נטו פיננסים: נדחתה בקשת ח"כ מירב כהן להצטרף להליך הסדר החוב

אחרי שחלק מהמשקיעים של קרן וולת'סטון, שגויסו ע"י סוכני נטו פיננסים, לא הוכרו כנושים של נטו, ח"כ מירב כהן ביקשה להצטרף להליך כדי להצביע על הפגיעה בהם • ביהמ"ש קבע כי עמדתה מיוצגת כבר ע"י עורכי דין וע"י הרגולטורים המעורבים בהליך • חובותיה של נטו נאמדים בכ-120 מיליון שקל, והיא צפויה להימכר לסוכנות הביטוח ארבע עונות

ח''כ מירב כהן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ח''כ מירב כהן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה, בטינה טאובר, דחתה היום (ב') את בקשתה של ח"כ מירב כהן מיש עתיד להצטרף להליך הסדר החוב של חברת נטו פיננסים המתנהל בבית המשפט. חובותיה של נטו נאמדים בכ-120 מיליון שקל, וזאת אחרי שהחברה לקחה על עצמה לסייע לחלק ממשקיעיה של קרן ההשקעות האלטרנטיביות וולת'סטון, שסוכנים מטעם נטו גייסו אליה משקיעים.

בתום דיון סוער, הפרקליטות חשפה: זה העונש המבוקש לענבל אור 
מלונות בראון: עו"ד מור נרדיה מונה למנהל ההסדר 

כהן ביקשה להצטרף להליך במעמד "ידיד בית המשפט", המאפשר לארגונים ציבוריים ולמומחים להשמיע את חוות-דעתם המקצועית בתיק הנדון בפני בית המשפט, גם אם אינם צד רשמי להליך.

ההסדר נתקל בהתנגדות מצד 164 חוסכים שהשקיעו בקרן וולת'סטון

בקשתה של כהן נגעה לכך שחלק מהמשקיעים של קרן וולת'סטון לא הוכרו כנושים של נטו הרשאים להצביע על הסדר החוב המתגבש בימים אלה בחברה. למעשה, הסדר החוב נתקל בהתנגדות מצד 164 חוסכים שהשקיעו בקרן וולת'סטון, ואשר טוענים כי לאחר שלא קיבלו התחייבות מנטו לסייע להם, נותרו בידיהם תביעות חוב כלפי החברה בהיקף כולל של יותר מ-305 מיליון שקל. זאת, לנוכח התפקיד המרכזי שמילאו, לטענתם, סוכני נטו בגיוסם להשקעה בוולת'סטון.

לאחרונה דחה בית המשפט את בקשת החוסכים הללו להשתתף בהצבעה על הסדר החוב, וקבע כי יוכלו להביע את עמדתם בדיון שיתקיים לאחר אישורו. ח"כ כהן ביקשה להצטרף לדיון כדי להצביע על העוול העלול, לטענתה, להיגרם כתוצאה מכך לחוסכים, ובהם קשישים.

לטענת כהן, כפי שהופיעה בהחלטת בית המשפט, "התייצבות חברת כנסת בבית המשפט לשם סנגור על זכויות משקיעים קשישים חשובה במיוחד לאור העובדה שלמשקיעים אלה אין כל ייצוג בנושאים כגון אלה, לא כל שכן (אפשרות - ע"ג) להתדיין עם חברות ביטוח, וכאשר הנזק למשקיע הבודד הוא קטן יחסית, אינו מתמרץ הגשת תביעות ובוודאי אינו שקול לאפשרות של נשיאה בנטל הוצאות במקרה של 'הפסד' התיק".

מנהלי ההסדר של נטו, עורכי הדין ישראל בכר וליזה חדש, והממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים התנגדו לבקשת ההצטרפות של כהן, בטענה כי אינה עומדת בתנאים לצירוף "ידיד בית המשפט", ובעיקר אין בעמדתה כדי לתרום להליך, שכן העמדה שביקשה להשמיע כבר זוכה ממילא לייצוג.

בית המשפט קיבל את ההתנגדויות ודחה את בקשתה של כהן. השופטת טאובר ציינה כי בהליך כבר מעורבים הממונה על חדלות פירעון, כמו גם רשות שוק ההון. לדבריה, "לא רק שחלק לא מבוטל של המשקיעים שבשמם מבקשת חברת הכנסת להצטרף כידידת בית משפט מיוצגים על-ידי מיטב עורכי הדין, הרי שגורמים מדינתיים אובייקטיביים אלה כולם מעורבים בהליך ומוודאים קיומו של האינטרס הציבורי הגלום בתפקידם".

השופטת הוסיפה כי "ככל שמי מהצדדים סבורים כי נפלה טעות בהכרעת תביעת החוב על-ידי מנהלי ההסדר, שמורה להם הזכות להשיג על הכרעות אלה בפני בית המשפט. בפועל הדבר כבר נעשה על-ידי חלק לא מבוטל ממשקיעי וולת'סטון, ואולם מטבע הדברים הערעורים טרם נדונו".

החובות שצברה נטו מוערכים על-ידי מנהלי ההסדר בכ-120 מיליון שקל

לפי הסדר החוב הנדון בבית המשפט, נטו תימכר לסוכנות הביטוח ארבע עונות, אשר בשליטתו של בית ההשקעות אי.בי.אי ומנוהלת על-ידי מורן סיטון, תמורת כ-51 מיליון שקל. התמורה תממן את החוב של נטו לבנק מזרחי טפחות בגובה 27 מיליון שקל, ולאחר מכן תכסה ארבע עונות את חובה של נטו לאי.בי.אי בהיקף של 5 מיליון שקל. בנוסף, 11.5 מיליון שקל יופנו לכיסוי חובותיה של נטו לסוכנים שפעלו מטעמה, כאשר 6.5 מיליון שקל מתוכם יועברו לסוכנים שיתחייבו לעבוד עם ארבע עונות למשך שלוש שנים.

החובות שצברה נטו מוערכים על-ידי מנהלי ההסדר בכ-120 מיליון שקל מתוך תביעות חוב בהיקף כולל של כ-568 מיליון שקל. לפי מידע שהגישו לבית המשפט, לנטו יש כ-50 אלף לקוחות פעילים, 200 סוכנים בעלי רשיון לביטוח פנסיוני ו-40 עובדי מטה. תיק הלקוחות של החברה עומד על 28 מיליארד שקל.

מנהלי ההסדר הודיעו כי בכוונתם למכור זכויות בחברות-בנות של נטו, הפועלות במתכונת של פמילי אופיס, בהיקף של כ-4.5 מיליון שקל, ולגבות חובות בגובה של כ-3.5 מיליון שקל מסוכנים.

הקשר שבין נטו לבין וולת'סטון נובע אף מכך שבעלי נטו, עידן כץ ואילן בן ישי, הם גם בעלי השליטה בוולת'סטון, לצד איש שוק ההון ירון פיטארו. רשות ניירות ערך פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד קרן וולת'סטון ובעלי השליטה בה. הפסדי הקרן - שהתמחתה בהשקעות אלטרנטיביות, כולל אשראי לנדל"ן - מוערכים בכ-350 מיליון שקל עקב כישלון של חלק מהפרויקטים שבהם השקיעה.