ברזיל במשבר: הצרות הכלכליות נערמות, והמטבע המקומי בשפל של כל הזמנים

הריאל הבריזלאי מחזיק בשיא חדש ומפוקפק - המטבע החלש של 2024 מבין הכלכלות המתפתחות, עם פיחות של יותר מ־20% מול הדולר • בשלטון מנסים לעצור את המגמה השלילית, אך בינתיים ללא הצלחה • בין הסיבות: גירעון מעמיק ואובדן אמון המשקיעים במדיניות הנשיא

לואיז אינסיו דה סילבה, נשיא ברזיל / צילום: Reuters, Mateus Bonomi
לואיז אינסיו דה סילבה, נשיא ברזיל / צילום: Reuters, Mateus Bonomi

הכלכלה הברזילאית נמצאת במשבר קשה שלא יהיה לה פשוט לצאת ממנו. הגירעון והרפורמות שמבצע המשטר החדש הביאו לאיבוד אמון המשקיעים והריאל הברזילאי צנח לשפל חדש אל מול הדולר. בסיכום 2024, מדובר במטבע החלש ביותר השנה מבין הכלכלות המתפתחות, לצד הפסו הארגניטנאי, עם פיחות של 21% לעומת הדולר. הבנק המרכזי כבר העלה את הריבית והחל למכור דולרים על מנת לאזן את פיחות המטבע, אך עד כה ללא הצלחה. איך ברזיל נפלה למשבר והאם היא תצליח לצאת ממנו?

הטכנולוגיה האיראנית שהופכת את הטילים של החות'ים לקשים ליירוט 
סין מתחפרת בתוכנית הכלכלית שמובילה הממשלה, אף שהמדינה טובעת בחובות 

חילופי השלטון ששינו את התמונה

ב־2022 הכלכלה הברזילאית נראתה טוב ביותר, עם צמיחה איתנה וגירעון נמוך, האינפלציה אמנם עמדה בשיעור דו־ספרתי באמצע 2022 בשל משבר הקורונה, אך הבנק המרכזי החל להעלות את הריבית מוקדם לעומת רוב העולם, והאינפלציה החלה לרדת ולהגיע לכ־3% ב־2023. כתוצאה מכך ברזיל הייתה מבין הראשונות בעולם שהורידו את הריבית.

אך חילופי השלטון בברזיל החלו ליצור תפנית בתמונה הכלכלית. הנשיא ז'איר בולסונרו פינה את מקומו ללואיז אינסיו דה סילבה, המכונה גם לולה, בתחילת שנת 2023. הנשיא החדש־ישן לולה, שידוע במדיניות שמאל (ונחשב מבקר של ישראל) הביא לשינויים עצומים בכלכלה. "כחלק מתהליך מתמשך, הגירעון התקציבי החל לצמוח תחת שלטונו, וצפוי לעמוד השנה על 10% גירעון", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי.

בהשוואה לכך, הגירעון של ישראל צפוי לעמוד על כ־7% השנה, זאת בזמן שהמלחמה התנהלה במלוא עוזה במספר חזיתות. לוי מוסיף כי בעוד הגירעון עולה בחדות, הצמיחה התכווצה, "יחס החוב־תוצר של ברזיל החל לעלות בחדות ואמון המשקיעים בעולם נסדק והוביל לפגיעה בערך הנכסים הפיננסיים בברזיל: הריאל צנח, תשואות האג"ח עלו ופרמיית הסיכון של ברזיל זינקה".

כמו כן, ברזיל היא גם חלק מארגון מדינות ה־BRICS, ארגון המדינות שמנסה להוות בלוק נגד לכלכלות המערביות ולארה"ב. אך בעוד ארה"ב ממשיכה לשגשג כלכלית ואירופה מצוייה במיתון, המדינות הללו לא מצליחות להרים את הראש, למעט הודו.

חוסר אחריות של הממשל

החולשה הכלכלית הפעם, כאמור, נובעת מהתכניות הפיסקליות של לולה. הממשלה בראשותו הכריזה על תכנית שחיכו לה רבות לריסון ההוצאות, כולל תקרות שכר לעובדי המגזר הציבורי. שר האוצר, פרננדו חדד, הבטיח במקביל קיצוצי מס נרחבים לעובדים בעלי הכנסות נמוכות ובינוניות. המשקיעים ראו בהכרזה זו הוכחה למחויבות לא מספקת למשמעת פיסקלית.

