עורכי דין | בלעדי

שותפות אסורה: ההרשעה המשמעתית שמסבכת את עורך הדין המפורסם

בית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין הרשיע באופן חריג את עו"ד אלי וילצ'יק בשותפות אסורה בחלוקת שכר טרחה עם שמאי מקרקעין • טרם נקבע העונש

עורכי דין / צילום: Shutterstock
עורכי דין / צילום: Shutterstock

בית הדין המשמעתי בתל אביב של לשכת עורכי הדין הרשיע ביום חמישי את עו"ד אלי וילצ'יק בהפרת כללי האתיקה, בכך שערך הסכמי שכר טרחה הכוללים חלוקה עם שמאי מקרקעין. עו"ד אבנר כהן, שהיה שותפו של וילצ'יק, זוכה מכל האישומים. טרם נקבע העונש. 

לשכת עורכי הדין יוצאת למאבק שכמוהו לא ידעה, ולא מעט אתגרים מחכים לה
השכר נשחק, אבל יש הטבות: מה מקבלים המתמחים במשרדי עורכי הדין הגדולים

וילצ'יק, מעורכי הדין הבכירים והמוערכים בתחום התכנון והבנייה, שהיה מועמד בעבר לבית המשפט העליון, ערך לפני כעשור הסכמי שכר טרחה עם לקוחות, שכולל גם את שכר השמאי דן לאופר. בין עורך הדין לשמאי נקבע כי לעורך הדין יש את מלוא שיקול-הדעת לגבי אופן גביית שכר הטרחה.

בין השניים התגלעה מחלוקת על אודות התשלום, שהובילה להגשת תביעה בתחילת 2019 מצד השמאי לבית המשפט. לאופר טען כי הוא זכאי לחלק משכר הטרחה שהתקבל.

השופט אמיר ויצנבליט קבע בשנת 2021 כי ההסכמים לא חוקיים, לפי סעיף 58 לכללי לשכת עורכי הדין ותקנות שמאי המקרקעין. השופט דחה את תביעת השמאי על הסף לאור קביעות אלה. ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי אישר כי מדובר בהתקשרות לא חוקית, אך נקבע כי לא היה מקום לדחות את התביעה על הסף, והתיק הוחזר לשמיעת ראיות, והוא עודנו מתברר.

ב-2023 הוגשה הקובלנה על-ידי ועדת האתיקה של מחוז תל אביב, בראשה עומד עו"ד ערן גולן, בעקבות תלונת לאופר. בקובלנה נטען כי ההסכמים סותרים את חוק לשכת עורכי הדין. ההסכמים בגינם נכרתה חלוקת שכר הטרחה מתייחסים להליכים שבהם הלקוח זקוק במקביל לשירותי שמאי. עורך הדין טען כי מדובר בצורך של הלקוחות לדעת כמה יעלה כל ההליך.

תיק חריג

יצוין כי מדובר בתיק חריג. לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין לא מגיעות תלונות על הסכמים מסוג זה, מאחר שלצדדים לרוב אין אינטרס להתלונן. במקרה הנוכחי, השמאי שהגיש את התלונה, גם הגיש תביעה, ובית המשפט דן בחוקיות ההסכם.

גם וילצ'יק וגם כהן בחרו שלא להעיד בהליך. בית הדין הרשיע את וילצ'יק בארבע עבירות משמעתיות: שתיים של "שותפות עם אדם שאינו עורך דין", ושתיים של "טיעון נגד כשרות הסכם", האוסר על עורך דין לערוך מסמך ואז לטעון נגד כשרותו.

כהן זוכה לחלוטין, לאחר שנקבע כי לא ניתן להרשיע בדין משמעתי שותף רק בשל היותו שותף. נדחתה הטענה כי הוא שותף להסכמים כיוון שהם נערכו על דף המשרד שכונה אז "כהן וילצ'יק ושות". לשכת עורכי הדין חויבה לשלם לו הוצאות בגובה 5,000 שקל. בשנת 2023 הצטרף משרד כהן-וילצ'יק למשרד עורכי הדין נשיץ-ברנדס-אמיר.

חברי בית הדין המשמעתי, עורכי הדין יוסי בן דוד, ד"ר ליאת שטיין ואוריאל גולדברג, אימצו את קביעות בתי משפט השלום והמחוזי, שלפיהן השותפות של עורך הדין עם השמאי היא אסורה. נקבע כי "הטענה בדבר רצון לייצר ודאות כלכלית ללקוח בדמות עלות כוללת של טיפול בעניינו (משפטי ושמאי), אינה יכלה להוות צידוק לעריכת ההסכם ובוודאי שלא לשנות את אופיו מהסכם שותפות אסורה לכל דבר ועניין".

עו"ד אלי וילצ'יק מסר בתגובה: "ההחלטה התקבלה אצלנו ביום העסקים הקודם. אנו נלמד אותה ונשקול את צעדינו".