איראן מצאה נתיב הברחת נשק חדש לחיזבאללה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מטוסים איראנים מעבירים נשק לחיזבאללה דרך טורקיה, ישראל צריכה להחליט אם לפגוע קודם באיראן או בחות'ים, ופרטים חדשים על החיסול של נסראללה • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

שוויץ הזמינה מאלביט מל"טים, והיא לא מרוצה מהם 

1איראן מעבירה לחיזבאללה נשק דרך טורקיה 

לאחרונה נצפו מעל שמי טורקיה מטוסים של חברת התעופה האיראנית מהאן אייר, שמצביעים על שיתוף פעולה בין ממשלת טורקיה לבין משמרות המהפכה האיראניים, נכתב ב-Middle East Forum. "בין ה-13 בדצמבר 2024 לסוף השנה, ביצעה מהאן אייר 11 טיסות בין טהרן לביירות תוך שימוש בצי מטוסים של איירבוס A340 ואיירבוס A300B4-622R. מעקב אחר נתיבי הטיסה תיעד את השינוי במסלולים הקודמים מאיראן ללבנון", נכתב.

במשך שנים משמרות המהפכה הבריחו אנשים ונשק לחיזבאללה בלבנון. אולם, עד כה הנתיב המרכזי ששימש את האיראנים היה נתיב יבשתי דרך עיראק וסוריה, או דרך נתיב אווירי לדמשק או ביירות. לעתים קרובות האיראנים השתמשו בחברת מהאן אייר להברחות.

אולם, כעת לאחר נפילתו של אסד, המרחב האווירי של סוריה נסגר למטוסים איראניים, ומהאן אייר הייתה צריכה למצוא נתיב אווירי חלופי להעביר נשק לחיזבאללה. חברת הטיסה האיראנית החליטה להסב את המסלול למרחב האווירי של טורקיה.

פעילותה של מהאן אייר מעל שמי טורקיה מצביעה על כך שיש רמה מסוימת של שיתוף פעולה בין ממשלת טורקיה, חברת נאט"ו, למשמרות המהפכה. "טורקיה שולטת באופן הדוק במרחב האווירי שלה, לעיתים קרובות מסרבת למטוסים ארמניים וישראלים לעבור בשטחה, כך שהאפשרות שכה הרבה טיסות של מהאן אייר יעברו אינה מתקבלת על הדעת אלא אם כן מדובר בהחלטה מכוונת".

מתוך ה-Middle East Forum מאת באבק תגבאי. לקריאת הכתבה המלאה.

2האם כעת זו ההזדמנות הטובה ביותר של ישראל לתקוף את איראן?

המורדים החות'ים ממשיכים להיות בעיה של ישראל, ששוקלת כיצד יש לטפל באויב מתימן. חלק מהאנליסטים הביטחוניים טוענים כי במקום לטפל בחות'ים, על ישראל לטפל קודם בפטרון שלהם, איראן. כך נכתב בוול סטריט ג'ורנל.

על מנת לטפל במורדים החות'ים, ישראל תקפה עד כה תשתיות אנרגיה ותחבורה שהחות'ים משתמשים בהם לצרכים צבאיים. השלב הבא שישראל שוקלת הוא חיסול מנהיגי ארגון הטרור. עם זאת, החות'ים מהווים אתגר ביטחוני לישראל בשל המרחק הגדול בין ישראל לתימן, מודיעין חסר, וחוסר הרתעה. גם ארה"ב לא הצליחה לרסן את החות'ים.

כעת ממשלת ישראל נתונה תחת לחץ להגיב בהקדם לתקיפות החות'ים שמפריעים את שנתם של אזרחי ישראל. "אבל בהיעדר דרך ברורה להרתיע את התקפות החות'ים בטווח הקצר, חלק מהמומחים הביטחוניים טוענים כי על ישראל להתעלם לעת עתה מהחות'ים ולהתמקד באיום האסטרטגי ארוך הטווח של ישראל - איראן".

תקיפה של איראן אומנם לא תפסיק לחלוטין את תקיפות החות'ים, אבל היא תחליש את הפטרון שלהם ותקדם את המטרה של ישראל, למנוע מאיראן להפעיל את תוכנית הגרעין שלה.

יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר וראש תוכנית המפרץ במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אמר לוול סטריט ג'ורנל כי כיום איראן פגיעה במיוחד. "קבוצות הפרוקסי שאיראן פיתחה באזור כדי להרתיע התקפות מישראל דוכאו במידה רבה, בעוד שההגנות האוויריות של איראן נפגעו בתקיפות אוויריות ישראליות באוקטובר. ישראל צריכה לנצל את החלון הזה לפני שאיראן ובעלי בריתה יחזרו להתחזק", אמר גוז'נסקי.

"במידה ואיראן תגיב, זה יספק לישראל תירוץ לתקוף שוב את איראן, ואולי גם את אתרי הגרעין שלה", אמרו אנליסטים ביטחוניים לוול סטריט ג'ורנל.

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת דב ליבר, קרי קלר-לין, סאלח אל-בטאטי. לקריאת הכתבה המלאה.

3פרטים חדשים על חיסולו של נסראללה

חיזבאללה הצהיר כי הוא התחיל בהכנות לקבורת מנהיג הארגון, חסן נסראללה ויורשו, השאם ספיאדין, בתום הפסקת האש בת 60 הימים בין ישראל לחיזבאללה, נכתב באיראן אינטרנשיונל.

בתוך כך, בעיתון בבעלות סעודית, א-שרק אל-אווסט פורסם בתחילת השבוע דוח שחושף פרטים חדשים על חיסולו של מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה. לפי הדוח, נסראללה נהרג בתקיפה אווירית של צה"ל בזמן ששהה בחדר המבצעים הצבאי של הארגון. המודיעין הישראלי קיבל דיווחים מפורטים על מיקומו ותנועותיו ימים לפני המבצע, "הגילוי על מיקומו של נסראללה נחשב להזדמנות נדירה של פעם בחיים".

בספטמבר 2024, צה"ל תקף מהאוויר מספר מבנים בפרברים הדרומיים של ביירות, תקיפה שהביאה למותו של נסראללה ולמותם של 6 בני אדם. לפי דיווחים, נסראללה ובכירים נוספים שהו באותו זמן מתחת לאדמה. לפי ופיק ספא, בכיר בחיזבאללה "נסראללה ניהל את המלחמה מול ישראל מהמיקום הזה".

לפי הדוח, ההחלטה לחסל את נסראללה הובילה ל-14 תקיפות אוויריות ממוקדות על המבנים בהם שהה מנהיג הארגון, כולל נתיבי מילוט אפשריים. "התקיפות נמשכו מספר ימים במטרה למנוע פעולות חילוץ לנסראללה ולפמלייתו", נכתב. גורמי ביטחון ישראליים אישרו כי המרדף המודיעני אחרי נסראללה החל לאחר מלחמת לבנון השנייה ב-2006. עם זאת, ההחלטה על חיסולו נדחתה עד אשר הגיע הרגע המתאים.

בדוח מצוין כי ישראל השתמשה באסטרטגיית הטעיה שגרמה לנסראללה להאמין שאין בכוונתה להחריף את העימות. הן חיזבאללה והן ישראל שמרו על מעורבות מוגבלת, מה שגרם לנסראללה להוריד את רמת הדריכות שלו. המבצע המודיעיני שהוביל לחיסול בנסראללה נמשך 18 שנים וכלל מעקב הדוק אחר הנהגת חיזבאללה, מהבכירים ועד למפקדים הזוטרים.

"לפי הדוח, התוכנית הסופית פוקחה על ידי הרמטכ"ל הרצי הלוי, כאשר ראש הממשלה נתניהו נכח בתדרוך הסופי. צי של 14 מטוסי קרב עם 80 טון תחמושת הוכן. המבצע בוצע בשעה 18:21 במהלך תפילות הערב. תוך 10 שניות קרסו המבנים, והשאירו מכתש ענק באתר. כל היציאות האפשריות הותקפו כדי למנוע כל אפשרות למילוט. התקיפות נמשכו מספר ימים כדי לעכב את מאמצי החילוץ הלבנוניים", נכתב באל-ערביה.

מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך א-שרק אל-אווסט. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך אל ערביה. לקריאת הכתבה המלאה.

4נכד של ניצולת שואה: בין האנטישמיות של הנאצים לזו היום יש פער עמוק

מאז ה-7 באוקטובר, האנטישמיות בעולם גוברת, ויהודים רבים מותקפים וחוששים לחייהם. אולם, במאמר דעה של פרופסור פיליפ ג'וזף מאוניברסיטת קולורדו לעיתון היהודי-אמריקאי הפורוורד, הוא טוען כי אין להשוות את האנטישמיות שעולה כיום בעולם לזו ששררה בשנות ה-30 בגרמניה הנאצית. סבתו היהודיה של ג'וזף נמלטה מהנאצים בסוף שנות ה-40, היגרה לאמריקה וכך ניצלה. הוא טוען שאם סבתו הייתה חיה כיום היא לא הייתה נכנסת לחרדה מהאנטישמיות בעולם.

"בכל העיתונים ועמודי הדעות בעולם, אומרים לנו כעת שהבטיחות והביטחון של העם היהודי מאוימים שוב. אם סבתא שלי הייתה כאן, אני יכול לנחש מה היא הייתה אומרת: הסתכל היטב על הראיות לפני שאתה מבצע מהלכים גדולים, ושפוט את הראיות באופן עצמאי במקום פשוט לקבל את הדעה הרווחת. אני לא חושב, בהתבסס על נקודת מבט כמו שלה, שהיא הייתה מסכימה שזהו רגע נוסף שבו הפאניקה היהודית מוצדקת", כותב ג'וזף.

לפי ג'וזף ניתן לחשוב שתקיפות של יהודים, עסקים יהודים ומוסדות דתיים בעולם, נשמעות דומה לאקלים החברתי במלחמת העולם השנייה. אולם לדעתו יש לחשוב פעמיים לפני ההשוואה. "ישנם הבדלים מהותיים, ובמקום להיכנע לחרדה, עלינו לבחון את האנטישמיות באופן ביקורתי", כותב ג'וזף.

לפי ג'וזף הפגנות וביטויים אנטישמים כלפי יהודים בקמפוסים ובמרחב הציבורי - הם חלק מרטוריקה מתלהמת ולא מאורגנת. רטוריקה זו לדבריו - לא מצליחה להוציא טקטיקה מאורגנת כלפי יהודים כמו זו שהתרחשה במלחמת העולם השנייה. "כן, זה מדאיג שסטודנט יהודי ירגיש לא רצוי בגלל זהותו. אבל אין עדות לכך שבעוד שהסטודנטים הרגישו פחד, זהותם היהודית הייתה בעיה כלשהי. אף אחד, בסופו של דבר, לא באמת הותקף על כך שלבש מגן דוד", נכתב.

ג'וזף מזהיר מעיוורון מוסרי של יהודים בעולם כלפי המתרחש בעזה. "האם לא היינו אנחנו היהודים אלה שלמדו להיות קשובים במיוחד להתפתחות מסוג זה? רבים מניצולי השואה וצאצאיהם, כולל אותי, רואים את הרעיון של התעלמות מהרס פוטנציאלי של עם כמנוגד לחלוטין לערכים יהודיים. תמיד לימדו אותנו להיות ערניים כלפי הנטייה של מדינות-לאום לנצל כוח, ולקחת ברצינות את גודל ההרס שהן יכולות לגרום".

לפי ג'וזף, האנטישמיות בעולם שונה מזו של שנות ה-30 ראשית משום שהאנטישמיות אינה מאורגנית, וכי הנסיבות ההיסטוריות שונות. "לחיות עם עיניים פקוחות לרווחה כעת פירושו לראות מעבר לעלייה של של השנאה והאנטישמית.יש לראות את ההבדל בין נסיבות והאחריות כפי שהיו בזמנה של סבתי - וכפי שהן עבורי כיום", נכתב.

מתוך הפורוורד מאת פיליפ ג'וזף. לקריאת הכתבה המלאה.