הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה חיובית בבורסת ת"א; אלוט זינקה בכ-14%, אל על ב-8%

ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי • השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים • בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר • מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? • ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 


17:30

אחרי יום תנודתי, המסחר בבורסת ת"א ננעל היום בעליות קלות. ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי. מדד הבנקים הוסיף 0.4% ות"א נפט וגז טיפס ב-0.8%, ת"א בנייה ות"א נדל"ן ירדו ב-0.3%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.2 מיליארד שקל.

בעליות בלטו אלוט , ארית תעשיות , אל על , אירודרום , קמהדע , אלביט מערכות , ישראייר גרופ , ניו מד , קבוצת אקרשטיין  וקנון 

בירידות בלטו הום ביוגז , ורידיס , ארבה רובוטיקס , מיטרוניקס , מקס סטוק  ואלקו .

מדד תל גוב-כללי, הכולל את כל איגרות החוב הממשלתיות, ננעל ללא שינוי כאשר התשואה לפידיון הגלומה בו עומדת על 3.42%. מדד תל בונד-שקלי ננעל גם הוא ללא שינוי והתשואה לפידיון הגלומה בו עומדת על 5.23%. מדד איגרות החוב הממשלתיות המסוכנות ביותר, תל גוב-שקלי 10+ (עם הסדרות הרחוקות ביותר לפדיון), הוסיף כ-0.2% והתשואה לפדיון הגלומה בו עומדת על 4.65%. 

16:05

המסחר בבורסת מתנהל בשעה זו במגמה מעורבת. ת"א 35 מוסיף כ-0.1%, ת"א 125 נסחר ללא שינוי ות"א 90 מאבד 0.4%. מדד הבנקים נסחר ללא שינוי, ת"א נדלן ות"א בנייה מאבדים כ-0.7%.

אלביט מערכות , קמטק  ואיי.סי.אל  בולטות בעליות בת"א 35. בירידות בולטות דמרי  ואנלייט אנרגיה .

14:55

מגמה מעורבת בתל אביב. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 יורד ב-0.3%. מדד הביומד קופץ ב-1.1% ות"א בנקים 5 עולה ב-0.3%.

אל על  ממשיכה במומנטום החיובי ועולה בשעה זו כ-5%. מתחילת חודש ינואר סגרה מניית חברת התעופה עלייה של כ-13%.

14:18

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-5 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.44%. התשואה לשנתיים עומדת על 4.25%.

מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים בעליות שערים קלות.

12:59

מסחר תנודתי בת"א. המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ות"א 90 משיל מערכו 0.1%. בולט לחיוב מדד הביומד שעולה בכ-1% ות"א בנקים 5 שמוסיף לערכו 0.8%.

אלוט  מרכזת עניין וקופצת ב-10%. המניה, שהייתה אחת המניות החזקות בבורסה ב-2024 אחרי מספר שנים של ירידות במניה, ממשיכה במגמה החיובית. החברה הודיעה שחתמה על הסכם עם חברת התקשורת הצ'כית O2 לאספקת פתרונות הגנת סייבר. היקף החוזה לא נמסר אך החברה ציינה שהתשלום יהיה חודשי וייצר לה הכנסות חוזרות.

11:43

עליות קלות בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.1%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א ביומד עולה ב-0.9%.

בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.67 ושער האירו-שקל עומד על 3.78.

10:36

המגמה המעורבת בת"א נמשכת.

אלקטרה פאוור  ופריים אנרג'י  מדווחות היום על הרחבת שיתוף הפעולה ביניהן, שבמסגרתו תרכוש שותפות החשמל של אלקטרה פאוור ואנלייט אנרגיה  (65% אלקטרה פאוור, 35% אנלייט) מפריים אנרג'י חשמל ירוק בהספק של 100 מגה וואט ובקיבולת של 500 מגה וואט שעה אגירה. זאת למשך 22 שנה ובהיקף מצטבר של כ-1.7 מיליארד שקל. ההסכם שנחתם בין החברות הוא למעשה הרחבה של ההסכם עליו חתמו באוגוסט 2023, אז תכולת ההסכם עמדה על רכישת חשמל בהספק של 75 מגה וואט וקיבולת של 375 מגה וואט שעה ל-15 שנה, בהיקף כספי של 0.8-0.9 מיליארד שקל.

