בורסות עולם | סיקור שוטף

בעקבות נתוני האינפלציה: החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%

קצב האינפלציה בינואר בארה"ב עלה ל-3% • הדולר מתחזק מול סל המטבעות בכ-0.5% וב-1.3% מול הין היפני • תשואות האג"ח הממשלתיות מזנקות •  אינפלציית הליבה בארה"ב עלתה ל-3.3%, גם זו מעל הצפי • כלכלנים מעריכים: הפד ידחה את הפחתת הריבית לרבעון השני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan
וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

15:46

בעקבות העלייה המפתיעה באינפלציה בארה"ב, והחוזים העתידיים בוול סטריט יורדים בכ-1%. 

בנוסף הדולר מתחזק מול כל המטבעות בעולם ובפרט מול השקל ונסחר כבר בכ-3.6 שקלים לדולר אחד. 

תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים מזנקת במעל 10 נקודות בסיס ל-4.63% ותשואת האג"ח לשנתיים ל-4.36%. 

15:30

לפני דקות אחדות פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר בארה"ב וזה עמד על 3%, מעל הצפי, 2.9% ומעל לעלייה השנתית שנרשמה בדצמבר. המחירים עלו בינואר ב-0.5% ומעל לעלייה החודשית של 0.4% שנרשמה בדצמבר.

מדד המחירים לצרכן (CPI) של חודש ינואר משמש כמבחן העדכני ביותר לשאלה האם לחצי האינפלציה נחלשו, בעוד שהמשקיעים דנים אם ומתי הפדרל ריזרב יחליט להפחית את הריבית בשנת 2025.

ברמה "הליבה" של המדד, אשר מנטרלת את העלויות התנודתיות יותר של מזון ודלק, המחירים בינואר עלו ב-3.3% לעומת צפי של 3.1%. נתון זה יסמן עליה לעומת 3.2% שנרשמו בדצמבר, שהיה החודש הראשון מאז יולי שבו נרשמה האטה בקצב עליית מחירי הליבה של ה-CPI. ברמה חודשית עלו מחירי הליבה, כלכלנים צפו כי עליות המחירים החודשיות במדד הליבה יעמדו על 0.4%, מעט גבוהות יותר מהנתון של החודש הקודם שעמד על 0.2%, כך לפי נתוני בלומברג.

אתמול אמר פאואל כי אין צורך דחוף להוריד את הריבית, משום שהכלכלה האמריקאית עדיין חזקה. החלטת הריבית הבאה תתקבל ב-19 למרץ.

"עם עמדת המדיניות שלנו שכבר פחות מגבילה מבעבר והכלכלה שנותרת חזקה, אין לנו צורך למהר להתאים את המדיניות שלנו," אמר פאוול בהופעתו הראשונה מתוך שתיים השבוע בגבעת הקפיטול. יו"ר הבנק המרכזי תיאר את הכלכלה כ"חזקה באופן כללי" עם שוק עבודה "יציב", וציין כי האינפלציה במגמת ירידה, אך עדיין מעל היעד של 2% שנקבע על ידי הפד.

עדותו של פאוול שתימשך היום בהופעתו בפני ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים מגיעה בתקופה תנודתית בוושינגטון, כאשר הנשיא דונלד טראמפ מעדיף מכסים על שותפות הסחר של ארה"ב, לצד מסרים מעורבים מצד הממשל לגבי גישתו כלפי הפד.

15:03

בעוד כחצי שעה, צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה בארה"ב. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים מעריך כי האינפלציה השנתית תיוותר על 2.9%, עדיין מעל יעד הבנק המרכזי, בעוד שאינפלציית הליבה צפויה לרדת באיטיות ל-3.1%.

14:39

קמטק , יצרנית ציוד בדיקה לתעשיית השבבים, עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי וסיימה את שנת 2024 עם צמיחה של 36.1% להכנסות של 429 מיליון דולר. החברה רשמה רווח נקי שנתי של כ-119 מיליון דולר ורווח נקי Non-GAAP של 139 מיליון דולר, שהם 2.83 דולר למניה. ברבעון הראשון קמטק צופה הכנסות של 118-120 מיליון דולר, צמיחה של 23% מהרבעון המקביל וגבוה מתחזיות האנליסטים.

