גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה לתחרות ורגולציה שקובע: "הכלכלה הישראלית נוגדת את כוח המשיכה - אבל לא לנצח"

פרופ' ברק אורבך מאוניברסיטת אריזונה, שסירב בעבר לתפקיד ראש רשות התחרות, מתאר את הכלכלה הישראלית כ"תופעה בלתי מוסברת" שאין היגיון לצמיחה המרשימה שלה ● הוא מאשים את הבירוקרטיה הסבוכה שמרחיקה אנשי עסקים, ומביע חשש לגבי בריחת ההון האנושי ● ולמה הוא נותר עם כיתה ריקה אחרי 7 באוקטובר?

הכלכלה הישראלית / צילומים: Shutterstock, עיבוד: גלובס
הכלכלה הישראלית / צילומים: Shutterstock, עיבוד: גלובס

אחרי 7 באוקטובר, פרופ' ברק אורבך הרגיש שמשהו רע קורה במקום עבודתו, אוניברסיטת אריזונה, ובאקדמיה האמריקאית בכלל. עד כדי כך רע, שהוא החל לחקור ולכתוב מחקר אקדמי אודות האנטישמיות בקמפוסים.

אורבך מכהן כפרופסור למשפטים באוניברסיטת אריזונה וחוקר בתחום התחרות, תאגידים ורגולציה. בסוף 2021 הוצע לו לכהן כראש רשות התחרות לאחר סיום כהונתה של מיכל הלפרין, אך הוא סירב להצעה והמשיך בעשייתו מעבר לים. בראיון לגלובס הוא מנסה להסביר למה כל כך יקר פה, מה צריך להיות החשש העיקרי של ההנהגה בנוגע לעתיד הכלכלי - וגם מספר על המפגשים המטלטלים עם האנטישמיות בארה"ב.

"אמרתי שאין אנטישמיות. הייתי תמים"

"חבר מאוד טוב שלי, קולגה שאני פוגש בקביעות, פתאום נעלם והפסיק לדבר איתי אחרי 7 באוקטובר. בהמשך הבנתי דרך קולגות שזה מאחר שאני ישראלי", הוא מספר בראיון לגלובס. "לא מדובר באדם שקשור למזרח התיכון בשום צורה, אלה רק דעותיו הפוליטיות שגרמו לו להתנתק מחבר. זו החוויה האישית החזקה ביותר שלי".

פרופ' ברק אורבך / צילום: אוניברסיטת אריזונה

בכל ביקור של אורבך בישראל, נהגו לשאול אותו אם הוא חווה אנטישמיות בארצות הברית. "תמיד עניתי שלא, הייתי תמים". ואז, הוא מספר, סטודנטים פתחו במחאה נגדו, חברים ומכרים נעלמו, וגם אנשים שחשבו להביע תמיכה החליטו לוותר ולא לעשות זאת בפומבי. "אנשים אמרו לי 'זו לא אשמתך שאתה תוצר של הפרויקט הציוני הג'נוסיידי'. התפיסה שאנשים מתארים אותי כתוצר של איזה פרויקט רצחני - זה היה כואב. התחילו לקרוא לי תומך ברצח עם. כמי שגדל עם ניצולי שואה זה היה קשה".

 

השלב הבא במסע המבהיל של אורבך הגיע כשסטודנטים התחילו לדבר על הקשר בין ציונות לקפיטליזם. "אמרו שאנחנו שולטים ומשפיעים על הכל. זה היה ממש אחרי 7 באוקטובר, הכל היה טרי, סרטוני זוועה של חמאס עדיין הופצו. אני חושב שכל בן אדם נורמלי הושפע רגשית מהדברים. והילדים האלה, הסטודנטים, הם לא ראו. יש להם השקפה משלהם והם מאוד בטוחים בה. לימדתי שתי כיתות, ובאחת מהן הרוב המוחלט של הסטודנטים הפסיקו להופיע לשיעורים".

