משרד הבריאות נערך לקליטת חטופי ה-7.10, ולפי פרופ' חגי לוין, שמשתף פעולה עם משרד הבריאות בהיערכות לשיבת החטופים, "האירוע הוא קודם כל אירוע בריאותי, לפני שהוא חגיגה", הוא מדגיש. "אנחנו לא רוצים לראות פוליטיקאים מבקרים חטוף ללא בקשתו. זה לא משרת את הטיפול. ועם כל הרצון של אנשים להיפגש שוב עם חברים ולחזור לראות את ביתם, צריך קודם כל לוודא שהם מסוגלים לעמוד בזה".
● "שת"פ אדיר בין טראמפ לביידן": מאחורי המגעים להפסקת האש
● למתווכות יש אינטרס רב בעסקת חטופים, ולמדינה אחת במיוחד
אחת העצות שמשרד הבריאות כבר הודיע שאימץ היא לתת לכל אחד מהחוזרים חדר משלו, להיות בו רק עם המשפחה הגרעינית. זאת, נוכח הערה מחטופים שחזרו כי במתחם השבים היה הרבה רעש.
להתחיל את פירמידת הצרכים מאפס
לפי לוין, ראש מערך הבריאות במטה משפחות החטופים, ההתמודדות עם השיבה כבר החלה - בתמיכה במשפחות. "המשפחות סובלות מבעיות בריאותיות על רקע המתח הנפשי", הוא מציין. לדבריו, המקור הטוב ביותר להבנת האתגרים של השבים החדשים הוא השבים הוותיקים. אלה, וכן משפחותיהם ומשפחות החללים, חשים מחויבות למי שישוב בקרוב מהשבי, וגם למי שיקח עוד זמן עד שיחזור. "הם הפכו לקהילה, חלקם שהו בשבי יחד. עד שלא יחזרו כולם, השיקום של מי שחזר מעוכב, ולא יכול להיות שלם", אומר לוין. בגישה זו יש לנקוט משנה זהירות, שכן חשיפה לסיפורי החוזרים יכולה לעורר את הטראומה מחדש.
המלצה נוספת שאומצה היא קביעת גורם מתכלל לטיפול כולו והקפדה ככל האפשר על רפואה הוליסטית, תוך שיתוף פעולה בין רופאים מתחומים שונים: "באירוע הקודם היו סיבוכים רפואיים שפוספסו. זה הגיוני כשמדובר בפגיעה רב-מערכתית. מנגד, לא רוצים לתקוף אותם באין ספור בדיקות מתישות. דרוש מטפל עיקרי שיהיה המתכלל ויחליט מה חשוב כרגע - פסיכולוג או צילום לרגל? או בכלל מפגש עם החברה?".
סוגיית התזונה צפויה להיות קריטית. "הרעב הוא ברמות שאנחנו מכירים מהשואה, ובדרך חזרה לתזונה הקודמת, מזונות מסוימים יכולים לגרום נזק", הוא מסביר. לדברי לוין, לא הייתה הקפדה מספקת על כך בפעימה הקודמת, כשחברים ומשפחה הביאו מזונות שהשבים לא היו אמורים לאכול. אחרי יותר משנה בשבי, טעות כזו יכולה להיות הרת אסון. "אנשים עלולים לשתות בחסר או ביתר כי הם לא זוכרים איך להתנהל כשמים זמינים להם ללא הגבלה. מבחינת ההגיינה, הם יכולים לקרצף את גופם כל היום, או דווקא לשכוח לעשות זאת. מתחילים פה את פירמידת הצרכים מאפס".
לוין מוסיף כי "אנחנו יודעים שיגיעו גם חללים. זה אירע מורכב, שגם אותו צריך להביא בחשבון ברמה הרפואית אפילו אם אין חטוף חי לטפל בו. צריך לטפל במשפחות ולא לשכוח אותן". צה"ל כבר מינה קציני נפגעים לליווי המשפחות שיצטרכו זאת. "השיבה כוללת אתגרים, אך היא אירוע מוכל", הוא אומר, "אני לא יודע איך נכיל את המקרים שבהם אנשים לא ישובו ולא נדע מה עלה בגורלם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.