גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין איל ולדמן לשאשא-ביטון: מתי תפקיד היו"ר נהפך לחסר משמעות?

איך אמור יו"ר לפקח על חברה כש-80% מהזמן הוא בכלל לא שם? רמי שביט לא רואה פה בעיה, והשבוע הוא מינה את יפעת שאשא ביטון ליו"ר המשביר ב-20% משרה ● לשרת החינוך לשעבר כדאי לזכור שהמינוי היוקרתי עלול להיות מסוכן. שתשאל את כחלון

יפעת שאשא ביטון. בראש חברה ציבורית, בשוק תחרותי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
יפעת שאשא ביטון. בראש חברה ציבורית, בשוק תחרותי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בשנת 2013 החליט איל ולדמן למחוק את חברת מלנוקס שלו (שנמכרה מאוחר יותר לאנבידיה, חברת השבבים הלוהטת בוול סטריט, תמורת 6.9 מיליארד דולר) מהמסחר בבורסה בתל אביב. הסיבה הרשמית הייתה דרישה שיפסיק לכהן כמנכ"ל וכיושב ראש במקביל. "ראוי כי חברה ציבורית תבצע הפרדת תפקידים ברורה בין ראשות הדירקטוריון ומנכ"ל החברה, וזאת לצורך מניעת פוטנציאל ניגוד עניינים בין הסמכויות הללו. נוסף על כך אנו מוצאים בעייתיות במינויו של מנכ"ל במקביל לכהונתו כדירקטור", כתבה חברת הייעוץ אנטרופי לגופים המוסדיים, אלה שהובילו את ההתנגדות לכפל התפקידים וסללו את הדרך למהלך הדרמטי.

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט 
עוד לפני ההשבעה, טראמפ מצליח לסחרר את השווקים בכל העולם
ראיון | "זו סירת מרוץ": מנהל ההשקעות הבכיר שמספק ההצצה לתעשיית קרנות הגידור

אפשר לדון שעות בנוגע לחשיבות ההפרדה בין שני הכובעים הללו. בין מי שמנהל בפועל את החברה, למי שמחויב בראש ובראשונה לבעלי המניות. אבל השבוע הראתה לנו חברה אחרת מתל אביב עד כמה פשוט לעקוף את הבעיה. למה לריב ולהתווכח, אם אפשר "לעשות שכונה". ישראבלוף קלאסי, שמאפשר די בקלות להחזיק גם מנכ"ל וגם יו"ר שאין ביניהם שום קשר, אבל הם גם לא באמת יכולים להתעמת בשום ישיבה.

20% משרה, 24 אלף שקל בחודש

המשביר, רשת בתי הכלבו עם 37 סניפים בכל הארץ, מועדון לקוחות של מעל חצי מיליון חברים והכנסות של כמיליארד שקל בשנה, הודיעה על מינוי יפעת שאשא-ביטון ליו"ר החברה. 20% משרה, תמורת 24 אלף שקל בחודש. עד כמה אפשר לבקר ולפקח על חברה והנהלה, כש-80% מהזמן היו"ר אפילו לא אמור להיות שם? ומאיפה המחשבה שד"ר לחינוך, פוליטיקאית ושרת חינוך לשעבר, יכולה לצנוח באחת לעמוד בראש חברה ציבורית, המוכרת בגדים, מחבתות ומצעים בשוק כל כך תחרותי?

לאמיתו של דבר, רמי שביט, בעל השליטה במשביר (57%), לא המציא כלום. הבורסה מלאה יו"רים לא ממש מעורבים או בעלי השכלה רלבנטית. ברור גם שבעל המאה הוא בעל הדעה, בין אם יש לו משרה רשמית ובין אם לאו. אבל נראה ששביט החליט למתוח שוב את הגבולות, והלך טיפה יותר מדי.

