לא פשוט לאנשים לחשוב על סוף חייהם ועל מה שיקרה לאחר מותם, אך מוסכם שיש להיערך לכך, בוודאי כשמעורבים בסיפור הון ונכסים רבים. גישות שונות קיימות לטיפול בנושא. הנה לאחרונה פרסם גורו ההשקעות והמיליארדר וורן באפט מכתב למשקיעים שבו הסביר באריכות כיצד יעביר את רוב הונו לילדיו, שיידרשו לחלק אותו בהדרגה למטרות פילנתרופיות.
● מנצל את הירידות? שלוש המניות שרכש וורן באפט
● למי שייכת הדירה? מה פסק בית המשפט בנוגע להסכם מתנה שלאחר המוות
באפט הוסיף במכתב עצות לחיים, ובין היתר ציין שלדעתו הורים עשירים "צריכים להשאיר לילדיהם מספיק כדי שיוכלו לעשות הכול, אבל לא מספיק כדי שיוכלו לא לעשות כלום". כן הוא המליץ להורים לתת לילדיהם הבוגרים לקרוא את הצוואה עוד לפני מות ההורים, כדי שיבינו את ההחלטות מאחוריה.
במקרה אחר, בעיתון הבריטי Sun פרסמו לאחרונה כתבה ובה דוגמאות לידוענים שהחליטו לא להוריש את הונם לילדיהם. השחקן דניאל קרייג, שגילם את דמותו של ג'יימס בונד בכמה סרטים, אמר: "אני לא רוצה להשאיר סכומים גדולים לדור הבא. הפילוסופיה שלי היא להיפטר מהכול או לתת הכול לפני שאתה הולך". ואילו השף גורדון רמזי הגדיל ואמר שלא ישאיר אפילו פני אחד לילדיו, כי הוא חושש שזה "יהרוס אותם". הוא כן הסכים להותיר לכל אחד מהם פיקדון שיעזור להם לחסוך לדירה.
דניאל קרייג / צילום: ap, Vianney Le Caer
תכנון נכון לטווח ארוך
איך נערכת המשפחה לשלב הבא, בפרט כשהיא עתירה מאוד בנכסים, ולא תמיד קיימת הסכמה על הכול? משה רוח, מנכ"ל IBI Trust IL, עוסק בדיוק בנושא הזה. "זו סוגיה מרתקת וזכות גדולה", הוא מספר. באי.בי.אי מציעים את השירות למשפחות עם עשרות מיליוני דולרים ומעלה. "השירות מתחיל תמיד בשאלת המטרה; למשפחה יש המון כסף, נכסים, לפעמים גם חברות בארץ ובחו"ל, אז קודם כל מבררים מה המטרה ואחר כך צוללים לניתוח הנכסים והסוגיות", אומר רוח.
משה רוח / צילום: אילן בשור
"השאלה היא איך ההון שבעליו יצר פוגש את המטרות שלו?" הוא מוסיף. "לרוב זה לא פוגש. אנחנו עוזרים בחשיבה של התכנון הבין-דורי, כשהתכנון הנכון מתחיל ממה יש לי, מה אני רוצה ואיך אממש זאת בעתיד".
המודעות כאן אינה גבוהה, לדבריו: "במקרה המתקדם בעל ההון פגש עו"ד ובנה צוואה, שמתייחסת גם למבנה הנכסים, וכוללת למשל חלוקה של כסף לאחד הילדים ודירה לאחר. אבל לרוב אין התייחסות לתכנון ארוך טווח של ההון והמשפחה", אומר רוח.
