סודו של המאפיונר הסיני המכונה "שן שבורה" נחשף

וואן קוו־קוי חשוד בהונאות ענק המכונות "פיטום חזירים" נגד אלפי אמריקאים • למרות שלאורך השנים ארה"ב הטילה עליו סנקציות ומספר רשויות חקרו אותו ואת מקורביו, וואן ממשיך להתחמק מעונש - והוא מסתובב חופשי • מה סודו של המאפיונר הסיני המכונה "שן שבורה"?

וואן קוו־קוי בעת מעצרו בשנות ה־90 / צילום: Reuters
וואן קוו־קוי בעת מעצרו בשנות ה־90 / צילום: Reuters

במהלך השנה שעברה, עלה לרשת סרטון שבו נראה אדם המזוהה כאיש עסקים סיני וראש מאפיה ידוע בשם וואן קווק־קוי, מרים אגודל ומחייך כשהוא מטיס מצנח רחיפה מעל צוקי אבן סיד במרכז לאוס. גורמי אכיפת החוק ברחבי העולם אומרים כי וואן - הידוע יותר בכינוי "שן שבורה", שאותו קיבל לאחר תאונת אופנוע כנער במקאו, מילא תפקיד מרכזי בהונאת סייבר חדשנית ויוצאת דופן המכונה "פיטום חזירים".

ראיון | הוא ייסד את תאגיד הביטחון הגדול בעולם והוא בטוח שהסיוע האמריקאי לישראל חייב להיפסק 
הנשק הסיני החדש שנחשף כמעט בטעות 

בתרמיות "פיטום חזירים", הנוכלים פונים לאנשים באינטרנט, זוכים באמונם ומשכנעים אותם להזרים כסף להשקעות מזויפות. גורמים בארה"ב אומרים כי ההונאות מגיעות למיליארדי דולרים בשנה. עם זאת, נראה שאף אחד לא מתאמץ במיוחד לתפוס את "שן שבורה".

מה זו הונאות "פיטום חזירים"?

נקראות כך מכיוון שהנוכלים "מפטמים" את קורבנותיהם על ידי בניית מערכות יחסים ואז "שוחטים" אותם בכך שהם לוקחים את כספם ונעלמים. על פי ההערכות, אלפי אמריקאים נפלו קורבן לתרמיות כאלה

הוא ממשיך להופיע ברשתות החברתיות ולטייל ברחבי העולם. בסרטון אחד שהופיע ברשתות הסיניות, בטלגרם ובאתרי חדשות סיניים השנה, הוא ירד ממטוס בלאוס לבוש בחולצת טריקו עם הלוגו של קבוצת וגנר הצבאית למחצה של רוסיה, ונפגש עם ראש ארגון פשע סיני אחר.

המקרה של "שן שבורה" - שריצה כ־14 שנים בכלא במקאו לאחר שהורשע בהשתתפות בפשע מאורגן, הלבנת הון ופשעים אחרים עד שהשתחרר ב־2012 - מראה כיצד תגובה גלובלית לא אחידה להונאות סייבר מאפשרת לחשודים להסתובב חופשי בשעה שהונאות "פיטום החזירים" מתפשטות.

"מפטמים" את הקורבנות

משרד האוצר האמריקאי הטיל סנקציות על "שן שבורה" בשנת 2020 בגין שחיתות. משרד האוצר גם סימן שלושה גופים שלטענתו הם בבעלותו של וואן או בשליטתו, לרבות חברה בשם דונגמיי .(Dongmei Group) מאוחר יותר האתר נודע כאחד מאתרי ההונאה המתקדמים ביותר . מאוחר יותר האתר נודע כאחד מאתרי ההונאה המתקדמים ביותר.

על פי גורמים בוושינגטון, הוא גם הבעלים או בעל השליטה בעמותת "הונגמן", שהרשויות בארה"ב מתארות כגוף פלילי שמעורב בפעילות בדונגמיי. באו"ם מאמינים שאלפי אנשים נלקחו בכפייה ואולצו להשתתף בהונאות סייבר בדונגמיי. החוקרים טוענים שאנשים מתפתים להגיע אל המתחמים בהבטחות לעבודה לגיטימית. בפנים, הם נאלצים למסור את הדרכונים שלהם ולהשתמש בפרופילים מזויפים במדיה חברתית, לרוב של צעירות יפות, כדי לפתות אנשים בודדים שיש להם כסף.

ההונאות נקראות "פיטום חזירים" משום שהנוכלים "מפטמים" את קורבנותיהם על ידי בניית מערכות יחסים ואז "שוחטים" אותם בכך שהם לוקחים את כספם ונעלמים. על פי ההערכות, אלפי אמריקאים נפלו קורבן לתרמיות כאלה.

אף שארבע ממשלות לפחות חקרו את "שן שבורה" ומקורביו, אין תיעוד ציבורי לאישומים נגדו. גורמי אכיפת החוק באסיה אומרים שאין להם המשאבים או סמכות השיפוט לרדוף אחרי אנשים כמו "שן שבורה", ושאינם יודעים את מקום הימצאו.