הפעם הראשונה הייתה במאי 2009, אז הודיע שביט על מינוי דבורה יצחקי במקומו לתפקיד היו"ר. לא רק את השוק ואת המשקיעים הוא הפתיע - היא עצמה העידה מאוחר יותר כי "התעלפה מההחלטה". יצחקי, שבחודש הבא תחגוג 83, היא העובדת הוותיקה ביותר במשביר ואולי בישראל כולה. מגיל 16 היא עבדה ברשת, עוד לפני שסיימה תיכון, ומאוחר יותר גם השלימה לימודי מזכירות והדפסה עיוורת. מינוי יצחקי היה סיפור מקסים, בלי ציניות. עובדת שעשתה את כל הדרך מלמטה עד למעלה.

אבל השכר שקיבלה יצחקי הקהה מעט את החגיגה, והכניס את המינוי לפרופורציה. כשמונתה ליו"ר, אישרה לה החברה העלאת שכר ל-4,000 שקל בחודש עבור 50% משרה. בחברה ציינו אז שמדובר בשדרוג לעומת שכר של 2,813 שקל בחודש שהיא קיבלה בשנה שבה רכש שביט את המשביר (2003). בשנת 2023, מול שכר של 1.64 מיליון שקל למנכ"ל ולבעל השליטה שביט, ושכר כולל של 4.4 מיליון שקל לחמשת מקבלי השכר הגבוה בחברה, יצחקי זכתה לעלות שכר שנתית של 121.6 אלף שקל. פחות מהשכר הממוצע במשק.

במינוי הישן לפחות היה מסר נפלא לעובדים

כך, יושבת הראש החדשה של המשביר, שבמקרה הטוב תקדיש יום-יומיים בשבוע לעבודה, החליפה בעצמה יושבת ראש אנונימית למדי, שאפילו לא תוגמלה עשירית משכר המנכ"ל. במינוי הישן ההוא, לפחות היה מסר נפלא לעובדים המסורים. העובד הזוטר ביותר יכול להגיע הכי גבוה שאפשר (בטייטל, לא חלילה בשכר). אבל העובדים עצמם גויסו השבוע גם כדי להצדיק את המינוי הטרי. "הסתובבתי עם שאשא-ביטון בסניפים", הוא אמר השבוע, "והעובדים שלנו מתים עליה. מנשקים ומעריצים אותה".

בשולי הדברים, שאשא-ביטון בוודאי יודעת היטב עד כמה מינוי יוקרתי ליו"ר עלול להיות מסוכן. מי שהביא אותה בזמנו לפוליטיקה היה משה כחלון, שכהונה מאוד קצרה כיו"ר חברת האשראי יונט סיבכה אותו בהחלטת פרקליטות על הגשת כתב אישום (עדיין כפוף לשימוע) בחשד לעבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך ובעבירות מרמה והפרת אמונים בתאגיד. וכשהוא בוודאי עוד יטען, ככל הנראה במידה רבה של צדק, שהוא בסה"כ מונה כדי "לקשט" חברה ציבורית בשם מוכר ואולי גם קצת קשרים מול הרגולטור, ולא באמת כדי לדעת מה קורה בכל חדר בחברה, הוא יוכל להצביע גם על חברת מפלגתו לשעבר.

כוכבי השבוע

מצוין: מתחת לאף צמחה תחרות לרמ"י

לו היה פה מדד נדל"ני לחברות התחדשות עירונית בלבד, הוא היה כובש את צמרת התשואות בבורסה בשנה החולפת. אבגד, למשל, עם תשואה של 161%, ואאורה עם 110%. זו תולדה של שילוב מנצח: מחסור בקרקעות זמינות לבנייה, ריבית גבוהה שדוחפת יזמים לעסקאות קומבינציה מול דיירים במקום לשלם הון על קרקע, מחירי דירות גבוהים דיים לעשות את כל העסק לכלכלי (לעיתים אפילו בפריפריה), ובעיקר הכרה מאוחרת של כל הצדדים (יזמים, עיריות, ממשלה ודיירים) שהפתרון למשבר טמון גם במרכזי הערים הוותיקות, ולא בכיבוש עוד ועוד קרקעות פנויות.

