בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את בקשת ההצטרפות של נשיאי לשכת רואי החשבון לשעבר להליך שמנהל נשיא הלשכה המכהן, רו"ח חן שרייבר, נגד ההחלטה לחייב את לשכת רואי החשבון להירשם כחברה לתועלת הציבור. בין היתר, נקבע כי "בקרב לשכת רואי החשבון, ישנם, כפי הנטען, כ-18,000 חברים, ולא ניתן לצרף את כולם כמשיבים להליך, או להפוך את בית המשפט לזירת התגוששות בין חברים ניצים שונים בקרב הלשכה; זאת, כאשר לא זה נושא העתירה, וכאשר אין לפסול כי בעקבות מתן אישור לבקשות ההצטרפות הנוכחיות, יראו חברים נוספים לנכון לבקש להצטרף להליך. נעה בשלב זה נקודת האיזון כנגד צירוף גורמים נוספים כמשיבים או ידידי בית המשפט, דבר היכול לפגוע ביעילות ובצורך למקד את ההליך".
● אושר בוועדת החוקה: לקוחות יוכלו לפטר את רואה החשבון שלהם בקלות
● עוד גזירה בדרך: הצעד של האוצר שיפגע לכם בנטו
עוד ציין השופט זיילר, כי "בקשתם הוגשה מספר שבועות לאחר שהוגשה העתירה, ובשים לב למועד הגשת התשובה לעתירה והדיון שנקבע, הדבר יכול לגרום לשיבוש במועדים שנקצבו לתשובה, תגובה וקיום הדיון". עוד הוסיף, כי נשיאי הלשכה לשעבר לא היו חלק מהעתירה הקודמת שהוגשה בנושא, ואף לא ביקשו להצטרף אליה, עת הייתה תלויה ועומדת, "ומשכך זיקתם להליך פחותה".
השופט דחה את טענת נשיאי הלשכה לשעבר, כי הם יכולים לספק נקודת מבט רחבה יותר לבית המשפט, תוך שהוא מציין כי ריבוי המשיבים אינו מחויב המציאות לשם הבאת פרטים ומידע נוספים.
כאמור, בעוד שנשיא לשכת רואי החשבון המכהן, רו"ח חן שרייבר, נאבק נגד החלטת רשמת העמותות לחייב את הלשכה להירשם כחברה לתועלת הציבור (חל"צ), ולהחיל עליה כללי שקיפות וחובות דיווח, קיבלה הרשמת רוח גבית מכיוון בלתי־צפוי: ארבעה נשיאי לשכת רואי החשבון לשעבר תמכו בפומבי בהחלטתה, והתייצבו בביהמ"ש נגד הנשיא המכהן.
הנשיאים לשעבר - רו"ח איריס שטרק, רו"ח יזהר קנה, רו"ח ראובן שיף ורו"ח יוסי שחק - הגישו לביהמ"ש המחוזי בת"א בקשה להצטרף כידיד ביהמ"ש להליך המשפטי שמנהל נשיא לשכת רואי החשבון נגד החלטת הרשמת.
בבקשה הם כותבים, כי "הרוחות המנשבות מכיוונה של הלשכה בעת האחרונה מעלות חשש כי היא עלולה להיות כפופה לשיקולים כלכליים או ללחצים כאלה ואחרים. מבנה של ארגון ללא מטרת רווח מתאים יותר לאופי פעילות הלשכה, ויבטיח את אמון הציבור, חברי הלשכה והרגולטורים בה".
הנשיא הראשון שביקש שכר
את האצבע המאשימה להתעוררות החשש לאינטרסים כלכליים ולחצים מפנים הנשיאים לשעבר לכיוונו של הנשיא המכהן שרייבר. בין היתר, מזכירים הנשיאים לשעבר בבקשתם, כי במהלך כל שנותיה, נשיאיה ונושאי המשרה הבכירים בלשכה פעלו מתוך ראייה ציבורית ובהתנדבות מלאה, והתנהלותה הייתה למעשה כהתנהלות ארגון ללא כוונת רווח, והיא אף סווגה כמלכ"ר ברשות המסים.
ואולם, "נשיאה המכהן הינו הנשיא הראשון והיחידי מיום הקמתה שפעל בניגוד למסורת זו ובניגוד לערכיה הציבוריים של הלשכה וביקש לנכס לעצמו שכר חודשי בגובה של עשרות אלפי שקלים".