הוא מזהה התחלה של שינוי בגישה, אך לדבריו "ישראל נמצאת היום איפה שארה"ב הייתה לפני 50 שנה במובן של תכנון נכון של עיזבונות, צוואות ונאמנויות". הבדל נוסף נוגע לפילנתרופיה, "שם אנחנו עוד בחיתולים", כהגדרתו. אם בארה"ב חלק התרומות מהתמ"ג מגיע ל-1.7%, בישראל הוא רק 0.5%. באי.בי.אי עוזרים להקים גם קרנות שישמשו לצדקה, "במטרה לממש חזון מורכב יותר מחלוקת כספים דיכוטומית לאחר מותו".
צוואה - פתרון חלקי
רוח אומר שבעבר היה שומע הרבה את המשפט "למה להתערב בחיי הילדים?", אך לדעתו, ההתערבות בחיי הילדים כבר קרתה מרגע שההון קיים. "גורדון רמזי אומר שלא ישאיר לילדיו את ההון כדי לא לפגוע בהם, כי הון משמעותי עלול לשבש את החיים. אבל נאמנות (trust) יכולה לממש חזון חברתי ומשפחתי ולהגן על בני המשפחה".
גורדון רמזי / צילום: ap, Richard Shotwell
רוח מזכיר גם את מכתבו של באפט ואומר שחשוב לקחת משם את המסקנה שתכנון עיזבון נכון מגן על ההון והמשפחה ולא מתייחס רק לנכסים. "צוואה היא פתרון חלקי", הוא מדגיש. "בארה"ב, גם לבעלי הון צנוע של מיליונים בודדים יציעו תמיד נאמנות, וכאן עוד אין מספיק מודעות".
דוגמה לנאמנות מוצלחת היא של משפחה שבנתה נאמנות עם הרבה חלוקות, כמו חלוקה חודשית לכל ילד, דירה לכל נכד שמתחתן וחלוקת 10% מהרווחים השנתיים לצדקה.
למעשה, בנאמנות נבנה מבנה משפטי שפותר הרבה מהחששות של סכסוכי ירושה, משום שבעל ההון עושה זאת עוד בחייו. "רוב סכסוכי הירושה מגיעים כשבאים לממש צוואה. הפתרון שלנו הוא לחשוב מראש מה רוצים לעשות עם ההון, ובעזרת מה שנכנס לנאמנות לבנות את החזון המשפחתי הפיננסי, ו'לדלג' על העברה בין-דורית", מציין רוח.
לדבריו: "אם יש למשפחה חברה ששווה מאות מיליונים, ילד אחד מעורב בחברה והאחרים לא. מה עושים? נותנים לילד המעורב את השליטה והוא ידאג לאחים? בעצם ההחלטה - פירקתי את המשפחה".
המלצות להעברת הון בין-דורי:
● לבדוק איך ההון שנצבר משרת את המשפחה
● להסתכל על הצרכים ולא על הנכסים
● לנהל שיח בתוך המשפחה
● לבצע תהליך ארוך כשההורה עדיין בחיים
● הטעות הגדולה ביותר: לטמון את הראש בחול
אתגר מתעשרי ההייטק
שינוי שרוח מזהה בשנים האחרונות הוא הצמיחה במספר המיליארדרים בארץ בעקבות הצלחת ההייטק, מה שמוביל לכך שהרבה מהם צעירים. "האתגר גדול יותר מאשר אצל מבוגרים", הוא אומר. "אם אדם בן 40 לא יתכנן נכון, ויקרה לו משהו - זה גרוע גם להון וגם למשפחה. אם יש לו ילדים קטינים החלק שלהם בירושה ינוהל על-פי האפוטרופוס הכללי. בגיל 18 הילד שלו ייפגש עם עשרות מיליוני דולרים ושום דבר טוב לא ייצא מזה".
מה הטעויות המרכזיות שאתה נתקל בהן?
"הטעות שחוזרת כמעט בכל משפחה היא לחשוב על הנכסים ולא על הצרכים. צריך תמיד לשאול איך זה משרת את המשפחה. האם חשוב שהחברה המשפחתית תהיה פעילה או שהמשפחה תהיה שלמה? לכל תשובה יש תכנון אחר.