הם הפסיקו להגיע לכיתה כי אתה ישראלי? איך הבנת שזו הסיבה?
"מיד אחרי 7 באוקטובר סטודנטים רבים פרסמו הצהרה שאמרה במפורש שאין זכות קיום לישראל, וכמובן שאין לה זכות להגן על עצמה. היה לי שיעור בבוקר, ונכנסתי לכיתה ואמרתי לסטודנטים בדיוק מה שחשבתי על ההצהרה שלהם. זו הייתה דרמה. בדיעבד אולי יכולתי לבטא את עצמי טוב יותר, אבל כעסתי. הרגשתי שאני לא יכול להיכנס לכיתה בלי להגיד כלום. בהמשך, חלק מהתלמידים החלו להפיץ תיאוריות קונספירציה על כך שאחבל בקריירה שלהם, שאפגע להם בציונים וכדומה. אלה שטויות".

האם הנס של הכלכלה הישראלית יימשך

אורבך נמצא בארה"ב כבר 26 שנה, לאחר שהגיע ללימודים "ודבר הוביל לדבר. לא התכוונתי לעזוב את ישראל". הוא אומר שבעיניו הוא משרת את ישראל בכך שהוא בארה"ב, "וכך גם הרבה אנשים אחרים. וזה חשוב, כי ישראל צברה מוניטין רב הודות לישראלים בהייטק או בתחומים חדשניים אחרים שעושים כאן עבודה טובה. הבעיה היא, שגם ישראל צריכה לשמור על האיכות בתוכה. ההון האנושי בישראל הוא ללא תחרות, והכלכלה תצליח אם המדינה תשמור עליו ולא תבריח אותו".

את הדברים האלה אומר אורבך בתגובה לנתונים שפורסמו בשבועות האחרונים, ומעידים על עלייה ביורדים מישראל. אני "אני לא חושב שמישהו מקבל החלטה לעזוב את ישראל בגלל גורם אחד. זה תמיד מספר גורמים, אבל בין העיקריים שבהם עומד החשש של ישראלים רבים בנוגע לרמת ההשכלה בארץ והעתיד של ילדיהם", הוא אומר.

בעוד נתוני הירידה מישראל אולי לא מחמיאים לה, הנתונים הכלכליים של שנת 2024 דווקא מפתיעים לטובה. הבורסה רשמה שנה מוצלחת במיוחד, שבמהלכה מדדי ת"א 35 ו־125 אפילו רשמו תשואה גבוהה יותר משל S&P 500 האמריקאי (כ־28% למדדים המקומיים לעומת 23% למדד הדגל בוול סטריט). גם הצמיחה בתוצר ברבעון השלישי התאוששה במפתיע לשיעור של 3.8% בחישוב שנתי, כשהקטר של המשק היו התוצר העסקי והצריכה הפרטית.

ויחד עם זאת, אומר אורבן, הבירוקרטיה הישראלית הסבוכה והמורכבת מניסה מכאן לא מעט אנשי עסקים מתוסכלים. "אני לא יודע מה צריך לקרות כדי שמגמת העזיבה תעצור, אבל יש דברים שצריכים להשתנות כמו חינוך ועצירת ההידרדרות של המגזר הציבורי, שנמשכת כבר לא מעט זמן".

ובכל זאת, אורבך אומר כי "במונחים כלכליים, ישראל היא תופעה בלתי מוסברת. אין היגיון בצמיחה בישראל. זו כמעט תופעה שמנוגדת לכוח המשיכה. הכלכלה הישראלית התבססה על תחומים עתירי ידע והמגזר היזמי בישראל למד איך למשוך הון כדי לממן אותו. השאלה היא האם הנס הזה יימשך".

עוד מוסיף אורבך כי "יש שני מגזרים שהצמיחה הדמוגרפית שלהם מהירה יותר מהצמיחה של המגזרים היצרניים. ורק במונחים של אלגברה - צמיחה כזו לא יכולה להימשך. אבל נראה שהמסיבה מתקרבת לסוף".

