מסי הקנייה על כלים חד-פעמיים ומשקאות ממותקים בוטלו באופן קבוע

מסים אלה הוטלו בסוף שנת 2021 ובוטלו בראשית שנת 2023 בהוראת קבע שתוקפה פג בסוף שנת 2023 והוארך מאז עד סוף שנת 2024 • עפ"י הצווים, ביטול המס נעשה לאור השאיפה שלא להכביד את נטל המס המוטל על צרכנים בעת הזו

כלים חד-פעמיים בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי
כלים חד-פעמיים בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם אמש (ג') על צווים המבטלים באופן קבוע את מסי הקנייה על כלים חד-פעמיים ועל משקאות ממותקים. מסים אלה הוטלו בסוף שנת 2021 ובהמשך בוטלו בראשית שנת 2023 בהוראת קבע שתוקפה פג בסוף שנת 2023 והוארך מאז עד סוף שנת 2024

כל ההתייקרויות והגזירות שנכנסות לתוקף היום
באוצר מכנים אותו "מס עשירים": על מי יחול מס היסף ובאילו ענפים?
בהפרש של קול: חוק הרווחים הכלואים אושר סופית במליאת הכנסת

מס הקנייה על כלים חד-פעמיים עמד על שיעור של 11 שקל לק"ג על כלי פלסטיק ו-3.3 שקלים לק"ג על כלים חד-פעמיים מנייר המכילים פלסטיק. על משקאות ממותקים הוטל מס בגובה 1 שקל לליטר על משקאות ממותקים ו-6 שקלים לליטר תרכיז של משקה כאמור. בנוסף, הוטל מס בגובה 0.7 שקלים לליטר על משקאות ממותקים בהם שיעור הסוכר נמוך מ-5 גרם ל-100 מ"ל משקה, משקאות ממותקים המכילים חומר ממתיק אחר וכן מיצי פירות בהם שיעור הסוכר גבוה מ-5 גרם ל-100 מ"ל משקה ו-4.2 שקלים לליטר תרכיז של משקה כאמור.

על-פי האוצר, מניתוח של נתוני צריכה בפועל עולה כי מאז ביטול המס חלה עלייה בצריכה של כלים חד-פעמיים ומשקאות ממותקים, אולם רמת הצריכה לא חזרה למה שהייתה לפני הטלת המס. מנגד, עולה כי הירידה במחיר הממוצע לליטר של משקאות ממותקים הייתה נמוכה יותר מנטל המס שהוסר מהם. כלומר, מחיר המשקאות לא ירד בהתאם לירידת המס, והציבור המשיך לשלם יותר על משקאות ממותקים.

על-פי הצווים, ביטול המס נעשה לאור השאיפה שלא להכביד את נטל המס המוטל על צרכנים בעת הזו, ומתוך רצון לתמוך במדיניות המשמרת את חופש הבחירה של הצרכנים ומצמצמת התערבות ממשלתית בשוק החופשי במציאות הכלכלית הנוכחית.

מהלכים של שר האוצר הקודם

המס על משקאות ממותקים, שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2022, והמס על כלים חד-פעמיים, שנכנס לתוקף בנובמבר 2021, היו שניים מהמהלכים הבולטים שהעבירה הממשלה הקודמת על-ידי שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן. כבר בטקס חילופי השרים בינואר 2023 הודיע שר האוצר סמוטריץ' על ביטולם של שני המהלכים הללו של קודמו.

צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל גבוהה פי חמישה לעומת הצריכה באיחוד האירופי. המס היה אמור לסייע בצמצום הצריכה בכלים החד-פעמיים הפוגעים בסביבה, ובמקביל להביא לעלייה (גם אם קטנה יחסית) במסים להם משוועת המדינה.

בעשרת החודשים הראשונים בהם החוק חל, צריכת הכלים החד-הפעמיים ירדה ב-38%. למרות זאת, המס על כלים חד-פעמיים בוטל כבר בתחילת 2023 כאמור, בהוראת שעה שהוארכה מאז.

בדברי ההסבר להארכת ביטול המס צוין כי הוא יביא לאובדן של 360 מיליון שקל מקופת המדינה, סכום שבהחלט יכול היה לסייע לאוצר המדינה בימים אלה.

המס על משקאות ממותקים, שזכה לכינוי "מס הסוכר", הוטל בתחילת 2022 על משקאות ממותקים במטרה להפחית את צריכתם, ולפי מחקרים שפורסמו באותה שנה הצריכה אכן פחתה.