מזוודות מזומנים מקדאפי ועדים שנעלמו: משפט העשור בפוליטיקה הצרפתית התחיל

משפטו של נשיא צרפת לשעבר נפתח בפריז עם האשמות חסרות תקדים נגדו • לפי כתב האישום, 50 מיליון אירו הועברו ממועמר קדאפי לקמפיין הנשיאותי של סרקוזי בתמורה לשיקום תדמית לוב בזירה הבינלאומית • סרקוזי טוען לקנוניה נגדו ומתעקש על חפותו

קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA
קדאפי לוחץ את ידו של סרקוזי בביקור בצרפת ב־2007 / צילום: Reuters, Abd Rabbo-Mousse/ABACA

ניקולא סרקוזי, לשעבר נשיא צרפת, עומד שוב למשפט, כשהפעם החשדות נגדו כבדים הרבה יותר. סרקוזי (69) מואשם בכך שקיבל כ־50 מיליון אירו לטובת הקמפיין הפוליטי שלו לנשיאות מהרודן הלובי מועמר קדאפי, בתמורה ל"הלבנת תדמית" עתידית של לוב ושילובה מחדש בקהילה הבינלאומית. סרקוזי מואשם בכך שפעל כך בתחילה כשר הפנים ולאחר מכן כנשיא צרפת, בשנים 2007 עד 2012, תוך הסתרה של הכסף ושימוש במקורבים ובחברות קש. הכסף הועבר במזוודות מזומנים, לפי התביעה.

שאלות ותשובות | המאבק על הקוטב: כיצד האי הארקטי הגדול בעולם הפך למטרה אמריקאית 
מזוודות כסף במטוסים: כך חיזבאללה מנסה לשקם את עצמו פיננסית

"החוק הצרפתי" אמנם אוסר על העמדה לדין במהלך הכהונה, אולם מתיר לעשות זאת אחרי שהנשיא פרש מהתפקיד, אחרי שתי כהונות לכל היותר. סרקוזי טוען כי הוא ומקורבים הנאשמים לצדו, ביניהם שרים לשעבר, חפים מפשע ומאשים את הרשויות ואת משפחת קדאפי ב"קנוניה" נגדו.

סרקוזי כיום, מואשם בשחיתות  ומימון לא חוקי של בחירות / צילום: Reuters, Lafargue Raphael/ABACA
 סרקוזי כיום, מואשם בשחיתות ומימון לא חוקי של בחירות / צילום: Reuters, Lafargue Raphael/ABACA

המשפט נפתח בפריז בשבוע שעבר. מדובר בהליך הרביעי המתנהל נגד סרקוזי. משקיפים אמרו כי אם ההאשמות יוכחו, הרי שמדובר באחד הסקנדלים הפוליטיים הגדולים ביותר בהיסטוריה של צרפת: השפעה על מדיניות החוץ תמורת סיוע כספי כדי להגיע לתפקיד הנשיא הצרפתי, שכמעט אינו מוגבל בכוחו. בין הנאשמים נמצאים לצד סרקוזי גם שלושה שרים לשעבר בממשלות שמינה ותשעה מקורבים אחרים. הם חשודים בפעילות פלילית מאורגנת הכוללת קבלת שוחד מהדיקטטור הלובי.

התמורה: סיוע ללוב אחרי שהפכה למוקצה

לפי כתב התביעה, לפחות 50 מיליון אירו זרמו מלוב לפריז, בין אם במזוודות מזומנים או באמצעות העברות בנקאיות לחשבונות של חברות קש שהיו מעורבות בתהליך. הכסף הועבר עוד במהלך כהונתו של סרקוזי כשר הפנים, כשכיוון להגיע לתפקיד הנשיא, וגם לאחר מכן.

התמורה שהובטחה לכספים, לפי כתב האישום, היא סיוע ללוב לחזור לבמה הדיפלומטית העולמית אחרי שהפכה למוקצה, בין היתר בשל תוכנית הגרעין הסודית שלה ותמיכה בטרור. ברקע ההאשמות ניצבת תמונה שהציבור הצרפתי אינו שוכח: האפשרות שניתנה לקדאפי לפתוח מאהל בדואי בלב פאריס בדצמבר 2007, כסימן של כבוד מצד הממשל החדש בראשות סרקוזי.

רק בחודש שעבר הסתיים, אחרי שלל ערעורים, המשפט שבו הורשע סרקוזי בכך שניסה לשחד שופט כדי שיספק לו מידע פנים בנוגע לחקירה שהתנהלה נגדו. פסק הדין המקורי ניתן ב־2011, ובדצמבר נדחו כל הערעורים שהגיש סרקוזי בנושא. למרות שנגזרו עליו שלוש שנות מאסר - הנשיא הצרפתי הראשון שנידון לגזר דין שכזה - הסתפק בית המשפט בשנה של מעצר בית, תוך שימוש באזיק אלקטרוני.