ועל הדרך, יש בשורה: סוף סוף יש תחרות לרשות מקרקעי ישראל, המונופול היושב על כ-90% מקרקעות המדינה. מעל ל-30% מהתחלות הבנייה בשנה שעברה נעשו בהתחדשות עירונית, כלומר עסקאות מול דיירים, וכבר לא מול "המדינה".

בלתי־מספיק: פחדנות של פוליטיקאים בוועדת נגל

ועדת נגל עשתה לעצמה חיים קלים מדי. ההישג הגדול שלה נשאר ככל הנראה עצם הקמתה, ולא המסקנות שהיא הניחה השבוע - אזהרה אגב גם בנוגע לוועדת החקירה הממלכתית, אם וכאשר תקום סוף סוף.

מי שנקראה לגבש תקציב ביטחון ליום שאחרי המלחמה הארוכה ביותר שידענו, חמקה מעניין פעוט - מקורות תקציביים לחגיגה. וזאת אף שישבו בה לא מעט כלכלנים. היא נופפה בכך שקיימה דיונים מעמיקים עם אנשי אגף התקציבים, החשב הכללי, בנק ישראל, הממונה על השכר ומערכת הביטחון. ומה קיבלנו? "המלצה בכל דרך לא להעלות מיסים לצורך ההגדלה הנדרשת בתקציב הביטחון". אז מאיפה יגיע הכסף - עוד כ-15 מיליארד שקל בשנה? "חלק מהתוספת של 2025 מתוך הרזרבות בבסיס התקציב, וחלק ניכר בשאר השנים מהצמיחה וממקורות אחרים". ייחלנו להחלטות אמיצות וקיבלנו פחדנות של פוליטיקאים.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער / צילום: מיכאל דימנשטיין, לע''מ

המתווה החדש של השרים לוין וסער לוועדה לבחירת שופטים

לפי המתווה, הרכב הוועדה יכלול שלושה חברי קואליציה (שרים וח"כ), חבר אופוזיציה, שלושה שופטים ושני עורכי דין שאינם נציגי לשכת עורכי הדין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה ● מינוי שופט לביהמ"ש העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד ● בכוונת הקואליציה לקדם תיקון להצעת החוק הקיימת שעברה קריאה ראשונה ולהביא את המתווה להצבעה עד סוף פברואר

הכלכלה הישראלית / צילומים: Shutterstock, עיבוד: גלובס

המומחה לתחרות ורגולציה שקובע: "הכלכלה הישראלית נוגדת את כוח המשיכה - אבל לא לנצח"

פרופ' ברק אורבך מאוניברסיטת אריזונה, שסירב בעבר לתפקיד ראש רשות התחרות, מתאר את הכלכלה הישראלית כ"תופעה בלתי מוסברת" שאין היגיון לצמיחה המרשימה שלה ● הוא מאשים את הבירוקרטיה הסבוכה שמרחיקה אנשי עסקים, ומביע חשש לגבי בריחת ההון האנושי ● ולמה הוא נותר עם כיתה ריקה אחרי 7 באוקטובר?

פסק דין / צילום: Shutterstock

האם ניתן להפר חוזה שכירות לטובת חוזה רווחי יותר?

חברה שהשכירה שטח לחברה אחרת גרמה לה לפנות את השטח, ולאחר מכן השכירה אותו לגורם אחר בסכום גבוה יותר ● האם זה נחשב עשיית עושר שלא במשפט?

אמברגו הנשק על ישראל התרחב, ואלה החברות שהרוויחו במיוחד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התעשייה הביטחונית של ישראל בשיאה, הפסקת האש מתעכבת וצה"ל נאלץ להתמודד עם צלפים בצפון עזה, והתושבים באזור החיץ הסורי מפחדים מנוכחות צה"ל • כותרות העיתונים בעולם 

מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock

צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים

בפתחה של השנה החדשה, ננסה לשרטט את תוואי האינפלציה והריביות בעולם ובישראל, מה המשמעות למשקיעים באיגרות החוב באפיקים ובטווחי הזמן השונים ● וגם: האם יש עדיפות למכשיר מסוים בטווח הקרוב ● מפת דרכים ב-5 נקודות