בהחלטת ראש רשות התאגידים ורשמת העמותות, עו"ד שולי אבני-שוהם, מ-1 באוקטובר אשתקד, הובהר, כי אם הלשכה לא תפעל לרישומה כחברה לתועלת הציבור, בסמכות הרשמת לבצע את רישומה בפנקס החברות באופן חד-צדדי.
משמעות הרישום כחברה לתועלת הציבור היא, שלאחר יותר מ-80 שנה שבהן התנהלה ללא פיקוח, הלשכה תחויב בשקיפות ובהגשת דוחות שנתיים, ותהיה נתונה לביקורות ולפיקוח רשם העמותות.
לשכת רואי החשבון והנשיא המכהן, שרייבר, הגישו עתירה לביהמ"ש המחוזי בירושלים נגד החלטת הרשמת. בלב העתירה עומד הטיעון כי ללשכה אין מטרות ציבוריות, ולכן היא אינה עונה לתנאים הנדרשים לרישומה כחברה לתועלת הציבור.
התעלמות מעליבה ופוגענית
לטענת הנשיאים לשעבר, הטיעון האמור חוטא למציאות. בבקשה להצטרף להליך נטען, באמצעות עו"ד קארן שוורץ, רשמת העמותות וההקדשות לשעבר, ועו"ד שולי וייס, ממשרד וייס, שוורץ, קידר, כי "בעוד שייצוג חבריה ודאגה לרווחתם הוא אכן חלק מתפקידי הלשכה, הניסיון לצמצם את תפקידה ל'איגוד מקצועי' - סוג של מועדון חברים בלבד - מהווה התעלמות מכוונת ויש לומר אף מעליבה ופוגענית ממורשת של תרומה לאינטרס הציבורי".
מלשכת רואי החשבון נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה של הוועד מרכזי (המונה 33 חברים) ולא של נשיא הלשכה בלבד כפי שנרשם בבקשה לתגובה.
כבר בפתיח הדברים נציין, כי מעציב מאד ואף מדהים לשמוע טענות מסוג זה דווקא מאלה שכיהנו בעבר בתפקיד מזה זמן רב ושום דבר לא עצר בעדם מלקיים את הוראת החוק בעניין רישום כחל"צ. דווקא העובדה שהם לא עשו כן מעידה שהם פעלו כחוק ואין כל מקום לרישום הלשכה כחל"צ - רישום שיפגע בעצמאותה של הלשכה ובניהולה על ידי הוועד המרכזי הנבחר והאסיפה הכללית שאומרת מדי זמן את דברה בקול צלול וברור.
עולה אם כן חשש כי מדובר במעשה חמור של גורמים הפועלים ממניעים פוליטיים, שאינם פעילים היום במוסדות הלשכה ובאים להפריע לעבודת הוועד המרכזי שנבחר ברוב מוחץ של חברי הלשכה בבחירות האחרונות שהתקיימו בחודש ספטמבר האחרון.
לגופן של הטענות המופרכות נדגיש כי שקיפות וממשל תאגידי תקין הם נר לרגלי חברי הוועד המרכזי של לשכת רואי החשבון, הבקיאים היטב בחומר ומרביתם משמשים גם כמבקרים של חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה. חזקה על חברי ועד אלה שדואגים יום יום לקיומו וקידומו של ממשל תאגידי ראוי בשולחן הוועד המרכזי. עוד נציין שלשכת רואי חשבון הייתה ונותרה גוף שדואג לחבריו ברוב המוחלט של עיסוקיו ומנהל מאבקים שונים מול השלטון לשיפור חייהם המקצועיים של המייצגים, המשרדים הקטנים, הדרכות מקצועיות לכל סוגי העיסוקים, שיתופי פעולה בינלאומיים ועוד. כל זאת על מנת להיטיב עם מצבם של חברי הלשכה העוסקים במלאכה ולחזק את מעמדם בישראל.
עוד נציין כי כלל כספי הלשכה מנוהלים עם תקציב מסודר שאושר בדירקטוריון וביד רמה כך שכל הוצאה קטנה כגדולה מאושרת ומפוקחת על ידי רואי החשבון החיצוניים (משרד רו"ח רוזנבלום הולצמן) ומעת לעת על ידי מבקר הפנים רו"ח דני שפירא.
לצערנו הרב, אותם גורמי עבר חסרי השפעה הצטרפו למיעוט חברי לשכה בכדי להפר ולסכל את החלטות הוועד המרכזי באמצעות רישום הלשכה כחל"צ ולאחר מכן בפניה לרשמת העמותות בכל החלטה שלא תתאים עבורם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.