1 צביטות עצמיות
השבוע עמד בסימן האיש, שבסימנו יעמדו רוב השבועות הבאים, בארבע השנים הבאות: דונלד טראמפ, או בעיקר הניסיונות לפענח אותו. השבוע הוא הפיל תדהמה ואימה. אנחנו מנחשים שהוא התכוון להדהים ולאיים.
● מפלגות הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה הצהירו שהן לצד ישראל: מה קורה עכשיו?
● "כמו ארמגדון": הרחובות של השכונה היוקרתית בוערים, והעשירים בורחים
אירופה התקשתה להאמין למשמע אוזניה. הייתכן שהנשיא העוד-מעט-נכנס מאיים לפלוש לארץ אירופית, ולספח חלק ניכר מאוד משטחה? הארץ היא דנמרק, המועמדת לסיפוח היא גרינלנד, נגד רצונם של הדנים ושל הגרינלנדים.
לא היה כדבר הזה בתולדות יחסי אירופה עם אמריקה. איומים כאלה אפשר לשמוע רק בתוכניות מוטרפות בטלוויזיה הרוסית, שבהן פרשנים מאיימים לכבוש את פריז, את לונדון ואת אלסקה.
גרינלנד מצטרפת אל דגל הכוכבים והפסים. קריקטורה בעיתון דני השבוע
קנצלר גרמניה ושר החוץ של צרפת ראו את עצמם נאלצים להגן בפומבי על העיקרון של קדושת גבולות ביבשת אירופה. "לא יעלה על הדעת", אמר שר החוץ של צרפת, "שהאיחוד האירופי ירשה לארצות כלשהן בעולם, יהיו אשר יהיו, לתקוף את גבולותיו הריבוניים".
זה הזמן לצבוט את עצמנו, אבל בלי להגזים, מפני שהרבה צביטות עצמיות ממתינות לנו.
2שלג בגיהינום
השבוע, הקנדים נאלצו להגן על עצם זהותם מפני דונלד טראמפ.
הוא רוצה שקנדה תסתפח אל ארה"ב. הוא אינו מאיים בפלישה צבאית, אלא רק ב"כוח כלכלי". הוא יעניש את קנדה אם תעמוד במריה, ותישאר קנדה; והוא יגמול לה בעין יפה אם היא תחדל להיות קנדה, ותהפוך ל"מדינה ה-51" של ארה"ב.
''העמידו את קנדה תחילה'', קורא השבוע טבלואיד בעיר טורונטו
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, התפטר בתחילת השבוע בקשר ישיר עם איומי טראמפ, ורק אז ראה את עצמו חופשי להודיע שסיכויי סיפוחה של קנדה לארה"ב שקולים כנגד "כדור שלג בגיהינום". מנהיג האופוזיציה הימנית, פייר פוילייבר (Poilievre), אוהד מובהק של טראמפ, הגיב בהקנטה שנונה,"קנדה תחילה". דאג פורד, ראש הממשלה הימני של אונטריו, החבל החשוב ביותר של קנדה, העלה הצעת-נגד: קנדה תקנה מארה"ב את אלסקה ועוד כמה ערים גדולות בצפון ארה"ב.
3גבריאל באנטארקטיקה
המרוץ לקרח המפשיר אינו מוגבל לגרינלנד. הוא מתנהל גם בדרך אל הקוטב הדרומי. השבוע נשיא צ'ילה, גבריאל בוריץ', הגיע לביקור היסטורי באנטארקטיקה הסמוכה (1,000 ק"מ ויותר). משרדו הסביר שהנשיא יצא לשם כדי לבסס את תביעת הריבונות של צ'ילה על "חלקה באנטארקטיקה". התביעה הזו אינה מעוגנת בחוק הבינלאומי, וצ'ילה כנראה אינה מתכוונת לפלוש.
גבריאל בוריץ', נשיא צ'ילה, בקוטב הדרומי / צילום: Reuters, USA TODAY NETWORK
הפיתוי לנצל את עושרה הפוטנציאלי של היבשת הוא גדול מנשוא, והוא מעסיק את המעצמות הגדולות באמת. זה לא יפריע לארגנטינה ולצ'ילה להתקוטט.
4 ג'פרי מגדף
טראמפ מצריך פענוח בכל מקום, אפילו בין החושבים עצמם לקרובים לו ביותר, הלוא הם שרי ישראל וחלק מפרשניה הפוליטיים. השבוע שלח מסר שפער פיות ישראליים. בחשבון המדיה החברתית שלו הוא קישר סרטון וידיאו, שבו נשמע הכלכלן ג'פרי סאקס מגדף את בנימין נתניהו, מאשימו שהוביל את ארה"ב אל שורת מלחמות במזרח התיכון, ושהוא זומם לסבכה במלחמה עם איראן.
ימי הזוהר של סאקס חלפו זה כבר, אך הוא מוסיף ליהנות מתשומת לב בזכות הצהרותיו הפרובוקטיביות נגד מדיניות החוץ האמריקאית ונגד הדמוקרטיות המערביות. הוא תומך בפוטין ובפלישתו לאוקראינה, ומתנגד לברית נאט"ו.
לדעת מרגיעים ישראליים, טראמפ כלל לא ידע מה יש בסרטון. אולי. אבל בה במידה ייתכן מאוד שהוא דווקא ידע, ושלח מסר לירושלים ולקיסריה, שידידותו אינה מונחת בשום כיס, וכדאי לכם לזכור ש"אמריקה תחילה".
5 סרטן באלכוהול
בתחילת השבוע היה סביר להניח שהסיפור הגדול ביותר בו יהיה דוח ראש שירותי הרפואה של ארה"ב על הקשר בין צריכת אלכוהול לשבעה סוגי סרטן, חיוויו ש"אין כמות בטוחה של אלכוהול", והצעתו שמשקאות אלכוהוליים יישאו תווית הזהרה בדומה למוצרי טבק.
תיירים חולפים על פני בר ברחוב בארה''ב / צילום: Reuters, USA TODAY NETWORK
הסיפור הצדיק כותרות ראשיות אך הן לא באו, אולי מפני שראש שירותי הרפואה יתחלף החודש. מאמר אחד התלונן שהדוח משקף מנטליות של "ממשלה גדולה", המתערבת ללא הרף בחיי אזרחיה. אף על פי כן מעניין שטראמפ עצמו מתנזר מאלכוהול.
רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.