הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה אדומה בת"א; מדדי מניות הנדל"ן ירדו בחדות

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% • בנק ישראל חתך את תחזית הצמיחה של הסחר העולמי ב־2025, על רקע צעדים מתוכננים של ממשל טראמפ • בלמ"ס מעודדים מסנטימנט החברות במשק שטיפס בדצמבר, "עם עלייה בולטת במחוז חיפה" • דיסקונט: "שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי צפוי להיות תנודתי בשבועות הקרובים" • בנק EFG: הריבית באירופה עשויה לרדת מהר יותר מצפי השווקים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

המסחר בת"א ננעל הערב בירידות די חדות - מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ומדד ת"א 90 ב-1.1%. את הירידות היום הובילו בעיקר מדדי מניות הנדל"ן - מדד מניב ישראל ומדד מניב חו"ל ירדו בכ-2% כל אחד. 

בין 125 המניות הגדולות בבורסה בלטו אל על  שזינקה בכ-5%, חילן  ואלביט מערכות . ירדו קרסו נדל"ן , שוב אנרגיה  ואלקטרה נדלן 

השקל נחלש במשך היום בחדות בעקבות התבטאות של דונלד טראמפ שאיים להכריז על "מצב חירום כלכלי" בארה"ב, הידיעה גרמה לזינוק של הדולר מול סל המטבעות. לבסוף נסחר השקל בירידה של 0.3% וב-3.67 שקלים לדולר וב-3.78 שקלים לאירו.

16:20

חברת קמהדע , המפתחת ומשווקת תרופות על בסיס פלזמת הדם האנושי, הודיעה היום כי היא מאשררת את התחזית הפיננסית שלה לשנת 2024, ומדווחת על צפי להמשך צמיחה דו ספרתית ולרווחיות בשנת 2025. החברה אף פרסמה תחזית מספרית עבור 2025: הכנסות של 178-182 מיליון דולר, ו-EBITDA מתואם של 38-42 מיליון דולר.

אם המספרים הללו אכן יושגו, מדובר בגידול שנתי של 13% בהכנסות ו-19% ב-EBITDA, ושבירה נוספת של שיא ההכנסות של החברה. קמהדע בנתה בשנים האחרונות את סל מוצריה מחדש לאחר שהעבירה לידי חברת טקדה את המוצר שהיה המוביל שלה, גלסיה, תרופה בעירוי לטיפול באמפיזמה תורשתית. האסטרטגיה החדשה נוחלת הצלחה, והחל מ-2023, הכנסות קמהדע עוברות את אלה שרשמה בתקופת הגלסיה.

עוד מסרה קמהדע כי היא מתמקדת בקידום עסקאות פיתוח עסקי ומיזוגים במלך 2025. עוד מסרה כי היא צפויה לפרסם ניתוח ביניים מן הניסוי שלה במוצר בשאיפה לטיפול באמפיזמה תורשתית, מוצר חדשני שהיא מפתחת מזה שנים. לאור כישלונו של המוצר בניסויים קליניים בעבר, השוק אינו מייחס לו ערך רב בתמחור החברה, אבל הוא עשוי להפתיע.

16:02

המסחר בבורסה מוסיף ומתנהל במגמה שלילית - מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ומדד ת"א 90 ב-1%, מדד הבנקים יורד ב-1.1%. 

14:56

בבנק אוף אמריקה מעלים את מחיר היעד שלהם למניית טבע  בדולר אחד, מ-25 ל-26 דולר, פרמיה של 20.4% על המחיר הנוכחי. לפי כלכלני הבנק, "שנת 2025 תהיה שנת מפתח בייצוב הפרופיל הפיננסי של החברה", והם מזכירים את התוכנית למכור השנה את חטיבת חומרי הגלם ואת התוצאות הפיננסיות הטובות, כך שלהערכתם הפחתת החוב וירידת המינוף יואצו. "לדעתנו, סיפור ה-turnaround של טבע נהנה ממיקסום פורטפוליו הנכסים שלה והפחתת הסיכון בנכסים בפיתוח כמו התרופה לסכיזופרניה והתרופה duvakitug למחלות מעי דלקתיות, שנכנסת לשלב 3".

