עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה • ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר • הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell
ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci, Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

השבוע הודיע מנכ"ל מטא , מארק צוקרברג, על שינוי דרמטי במדיניות התוכן של החברה, שכולל את ביטול מערך בדיקת העובדות ברשתות החברתיות. בסרטון שהעלה צוקרברג לרשת הוא מסביר כי תמיד תמך בחופש הביטוי, אך עם הזמן נעשו טעויות והוא צומצם - לדבריו, בין השאר בעקבות לחץ מצד ממשל ביידן.

פרשנות | תורת התוהו ובוהו של טראמפ: להדהים, לבלבל ולהביך יריבות ובעלות ברית
"אנחנו צריכים את גרינלנד": דנמרק בהלם מאיומי טראמפ, אבל מגיבה בזהירות

צוקרברג ציין כי כעת, עם בחירתו של טראמפ, מטא והממשל החדש צפויים לעבוד יחד כדי להיאבק בממשלות ברחבי העולם שמנסות לצמצם את חופש הביטוי ברשתות החברתיות.

כזכור, לאחר מהומות הקפיטול בינואר 2021, מטא חסמה את חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם של טראמפ למשך שנתיים, בהנמקה שקיים סיכון להסתה נוספת לאלימות.

לא צריך לנחש מה הביא את צוקרברג לפנות למהלך שלטענתו הוא מאוד מאמין בו. הוא אומר זאת בפירוש: הרוח השולטת בוושינגטון משתנה. לא רק צוקרברג עשה את החישוב הזה. טראמפ זוכה ליחס של כבוד יוצא דופן לקראת כהונתו השנייה - ולתחושה הרבה יותר נינוחה בהשוואה לכניסתו הראשונה לבית הלבן לפני שמונה שנים.

ענקי טכנולוגיה שופכים מיליוני דולרים על תרומות לטקס השבעתו ונוהרים לווסט פאלם ביץ' פלורידה לפגישות, פעמים רבות ראשוניות, עם הנשיא הנבחר באחוזתו במאר־א־לאגו. מנהיגים זרים מנסים להתחבב עליו באמצעות שיחות טלפון ותמונות משותפות. שדרני חדשות ליברליים ממהרים ליישר את ההדורים עם האיש שתיאר אותם כ"אויבי העם". מגזין Time אף הכתיר אותו כ"איש השנה", ועשרות אנשי עסקים הגיעו לצפות בו מצלצל בפעמון הבורסה של ניו יורק כדי לחגוג את ניצחונו.

האם דווקא במשמרת של טראמפ תהיה העלאת המסים הגדולה בתולדות ארה"ב?

האם תחת הנשיא טראמפ ארה"ב תחווה את אחת מעליות המסים החדות ביותר בהיסטוריה שלה? בעוד הקונגרס פותח שנה חדשה, השעון מתקתק לקראת סוף תחולת רפורמת המס משנת 2017, הידועה כ"קיצוצי המס של טראמפ".

ללא פעולה חקיקתית, רבים מסעיפי החוק יפוגו בסוף 2025, מה שיוביל לעליית מסים רחבת היקף עבור יחידים, משפחות ועסקים.

טראמפ עצמו אמר שוב ושוב כי חייבים להאריך את התוכנית - אך הדבר אינו מובטח. בגלל הרוב הקטן של הרפובליקנים בבית הנבחרים נדרשת תמיכת כל אחד מחברי הקונגרס - אלא שוויכוחים על פרטים בתוך ההצעה בשלב זה לא מאפשרים לקבוע שיש להם את הרוב הדרוש.

מה יקרה אם הקונגרס לא יפעל להאריך את החוק וכיצד זה עשוי להשפיע על האמריקאים בשנים הקרובות?

ישלמו יותר מס

השינויים המשמעותיים ביותר יתרחשו ב־1 לינואר 2026. כל מדרגות המס ליחידים יחזרו לרמות של לפני 2017. מדרגות ה־10%, 12%, 22% ו־24% יעלו ל־15%, 25%, 28% ו־33%, בהתאמה. שיעור המס השולי העליון יעלה מ־37% ל־39.6%.