וואן הכחיש בפומבי מעורבות בפעילות פלילית. בסרטון שעלה לרשתות החברתיות לאחר שארה"ב הטילה עליו סנקציות ב־2020, הוא אמר, כשלצדו דגלי המפלגה הלאומית והקומוניסטית של סין, כי עמותת "הונגמן" שלו פועלת לפי החוק. בנוסף, בפוסט בפלטפורמת המדיה החברתית הסינית WeChat, בחשבון המתאר את עצמו כחשבון רשמי של עמותת "הונגמן", כתב וואן שהוא "פרש מהעולם התחתון" וכעת מקדם עסקים לגיטימיים.

סין שיתפה פעולה עם מדינות שכנות כדי לבצע פשיטות ולעצור אנשים החשודים בהונאה של אזרחים סינים, אך נראה שלא עשתה הרבה כדי לנסות להגיע ל"שן שבורה". משרד החוץ של סין סירב להגיב, והמשרד לביטחון פנים לא הגיב לשאלות.

התחלה צנועה

וואן נולד ב־1955, במה שהייתה אז המושבה הפורטוגלית במקאו. בביוגרפיה שפורסמה בחשבון WeChat של עמותת "הונגמן", נכתב כי הוא נשר מבית הספר ועבד במסעדת דים סאם. במהרה הוא הצטרף לעבריינים מקומיים, לפי הביוגרפיה, ועלה בסולם הדרגות של טריאדה K 14, ארגון פשע סיני שבסיסו בהונג קונג ויש לו פעילות במקאו. הוא שימש כאחת מדמויות המאפיה הבולטות במקאו, שהפכה עד שנות ה־90 למרכז חשוב של הימורים ופשיעה.

ב־1998 וואן אף הפיק סרט בשם "קזינו", שהגיבור שלו, בריון אכזרי, נקרא "שן שבורה". לדמות היה סגן אחד בשם בקאראט, אך הוא לא שתה ולא עישן, ​​כדי שתמיד יהיה "מוכן לקרב". לסרט, שנחשב ללהיט באסיה, צורפה הצהרה על כך שהוא בדיוני לחלוטין.

חזרה לפעולה

כשמיתג עצמו מחדש כאיש עסקים, הקים "שן שבורה" את עמותת "הונגמן" בקמבודיה בשנת 2018. השם "הונגמן" - שמשמעותו "שבט עצום" - קשור לאגודות סודיות בנות מאות שנים, שלדברי היסטוריונים הפכו לארגוני פשע מאורגן. לעמותת "הונגמן" היה לוגו של ראש דרקון שהופיע על שלל סחורות גנובות שנמכרו על ידיה בחנויות, משעוני יוקרה ועד סיגריות ובירה. מטרותיה המוצהרות האחרות של הקבוצה היו לקדם את התרבות הסינית ולתרום לחברה, כגון הקמת בתי ספר ובתי אבות.

עם התרחבות העמותה, התביית "שן שבורה" על מיאנמר, מדינה שברירית שאזורי הגבול שלה נשלטים על ידי קבוצות מיליציה. בפברואר 2020, הוא הופיע בתמונות בטקס גזירת סרט במסגרת הקמת פארק התעשייה סאיקסיגאנג, ששמו שונה מאוחר יותר ל"אזור דונגמיי", מול אנשי מיליציה לבושים בצבעי הסוואה ואוחזים רובים.

כשבוע לאחר מכן, נרשמה קבוצת דונגמי (Dongmei Investment Group) בהונג קונג, ללא אזכור של "שן שבורה". בחשבון WeChat של עמותת "הונגמן" נכתב כי הפרויקט יכלול פארק תעשייתי, מרכז לוגיסטי וחיי לילה. מאוחר יותר באותה שנה, הטילה ארה"ב סנקציות על "שן שבורה", על עמותת "הונגמן" ועל קבוצת "דונגמי". משרד האוצר האמריקאי אמר גם שהוא חבר בקבוצת ייעוץ המשפיעה על ממשלת סין - טענה שגם משרד החוץ וגם "שן שבורה" הכחישו.

סערה מושלמת

בינתיים, הונאת "פיטום החזירים" צברה תאוצה. עם תחילת מגפת הקורונה, אנשים רבים בארה"ב ובמקומות אחרים התבודדו, מה שהפך לקורבנות קלים להונאות אינטרנט. לוּ ליהאו, גבר סיני שאמר שנלקח לתוך דונגמיי ושועבד במשך 7 חודשים לפני ששוחרר ב־2023, סיפר לוול סטריט ג'ורנל כי צפו בו כל הזמן ואפשרו לו לשוטט רק למרחקים קצרים.

הוא אמר שבעבודתו כמנהל חשבונות, ראה אחרים מבצעים הונאות סייבר ושלא היו "סימנים למסחר חוקי". לדבריו, "לפי מה שיכולתי לדעת, מניסיוני האישי, אתר דונגמיי נבנה במיוחד למטרות פליליות".

לוּ אמר שהוא מעולם לא ראה את "שן שבורה". אתר בשם bodu365.com, שפרסם שטחי השכרה בדונגמיי, הציג מודעה הכוללת תמונה של בר קריוקי עם לוגו ראש הדרקון של "שן שבורה" בחזית, לצד השם "Hongmen KTV".