על אילו מגזרים אתה מדבר?
"המגזר החרדי והמתנחלים. אלה אוכלוסיות שגם גדלות מהר יותר וגם מסובסדות מאוד על ידי משלמי המסים הישראלים".

הציבור הישראלי באופן כללי מקבל את התזה שלך על החרדים, אבל זז ימינה ולא מוכן להגיע לפשרות בנוגע לפלסטינים.
"תראה, בסוף יש את העמדות האידיאולוגיות ויש את העובדות בשטח. והמצב בשטחים הוא לא בר קיימא לתפיסתי".

נשארנו חלוקים, אבל שאלתי את אורבך על תמריצים פוליטיים. הרי גם בנושא החרדי שהוא קריטי לעתידנו כאן, כמעט ולא קיים תמריץ פוליטי לעשות משהו משמעותי בנידון.

"תשמע סיפור להמחשה", אורבך עונה לי. "לפני כמה חודשים התקשרו אלי מלשכתו של אחד השרים בממשלת ישראל לשאול אם אני מוכן לדבר איתו על הסברה בינלאומית או איך משפרים את תדמיתה של ישראל. כמובן שאמרתי כן. התחלתי לדבר עם אותו השר והתברר שיש פער עצום בין ההבנה שלו לבין הנכונות שלו לומר את הדברים הנכונים עובדתית בפומבי. נראה לי שזה ממחיש את הבעיה באופן מושלם".

המומחיות שלך היא הגבלים עסקיים. למה כל כך יקר כאן? האם זה קשור לתפקוד של רשות התחרות, כפי שאומר שר הכלכלה?
"אני מכיר את כל הממונים על התחרות בישראל מאז שנות ה־90, ויכול להגיד משהו על כל אחד מהם בנפרד: התחרות בישראל היא בראש מעייניהם. הם מודאגים מאוד מיוקר המחיה. כל טיעון אחר הוא פשוט שגוי. השאלה שאתה צריך לשאול היא למה הם לא מצליחים. האם זה בגלל שהם לא כשירים, או כי יש חסמים אחרים ויש גבול לכמה הם יכולים לעשות?

"יש לזכור גם את המצב הספציפי בישראל. עלות נמוכה תמיד קשורה בקנה מידה. אנחנו רוצים קנה מידה ויעילות שמביאים בין השאר להורדת מחירים. וברגע שבמדינה כל כך קטנה יש ריכוזיות גבוהה מדי, לא תוכל לקבל מספר חברות בקנה מידה מספק. בכלכלה מרוכזת כמו שלנו השאלה היא איך נמקסם את התחרות.

"תחשוב על זה רגע. מיהו טייקון בישראל ואיך הוא הפך לכזה? שני גורמים: גישה להון, ובישראל היא סבוכה יחסית, ושנית - המורכבות הרגולטורית מחייבת את הטייקון להיות עם שרירים פוליטיים מאוד מפותחים. בכל מדינה בעולם כשיש לך את שני התנאים האלה יש לך קונגלומרטים".

נניח שבחודשים הקרובים נסיים את המלחמה והדברים יתחילו לחזור לקדמותם. אתה אופטימי לגבי הכלכלה הישראלית בטווח הקצר־בינוני?
"המצב יחמיר הרבה לפני שהוא ישתפר. חלק מהמשאבים של ישראל יעברו לפלסטינים. בנוסף, זה טיפשי לחשוב שכל משרתי המילואים יכולים לחזור לעבודה כאילו כלום. החבר'ה האלה 'בילו' בלחימה עזה וטראומטית תקופה ארוכה, ולחלקם יש נזק ארוך טווח. יש עוד המון בעיות מבניות שרק החמירו ומשפיעות על הכלכלה. כדי להתגבר על כך צריך איזה אות חיובי, משהו שיגרום לאנשים להיות אופטימיים".