14:34

הדיווחים כי נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" בארה"ב מכבידים על בורסות העולם ובפרט על הבורסה המקומית. בשעה זו מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 יורד ב-1.4%. מדד הבנייה צולל ב-2% ות"א בנקים 5 יורד ב-1.5%.

14:16

המדדים המרכזיים בת"א נסחרים בירידות שערים. מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 משיל מערכו 0.9%.קמהדע נסחרה הבוקר לפי שווי של 1.44 מיליארד שקל וכעת עולה מנייתה בכ-3.4%.

13:58

בשוק המט"ח המקומי, הדולר מתחזק בכ-1% מול השקל ונסחר סביב 3.66 שקלים. מנגד, השקל מתחזק ב-0.1% מול האירו נסחר סביב 3.77 שקלים.

על רקע המגמה, הדולר מתחזק בחדות מול סל המטבעות לאחר שדווח ב-CNN כי נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" כדי לאפשר תוכנית מכסים חדשה. עוד צוין כי במידה וטראמפ יבחר לנקוט בצעד, הדבר יאפשר לו לבנות תוכניות מכסים חדשה באמצעות חוק סמכויות חירום כלכליות בינלאומיות, העונה לשם "IEEPA", המאפשר לנשיא לנהל את הייבוא בזמן חירום לאומי.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות מסביר כי התחזקות הדולר נובעת גם בעקבות נתוני תעסוקה מפתיעים בחוזקם שפורסמו אמש בארה"ב ולקראת דוח התעסוקה החשוב לסיכום חודש דצמבר שיפורסם ביום שישי.

"גם החוזים העתידיים על שוקי המניות של ארה"ב יורדים קלות כעת ותורמים משהו לפיחות השקל". מוסיף מנחם. 

"במישור המקומי, לאחר הודעת הריבית והמסר של הנגיד כי לא בשלה העת להורדת הריבית בתקופה הקרובה, הדבר פועל לטובת השקל ועשוי לקזז, בהמשך, חלק מהשלכות התחזקות הדולר בעולם. התחזקות השקל כנגד האירו, היכן שהצפי לירידות ריבית ברור יותר, משקפת זאת היטב. בתווך, נוכח הדיווחים השונים והתקשור הרחב של נושא המגעים לעסקת חטופים, סביר להניח כי מידת התנודתיות תהיה גבוהה והשקל יתקשה 'לתפוס כיוון' לכאן או לכאן בטווח הקצר. כאמור, גם לתוצאות דוח התעסוקה עשויות להיות השלכות על המסחר בחוזים בשוק המט"ח ביום ראשון".

13:11

מסחר תנודתי בתל אביב. בשעה זו המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 משיל מערכו כ-0.5%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א מניב חו"ל יורד ב-1.4% ות"א ביומד עולה ב-0.8%.

11:51

ירידות בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 משיל מערכו כ-1%.

ארבה רובוטיקס  יורדת בשעה זו בכ-5%. בתחילת השבוע המניה זינקה בעשרות אחוזים ובארבה רובוטיקס ניצלו את ההזדמנות וביצעו גיוס הון בסך כ-29 מיליון דולר. ארבה הודיעה ביום שני על שיתוף פעולה עם אנבידיה ומנייתה זינקה בנאסד"ק ב-52% במחזור מסחר גדול במיוחד. גם ביום שלישי המניה פתחה במגמה חיובית, אך המגמה השתנתה בהמשך, בין היתר על רקע הדיווח על הגיוס, והמניה ננעלה בירידה של 6% אמש בוול סטריט ובמחיר של 3.76 דולר שמשקף לארבה שווי שוק של 320 מיליון דולר. 

10:32

שוק החוב הקונצרני חווה בימים אלה ביקושים גדולים לסחורה חדשה. הנפקה של בנק דיסקונט מלמדת עד כמה. אמש (ג') השלים הבנק את השלב המוסדי של הנפקה לציבור של שתי סדרות, האחת של אג"ח (סדרה יז') והשניה של ניירות ערך מסחריים (נע"מ) הנפרעים בתוך שנה. היקף סדרת האג"ח מסדרה יז' עומד על 1.2 מיליארד שקל, והיא במשך חיים ממוצע (מח"מ) של 5.3 שנים. השלב המוסדי נקבע על מרווח קטן מעל האג"ח הממשלתי - 0.55% בלבד. הנע"מ שמגייס הבנק (מסדרה 5) הוא בהיקף של 1.5 מיליארד שקל והוא במרווח קטן מאוד של 0.04% מעל ריבית בנק ישראל. היקף שתי סדרות החוב נאמד ב-2.7 מיליארד שקל, ואילו הביקושים שהתקבלו בגינן הסתכמו ב-6.6 מיליארד שקל. עדות לעוצמת הביקושים בשוק.