לוי מלאומי מציין כי "הריסון התקציבי הגיע יחד עם רפורמת מס שהביאה לכך שלמעשה המשקיעים חוששים שהגירעון לא יצטמצם כפי שהממשלה מצפה, והצעדים לא יספיקו כדי להחזיר את היציבות". לנוכח גירעון התקציב של ברזיל, שעומד על כמעט 10% מהתמ"ג, וחוב גולמי של כמעט 80% מהתמ"ג, החששות מובנים.

יתר על כן, בשנה האחרונה המטבע המקומי צנח לשפל חדש ועומד על יותר מ־6 ריאל לדולר (השווים ל־0.16 דולרים). הבנק המרכזי החל למכור דולרים על מנת להציל את המטבע, החל מחודש אוגוסט הוא מכר מיליארדי דולרים וב־17 בדצמבר הכריז על מכירת 3 מיליארד דולר נוספים (סך כולל של כ־20 מיליארדי דולרים). בשונה למגמה העולמית, הבנק המרכזי העלה את הריבית 3 פעמים מאז חודש ספטמבר, כאשר האחרונה בחודש בדצמבר כללה עלייה מפתיעה של אחוז שלם.

המשקיעים מצפים להידוק מוניטרי נוסף בברזיל במהלך השנה הקרובה. בעקבות המהלך המוניטרי, האג"ח הממשלתיות לשנתיים מניבות כיום מעל 15%, לעומת מעט פחות מ־10% בסוף 2023.

בשווקים מחכים לרפורמה תקציבית

בעוד שהבנק המרכזי נאלץ להעלות את שיעורי הריבית בניסיון לרסן את הפגיעה בציפיות האינפלציה, מפולת בשוק המניות מחקה יותר מ־290 מיליארד דולר בערך השוק, והובילה לכך שמדד האיבובספה (Ibovespa), אחד ממדדי המניות המובילים בברזיל, פיגר אחרי כל המדדים הראשיים האחרים במונחי דולר, למעט אלה של לטביה ומקסיקו.

עם זאת, נראה שהגישה המוניטרית לא מספיקה והמשקיעים דורשים גם שינוי במדיניות הפיסקלית. שהממשלה הברזילאית מסרבת להציע עד כה. "אנחנו יודעים בדיוק איך הגענו למצב הזה, ולכן אנחנו יודעים איך לצאת ממנו. אנחנו צריכים ללכת אחורה", אומר אלברטו ראמוס, ראש מחקר כלכלי לאמריקה הלטינית בבנק גולדמן זאקס. "ככל שמחכים יותר, הסיכון שהדברים ייעשו בדרך הקשה עולה, והשוק ייאלץ להוביל לתיקון. הסימפטומים של משבר כבר שם".

כעת, עם ריבית העומדת על 12.25%, נראה כי רפורמה בתקציב היא הצעד ההכרחי היחיד. לוי אומר כי המשקיעים "מאותתים לממשלה שצריך רפורמה נרחבת בכדי לתמוך בכלכלה. הברזילאים יצטרכו לבצע מדיניות מהדקת פיסקלית משמעותי, שלא בטוח שאפשר לעשות בהרכב הנוכחי של הממשל".

בחברת הייעוץ דלוייט כתבו לאחרונה כי "החזרת מאזן התקציב לעודף חשובה מכיוון שהיא תאפשר לייצב את החוב הממשלתי כחלק מהתמ"ג". בדלוייט גם מציינים כי ישנן גם חדשות טובות: "לפחות סוכנות דירוג אשראי אחת סבורה שממשלת ברזיל בעלת אמינות גבוהה יותר: בספטמבר 2024, מודי'ס שדרגה את דירוג האשראי הריבוני של ברזיל מ־Ba2 ל־Ba1, בעיקר בזכות כלכלה חזקה. דירוג זה מציב את ברזיל רק דרגה אחת מתחת לדרגת השקעה. עם זאת, שתי סוכנויות דירוג האשראי פיץ' ו־S&P השאירו את הדירוג הריבוני של ברזיל שתי דרגות מתחת לדרגת השקעה (BB)".