להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
עוד רגע 2025 תגיע ועמה גל של עליות מחירים. אבל גם 2024 לא הייתה הכי פשוטה, והרבה אצבעות מאשימות מופנות לממשלה. "אתם קולטים כמה שילמתם יותר השנה רק בגלל סמוטריץ' ונתניהו?", שאל יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן את עוקביו ברשתות החברתיות. "מחירי החשמל עלו ב־25%; עליית מחירי המים - 24%; מחירי ביטוח רכב התייקרו ב־25%; מחירי הדלק עלו ב־7%; עליית מחירי הסופר ב־18%; עליית מחירי הארנונה ב־14%; החופשות התייקרו ב־18%; החינוך התייקר ב־14%". האם אלה הנתונים?
● רפורמות העבר חתכו את מחירי הסלולר והביגוד. למה זה לא קורה גם עם המזון?
● איך מעלים מע"מ על אלפי מוצרים בבת־אחת? ההיערכות של רשתות השיווק
● סל הקניות מתייקר בהתמדה, והמסקנה של רשות התחרות לא מעודדת
● חישוב מיוחד: בכמה עלו הוצאות המזון של משפחה ממוצעת?
תחילה פנינו לליברמן כדי להבין על מה התבסס. מטעמו הופנינו לכתבה ב"ידיעות אחרונות" שהתבססה על נתוני חברת רייזאפ, שם אספו נתונים ממשקי בית ברחבי הארץ שמשתמשים באפליקציה שלה לניהול פיננסי, והשוו את הממוצע החודשי ב־2023 לזה שב־2024.
המספרים בהם נקב ליברמן אכן מופיעים בכתבה, אך עושה רושם שהוא לא קרא אותה בעיון המתבקש. הנתונים של רייזאפ לא ניתחו את עליית מחירי המוצרים והשירותים השונים, אלא את היקף ההוצאה עליהם. היקף ההוצאה אכן נגזר מהמחיר, אבל גם מהיקף הצריכה. ברייזאפ הסבירו למשל כי בשנה החולפת ההוצאה לחשמל ומים עלתה ככל הנראה בגלל שאנשים נשארו יותר בבית בשל הנסיבות.
אז בכמה המחירים כן עלו? לגבי דברים כמו "סופר", "חופשות" ו"חינוך", שהם מושגים אמורפיים משהו, החלטנו שלא להיכנס. במקום זאת, בחנו את המוצרים שהמחיר שלהם לא רק ברור, אלא גם נקבע על־ידי הממשלה: חשמל, מים, דלק וארנונה. בגלל לוח הזמנים בו נקב ליברמן עצמו, בחנו את השינוי מינואר 2023 (אז החלה הממשלה לכהן) לסוף 2024. בנוסף, בגלל שב־2025 צפויות עוד עליות מחירים, בחנו גם את השינוי מינואר 2023 לינואר 2025.
אז מה הממצאים? את הפירוט המלא תוכלו לראות בגרף, אבל הנה כמה נקודות בולטות. ראשית, ב־2024 ליברמן הפריז לחלוטין, כשמחיר החשמל בכלל ירד, והתחום בו ליברמן היה הכי קרוב הוא הדלק - שם המחיר עלה בשיעור נמוך "רק" פי 2.7 מהמספר בו ליברמן נקב.
אחרי שמכניסים פנימה את ההתייקרויות הצפויות ב־2025, הארנונה היא התחום בו ליברמן היה הכי קרוב, עם שיעור עלייה נמוך פי 1.7 מזה של ליברמן. בשתי התקופות, המים הם המוצר שמחירו עלה הכי הרבה.
מטעם ח"כ ליברמן לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי ליברמן לא נכונים. ליברמן התבסס על ניתוח של העלייה בהוצאה. המחירים עצמם עלו בשיעורים חד־ספרתיים, גם בהשוואת 2023 ל־2024 וגם בשקלול ההתייקרויות של 2025.
תחקיר: יובל אינהורן
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: אביגדור ליברמן
מפלגה: ישראל ביתנו
פלטפורמה: רשתות חברתיות
תאריך: 3.12.24
ציטוט: "בגלל סמוטריץ' ונתניהו... מחירי החשמל עלו ב־25%, המים ב־24%... הדלק ב־7%... הארנונה ב־14%"
ציון: לא נכון
ח"כ אביגדור ליברמן העלה לרשתות החברתיות סרטון בו הוא מדבר על עליות המחירים: "אתם קולטים כמה שילמתם יותר השנה רק בגלל סמוטריץ' ונתניהו?", ליברמן פתח - והציג נתונים: "מחירי החשמל עלו ב־25%; עליית מחירי המים - 24%; מחירי ביטוח רכב התייקרו ב־25%; מחירי הדלק עלו ב־7%; עליית מחירי הסופר ב־18%; עליית מחירי הארנונה ב־14%; החופשות התייקרו ב־18%; החינוך התייקר ב־14%".
