שיא בלתי נתפס בהיקפי משכנתאות, נלקח בחודש שעבר, שבו הבנקים למשכנתאות נתנו 13.8 מיליארד שקל ללווים. שיא נקבע גם בהלוואות הבלון, שבהן משתמשים יזמים במבצעי המימון שלהם לדירות חדשות, וגם כמות ההלוואות לכל מטרה. כך עולה מנתונים חלקיים שמפרסם בנק ישראל. מדובר בהיקף כפול ממשכנתאות חודשיות שניתנו ע"י בנקים למשכנתאות בחודש ממוצע בשנה שעברה, והדבר נובע ככל הנראה משיווק מתוגבר של דירות שמכרו יזמי נדל"ן, לפני העלאת המע"מ, ומרצון של לקוחות להאיץ לקיחת משכנתאות כדי לשלם על הדירות לפני עליית המס.
● הכלכלן הראשי חושף: המספרים מאחורי מבצעי המימון בנדל"ן
● מספר הדירות החדשות שעל המדף שובר שיא חדש. איזו עיר מובילה?
כאמור, המשכנתאות שנלקחו בדצמבר האחרון מגיעות ל-13.8 מיליארד שקל. הפעם האחרונה שהיקף משכנתאות דו ספרתי במיליארדים נרשם, הייתה בחודש יולי 2022. עוד קודם לכן, במרץ 2022 נרשם השיא הקודם של משכנתאות בהיקף של 13.4 מיליארד שקל, שעה שרוכשי דירות רצו להקדים את לקיחת המשכנתאות לפני העלאות הריבית ע"י בנק ישראל (שהחלו בחודש שלאחר מכן).
יזמי הנדל"ן מחזיקים בשיא של 71 אלף דירות לא מכורות
ההערכה היא, כי הפעם רוכשי דירות רצו להקדים את המשכנתאות להעלאת המע"מ, כך שיוכלו לשלם ליזמים כמה שיותר על הדירה לפני העלאת המס, ואולם זה לא הכל: שיא גבוה מאוד נשבר גם בכל הקשור למשכנתאות הבולט והבלון, שהן אותן משכנתאות נדחות, שבהם משתמשים יזמי נדל"ן במסגרת המבצעים הפיננסיים שלהם.
בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בולט ובלון בהיקף של 3.2 מיליארד שקל, שהוא יותר מכפול מהיקף השיא עד אז (שנרשם ביולי שנה שעברה), וההערכה היא, שיזמי הנדל"ן חוששים מאוד לקראת 2025, לא רק בגלל העלאת המע"מ, אלא גם בגלל המצב הכלכלי, שעלול להחמיר, ולגרור אחריו ירידות גדולות מאוד ברכישת דירות, מה שיכניס אותם לבעיות.
מקורות מוסרים, כי הגם שאין עדיין נתוני רכישת דירות על חודש דצמבר, הוא צפוי להתבלט ולקבוע שיא קטן מתקופת המלחמה, אך לא כזה שישבור את השיאים החודשיים שנרשמו בשנות השיא 2021-2.
בחודש שעבר נלקחו משכנתאות כאלה בהיקף של 3.2 מיליארד שקל, שהוא יותר מכפול מהיקף השיא עד אז (שנרשם ביולי שנה שעברה), וההערכה היא, שיזמי הנדל"ן חוששים מאוד לקראת 2025, לא רק בגלל העלאת המע"מ, אלא גם בגלל המצב הכלכלי, שעלול להחמיר, ולגרור אחריו ירידות גדולות מאוד ברכישת דירות, מה שיכניס אותם לבעיות.
מנתוני הלמ"ס עולה, כי יזמי הנדל"ן מחזיקים בשיא של 71 אלף דירות לא מכורות, ומן הסתם הם יצאו במבצעי סוף שנה, כדי להקדים את המשבר הצפוי.
מהתאחדות יועצי המשכנתאות נמסר בתגובה כי את השיא אפשר להסביר בקצב עסקאות היד ראשונה ומחיר למשתכן ומרצון הרוכשים להקדים תשלומים עקב העלייה באחוז המע"מ בתחילת 2025 שהלווים רצו להקדים כדי לחסוך אלפי שקלים נוספים במחיר הדירה.
"להערכתנו גם בינואר 25 היקפי העסקאות יהיו גבוהים מהרגיל עקב כך שבבנקים התקשו להתמודד עם המספר הרב של הפונים ודחו חלק מהם לתחילת ינואר. על-פי ההערכות, בינואר 2025 ירשם שיא נוסף בהשוואה לחודשים קודמים", נמסר מההתאחדות.
לדבריה, "הנתונים הללו ממשיכים להראות כי למרות הריביות הגבוהות ולמרות העלייה ביוקר המחיה, הציבור הישראלי ממשיך לרכוש דירות חדשות והביקושים גבוהים והסיכונים בשוק הדיור בהחלט יכולים להתרחב בשנה זו עם העליות הצפויות למשקי הבית ובמידה ובנק ישראל לא יפעל להורדת הריבית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.