בסוף השבוע שעבר פגע טיל בגינה ציבורית ביפו. 14 פצועים פונו מהמקום ונרשמו פגיעות בדירות וברכוש בבניינים בסביבה. אך ישנה תקווה קטנה לדיירים ברחוב דב ממזריץ, משום שהבניין שלהם הוא בין הפרויקטים האחרונים שיוקדמו בעיר במסגרת תמ"א 38.
● כסף בקיר | "בא לי להגיד את האמת: המחירים בת"א ירדו"
● עסקה בשבוע | בית פרטי בשכונה חרדית בירושלים היה שנה על המדף. בכמה הוא נמכר?
"הטיל נפל בגינה של הבניין ביום שהם קיבלו הודעה משמחת שהצלחנו לעמוד ביעד שתיקלט הבקשה להיתר בנייה לפני פקיעתה של תמ"א 38 בסוף השנה", אומר עו"ד רן ברא"ז, בא כוח הדיירים בבניין ושותף מנהל במשרד לוי טילר, נרדיה, הר צבי ברא"ז ושות'.
מבנה הרכבת בן ארבע הקומות ברחוב דב ממזריץ 20-14 כולל כיום 32 דירות ישנות. במקום מקודם פרויקט תמ"א 38/2 על ידי חברת קן התור שנבחרה במכרז הדיירים להקמת שני מבנים הכוללים 84 יח"ד ב-7.5 קומות.
זודי, בעל דירה בבניין וחבר נציגות הוועד, מספר: "דיירת נוספת ואני התחלנו לקדם את התהליך לפני כשנתיים. השתוקקנו למעלית כי אנחנו גרים בקומה רביעית. עשיתי סבב פגישות עם הדיירים והייתה היענות חלקית. לאחר מכן פתחנו קבוצת ווטסאפ ורצינו שכל ארבע הכניסות של הבניין יירתמו לקדם פרויקט והחלו להצטרף. 19 מתוך 32 הדיירים חתמו לעשות בדיקות ראשוניות לפרויקט".
הפרויקט המתוכנן / הדמיה: הופלר אדריכלים
"שתי הדירות הללו הן שהכריעו את הכף"
לאחר בחירת הנציגות דברים החלו להתקדם אולם לא כל הדיירים הסכימו לחתום. לדברי זודי, "זה התחיל לתפוס תאוצה לפני כשמונה חודשים ואז התחילו התנגדויות בקרב שניים-שלושה דיירים שחששו מהפרויקט. אלה הם דיירים מבוגרים שרגילים לבית האהוב שלהם ואין להם משהו אחר. מהר מאוד התגייסנו לנושא הזה: ארגנו מפגשים שהם לא בזום, אלא פיזיים אצל אותם דיירים חוששים, הבאנו את עורך הדין והמפקח והסברנו את הכיוון. זה התקדם די טוב.
"תוך כדי תנועה קיימנו מכרז לבחירת היזם. בראש ובראשונה ביקשנו לדאוג לדיירים המבוגרים. תוך חודש וחצי-חודשיים הדברים נסגרים וחברת קן התור זכתה במכרז. סה"כ כרגע חתמו 22 דירות מתוך 32".
ברא"ז סיפר שהמכרז באפריל התבצע מבלי שבהכרח מקדמים פרויקט תמ"א 38, אבל ללא ספק זו החלופה הכי מהירה ומשתלמת: "הכיוון היה לנסות לקדם את זה בתמ"א 38 או פינוי בינוי או במסגרת חלופת שקד. ברור שבמתכונת של חלופת שקד או פינוי בינוי אופי הפרויקט אחר. גם מבחינת לוחות הזמנים שמתארכים משמעותית לאישור תב"ע. אך גם מבחינת חוסר הוודאות התכנונית כי אין עדיין תוכנית מאושרת ויש זכות לדרוש מטלה ציבורית בשטח המגרש במה שלא תמ"א 38" אמר ברא"ז.
כשנשאל זודי איך הצליחו לקדם את הבקשה להיתר תמ"א 38 ברגע האחרון, הוא השיב: "זה היה סיפור מהסרטים. התחלנו להפנים מהתקשורת שהדברים יכולים להשתנות עם סיומה של תמ"א 38 - ושזה יכול להיות לרעתנו. איש הקשר שלנו בחברת קן התור קידם את זה מאוד - לפחות להשיג שתי חתימות שהיו קריטיות כדי שנוכל להגיש את הבקשה.
"בעזרת משא ומתן אינטנסיבי ופגישות עם דיירים מבוגרים ושיחות עם הילדים שלהם, הצלחנו כולנו ביחד להביא לחתימות. זה לא היה בלחץ אלא ממקום של הבנה והדגשת החשיבות.
"אלו שתי דירות של חלמיש ועמידר וגם הפן המשפטי בהן מורכב. עו"ד ברא"ז וקן התור עשו שמיניות באוויר מול הגופים הממשלתיים. הדירות הללו הן שהכריעו את הכף".
זודי מוסיף: "אנחנו בבניין מייצגים את כל העדות בישראל: מוסלמים, נוצרים יהודים. כולנו גרים בהרמוניה".
תמיר חפץ, שותף בקן התור התחדשות עירונית, מסר: "היה כאן אתגר כמעט בלתי אפשרי לאשר תוכנית עיצוב ולפתוח בקשה להיתר בתוך חודשיים וחצי שהושלמה כנגד כל הסיכויים. זאת הודות לשיתוף הפעולה עם עיריית תל אביב משרד עופר אדריכלים, למפקח מטעם הדיירים ניר מור חיים ועו"ד הדיירים רן ברא"ז".
עו''ד רן ברא''ז, בא כוח הדיירים / צילום: יח''צ
פרויקטים אחרונים בהחלט בעיר
בניינים שלא הספיקו לקדם בקשה להיתר לפי תמ"א 38, נדרשים לקדם תוכנית (תב"ע) חדשה ותכנון מלא תחת חלופת שקד, או להמתין לאישור התוכנית העירונית להתחדשות, תוכנית 5555.
ברא"ז: "עד אישור 5555, שיכול לקחת שנתיים ואף יותר, לעירייה יש מדיניות שהיא לא משתמשת בחלופת שקד אלא במקרים חריגים. בפרויקט אחר ביפו שאני מייצג, שהוא גדול יותר ואי אפשר היה לקדם אותו במסלול של תמ"א 38, כשרצינו במסלול של חלופת שקד אמרו לנו להמתין ל5555".
מנתוני עיריית תל אביב שהגיעו לידי גלובס עולה כי בארבעת החודשים האחרונים עברו תנאי סף ונקלטו 138 בקשות לבנייה חדשה במסלול תמ"א 38 בתל אביב.
אלה הם הפרויקטים האחרונים בהחלט מסוג זה בעיר, בגלל פקיעתה של התוכנית בסוף השנה (2024) בתל אביב.
"עיריית תל אביב-יפו לא תאריך את תמ"א 38 מעבר לזמן שנקבע בתקנות. עד למתן תוקף לתוכנית 5555 החלופה האפשרית היא הכנת תוכנית מתוקף סעיף 139 (חלופת שקד) מול אגף תכנון העיר", נמסר בתגובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.