עסקה של 5.2 מיליארד דולר: משרד הביטחון ירכוש מערכות הגנה מרפאל

במסגרת הסיוע האמריקני למלחמה בסך 8.7 מיליארד דולר אותו אישר הקונגרס, סכום של 5.2 מיליארד דולר מיועדים לטובת חיזוק מערכות ההגנה האווירית של מדינת ישראל

פריסת מערכת ''מגן אור'' ניידת / צילום: דוברות משרד הביטחון
פריסת מערכת ''מגן אור'' ניידת / צילום: דוברות משרד הביטחון

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר ומנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן, חתמו היום (ה') על החוזה הראשון מתוך מענק הסיוע האמריקני למלחמה, בסך 8.7 מיליארד דולר שאישר הקונגרס בחודש אפריל 2024. במסגרת הסיוע, 5.2 מיליארד דולר מיועדים לטובת חיזוק מערכות ההגנה האווירית של מדינת ישראל - כיפת ברזל, קלע דוד ומגן אור - מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר.

המדינה שביטלה הסכם עם רוסיה ועשויה לרכוש נשק דווקא מישראל
כותרות העיתונים | ממשל ביידן מנסה לסגור חשבון עם נתניהו, כך זה נשמע

מערכת כיפת ברזל, שמפותחת בישראל ומיוצרת בשיתוף עם הממשל האמריקני, נועדה להגן מפני איומים של רקטות וטילים לטווח קצר ובינוני, וכן מפני איומי כטב"מים. המערכת הופעלה רבות לאורך המלחמה מעצם היותה בשכבה התחתונה של מערך ההגנה האווירית הרב-שכבתי של ישראל. ב-7 באוקטובר לבדו, כיפת ברזל היוותה חלק הארי מיכולות היירוט מול כ-3,000 רקטות ששיגרו חמאס. 

רפאל היא המפתחת הראשית של מערכת כיפת ברזל, בשיתוף עם חטיבת אלתא של התעשייה האווירית וחברת אמפרסט. הסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים (MDA) היא שותפה מרכזית בפיתוח וייצור המערכות הרב-שכבתיות של ישראל, ביניהן, קלע דוד וחץ ובייצור רכיבי מערכת כיפת ברזל. 

קלע דוד היא מערכת נוספת מתוצרת רפאל, שנמצאת בשכבה מעל כיפת ברזל ומיועלת ליירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני. קלע דוד, שהיירוט המבצעי הראשון שלה התבצע במאי 2023, היא מערכת ששיתוף הפעולה בה ממחיש את עוצמת התעשיות הביטחוניות הישראליות ביחד. מכ"מ ה־MMR שלה מתוצרת חטיבת אלתא של התעשייה האווירית חזק יותר, למשל, מזה של הפטריוט. הוא מאפשר את גילוי נקודת הירי, חישוב בזמן אמת של שיעור נקודת הפגיעה, וכן תיקון טווח. לצידו נמצאת מערכת השליטה והבקרה "שקד זהב", פרי פיתוח של חברת אלישרא, מקבוצת אלביט.

המערכת השלישית שבה עוסק המימון הוא מגן אור, שצפויה להיכנס לשירות מבצעי במחצית השנייה של השנה. מגן אור (Iron Beam) היא מערכת לייזר רב־עוצמה להגנה אווירית מהקרקע, נגד איומים אוויריים (רקטות, פצצות מרגמה, כלי טיס בלתי מאוישים, וטילי שיוט). יחידת המו"פ במפא"ת (המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון) מובילה את הפרויקט יחד עם רפאל, המפתחת הראשית, ועם אלביט. 

המערכת לא תחליף את כיפת ברזל, אלא תשלים אותה

המערכת מהווה פריצת דרך טכנולוגית בקנה מידה עולמי, וכבר הוכיחה יכולות יירוט בסדרת ניסויים. המערכת לא תחליף את כיפת ברזל, אלא תשלים אותה. כיפת ברזל היא מערכת יירוט לאיומים רקטיים בטווח של 40 ק " מ, ואילו מגן אור מיועדת להוות מערכת משלימה בטווח של עד 10 ק " מ, באמצעות קרן לייזר עוצמתית בהספק של כ־100 קילו־וואט. היתרונות המשמעותיים שתספק מגן אור טמונים בסיוע למערך ההגנה האווירית וחיסכון משמעותי בעלויות. 

יתרון משמעותי במערכת טמון בעלויות היירוט. יירוטים באמצעות כיפת ברזל מוערכים בכ־30 אלף דולר לכל אחד, ולפחות את חלקם תוכל להחליף מגן אור. משרד הביטחון אמנם לא חשף עלויות יירוט מיועדות של מגן אור, אבל על אלו ניתן ללמוד ממדינות אחרות שעוסקות בתחום. עלות יירוט של מערכת בלוק I הדרום קוריאנית בעלת טווח של 3 ק"מ והספק של 20 קילו־וואט עומד על 1.5 דולר בלבד. לעומת זאת, יירוט של מערכת דראגון פייר הבריטית מוערך ב־13 דולר.