קצות חוט

בשנת 2022 הגיעו לרשויות בארה"ב דיווחים על עלייה חדה בהונאות "פיטום חזירים". אך רשויות אכיפת החוק באסיה הפגינו עניין מוגבל ברדיפה אחרי דמויות מרכזיות כגון "שן שבורה". בתחילת 2023, פשטה משטרת תאילנד על שני משרדים של "הונגמן" בבנגקוק, לאחר שהתקשורת המקומית והרשתות החברתיות טענו שהמשרדים קשורים לטריאדה K 14. היא לא מצאה הרבה יותר מאשר אלכוהול מוברח, ולכן רק סגרו את המשרדים והפסיקו את החקירה.

משטרת מלזיה אמרה שפתחה בחקירה של האשמות בעקבות סחר בבני אדם הקשורות לדונגמיי. אנשים שמכירים את המקרה, אמרו לוול סטריט ג'ורנל שהחקירה נסגרה מאוחר יותר ולא הוגשו כתבי אישום נגד איש. הרשויות במלזיה סירבו להגיב. המאמצים של וול סטריט ג'ורנל לאתר את "שן שבורה" נתקלו במבוי סתום.

במקביל, המשרד בקומה 22, הרשום כמטה דונגמיי בהונג קונג, אוכלס על ידי חברה בשם " Innovative Development Co. ". אישה שהתגוררה באזור, סיפרה שמדובר במעבדת רישום רישיונות ושהדייר הקודם עזב שנה קודם לכן. בכתובת של מטה התאחדות "הונגמן" במקאו, הרשומה בחשבון WeChat של הקבוצה, אמרה אישה שעמותת "הונגמן" היו הדיירים הקודמים, אבל היא לא יודעת מתי הם עברו או לאן נעלמו.

ממשלת מקאו סירבה להגיב. ממשלת הונג קונג סירבה להגיב ספציפית על "שן שבורה" אך מסרה שהיא אינה מיישמת סנקציות שהוטלו על ידי מדינות אחרות. בוול סטריט ג'ורנל ניסו גם לאתר את האנשים הרשומים ברשומות העמותה כמנהלי דונגמיי - יונג מון הונג ועבדול שאקור בן אבו בכר. האחרון הופיע עם "שן שבורה" בגזירת הסרט ב־2020, ובאירוע קידום מכירות בקואלה לומפור לאחר מכן.

אישה שהזדהתה כגיסתו של יונג, בבית בקואלה לומפור, קישרה את הג'ורנל בטלפון עם אחיה. הוא אמר שהוא יעביר הודעה ליונג, אך יונג לא השיב. במיקום אחר בקואלה לומפור המופיע במסמכי דונגמיי, אדם שהתאים לתמונות של עבדול שאקור הופיע בחניה שהיו בה מכוניות ב.מ.וו ומרצדס. הוא איים להתקשר למשטרה, ונראה שצילם את הרכב של הג'ורנל כשנסע משם.

אשתו של עבדול שאקור, מאשיטה איברהים, היא פוליטיקאית מלזית ששימשה בכמה תפקידים ממשלתיים בכירים. אדם שהשיב להודעות בטלפון שלה אמר כי רישומי החברה המציינים את עבדול שאקור כדירקטור היו הונאה. כשנשאל אם בני הזוג מכירים את שן שבורה, האדם ענה: "איזו שאלה טיפשית".

הג'ורנל גם ביקר בשתי חנויות ששימשו כיסוי ל"הונגמן" בקמבודיה. שתיהן מכרו משקאות אלכוהוליים ממותג "הונגמן" וסחורות כמו מכנסי ג'ינס. אישה שעבדה בחנות כזו בפנום פן, בירת קמבודיה, אמרה שהיא ראתה את שן שבורה באירועים, אך הוא גר במקאו והגיע לחנות לעתים רחוקות.

אדם שעובד בחנות בעיר החוף סיהנוקוויל אמר שמעולם לא ראה שם את "שן שבורה", אם כי על כרזה בתוך החנות מופיע האחרון ומפרסם את אגוזי אריקה של המותג "הונגמן". זהו חומר ממריץ מתון, הידוע בכך שהוא מכתים את שיני המשתמשים באדום. האיש הכיר בכך שלבוס שלו יש עבר פלילי, אך אמר שהוא עכשיו איש עסקים לגיטימי.

בספטמבר, הופיע "שן שבורה" שוב בסרטון שפורסם ב־Douyin  הגרסה הסינית של TikTok, לכבוד פתיחתם של מרכז "הונגמן" ושל משרד חברת השקעות במקאו. המשתמש שפרסם את הסרטון הזדהה כ"Hongmen beer Master Lu". האיש, המזוהה כ"שן שבורה", עמד מול קהל קטן, לבוש כולו בשחור ונועל נעלי ספורט לבנות. "אני מרגיש שזכיתי לכבוד גדול ומודה לכולם על כך שהגעתם", אמר. "כיו"ר...". ואז הסרטון נחתך.