הבנק מסר כי הוא "מבצע את המהלך כחלק מהניהול השוטף של צורכי הנזילות במסגרת התוכנית הרב שנתית". את הגיוס הובילו בדיסקונט אלעד פישר, ראש חטיבת שווקים פיננסיים, וגד בר לב, מנכ"ל דיסקונט מנפיקים. ההנפקה וההפצה הובלו על ידי דיסקונט קפיטל, בניהולה של הילה חימי, ודיסקונט קפיטל חיתום, בניהולם של צחי סולטן והמנכ"ל, לירן רזמוביץ.

10:07

יום המסחר בבורסה המקומית נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 משיל מערכו 0.4%.

בולטות לשלילה מניות אשטרום קבוצה , אלקטרה נדלן , ישרס , קרסו נדלן  ונייס .

מנגד, אורמת , קמטק , נאוויטס , אלביט מערכות  ומספנות ישראל  נסחרות במגמה חיובית.

08:24

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוק המניות

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ג'), לאחר ימים רצופים של עליות, המסחר בבורסה המקומית ננעל בשינויים קלים ובמגמה מעורבת - מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ומדד ת"א 90 ירד ב-0.3%. מדד הנדל"ן והבניה ירדו ב-1% וב-1.3% בהתאמה. 

לקחת סיכון עד הקצה: הקרנות שעשו השנה תשואה של למעלה מ-60% 

אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מרחיב כי "השוק בתל אביב ממשיך לסגור את פערי התמחור ביחס לעולם. לאחר ראלי עוצמתי לקראת סוף השנה, שלא התרחש במקביל בשווקים הגלובליים, פתח השוק המקומי את השנה החדשה בעליות מרשימות ובשבירת שיאים חדשים כמעט מדי יום".

לקחו מיליארד שקל הביתה: האקזיט של האחים שפירא בענקית התשתיות 

במסחר עצמו, קבוצת הנדל"ן והתשתיות אשטרום   ירדה ביותר מ-6% במחזור ער. ביום ב' דיווחה אשטרום כי היא בוחנת אפשרות גיוס הון באמצעות הנפקת מניות לציבור. בהודעת החברה, צוין כי "מועד ההצעה והיקף המניות שיוצעו, אם יוצעו, טרם נקבעו סופית".

חברת נקסט ויז'ן  לעומת זאת טיפסה בכ-4%. החברה, המפתחת מצלמות למל"טים ולרחפנים, דיווחה כי קיבלה הזמנה לרכישת מצלמות ומוצרים נוספים של החברה, תמורת כ-12.1 מיליון דולר. בשבוע שעבר נהנתה החברה ממגמה חיובית, לאחר שפרסמה תחזית צמיחה חדשה לשנת 2025. החברה ציינה כי הכנסותיה בשנת 2024 צפויות לעמוד על 114.5 מיליון דולר - צמיחה של 120% לעומת השנה שלפניה.

הנפקה ראשונה ל-2025: החברה שרוצה לגייס לפי שווי של 470 מיליון ש' 

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי יורד ב-0.1%, בורסת שנגחאי משילה מערכה 0.3%, ההנג סנג יורד ב-1% ומדד הקוספי עולה ב-1.3%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות.

אמש בוול סטריט, לאחר שלושה ימים של עליות, המסחר ננעל בירידות חדות. נאסד"ק ירד ב-1.9%, דאו ג'ונס ב-0.4% ו-S&P 500 ב-1.1%. את הירידות הובילו מניות הטכנולוגיה הגדולות ובראשן אנבידיה  שאיבדה 219 מיליארד דולר משוויה.