בשנים האחרונות יש יותר טלטלות מאופטימיות, בעיקר מאז ההכרזה על הרפורמה המשפטית הצפויה.
"הרבה אנשים בדור שלי לא הבנו עד הסוף את המשמעות של הדמוקרטיה, לקחנו אותה כמובנת מאליה. לקח לנו זמן לקלוט שהדמוקרטיה במדינות רבות נמצאת בסיכון, גם בישראל. אם אנחנו מדברים על אמריקה התאגידית, בחדרי ישיבות מדברים בצורה מפורשת על כך שאין לנו קפיטליזם בלי דמוקרטיה וצריך להגן עליו. אופי הרפורמה היה מתקפה על הדמוקרטיה. אני לא אומר שאסור לבקר את בית המשפט העליון, זה לא אומר שלא צריך להיות שיפור, זה תמיד נכון. אבל יש הבדל גדול בין תיקון ורפורמה לבין הריסת הדמוקרטיה".

תהליכי גיוון והכלה הפכו באקדמיה לגזענות

בחזרה למתרחש בארה"ב. אורבך כאמור הופתע מעוצמת האנטישמיות באקדמיה, והוא מעריך שזה מאחר שהוא היה בסוג של ניתוק מעצם זה שהוא "חי בשני עולמות" - האקדמי והעסקי. "בצד העסקי עסקתי הרבה בגיוון והכלה (DEI), ותמיד חשבתי שגם באקדמיה זה ככה. טעיתי לחלוטין". הוא מספר שבמגזר העסקי הישראליוּת שלו תמיד הייתה יתרון ("הייתי ב־8200 וכולם ציינו לטובה את היחידה"), ואומר כי "תמיד הייתי גאה בצורה יוצאת דופן בהיותי ישראלי, והרגשתי שזה היה לטובתי. כנראה לא הרגשתי את מה שמבעבע מתחת לפני השטח".

בעולם האקדמי, הוא אומר, אחרי 7 באוקטובר האוניברסיטאות החלו פתאום לקדם הפרדה וגזענות כלפי מי שנתפס כ"חזק". "לא הערכתי את העומק ואת השכיחות של האנטישמיות, במיוחד באוניברסיטה, במיוחד בשמאל שהייתי בו. עבורי זה היה משבר זהותי עמוק. זו לא איזו קבוצת פרינג', זה הפך למנורמל על ידי האקדמיה ואנשי המחשבה. האינטלקטואליזציה של האנטישמיות הייתה מעצבנת ופוגעת במיוחד".

איך פעלת מול האוניברסיטה?
"המזל הוא שהיה לי קשר טוב עם הנהגת האוניברסיטה. ב־8 באוקטובר נשיא האוניברסיטה התקשר לשאול לשלומי, ושלח מייל עם גינוי חריף ל־SJP (הסטודנט למען צדק בפלסטין, א"ו). הסתבר שהנשיא ביקש מכל הסגנים שלו להתקשר אליי לשאול איך הם יכולים לתמוך בי. מנהלת ה־DEI באוניברסיטה, אישה שאני מכיר, התקשרה ואמרה שהיא 'התבקשה לעשות את זה', ושאלה מה היא יכולה לעשות בשבילי. הבנתי שהיא לא באמת רוצה לדבר איתי, ואמרתי לה שאני רק רוצה שהאוניברסיטה תגיד שיש בעיית אנטישמיות ושהיא עושה משהו בנידון. היא ענתה שהיא לא מסכימה עם ההצהרה הזו, ומשם השיחה רק החריפה. שאלתי מה היא יכולה לעשות בשבילי, אם היא אפילו לא יכולה להגיד משהו כל כך אלמנטרי".

אז הגיוון וההכלה החיוביים של המגזר העסקי הפכו בקמפוסים למעין גזענות הפוכה כלפי לבנים?
"באופן כללי אני מסכים. למדתי מהר מאוד אחרי 7 באוקטובר ש־DEI אקדמי עוסק כולו במקופח מול מקפח, בקורבן מול מקרבן ובמדכא מול מדוכא. בעדשות אלו היהודים גרועים בהרבה מלבנים 'רגילים' כי הם מדכאים יותר. זאת מכיוון שהם מיוצגים יתר על המידה במגזרים חזקים, כולל האקדמיה".