"טעות אחרת היא תכנון עיזבון שנובע מאילוצים - האיש נשוי בשלישית ומחויב לשלמות המשפחה, אך יש לו גם ילדים ממערכות יחסים קודמות, והאתגר הוא לסנכרן הכול. מי שלא יתכנן נכון - נקרא עליו בהמשך בעיתון. מי שיתכנן נכון יישאר מתחת לרדאר".
עורכות הדין שירי מלכה ואושר פיליסה הללי ממשרד שבלת נתקלות גם הן לא פעם בטעויות שאנשים עושים בהעברה בין-דורית. מלכה מובילה את תחום ניהול ההון וההעברה הבין-דורית בשבלת, והללי מתמחה בתחום לפי הדין האמריקאי. הן מובילות תהליכים ארוכי-טווח עם המשפחות ועוסקות לא מעט במשפטי ירושה בינלאומיים, בהתאם לפיזור הנכסים.
עו''ד שירי מלכה, שותפה בשבלת, מובילה את תחום ניהול הון והעברה בין דורית / צילום: אורן דאי
לדברי מלכה, "הרבה משפחות לא מייצרות שיח, וזו טעות מרכזית. ההורים לא מדברים ולא מבינים מה הילדים רוצים. יש משפחות עם עסקים שמהותיים לכלכלה כולה, וחשוב שלא יהיו בהם זעזועים בתהליך".
סוגיות מיסוי בחו"ל
לדבריהן, יש לחשוב על היבטי מיסוי, המשך העסק, ואירועים של חוסר כשירות. מלכה: "להעברה בין-דורית יש שלושה טריגרים: פטירה הוא הברור מאליו, אבל גם חוסר כשירות בשל מחלה, זקנה או תאונה; ותהליך אסטרטגי של העברה כשההורה בחיים. לשם אנחנו מכוונים, וככל שהתהליך ארוך יותר - איתנות העסק תהיה גדולה יותר".
עו''ד אושר פיליסה הללי, שותפה בשבלת, מתמחה בניהול הון והעברה בין דורית לפי הדין האמריקאי / צילום: אורן דאי
הללי מספרת על מקרה שמלווה אותה מתחילת דרכה, כשעבדה כעו"ד בארה"ב ואישה הגיעה אליה לכתיבת צוואה, אך נפטרה לפני שהספיקה לחתום. "היא לא רצתה להשאיר כלום לבת שלה, שאיתה לא הייתה בקשר, והשאירה הכול לאחיה. מכיוון שלא הספיקה לחתום, לפי חוק ההורשה, הכול עבר לבת".
מלכה מספרת על אמא מבוגרת בעלת עסק, עם שתי בנות - אחת מנכ"לית העסק והשנייה עבדה בשיווק. "המנכ"לית ניסתה להשתלט על העסק ולהדיר את אחותה, כשכל אחת לוחצת על האמא ונוצר סכסוך גדול, שפגע גם בחברה".
נושא העברת ההון, הן מדגישות, נוגע לכל אחד, ולא רק לעשירים מאוד. לדברי מלכה, "לאנשי מעמד ביניים ישראלי יש נכס או שניים, השקעות בארץ ולפעמים בחו"ל, וכל משפחה צריכה לתכנן כי לפעמים יש מיסוי שבכלל לא מודעים אליו. בארה"ב ובאנגליה יש מיסוי ירושה אגרסיבי, במדינות אירופיות יש מיסוי שונה, ויש גם מס העברת מתנות אם מבצעים תהליכים בחיים. לכל דבר אפשר להיערך ולצמצם את חבות המס".
הללי: "הטעות הכי נפוצה היא לא לעשות כלום ולטמון את הראש בחול".
רוח מאי.בי.אי מסכים: "המתנה הכי גדולה שאדם יכול לתת לילדים זה האומץ לתכנן את העיזבון, ולנהל שיח בנושא".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.