שינוי נוסף שיקרה באופן מיידי הוא שהניכוי הסטנדרטי הכמעט מוכפל - 27.7 אלף דולר לזוגות נשואים המגישים במשותף ו־13,850 דולר ליחידים ב־2023 - יחזור לכ־13 אלף דולר ו־6,500 דולר, בהתאמה. דבר זה ייאלץ מיליוני משלמי מס לפרט ניכויים, יגדיל את המורכבות ויגביר את חבות המס שלהם.

צמצום נוסף ייכנס לתוקף ב־Child Tax Credit, זיכוי המס עבור ילדים (סכומים המופחתים ישירות מהחבות). זיכוי המס הנוכחי בגובה 2,000 דולר לכל ילד יקטן ל־1,000 דולר בלבד. בנוסף, סף ההכנסה לצורך זכאות יופחת, כך שמשפחות רבות לא יעמדו בקריטריונים.

בנוגע לשינויים במיסוי לעסקים קטנים, עסקים המוגדרים כעוסק יחיד, שותפות או חברות בע"מ יאבדו את ניכוי ה־20% להכנסה עוברת דרך. 

במקביל, הסקרים האחרונים מראים שטראמפ זוכה לשיעור הפופולריות הגבוה ביותר בקרב הציבור האמריקאי מאז שנכנס לפוליטיקה. החיבוק החם שהוא מקבל בשבועות האחרונים הוא התפתחות שנראתה בלתי אפשרית לפני ארבע שנים. בקדנציה הראשונה היה נדמה שתופעת טראמפ היא משהו שיחלוף, טעות היסטורית - והיחס היה בהתאם. כעת נדמה שכולם השלימו עם ניצחונו. גם טראמפ שם לב לשינוי בדינמיקה, ואמר לאחרונה במסיבת עיתונאים כי "הפעם כולם רוצים להיות חברים שלי". לדבריו, "בכהונה הראשונה, כולם נלחמו בי", והפעם "זה הרבה פחות עוין, זה ממש ההפך מעוין". לגבי אנשי עסקים ובכירי טכנולוגיה, אמר טראמפ לאחרונה כי "השאר עוד יגיעו".

"להתחיל ברגל ימין"

ההתלהבות בולטת במיוחד בעולם הטכנולוגיה. לפחות ארבעה ראשי חברות הודיעו על תרומות גדולות לקרן ההשבעה של טראמפ - אמזון, מטא, אפל וגם סם אלטמן מתכננים לתרום מיליון דולר כל אחד. מנכ"לי אפל, מטא וגוגל, וגם ג'ף בזוס ביקרו באחוזת מאר־א־לאגו, וטראמפ ציין שאכל ארוחת ערב עם קוק ועם צוקרברג, שהעניק לו זוג משקפי Ray-Ban של מטא - כך לפי מקורות שדיברו עם התקשורת האמריקאית.

בנוסף, דווח על שיחה טלפונית בין מנכ"ל ספוטיפיי, דניאל אק, לנשיא הנבחר. לפי הדיווחים השונים אק הגיע מוכן ושיתף את טראמפ בנתונים על הצלחת הראיון שלו בפודקאסט של ג'ו רוגן לפני הבחירות.

מקורבים שנכחו בחלק מפגישות סיפרו לאחרונה ל־CNN שברוב המקרים המנכ"לים מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: לדבר על נושאים שידוע שקרובים לליבו של טראמפ, כמו החזרת ייצור ותעסוקה לארה"ב, תוך ניסיון לדון גם בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש. רבים מהמנכ"לים רואים בפגישות הזדמנות "להתחיל ברגל ימין", אמר מקור נוסף.

