השבוע בעולם | פרשנות

הודו טוענת לבכורה ימית גלובלית; ופיצה עם אננס? 123 דולר בבקשה

מנוע היצוא הסיני מניב יתרון במאזן המסחרי של טריליון דולר ומשאיר את שאר העולם הרחק מאחור • הודו טוענת לעליונות ימית • מיליארדר יהודי "גנב לקליפורניה את המים" • מחיר הדמנציה מאמיר • במזרח אנגליה משלמים קנס על פיצה עם אננס • חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בעולם / צילום: Shuuterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השבוע בעולם / צילום: Shuuterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

1 הטריליון הסיני

זה היה שבוע של סטטיסטיקות כלכליות חשובות. המספר המדהים ביותר בא מסין. היא הודיעה השבוע כי ב־2024 היא רשמה יתרון של כמעט טריליון דולר במאזן המסחרי שלה. היא משאירה הרחק, הרחק מאחור את ארה"ב, את גרמניה ואת יפן.

"שת"פ אדיר בין טראמפ לביידן": מאחורי המגעים להפסקת האש 
הפגישה עם נשיא ארה"ב הנבחר וסיבוב הפרסה במדיניות מטא 

זה אגב אינו בהכרח סימן של חוזק. הסינים מוכרחים לייצא, מפני שהם לא הצליחו לבסס את צמיחתם על צריכה פנימית. התוצאה: שאר העולם, בייחוד דונלד טראמפ, חורק שיניים.

מספר רע בא השבוע מגרמניה. כלכלתה הוסיפה להצטמק ב־2024, ב־0.2%, זו השנה השנייה ברציפות. לא חדשות טובות לקואליציה השלטת, חמישה שבועות לפני הבחירות הכלליות.

נמל גויואן בצ'ונגצ'ינג, סין / צילום: Reuters, CFOTO
 נמל גויואן בצ'ונגצ'ינג, סין / צילום: Reuters, CFOTO

חדשות טובות יותר באו מבריטניה: ירידה בלתי צפויה בשיעור האינפלציה, המחזקת את הסיכוי של הפחתת הריבית. בארה"ב האינפלציה עלתה בעשירית האחוז, אבל לא במידה המדאיגה כלכלנים.

2 עליונות הודו

הודו הכריזה השבוע כי היא "הופכת למעצמה ימית מרכזית בעולם", היא שולטת בגלי האוקיינוס ההודי, והיא עומדת למלא תפקיד מרכזי ב"ביטחון העולם, בכלכלתו ובדינמיקות הגיאופוליטיות שלו".

ראש הממשלה נרנדרה מודי השיק השבוע שלוש אוניות מלחמה חדשות, כולל נושאת טילים חמקנית וצוללת שיוצרו במספנות הודו. זה "צעד ענקי קדימה בהתעצמותנו", הוא אמר. חשבון האינסטגרם של הצי ההודי הכריז, "השחר מפציע על עליונותנו הימית".

נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו. מחזק את הצי הימי / צילום: Reuters, ANI
 נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו. מחזק את הצי הימי / צילום: Reuters, ANI

בעשר השנים האחרונות נוספו 33 אוניות ושבע צוללות לצי ההודי. 39 מהן יוצרו בהודו. ביניהן יש נושאת מטוסים אחת ושתי צוללות גרעיניות.

"הודו מבטיחה את האינטרסים שלה בכל מקום", אמר מודי, "בין אם זה במים העמוקים, על הקרקע, בשמיים או בחלל האין סופי". באופן פואטי קצת פחות, הודו מחזקת את הצי כדי לבלום את סין.

3 רזניק והמים

האש הלוחכת את לוס אנג'לס, ומאיימת להתפשט, מניבה תעשייה של תיאוריות קונספירציה. חלק ניכר מהן מטילות את האחריות על יהודים.

התיאוריה הפופולרית ביותר נוגעת למיליארדר היהודי סטיוארט רזניק ולאשתו לינדה. הם הבעלים של תאגיד חקלאי ענקי, הנקרא, בפשטות, Wonderful. הוא מן המשווקים העיקריים באמריקה של פיסטוקים, של מיץ רימונים, של מנדרינות ושל מים מינרליים מפורסמים הנקראים Fiji. בעלי התיאוריה מאשימים שהרזניקים מקבלים ואוגרים כמויות דמיוניות של מים, בשעה שערי קליפורניה מקבלות רק אחוז קטנטן. כביכול, המים של משפחת רזניק חסרו ללוחמי האש.

המיליארדר היהודי סטיוארט רזניק. עומד במרכז תיאוריית קונספירציה / צילום: ap, Jacquelyn Martin
 המיליארדר היהודי סטיוארט רזניק. עומד במרכז תיאוריית קונספירציה / צילום: ap, Jacquelyn Martin

אחד ממפיצי התיאוריה מציג אותה לעוקביו תחת החיווי "קבוצה אחת גורמת את כל בעיות העולם". נחשו איזו.

4 התארכות התוחלת

מחקר מדעי גילה השבוע את אחת התוצאות הבלתי נמנעות של התארכות תוחלת החיים: עד 2060 יוכפל מספר האמריקאים הסובלים מקיהיון (דמנציה), ויעמוד על 12 מיליון.

המחיר הכבד ביותר של קיהיון נגבה מן החולים וממשפחותיהם. אבל יש לו גם תו מחיר. כיום, עלות הטיפול בדמנציה בארה"ב מגיעה ל־600 מיליארד דולר בשנה. לפי ארגון הבריאות העולמי, מספר מקרי הקיהיון בעולם עומד על 55 מיליון, ו־60% מהם חיים בארצות עניות. ב־2019, עלות הטיפול הגלובלי בקיהיון עמדה על 1.3 טריליון דולר.

5 בלי אננס

ותיקי "סיינפלד" זוכרים כיצד קריימר שכנע מסעדן איטלקי, "פאפי", להצטרף אליו ביוזמת עשה-בעצמך-פיצה. הכול מתנהל למישרים עד שקריימר מחליט להוסיף פלחי מלפפון. פיצה עם מלפפון אינה פיצה, זועם פאפי, ועסקת המאה קורסת. ובכן, משהו מעין זה מתרחש השבוע בנוריץ' (Norwich), במזרח אנגליה. פיצרייה מקומית הודיעה, כי לקוחות הרוצים אננס על הפיצה יחויבו לשלם 100 לירות שטרלינג, בערך פי עשרה ממחירה של פיצה ממוצעת. זה היה פעלול מוצלח, במובן הזה ששימעה של הפיצרייה יצא למרחקים.

משאלי־בזק צצו במדיה החברתית. מתברר שלשאלת האננס יש היסטוריה רבת שנים, מאז שהצירוף הזה עלה על דעתו של מהגר יווני צעיר בקנדה, לפני 62 שנה. הנימוקים בעד ונגד משקפים בדרך כלל דבקות איטלקית במסורת לעומת העזה פוסט־מודרנית. בעצם, מה זה עניינם מה אנחנו שמים על הפיצה? או מערבבים בתוך החומוס? או כוללים בסושי-לא-סושי שאנחנו אוכלים?

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.