10:05

יום המסחר בת"א נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס. 

בולטות לחיוב מניות מבטח שמיר , אל על , נובה , אשטרום קבוצה  וקמטק .

מנגד, משק אנרגיה , טלסיס , אופקו הלת' , דלתא מותגים , ואמות  נסחרות בירידות.

08:21

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ד'), יום מסחר תנודתי נרשם בבורסה המקומית, כאשר המדדים המרכזיים עברו מירידות שערים למגמה מעורבת. בסיום המסחר, המדדים ננעלו בירידות די חדות - מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ומדד ת"א 90 ב-1.1%. את הירידות הובילו בעיקר מדדי מניות הנדל"ן - מדד מניב ישראל ומדד מניב חו"ל ירדו בכ-2% כל אחד. 

השקעה במניות שאכזבו: "כלבי הדאו" נכשלו ב-2024, אלה של ת"א זינקו 

במהלך המסחר בלטה חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס  שירדה בכ-17%. בתחילת השבוע המניה זינקה בעשרות אחוזים ובארבה רובוטיקס ניצלו את ההזדמנות וביצעו גיוס הון בסך כ-29 מיליון דולר. ארבה הודיעה ביום שני על שיתוף פעולה עם אנבידיה ומנייתה זינקה בנאסד"ק ב-52% במחזור מסחר גדול במיוחד. גם ביום שלישי המניה נפתחה במגמה חיובית, אך השתנתה בהמשך, בין היתר על רקע הדיווח על הגיוס, והמניה ננעלה בירידה של 6% אמש בוול סטריט ובמחיר של 3.76 דולר שמשקף לארבה שווי שוק של 320 מיליון דולר.

לאחר בצורת: יזמי נדל"ן, מחשוב ומזון מחממים מנועים לקראת הנפקה בת"א 

עוד בלטה חברת קמהדע , המפתחת ומשווקת תרופות על בסיס פלזמת הדם האנושי, לאחר שהודיעה כי היא מאשררת את התחזית הפיננסית שלה לשנת 2024, ומדווחת על צפי להמשך צמיחה דו ספרתית ולרווחיות בשנת 2025. החברה אף פרסמה תחזית מספרית עבור 2025: הכנסות של 178-182 מיליון דולר, ו-EBITDA מתואם של 38-42 מיליון דולר.

אם המספרים הללו אכן יושגו, מדובר בגידול שנתי של 13% בהכנסות ו-19% ב-EBITDA, ושבירה נוספת של שיא ההכנסות של החברה. קמהדע בנתה בשנים האחרונות את סל מוצריה מחדש לאחר שהעבירה לידי חברת טקדה את המוצר שהיה המוביל שלה, גלסיה, תרופה בעירוי לטיפול באמפיזמה תורשתית. האסטרטגיה החדשה נוחלת הצלחה, והחל מ-2023, הכנסות קמהדע עוברות את אלה שרשמה בתקופת הגלסיה.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי יורד ב-0.9%, ההנג סנג משיל מערכו 0.3%, בורסת שנגחאי משיל מערכה 0.5% ומדד הקוספי נסחר סביב רמות הבסיס.

בארה"ב לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי שהוכרז בעקבות מותו של הנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר. המסחר בשוק החוב יתקיים אך יסתיים מוקדם. 