בדקנו האם המחירים אכן עלו בשיעורים הללו.
בתגובה לפנייתנו, מטעם ליברמן הוסבר לנו כי הסרטון מבוסס על נתונים של חברת רייזאפ שפורסמו ב"ידיעות אחרונות". עיון בכתבה מגלה כי המספרים אכן לקוחים משם.
אבל איך צריך להבין אותם? רייזאפ היא חברה שפיתחה מערכת לניהול פיננסי. כך, הנתונים שליברמן הזכיר התקבלו מאיסוף על־ידי החברה מאלפי משקי בית בכל רחבי הארץ שנעזרים באפליקציה - תוך השוואה בין הממוצע החודשי של 2023 לממוצע החודשי של 2024. בחברה מציינים כי הנתונים מחושבים לפי ממוצע למשק בית, ומדגישים כי "ייתכנו סטיות גדולות בין משפחה למשפחה".
מה שבעיקר חשוב לענייננו הוא שבניגוד לדברי ליברמן, הנתונים של רייזאפ לא מציגים עליית מחירים של מוצרים ושירותים שונים - אלא את השינוי בהוצאה עליהם. היות שסך ההוצאה על מוצר הוא פונקציה גם של מחירו וגם של מהות הצריכה (ה"כמות" הנרכשת) - אי־אפשר להסיק שהמחירים עלו באותו שיעור שבו עלתה ההוצאה. כפי שמציינים ברייזאפ, חלק מהעלייה בהוצאה על חשמל ומים נובע כנראה מכך שבשנה זו אנשים שהו יותר בבית.
אז בכמה המחירים באמת עלו? בהיעדר מדד אחיד לבחינת שינויי מחירים של מרכיבים מסוימים שליברמן הזכיר (כמו סופר, חופשות וחינוך), קשה להתחקות אחר שיעור ההתייקרות שלהם. ואולם מחירם של חלק מהמוצרים והשירותים שציין ליברמן נקבע על־ידי הממשלה: חשמל, מים, דלק וארנונה, ולכן אפשר לקבל בדיוק את מחיריהם. כמו כן, היות שהנתונים של ליברמן מתייחסים לשינויים שבין 2023 ל־2024, נבדוק גם אנחנו את השינויים בטווח הזמן הזה. ואולם חשוב לשים לב שנכון לעכשיו, ב־2025 צפויות עליות מחירים נוספות - שניגע בהן בהמשך.
בחזרה לנתונים אליהם התייחס ליברמן. בינואר 2023, בהתחלת כהונתה של הממשלה, תעריף החשמל לצרכן ביתי (כולל מע"מ) עמד על 62.50 אגורות לקוט"ש. בסוף 2024 המחיר הוא עמד על 61.45 אגורות לקוט"ש - כלומר, ירידה של 1.7% (ליברמן דיבר על התייקרות של 25%). תעריף המים לצרכן הביתי (כולל מע"מ) בינואר 2023 עמד על 14.061 שקל למ"ק, ובסוף 2024 הוא 14.834 שקל למ"ק - עלייה של 5.5% (ליברמן דיבר על התייקרות של 24%). מחיר הדלק (כולל מע"מ) - בנזין 95 שנמצא בפיקוח - עמד בינואר 2023 על 6.94 שקלים לליטר. בסוף 2024 הוא 7.12 שקלים לליטר - עלייה של 2.6% (ליברמן דיבר על התייקרות של 7%). בין 2023 ל־2024, שיעור עליית הארנונה ("שיעור העדכון") עמד על 2.68% (ליברמן דיבר על 14%).
ומה קורה כשמוסיפים להתייקרויות הללו גם את שיעורי עליות המחירים החל מ־2025? גם כאן, עדיין לא מגיעים למספרים שעליהם דיבר ליברמן (אלא אם צוין אחרת, הנתונים כוללים את עליית המע"מ). כך, החשמל יתייקר ב־3.5% (לא כולל עליית המע"מ באחוז נוסף) - ואם מוסיפים לכך את עליית המע"מ, ב־2025 תעריף החשמל יהיה יקר יותר ב־2.6% בהשוואה לינואר 2023; תעריף המים יעלה ב־2.7% - התייקרות של 8.3% ביחס ל־2023; מחיר הדלק יעלה ב־1.1% - התייקרות של 3.7% ביחס ל־2023; תעריף הארנונה יעלה ב־5.3% - התייקרות של 8.1% ביחס ל־2023.
מח"כ אביגדור ליברמן לא נמסרה תגובה.
לסיכום, ליברמן ציטט נתונים שנוגעים לגידול בהוצאה החודשית - והתייחס אליהם כאילו הם נתונים על שיעור השינוי במחירים. שיעורי ההתייקרויות שנקב בהם ליברמן גבוהים בהרבה משיעור ההתייקרות בפועל. לכן, דבריו של ליברמן לא נכונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.