הטענה המרכזית שלהם, להבנתי, היא שאם קבוצה אחת מצליחה זה בהכרח מגיע על חשבון הקבוצות האחרות באוכלוסייה. ככלכלן, יש איזושהי הצדקה לגישה הזו?
"הנקודה בכלכלה היא יצירת ערך, וזה לא משחק סכום אפס שיש לך קבוצה קבועה של משאבים ועכשיו אתה נלחם עליהם. אם אתה מייצר ערך, או הרבה ערך, אתה תהיה מוצלח - לא על חשבון אחרים בהכרח אלא גם להפך".

היית אומר שה־DEI האוניברסיטאי הוא אנטי מדעי?
"במובן הזה כן".

בהסתכלות קדימה, אתה מאמין שמתחיל שינוי לטובה? כבר בבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב המועמדים התרחקו מהרטוריקה הזו מתוך הבנה שהציבור, כולל בני המיעוטים, לא קונה את זה.
"בהחלט. זה גם לא רוב באקדמיה, זה מגזר. רוב האנשים סימפטיים, גם אם הם ביקורתיים כלפי ישראל. יש קבוצה קטנה אך משמעותית שמרוכזת במרכזים אקדמיים, והיא מאוד קולנית. אין לה תמיכה של רוב האוכלוסייה, אבל אסור שיהיו לנו אשליות - זה לא נעלם. צריך לזכור שישראל חוותה פגיעה משמעותית במוניטין. ייקח לנו שנים רבות לתקן את זה, וזה משפיע גם על התגברות האנטישמיות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שווי של מאות מיליוני שקלים: האם אנו צפויים לגל הנפקות בת"א ומי היזמים שמחממים מנועים

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ דורש תשובות מהמדינה על היקפי הגיוס

השופטים קבעו בין השאר כי על המדינה להשיב האם מעתה יישלחו צווי גיוס לחרדים על בסיס גיל בלבד, האם יישלחו צווים ראשונים לכלל החייבים בגיוס, מה ייעשה עם מי שלא יתגייסו במסגרת המכסות, ואיזו היערכות קיימת לשימוש באמצעי אכיפה ● המדינה נדרשת להשיב עד ה-30 בינואר

מנהיג מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה, טינו כרופלה ומנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילומים: רויטרס -Sebastian Kahnert - AP, Andreea Alexandru

לא מה שחשבתם: הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה כבר לא לגמרי בעד ישראל

מפלגות הימין הקיצוני בשתי המדינות זוכות לפופולריות חסרת תקדים בחודשים האחרונים ● ואולם, בעוד במשך שנים הן חיזרו אחרי ישראל, העמדות שלהן מאז 7 באוקטובר מציגות אותן באור שונה ● מפלגת החירות האוסטרית מקדמת "נייטרליות" שתמתן את התמיכה בירושלים ומפלגת אלטרנטיבה לגרמניה מתנגדת לחימוש ישראל

חממה לגידול קנאביס רפואי / אילוסטרציה: Shutterstock

קנאביס לטיפול בפוסט־טראומה? לוועדה שתכריע יש מעט מאוד מידע על יעילותו

הוועדה של משרד הבריאות, שהייתה אמורה להגיש את המלצותיה כבר בינואר, מתחילה לעבוד רק עכשיו - כך נודע לגלובס ● למסקנות שלה עשויות להיות השלכות רפואיות וכלכליות מרחיקות לכת, אבל יש לה מעט מאוד מחקר להתבסס עליו

פינוי בינוי בבת ים. לעגן בכתב כל התחייבות / צילום: ערן גמליאל

האם דייר מבוגר בפרויקט פינוי בינוי יכול לדרוש דירה בקומה גבוהה יותר מזו שנקבעה בהסכם עם היזם?