אמש (ד') בוול סטריט, המסחר ננעל במגמה מעורבת אך בשינויים קלים. נאסד"ק ירד ב-0.1%, דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו ב-0.2% וב-0.1% בהתאמה. המדדים נותרו רוב היום יציבים, לאחר שבוע של נתונים כלכליים מעורבים והמשקיעים ממתינים כעת בדריכות לדוח המשרות של חודש דצמבר שיפורסם ביום שישי.

מניות המחשוב הקוונטי צללו אמש. IonQ נפלה ב-39%, די-וויב (D-Wave) ב-36% וריג'טי גם היא במעל 40%. זאת לאחר שאתמול, מנכ"ל ומייסד אנבידיה ג'נסן הואנג נתן הצהרה במסגרת כנס מוצרי הטכנולוגיה CES בלאס וגאס לגבי הענף, שהעיבה על מניות חברות הקוונטום. כאשר נשאל כמה בשלה היא הטכנולוגיה ומתי נוכל להשתמש במחשב קוונטי מהיר בעל ביצועים מספקים, השיב הואנג כי "תוך 15 שנה זו הערכה אופטימית, 30 שנה זו ההערכה הפסימית, והממוצעת סובבת כנראה סביב 20 שנה". 

עוד בלטה לשלילה מניית סולאראדג' , שירדה ב-15% אמש לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את הדירוג של המניה ל-"מכירה". בסיטי מביעים חשש לגבי נזילות החברה, תחזיות רווח מאתגרות ותחרות עזה. בסיטי נותנים למניה מחיר יעד של 9 דולר בלבד, כ-40% פחות ממחירה כעת. הורדת הדירוג משקפת, על פי האנליסטים, בעיות רחבות יותר שמאפיינות את מגזר האנרגיה הסולארית הביתית, עליו סיטי נותרת זהירה בשל תלותו הגבוהה בתמריצים וגמישות פיננסית יחסית חלשה. "הוצאות התפעול של החברה נותרו גבוהות באופן עיקש, למרות הודעות על ארגון מחדש, במיוחד ביחס לביקוש," נכתב בדוח של סיטי.

האנליסטים מוסיפים כי הורדות מחירים שביצעה החברה לאחרונה לא הצליחו להגדיל את נתח השוק שלה, על פי נתונים מאפליקציות שנבדקו. סיטי מדגישה כי חברות בתחום האנרגיה בקנה מידה גדול נמצאות בעמדה טובה יותר, בזכות תחזיות רווח סבירות, מאזנים חזקים וביקוש חזק מצד מגזרים כמו דאטה סנטרים ובינה מלאכותית. עם זאת, הנזילות המצומצמת והלחצים התחרותיים של סולאראדג' הופכים אותה לפגיעה יותר בסביבת השוק הנוכחית.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח נסחרו ביום ד' במגמה מעורבת: התשואה ל-10 שנים נסחרה ביציבות סביב רמה של 4.4%, בעוד התשואה לשנתיים ירדה ל-4.25%.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות המשיכו לטפס. התשואה ל-10 שנים עומדת הבוקר על 4.66% והתשואה לשנתיים עומדת על 4.26%.

מה עומד מאחורי עליית התשואות ההיסטורית באג"ח ארה"ב 

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות מסביר מה עומד מאחורי עליית התשואות בתקופה האחרונה בארה"ב: "תשואת הפדיון על האיגרת ל-10 שנים עמדה על 4.15% בלבד לפני חודש וכעת זינקה עד קרוב ל-4.7%. בפרק זמן זה תשואת הפדיון על האיגרת לשנתיים עלתה פחות: מ-4.1% ל-4.25%. משום כך פער תשואות הפדיון בין שתי איגרות החוב, שהיה זניח, זינק ל-0.45%. הדבר עשוי להצביע על התקררות של ממש בציפיות שוק ההון להורדות ריבית נוספות השנה. הבנק הפדראלי עצמו תרם לכך כששינה את תחזית הריבית שלו ל-2025 מארבע הורדות בשיעור מצטבר של אחוז אחז ל-2 הורדות בשיעור מצטבר של חצי אחוז. מאז פחתו עוד יותר ציפיות השוק להורדת ריבית וכעת הן מתמחרות הסתברות של 2/3 בלבד שהריבית תרד ב-1/4 או 1/2 אחוז עד סוף השנה.