מנהיג מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה, טינו כרופלה ומנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילומים: רויטרס -Sebastian Kahnert - AP, Andreea Alexandru

לא מה שחשבתם: הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה כבר לא לגמרי בעד ישראל

מפלגות הימין הקיצוני בשתי המדינות זוכות לפופולריות חסרת תקדים בחודשים האחרונים ● ואולם, בעוד במשך שנים הן חיזרו אחרי ישראל, העמדות שלהן מאז 7 באוקטובר מציגות אותן באור שונה ● מפלגת החירות האוסטרית מקדמת "נייטרליות" שתמתן את התמיכה בירושלים ומפלגת אלטרנטיבה לגרמניה מתנגדת לחימוש ישראל

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בפעם השלישית הערב: כטב"ם נוסף ששוגר מתימן יורט בים

בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט: בית הנבחרים בארה"ב אישר סנקציות נגד בית הדין בהאג ● צה"ל על ההתרעות שהופעלו במערב הנגב: יורט כטב"ם ששוגר ממזרח ● כ-800 הורים לחיילים בפנייה לנתניהו: "דורשים את סיום המלחמה" ● נבחר נשיא חדש ללבנון: הגנרל ג'וזף עון, מפקד הצבא מאז 2017 ● סמ"ר מתתיהו יעקב פרל, סמ"ר קנאו קאסה וסמ"ר נבו פישר נפלו בקרב בבית חאנון ● 99 חטופים - 461 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט

מהפגישה בין בכירי קבוצת דלק ומנורה לצורך רכישה משותפת של חברת כרטיסי האשראי, דרך המהלך שנרקם בחשאי מול בנק ישראל, ועד להצעה שטרפה את הקלפים ומעמידה את יצחק תשובה ועידן וולס כפסע מהשליטה בישראכרט ● גלובס מספק מבט מבפנים על העסקה שמסעירה את שוק ההון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסת ת"א; אלוט זינקה בכ-14%, אל על ב-8%

ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? ● ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

רונן מטמון, מנכ''ל טוטאל קפיטל / צילום: Nicky westphal

"זו סירת מרוץ": מנהל ההשקעות הבכיר שמספק ההצצה לתעשיית קרנות הגידור

רונן מטמון הוא אחת הדמויות הבולטות בשוק ההון הישראלי עם ניסיון של יותר מ־20 שנה בניהול השקעות, גם בגופים מוסדיים וגם בקרן הגידור שהקים, טוטאל קפיטל ● בראיון לפודקאסט כוחות השוק של גלובס הוא חושף את שיטת ההשקעה שלו, מניות בפורטפוליו, צופה שתל אביב תעקוף את וול סטריט גם השנה, ומשוכנע: "הימים הטובים ביותר של המשק הישראלי עוד לפנינו"

סניף קרפור מרקט בנס ציונה / צילום: שירה ספיר

חודשיים אחרי ירדן: קרפור סוגרת את הפעילות בעומאן

לפי דיווחים בחו"ל, קרפור עומאן הפסיקה את פעילותה במדינה ב-7 בינואר, ומתחילה להפעיל את סניפיה תחת מותג אחר בשם היפרמקס ● מהלך זהה בוצע בירדן בנובמבר האחרון, כאשר לפי חלק מהדיווחים, הוא בא על רקע חרם צרכנים שיזמה תנועת ה-BDS בשל פעילות קרפור בישראל

גנרל ג'וזף עון, נשיא לבנון הנבחר / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

לאחר יותר משנתיים: נבחר נשיא חדש ללבנון - הגנרל ג'וזף עון

אחרי יותר משנתיים שלבנון מתנהלת ללא נשיא מאז סיום כהונתו של מישל עאון, היא התכנסה לבחירות ● מפקד הצבא מאז 2017 הוא המועמד שבחרו חברי הפרלמנט ● זה המועמד של חיזבאללה שפרש

מארק צוקרברג, נשיא מטא / צילום: ap, Mark Lennihan

צוקרברג נפרד מבודקי העובדות המקצועיים ועורר סערה

בצעד מפתיע, מארק צוקרברג הודיע שמטא תפסיק להיאבק במידע כוזב באמצעות בודקי עובדות חיצוניים ותעבור למודל של רשת איקס ● ארגוני בדיקת העובדות מחו על הצעד ועל הניסיון של צוקרברג לשייך להם הטיה פוליטית ● אבל בסופו של דבר, איזה מנגנון עדיף?