● ״אפקט אנבידיה״: אחרי העליות החדות, מה נשאר למניות שקפצו בזכות הודעה אחת 

הירידות החריפו אחר הצהריים בעקבות נתוני מאקרו חזקים. מספר המשרות הפנויות בשוק התעסוקה עלה בדצמבר ל-8.1 מיליון, מעל הצפי שעמד על 7.7 מיליון וגבוה מהנתון של אוקטובר שעמד על 7.8 מיליון משרות פנויות. במקביל מדד מנהלי הרכש (PMI) של מגזר השירותים טיפס בדצמבר לרמה של 54.1 נקודות, לעומת רמה של 52.1 נקודות בנובמבר, גם מעל הצפי. 

טסלה  ירדה ב-4% לאחר שבנק אוף אמריקה הוריד את דירוג מניית טסלה מ"קנייה" ל"נייטרלי" עם יעד מחיר של 490 דולר, לעומת 400 דולר קודם לכן. הבנק ציין כי הסיכון בביצוע נותר גבוה, וכי המניה נסחרת כעת ברמה שמשקפת במידה רבה את תרחיש הבסיס ארוך הטווח של החברה, הכולל את הפוטנציאל ממכוניות הליבה, רובוטקסי, Optimus, ופעילויות ייצור ואחסון אנרגיה.

גם מניית אפל  ננעלה בירידות לאחר שהאנליסט קרייג מופט מחברת MoffettNathanson תיאר את מניית אפל כ"לא אטרקטיבית בעליל", והוריד את הדירוג שלה מ-"החזק" ל-"מכירה" תוך הפחתת יעד המחיר מ- 202 דולר ל-188 דולר. 

לדברי מופט, באוגוסט הם קבעו שהצלחתה העתידית של אפל בתחום הבינה המלאכותית כבר מגולמת במחיר המניה. הוא ציין שהערכות השווי של המניה היו גבוהות מדי, ולא כללו סיכונים כמו ירידה בציפיות של אפל בשוק הסיני. בנוסף, המחיר שיקף לא רק גל שדרוגים חד-פעמי של משתמשים למכשירי iPhone אלא "עלייה קבועה" בקצב השדרוגים, שאינה מובטחת.

מופט מוסיף כי אפל היא אחת ממניות שבע המופלאות היקרות ביותר, למרות שקצב הצמיחה שלה היה האיטי ביותר מבין המניות. להערכתו, מחיר המניה של אפל "אולי היה הגיוני אם מכירות ה-iPhone 16 היו מתפוצצות או אם Apple Intelligence הייתה מבשרת על הזדמנות בתחום השירותים". 

2. שוקי האג"ח

בשוק אגרות החוב המקומי, תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה ל-4.4% והתשואה לשנתיים ירדה לרמה של 4.2%. חטיבת המחקר של בנק ישראל עדכנה השבוע כלפי מטה את תחזית האינפלציה. מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות השנה ב-2.6%, לעומת תחזית קודמת לאינפלציה של 2.8% ומול אינפלציה נוכחית של 3.4%. בשנת 2026 הבנק צופה שנראה אינפלציה של 2.3%.

בארה"ב, שם האינפלציה כבר מגיעה לרמה של 2.7%, תשואות האג"ח נסחרו ביממה האחרונה במגמה מעורבת: התשואה ל-10 שנים טיפסה לרמה של 4.6%, בעוד התשואה לשנתיים ירדה ל-4.27%.

כלכלני בנק דיסקונט ציינו בסקירתם כי "שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי צפוי להיות תנודתי בשבועות הקרובים, בהמתנה לנתונים כלכליים שיתפרסמו בשבועיים הקרובים וההשלכות על ציפיות הריבית. מנגד, חששות מפני מדיניות אינפלציונית של ממשל טראמפ ובפרט, גידול בגירעון הממשלה, ימנעו ירידה משמעותית בתשואות. במקביל, החשש מהיווצרות משבר סביב הצורך הדחוף להעלות את תקרת החוב, יתמוך גם הוא בתנודתיות. לדברי שרת האוצר האמריקאית, הממשל צפוי לנצל את מלוא תקרת החוב בין ה-14 ל-23 לינואר". 

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל התחזק מעט מול המטבעות האחרים ביום ג'. שער הדולר עמד על 3.62 שקלים והאירו נסחר בשער של 3.77. בשוק הסחורות - הנפט הגולמי התחזק ל-74 דולר לחבית, מחיר חבית נפט מסוג ברנט עולה ל-77 דולר. מחיר הזהב עומד על 2,650 דולר לאונקייה.