CNN דיווח גם כי סוזי וויילס, שמיועדת להיות ראש הסגל בבית הלבן, מארגנת רבות מהפגישות. חלק מהמנכ"לים פונים אליה ישירות או דרך יועצים בסביבת הנשיא הנבחר, ואחרים מתקשרים לטראמפ עצמו.

הכרעות מדיניות

פגישה לא צפויה שהתקיימה לאחרונה כללה את מנכ"ל נטפליקס, טד סרנדוס, תורם דמוקרטי ותיק. מקורב אמר כי אחת הסוגיות שעלו היא האופן שבו נטפליקס, שיש לה קשרים הדוקים עם אנשי ממשל אובמה, יכולה להציע ייצוג גם לרפובליקנים בתוכניות ובבניית ליינאפ.

עוד דוגמה לדמות שבעבר נחשבה ללעומתית כלפי טראמפ היא מייסד אמזון. לטראמפ יש היסטוריה ארוכה של סכסוכים עם ג'ף בזוס, בעיקר בשל רכישת הוושינגטון פוסט והסיקור הביקורתי של העיתון כלפיו. אך הפעם, בזוס ניגש לנושא בצורה שונה. הוא היה זה שעמד מאחורי החלטת הוושינגטון פוסט שלא להביע תמיכה במועמד לנשיאות בבחירות 2024. לאחר ניצחונו של טראמפ, היה בין הראשונים לברך אותו: "ברכות ענקיות לנשיא ה־45 שלנו ועכשיו ה־47 על קאמבק פוליטי יוצא דופן וניצחון חד־משמעי", כתב בזוס ב־X. "מאחל הצלחה רבה בהובלת ואיחוד אמריקה שאנו כולנו אוהבים".

הפגישות הללו אינן מהוות רק ערוץ ליצירת קשרים אישיים - הן מתמקדות גם בסוגיות מרכזיות שטראמפ יצטרך להכריע לגביהן בתחילת כהונתו. אחת מהן היא עתיד חברת טיקטוק בארה"ב. בשבועות האחרונים טראמפ נפגש עם מנכ"ל טיקטוק, שואו צ'יו בזמן שהחברה פנתה לבית המשפט העליון בבקשה לדון באיסור על האפליקציה. בימים האחרונים הודיע בית המשפט העליון שידון בנושא בחודש הבא.

טראמפ, שבעבר תמך באיסור על טיקטוק, שינה את עמדתו במהלך מסע הבחירות, ואמר במסיבת עיתונאים כי "יש לי פינה חמה בלב לטיקטוק כי ניצחתי את הצעירים בהפרש של 34 נקודות, ויש כאלה שאומרים שזה בזכות טיקטוק". בנוגע לפגישה עם מנכ"ל אפל, הדיון כלל נושאים כמו מכסים ורגולציות אירופיות שמאתגרות את החברה, כך לפי מקורב.

בפגישה חשובה נוספת השתתפו טראמפ, מועמדו לתפקיד מזכיר הבריאות רוברט פ. קנדי ג'וניור, ובכירים בחברות התרופות אלי לילי, פייזר ואיגוד חברות התרופות PhRMA. במסיבת עיתונאים טראמפ ציין שמרביתה עסק במחירי התרופות הגבוהים ובתפקידם של "המתווכים", שלדבריו "מרוויחים יותר מחברות התרופות עצמן, אבל לא עושים דבר חוץ מלהיות מתווכים".

הפגישות במאר-א-לאגו ממשיכות כל העת. רק בימים האחרונים מנכ"ל וולמארט, דאג מקמילון, נפגש עם טראמפ באחוזה, כך דווח ב־ABC News. דובר מטעם וולמארט תיאר לרשת את הפגישה כ"שיחה נהדרת". "דאג נהנה להתחבר מחדש עם הנשיא טראמפ במגוון נושאים", אמר הדובר. "אנחנו מוכנים לסייע בקידום המדינה שלנו", הוסיף.

מקורות נוספים סיפרו ל־ABC כי טראמפ נפגש בימים האחרונים גם עם מנכ"ל DoorDash ועם מנכ"ל אקסון מוביל.