סרקוזי הורשע בעבר גם על עבירה על חוקי הקמפיין לנשיאות, ונחקר בחקירה נפרדת בהטרדת עדים. אשתו, הדוגמנית לשעבר קרלה ברוני, נחקרת בחשד להטרדת עדים בפרשת קדאפי הנוכחית, המכונה בצרפת "הקשר הלובי".

סרקוזי: מתנהלת קנוניה נגדי

סרקוזי טען ביום חמישי האחרון בבית המשפט כי ישנה קנוניה נגדו, ואמר כי משפחת קדאפי, ביחד עם העיתונות ואנשי עסקים שהיו מעורבים בעסקים בלוב חברו כדי לטפול עליו האשמות שווא.

החקירה המשטרתית החלה ב־2013, אחרי שב־2011 פירסם אתר התחקירים הצרפתי "מדיהפראט" מסמכים לכאורה של מתווך בין הצדדים, שבהם נכתב על הדיל להעביר 50 מיליון אירו לקמפיין סרקוזי מלוב. החוקרים עבדו במשך יותר מעשור על הפרשה, הגישו 21 בקשות חקירה ברחבי העולם והכינו את כתב האישום. המשפט אמור להימשך עד אפריל השנה בלבד.

עדות מפתח במשפט היא זו של בנו של קדאפי, סייף אל־איסלאם, שאמר בראיון עיתונאי ב־2011 - לפני שהרודן הלובי הודח ובסופו של דבר נרצח בלינץ' ברחוב - כי אביו העביר כסף לסרקוזי. "אני בעצמי ראיתי את העברת החלק הראשון של התשלום לקלוד גיאון בטריפולי", אמר. גיאון כיהן כיד ימינו של סרקוזי במשרד הפנים ובארמון האליזה, וכונה לעתים "הנשיא מספר 2". הוא גם נאשם במשפט הנוכחי. לפי עדויות הכלולות בכתב האישום, בין השנים 2003 ל־2013 הוא הוציא מחשבון הבנק שלו 2,450 אירו בלבד, בעוד הוא משתמש בכסף מזומן שמקורו לא ברור בשווי 325 אלף אירו.

עד מפתח נוסף בפרשה הוא איש העסקים הלבנוני־צרפתי זיאד טאקיאדין. הוא אמר בתחילה לחוקרים כי היה מעורב בהעברות כספים מלוב למקורבים לסרקוזי, וכי הכסף יועד לנשיא עצמו. לאחר מכן, לפי חשד המשטרה בעקבות לחץ של קרלה ברוני, הוא חזר בו מעדותו. מאז, הוא לא אותר וירד למחתרת.

העונש הצפוי: מאסר של עד עשר שנים

המשפט מהדהד האשמות עבר על כך שנשיאים צרפתיים הסכימו להגן על רודנים אפריקאים בסאהל תמורת חוזים ממשלתיים וגישה למשאבים, אולם מרחיב זאת לתחום הפוליטי האישי. אסור למועמדים לנשיאות להוציא יותר מ־22 מיליון אירו על הקמפיין, לפי החוקים הקיימים.

אחרי עשורים של האשמות ובחישות מאחורי הקלעים, המשפט הנוכחי מהווה את הפעם הראשונה שבה פרשיה גיאופוליטית שכזו ניצבת במרכז הליך ציבורי. ארגונים לא ממשלתיים הצטרפו להליך כידידי בית המשפט, ביניהם "טרנפרנסי אינטרנשיונל".

הפרשה הנוכחית היא "המנה העיקרית" בחקירות המתנהלות נגד סרקוזי אחרי כהונתו כנשיא. במשפט הקודם הוא הורשע בכך שניסה לשחד שופט כדי שידליף לו מידע פנים בנוגע לחקירות שהתנהלו נגדו. בתמורה, לפי פסק הדין, הבטיח סרקוזי לשופט, בסיוע מקורבו תיירי הרצוג, משרה יוקרתית במונקו. הדבר היה בשנים 2013־2014, אחרי שהמשטרה מצאה קו טלפון חשאי שבו השתמשו השניים לשיחות ביניהם. סרקוזי נשמע אומר בטלפון להרצוג בין היתר: "אני אדאג לכך שיקודם, אני אעזור לו".

המשפט מעורר עניין רב בצרפת, בה כלי התקשורת עוסקים כבר יותר מעשור בהאשמות נגד סרקוזי, שכעת מתבררות באופן משפטי. "אתם לעולם לא תמצאו אירו לובי אחד, אפילו לא סנט לובי אחד, בקמפיין שלי", אמר סרקוזי במהלך ימי הדיונים הראשונים, בהם הציג את עצמו כקורבן של המערכת. אם יורשע, הוא צפוי למאסר של עד עשר שנים, לפי הערכות התקשורת הצרפתית. המשפט אמור להתנהל עד ה־10 באפריל, ופסק הדין יינתן במועד מאוחר יותר.