דמי מור. קמפיין שעובדים עליו טובי היחצנ''ים / צילום: Reuters, Dan MacMedan-USA TODAY

גלובוס הזהב הוא כבר לא חגיגה של כישרון ויצירה, אלא עסק כלכלי נטו

גלובוס הזהב מספק הרבה נושאי שיחה על כוכבי הוליווד אבל הוא כבר לא עוד טקס שמהלל עשייה, אלא חלק מאסטרטגיה שיווקית שייעודה להשיא רווח לבעליה, בכל פלטפורמה אפשרית

ראש הממשלה בנימין נתניהו מעיד בבית המשפט המחוזי בתל אביב, דצמבר 2024 / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה

ביהמ"ש דחה את טענת נתניהו: 315 סעיפי הסיקור יישארו בכתב האישום

סנגוריו של ראש הממשלה טענו כי כתב האישום לא מייחס לו מודעות לשליש מאירועי הסיקור המפורטים באישום 4000 ● השופטים דחו את הטענות וקבעו כי "אין בהן כדי לשנות ממסגרת הדיון כפי שהותוותה בכתב האישום ובתשובת נאשם 1"

חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO

איראן מציגה: מל"ט מתאבד שהועתק מחברה ישראלית

בזמן שצבא איראן מכריז על החידושים האחרונים שלו, כל גורם בעל ידע בענף יזהה מיד את הדמיון בין חלק בלתי מבוטל מה"פיתוחים" האיראניים לאמצעים שפיתחו בכלל האויבים שלהם ● סדרת הירו של UVISION, שממנו נראה כי הועתק החימוש המשוטט האיראני החדש, נחשבת למוצר מבוקש בשוק העולמי, כולל בארה"ב

פינוי בינוי בבת ים. לעגן בכתב כל התחייבות / צילום: ערן גמליאל

האם דייר מבוגר בפרויקט פינוי בינוי יכול לדרוש דירה בקומה גבוהה יותר מזו שנקבעה בהסכם עם היזם?

לאחר שחתם על הסכם מול יזמית בפרויקט פינוי בינוי בבת ים, דייר בן 94 ביקש לקבל חניה נוספת ודירה בקומה גבוהה יותר ● הוא ביסס את תביעתו על טענה כי קיבל מהיזמית הבטחה בעל פה, אך הדברים לא צוינו בהסכם הכתוב ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

נתוני תעסוקה טובים מהצפוי בארה"ב; מגמה מעורבת באירופה; מניית מרצדס-בנץ מזנקת ב-4%

מדד הקאק עולה ב-0.2%, הדאקס מטפס ל-0.3%, והפוטסי משיל מערכו 0.4% ● נתוני תעסוקה טובים מהצפוי בארה"ב: מספר המשרות החדשות שנוצרו בדצמבר עומד על 256 אלף - לעומת צפי ל-164 אלף ● בורסות אסיה ננעלו בירידות שערים ● אמש לא התקיים בארה"ב מסחר, לרגל יום זיכרון לאומי שהוכרז בעקבות מותו של הנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר ● החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בירידות

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה ● ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר ● הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש

באר שבע. עיר מסוכנת למשקיעים / צילום: Shutterstock

העיר שהייתה כוכבת והפכה למלכודת למשקיעי הנדל"ן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני האוצר העלו כי באר שבע במקום ראשון בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד ריאלי, לעתים של עשרות אלפי שקלים ● מדובר בעיקר בדירות ישנות, בזמן שהשוק מוצף בחדשות עם ממ"ד