לאחר שחתם על הסכם מול יזמית בפרויקט פינוי בינוי בבת ים, דייר בן 94 ביקש לקבל חניה נוספת ודירה בקומה גבוהה יותר ● הוא ביסס את תביעתו על טענה כי קיבל מהיזמית הבטחה בעל פה, אך הדברים לא צוינו בהסכם הכתוב ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: Shutterstock

האם הפוטנציאל שלכם מומש? סריקת מוח אולי תוכל לספק תשובה

במשך שנים מטיחים במבחני ה־IQ ביקורת על כך שהם מוטים תרבותית ומושפעים מתכונות אישיות שאינן קשורות ליכולות ● מחקרים חדשים, שמבקשים למדוד אינטליגנציה וכישורים ישירות מסריקת מוח, מעלים מחדש את השאלה מהי בכלל אינטליגנציה ואם אנחנו מבינים מספיק איך המוח עובד כדי לנבא אותה

הכניסב לתערוכת CES, השנה / צילום: נבו טרבלסי

הפיתוחים של ה-CES: מ־AI בטלוויזיה ועד מקלדת לאייפון

השבוע בדקנו כמה מהגאדג'טים הבולטים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם ● גם אלה שאינם זמינים באופן מלא לישראלים מרמזים על העתיד לבוא ● בדיקה טכנולוגית

מגי אזרזר וגל תורן בקמפיין בנק לאומי – הזכור ביותר ב-2024 / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

סיכום שנה בפרסומות: האהובות, הזכורות והמשרדים שהצטיינו

פרסומות הטלוויזיה בשנה החולפת התאפיינו בהתגייסות למלחמה, מבלי לוותר על ההומור - כך עולה מהדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● בנק מזרחי טפחות נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2024 ● המשרדים הבולטים: מקאן ת"א, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וגליקמן שמיר סמסונוב

חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO

איראן מציגה: מל"ט מתאבד שהועתק מחברה ישראלית

בזמן שצבא איראן מכריז על החידושים האחרונים שלו, כל גורם בעל ידע בענף יזהה מיד את הדמיון בין חלק בלתי מבוטל מה"פיתוחים" האיראניים לאמצעים שפיתחו בכלל האויבים שלהם ● סדרת הירו של UVISION, שממנו נראה כי הועתק החימוש המשוטט האיראני החדש, נחשבת למוצר מבוקש בשוק העולמי, כולל בארה"ב

יריב לוין ושר החוץ גדעון סער

השתלטות פוליטיקאים וביטול ביקורת על חוקי יסוד: זו המשמעות של הצעת לוין וסער

ההסכמה בין לוין לסער, שני שרים מהקואליציה, על תיקון הרכב ודרכי המינוי בוועדה לבחירת שופטים, משנה את יחסי הכוחות בתוך הוועדה, מפחיתה מכוחם של השופטים ומעלה את כוחם של הפוליטיקאים ● שינוי דרמטי נוסף עליו סיכמו השניים הוא חקיקת חוק יסוד החקיקה, שכולל שינוי מסוכן בדמות ביטול הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

טסה על אוטומט: מניית טסלה דוהרת מעלה למרות מכירות מאכזבות

מסירות הרכב האלקטרוני של החברה בהובלת אילון מאסק התכווצו ברבעון ● החלק הארי משווי השוק של יצרנית הרכב החשמלי נשען על תקוות למוניות רובוטיות, רובוטים ובינה מלאכותית, אך כעת המניה נסחרת בביצועי יתר בהשוואה לשאר המניות בתחום

דמי מור. קמפיין שעובדים עליו טובי היחצנ''ים / צילום: Reuters, Dan MacMedan-USA TODAY

