160 דולר לשנה השלישית והרביעית ו-265 דולר לאחר מכן.
דמי חבר במדינות עם לשכות אחודות
מאתר החדשות האסטוני Delfi הפנו אותנו ללשכת עורכי הדין הארצית, שם עורך דין ישלם 70 אירו מדיי חודש, שמהווים 840 אירו בשנה, שהם 1,400 דולר PPP. באירלנד, כפי שהראו לנו בודקי העובדות של TheJournal, נכון ל-2022, דמי החבר השנתיים עמדו על 85 אירו, שהם 106.25 דולר PPP. לפי האתר של לשכת עורכי הדין הקנדית, התשלום השנתי עומד על 587 דולר קנדי, שהם 489.17 דולר PPP, ובשלוש השנים הראשונות על 264.15, קרי 220.13 דולר PPP.
אתר לשכת עורכי הדין של הולנד מוביל לדוח לפיו יש שתי קטגוריות של עורכי דין: 1 ו-2. עורכי דין בקטגוריה 1 התבקשו לשלם ב-2024 לא פחות מ-1,038 אירו, שהם 1,482.76 דולר PPP. בקטגוריה 2, שנועדה למי שמכניסים פחות מ-40 אלף אירו בשנה, דמי החבר עומדים על 339 אירו, שהם 484.29 דולר PPP. לשכת עורכי הדין של ניו זילנד משנה את דמי החבר שלה לפי הוותק, והם נעים בין 125 דולר ניו זילנדי (83.33 דולר PPP) לבעלי ותק של עד שלוש שנים ועד 700 דולר ניו זילנדי (466.67 דולר PPP) לעורכי דין בכירים שזכו בתואר King's Counsel. חברות בלשכת עורכי הדין השווייצרית תעלה 190 פרנקים שווייצרים בשנה, שהם גם 190 דולר PPP. בדנמרק חברות תעלה 8,800 כתר דני, שהם 1,442.61 דולר PPP. בפינלנד חברי הלשכה מתבקשים לשלם דמי חבר ו"דמי פיקוח", שיגיעו יחד ל-776 אירו לשנה לחברים חדשים (לא ברור באיזה ותק מדובר), שהם 970 דולר PPP, ו-1,252 לוותיקים (1,565 דולר PPP).
דמי חבר במדינות עם לשכות משולבות
מאתר France 24 הסבירו לנו שיש שילוב: כל עורכי הדין במדינה מחויבים לשלם ללשכה הארצית סכום של 440 אירו בשנה - 628.57 דולר PPP - אך בנוסף לכך כל עורך דין משויך ללשכה אזורית, שלה הוא צריך לשלם סכום נוסף. דוברות לשכת עורכי הדין של ספרד הסבירה לנו שגם שם קיים הסבר דומה: ישנו תשלום של 40.63 אירו (67.72 דולר PPP) באופן ארצי, אך כל אחד מחויב גם בתשלום משתנה ללשכה האזורית. הדוגמה שקיבלנו הייתה של מדריד: 152 אירו לשנה הראשונה (253.33 דולר PPP) ו-388 אירו בכל שנה שלאחר מכן (646.67 דולר PPP). בשילוב הלשכה הארצית, מדובר בסכום שגבוה מהתשלום בישראל.
מדינות שאינן חברות ב-OECD
בנוסף, קיבלנו התייחסות משתי מדינות שאינן חברות ב-OECD: ניגריה וגאורגיה. בניגריה, כך הסבירו לנו באתר FactCheckHub, דמי החבר נעים בהתאם לוותק בין 5,000 ל-50,000 נאירה, שהם בין 30.16 ל-301.57 דולר PPP. בגאורגיה, כפי שנאמר לנו ב-Myth Detector, התשלום עומד על 200 לארי, שהם 222.22 דולר PPP.
השוואה
בחנו את 18 לשכות עורכי הדין במדינות החברות ב-OECD (לא השתמשנו בנתון לגבי טורינו, בגלל שהשונות שם מקשה להשוות את דמי החבר ללשכות אחרות). השווינו גם לעורכי דין חדשים, וגם לעורכי דין אחרי חמש שנות ותק (שלצורך העניין ייקראו כאן "ותיקים"). לטובת הנוחות, ניתן לראות את הטבלה המסכמת כאן. בקרב עורכי הדין החדשים, ישראל נמצאת במקום ה-13, ומקרב הוותיקים במקום ה-12, מה ששם אותה במקום נמוך בטבלה. בקרב החדשים, הממוצע במדגם עומד על 525.19 דולר PPP, פי 2.8 מהתשלום בישראל. בקרב הוותיקים הממוצע הוא 611 דולר PPP, כמעט פי 2 מהתשלום בישראל.
כל אלו מהווים אינדיקציות לכך שאכן בישראל דמי החבר בלשכת עורכי הדין נמוכים ביחס לעולם המפותח. עם זאת, מדובר ב-18 לשכות בלבד, מתוך עשרות שקיימות בעולם ולא הצלחנו למצוא לגביהן מידע מספיק. לכן, קשה לקבוע בהכרח אם זה נכון.
פנינו ללשכת עורכי הדין לתגובה אך זו לא נמסרה.
לסיכום, האינדיקציות מראות שאכן דמי לשכת עורכי הדין בישראל נמוכים ביחס ללשכות אחרות בעולם המפותח. עם זאת, המדגם בו נעשה שימוש הוא קטן ולכן מקשה להגיע לתוצאה סופית. לכן הוחלט להשאיר את הבדיקה ללא ציון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.