מנחם מדגיש כי לכך מספר סיבות: "ראשית, החשש שמדיניות שתתמוך בצמיחה המקומית בדרך של הזרמות והפחתות מס על משקי הבית והחברות תגדיל את הגירעון והחוב ותמנע מהפד להוריד ריבית. זה אומר בין השאר הרבה גיוסים ולחץ על שוק איגרות החוב. שנית, המשך עלייה שנתית של 4-5 אחוזים במחירי השכירות והשירותים במדד המחירים לצרכן, מה שיקשה על האינפלציה להתכנס לרמת היעד של 2 אחוזים. בנוסף, נתונים על שוק העבודה והצמיחה בארצות הברית חוזרים ומפתיעים לטובה שמפחיתים את הדחיפות להורדת ריבית. בהקשר זה - המתנה דרוכה לנתוני התעסוקה של חודש דצמבר, שיפורסמו ביום שישי".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח המקומי, הדולר התחזק בכ-1% מול השקל ונסחר סביב 3.66 שקלים. על רקע המגמה, הדולר התחזק בחדות מול סל המטבעות לאחר שדווח ב-CNN כי נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" כדי לאפשר תוכנית מכסים חדשה.

עוד צוין כי במידה וטראמפ יבחר לנקוט בצעד, הדבר יאפשר לו לבנות תוכניות מכסים חדשה באמצעות חוק סמכויות חירום כלכליות בינלאומיות, העונה לשם "IEEPA", המאפשר לנשיא לנהל את היבוא בזמן חירום לאומי.

4. מאקרו

אמש (ד'), פורסם פרוטוקול ישיבת הפד האחרונה מלפני שבועיים בה הוחלט על הורדת הריבית. בישיבת חודש דצמבר, הביעו בכירים בבנק הפדרלי חשש לגבי האינפלציה וההשפעה האפשרית של מדיניותו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, מה שהוביל לכך שהם מתכננים לנקוט בגישה איטית יותר להפחתת ריבית בשל חוסר הוודאות.

למרות שלא התייחסו לטראמפ בשמו, הפרוטוקול כלל לפחות ארבע אזכורים לגבי ההשפעה האפשרית של שינויים במדיניות ההגירה והסחר על הכלכלה האמריקאית.
מאז ניצחונו של טראמפ בבחירות בנובמבר, הוא אותת על כוונות להטיל מכסים אגרסיביים על סין, מקסיקו וקנדה וכן על שותפות סחר אחרות של ארה"ב. בנוסף, הוא מתכנן לקדם רגולציה מופחתת וגירוש המוני של מהגרים.

עם זאת, מידת הפעולות שטראמפ ינקט בהן והאופן המדויק שבו ייושמו מייצרים אי-ודאות משמעותית לגבי העתיד, דבר שהוביל את חברי הוועדה הפדרלית לשוק הפתוח (FOMC) להמליץ על גישה זהירה. "הרוב המכריע של המשתתפים סבר כי הסיכונים כלפי מעלה בתחזית האינפלציה גברו", צוין בפרוטוקול. "כגורמים לשיפוט זה ציינו המשתתפים נתוני אינפלציה חזקים מהמצופה לאחרונה ואת ההשפעות הפוטנציאליות של שינויים במדיניות הסחר וההגירה."

חברי ה-FOMC הצביעו להוריד את הריבית לטווח יעד של 4.25%-4.5%, אך הפחיתו את הציפיות להורדות נוספות ב-2025 לשתיים בלבד, לעומת ארבע בהערכה הקודמת בספטמבר. מאז ספטמבר, הבנק הפדרלי חתך נקודת אחוז מלאה מהריבית, והשוק מעריך שייתכנו רק הורדה אחת או שתיים נוספות השנה.