רן סיני, כלכלן ראשי באולטרה פיננסים התייחס לתנועות המט"ח אמש (ג'): "נכון להיום, השקל מציג תנודתיות מול המטבעות המרכזיים, כולל הדולר האמריקאי, האירו והלירה שטרלינג. השקל התחזק בכ-5% מאז אוקטובר, אז נסחר מעל 3.81. עם זאת, בימים האחרונים ניכרת היחלשות מסוימת, ככל הנראה בעקבות שינוי מדיניות הפד שהחליט להאט את קצב העלאות הריבית. מול האירו והלירה שטרלינג, השקל ממשיך במגמת התחזקות בולטת. שער האירו עומד כעת על 3.783 ושער הלירה שטרלינג על 4.558, עלייה מרשימה של כ-11% מאז ספטמבר, אז עמדו השערים על 4.21 ו-5.04 שקלים לאירו ולליש"ט בהתאמה"

"מספר גורמים מרכזיים משפיעים על מגמות אלה. אתמול, בנק ישראל הותיר את הריבית על רמה של 4.5%. הנגיד, פרופ' אמיר ירון, הסביר כי המהלך נועד להוריד את האינפלציה ולרסנה. באירופה, העלייה במחירי האנרגיה תרמה להתאוששות הכלכלה, מה שהגביר את הביקוש לאירו, בעוד משבר האנרגיה שנובע ממלחמת רוסיה-אוקראינה מוסיף לתנודתיות אך יוצר גם הזדמנויות כלכליות חדשות. בבריטניה, הבנק המרכזי ממשיך במדיניות מוניטרית מצמצמת לאור נתוני אינפלציה גבוהים, מה שתורם להתחזקות הלירה שטרלינג".

"במבט קדימה, המשך המדיניות המוניטרית המצמצמת באירופה ובבריטניה עשוי להוביל להיחלשות השקל מול המטבעות המרכזיים. עם זאת, צעדים מוניטריים נוספים מצד בנק ישראל ושיפור אפשרי במצב הפוליטי בישראל עשויים לחזק את מעמדו של השקל ולהשפיע לטובה על מגמותיו בשווקים". 

הבוקר (ד'), השקל נחלש מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.648 שקלים ושער האירו-שקל עומד על 3.77 שקלים.

בבנק ישראל מעריכים כעת כי הסחר העולמי יצמח ב-2.4% ו-2.6% בשנים 2025 ו-2026 בהתאמה. זאת, בהשוואה לתחזית לצמיחה של 3.4% ב-2025 שנמסרה באוקטובר. כלכלני הבנק ציינו כי "ברמה העולמית, צעדי המדיניות עליהם מצביע הממשל החדש בארה"ב עשויים לפגוע בסחר העולמי, ולהעלות את רמות המחירים בעולם".

4. מאקרו

עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל, מתייחס להחלטת בנק ישראל ביום שני האחרון ומציין כי תחזית הבנק המרכזי היא שהריבית תעמוד על 4% בסוף השנה, וכך גם הציפיות הגלומות כרגע בשווקים.

על פי סקר מגמות בעסקים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בדצמבר נרשם שיפור בסנטימנט החברות, "עם עלייה בולטת בפעילות במחוז חיפה". קליין הסביר כי "הפסקת האש בצפון תרמה להמשך שיפור בסנטימנט החברות במשק כמעט בכל הענפים, אם כי התיירות הנכנסת עדיין בקיפאון".

5. תחזית

למרות העלייה באינפלציה ל-2.4% באירופה, בבנק השוויצרי EFG מזהירים כי הבנק המרכזי האירופי (ECB) עלול "לפספס את העקומה" בהורדות הריבית האיטיות.

לדברי ג'יאנלואיג'י מנדרוצאטו, הכלכלן הבכיר של הבנק, למרות החולשה בכלכלה, האינפלציה בשירותים ואינפלציית הליבה נותרו גבוהות יחסית, מה שתומך בעמדת ה"ניצים" במועצה המנהלת של הבנק המרכזי להוריד את הריבית בצעדים קטנים בלבד. "הסיכון הוא שה-ECB יישאר מאחור, ובסופו של דבר ייאלץ להוריד את הריבית בשיעור גבוה יותר מציפיות השווקים הנוכחיות", מעריך מנדרוצאטו.