גלובוס הזהב הוא כבר לא חגיגה של כישרון ויצירה, אלא עסק כלכלי נטו

גלובוס הזהב מספק הרבה נושאי שיחה על כוכבי הוליווד אבל הוא כבר לא עוד טקס שמהלל עשייה, אלא חלק מאסטרטגיה שיווקית שייעודה להשיא רווח לבעליה, בכל פלטפורמה אפשרית

אמברגו הנשק על ישראל התרחב, ואלה החברות שהרוויחו במיוחד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התעשייה הביטחונית של ישראל בשיאה, הפסקת האש מתעכבת וצה"ל נאלץ להתמודד עם צלפים בצפון עזה, והתושבים באזור החיץ הסורי מפחדים מנוכחות צה"ל • כותרות העיתונים בעולם 

פולקסווגן ID7 פרו / צילום: יח''צ

היא אמנם לא מכונית זולה אבל יש לה ממדים נדיבים וטווח מרשים

הנשק של פולקסווגן מול הפלישה הסינית הוא מכונית סלון חשמלית עם ממדים נדיבים, טווח מרשים ותא נוסעים שימושי מאד למשפחות ● היא לא הזולה בפלח, אך לא מקלה ראש במונח "פרימיום"

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער / צילום: מיכאל דימנשטיין, לע''מ

המתווה החדש של השרים לוין וסער לוועדה לבחירת שופטים

לפי המתווה, הרכב הוועדה יכלול שלושה חברי קואליציה (שרים וח"כ), חבר אופוזיציה, שלושה שופטים ושני עורכי דין שאינם נציגי לשכת עורכי הדין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה ● מינוי שופט לביהמ"ש העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד ● בכוונת הקואליציה לקדם תיקון להצעת החוק הקיימת שעברה קריאה ראשונה ולהביא את המתווה להצבעה עד סוף פברואר

תוכנית תע''ש / הדמיה: יח''צ

עד שיבנו על השטח, תוכנית תע"ש כבר תהיה שריד ארכיאולוגי לא עדכני

בית המשפט העליון החליט לאחרונה לחייב עריכת סקר קרקע במתחם תע"ש, דבר שידחה את מימוש התוכנית למועד בלתי ידוע ● ראשי הערים יבקשו להכריז על אזור תע"ש כעל יער, תוך שימור אלפי עצי האקליפטוסים במקום

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה ● ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר ● הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש

וול סטריט סגרה את שבוע המסחר החלש ביותר מאז חודש אפריל / אילוסטרציה: Shutterstock

טלטלה בוול סטריט לאחר פרסום דוח התעסוקה; הנאסד"ק יורד בכ-2%

נעילה אדומה באירופה ● ירידות חדות בארה"ב אחרי נתוני תעסוקה טובים מהצפוי ● מספר המשרות החדשות שנוצרו בדצמבר עומד על 256 אלף - לעומת צפי ל-164 אלף ● בורסות אסיה ננעלו בירידות שערים ● אמש לא התקיים בארה"ב מסחר, לרגל יום זיכרון לאומי שהוכרז בעקבות מותו של הנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר

סניף קרפור מרקט בנס ציונה / צילום: שירה ספיר

חודשיים אחרי ירדן: קרפור סוגרת את הפעילות בעומאן

לפי דיווחים בחו"ל, קרפור עומאן הפסיקה את פעילותה במדינה ב-7 בינואר, ומתחילה להפעיל את סניפיה תחת מותג אחר בשם היפרמקס ● מהלך זהה בוצע בירדן בנובמבר האחרון, כאשר לפי חלק מהדיווחים, הוא בא על רקע חרם צרכנים שיזמה תנועת ה-BDS בשל פעילות קרפור בישראל

כנף של מוסר / צילום: דן לב

לפסקדו יצא שם של מסעדת הדגים הכי טובה בארץ, ובצדק

המסעדה האשדודית, הכשרה היחידה שנכנסה לדירוג "50 הטובות" במזה"ת, מציעה בישול מסורתי וחדשני, אלגנטי ובלאדי, ואפס נפילות