המשתתפים ציינו כי האינפלציה עדיין מעל יעד 2% השנתי של הבנק הפדרלי, בעוד שהוצאות הצרכנים ממשיכות להיות חזקות, שוק העבודה יציב, והפעילות הכלכלית ממשיכה להתרחב בקצב גבוה מהממוצע עד שנת 2024.

לדברי יו"ר הבנק הפדרלי, ג'רום פאוול, המצב דומה ל"נהיגה בלילה ערפילי או כניסה לחדר חשוך מלא ברהיטים - פשוט מאטים". הצהרה זו משקפת את גישת הזהירות שנקטו המשתתפים, שציינו כי "חוסר הוודאות הגבוה הנוכחי מצדיק גישה הדרגתית כאשר הוועדה מתקדמת לעבר מדיניות ניטרלית."

תחזיות הפד מצביעות על שתי הפחתות ריבית נוספות ב-2026 ואולי עוד אחת או שתיים לאחר מכן, כשהריבית לטווח הארוך צפויה לרדת ל-3%. פקידים הדגישו כי החלטות המדיניות העתידיות תלויות בהתפתחויות הנתונים, ולא יתקיימו על פי לוח זמנים קבוע מראש.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, ציין בסקירתו כי הורדות הריבית בעולם התחילו לתת ביטוי: "בסקר של הלמ"ס האמריקאית, חלה ירידה במשקל העסקים שענו כי הריבית הגבוהה יוצרת קושי לפעילות. פחות עסקים מדווחים על פגיעה ברווחיות, קושי בביצוע השקעות חדשות או ביכולת לשרת חובות קיימים. במקביל, לאחרונה נרשמה עלייה ניכרת במכירות מכוניות. תחום זה מציג בדרך כלל רגישות גבוהה לגובה הריבית. בשוק הנדל"ן השפעת הורדת הריבית עדיין מתונה. מכירות הבתים הקיימים (Existing & Pending) עלו בחודשים האחרונים. באירופה השפעות הורדת הריבית משתקפות בסקר האשראי הרבעוני של הבנק המרכזי האירופי (ECB)".

5. תחזית

בשבוע הבא (ד') צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש דצמבר. בבנק הפועלים מעריכים כי המדד ירד בקצב חודשי ב-0.1% ואינפלציה תעמוד על 3.4% בקצב שנתי. בפועלים מציינים כי: "בצד הרכיבים הצפויים להוריד את המדד, נציין את הירידה החדה מהעונתיות הצפויה במחירי פירות וירקות, הירידה העונתית החדה במחירי חופשות בישראלו'עריכת מסיבות ואירועים', הירידה הקלה הצפויה ברכיב 'ריהוט וציוד', הירידה הקלה במחירי הדלקים והייסוף החד בשקל שישפיע על רכיב 'הוצאות על טיסות לחו"ל'.

עוד צוין מטעם הבנק כי: "בנוסף, אנו מעריכים כי רכיב 'הלבשה והנעלה' יירד בדצמבר קלות. מאידך, רכיב 'דיור' צפוי לעלות בחדות יחסית על רקע ההאצה שחלה לאחרונה בקצב עליית מחירי השכירות. בנוסף, צפויה עלייה במחירי רכבים חדשים ומשומשים, ועלייה קלה במחירי ביטוח רכב חובה, ברכיב 'בריאות', ובמחירי טיסות לחו"ל (במונחים דולריים).

לסיום בפועלים מציינים כי קיימת עדיין אי וודאות האם הלמ"ס תמדוד בדצמבר את העלייה הרטרואקטיבית במחירי הארנונה במספר ערים. במבט קדימה, תחזית הבנק למדד ינואר עומדת 3.8% ותחזית האינפלציה לשנה הקרובה עומדת על 2.7%.