המנכ"ל רפי עמית מסר כי תוצאות השיא ברבעון הרביעי וצבר ההזמנות החזק מעידים על המשך צמיחה לתוך שנת 2025, והודיע על השקת מערכת חדשה שלדבריו תחזק את היתרון התחרותי של החברה.

גילת  סיכמה את שנת 2024 עם צמיחה של 15% להכנסות של 305 מיליון דולר. ברבעון הרביעי, החברה עקפה את תחזית האנליסטים ברווח ופספסה אותה בהכנסות, כשרשמה רווח נקי Non-GAAP של 8.5 מיליון דולר (15 סנט למניה) על הכנסות של 78.1 מיליון דולר. החברה צופה הכנסות של 415-455 מיליון דולר ב-2025, גבוה מתחזיות האנליסטים, וצופה שה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) יהיה 47-53 מיליון דולר, גידול לעומת 42.2 מיליון דולר ב-2024.

המנכ"ל עדי צפדיה מסר כי החברה מזהה פוטנציאל משמעותי בשוק הביטחוני ומתכננת להגדיל בו את ההשקעות. הוא הוסיף שהצמיחה ברווחיות החברה ותזרים המזומנים הצומח מהווים תשתית איתנה להמשך הצלחתה של גילת.

13:43

בשנת 2024 מניית סימילרווב  טיפסה ב-166%, והמגמה החיובית נמשכה גם מתחילת 2025, כשהמניה הוסיפה לערכה עוד 18%, כך שמאז השפל אליו הגיעה המניה בסוף 2022 היא כבר עלתה בכמעט פי 4. אלא שהדוחות הכספיים שפרסמה החברה ביום שלישי אחרי סיום המסחר בוול סטריט אכזבו מאוד את המשקיעים, והמניה נפלה במסחר המאוחר ב-26%. משווי החברה נחתכו מעל 350 מיליון דולר, כשהיא חוזרת שוב לשווי של מיליארד דולר. בכל מקרה, גם לפני הנפילה במסחר המאוחר, המניה הייתה במחיר נמוך מזה שבו הונפקה לראשונה בבורסת ניו יורק בשנת השיא, 2021 (לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר).

12:35

בנק הפועלים מעלה את מחיר היעד שלו למניית טאואר , מ-56 דולר ל-63 דולר, ומשאיר את ההמלצה "תשואת יתר" (סיכון גבוה). מחיר היעד החדש גבוה ב-37.6% ממחיר המניה בנאסד"ק. האנליסט שי זיגלמן מיחידת המחקר בבנק צופה שהכנסות טאואר יצמחו בשיעור שנתי ממוצע של 12% ב-2025-2029 והרווח הנקי המתוקנן למניה יצמח באותה עת בשיעור שנתי ממוצע של 15%. הוא מזכיר שחברת השבבים מרחיבה משמעותית את יכולת ייצור שבבי ה-siGe RF וה-siPho RF לאור ביקושים חזקים, ומנגד מציין שיש חולשה בפעילות ה- RF למכשירים ניידים.

11:29

במסגרת עונת הדוחות, מניית הייניקן  ההולנדית מזנקת בכ-12% לאחר שהחברה פרסמה תחזית חיובית לעלייה ברווחיה החברה. במקביל החברה השיקה תוכנית רכישה חוזרת של מניות בסך 1.5 מיליארד יורו (1.55 מיליארד דולר). 

10:33

יום המסחר באירופה נפתח במגמה מעורבת. הדאקס עולה ב-0.3%, הפוטסי נסחר סביב רמות הבסיס והקאק מוסיף לערכו 0.4%. 

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת.

09:00

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה חיובית. הניקיי עלה ב-0.5%, בורסת שנגחאי מוסיפה לערכה 0.2%, ההנג סנג קופץ ב-2.6% ומדד הקוספי עולה ב-0.3%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות. 

אמש (ג'), בוול סטריט, המדדים המרכזיים ננעלו במגמה מעורבת. המסחר התנהל בצל עדותו של נגיד הבנק הפדרלי ג'רום פאואל בסנאט בה אמר שהפד לא נדרש למהר עם הורדת הריבית, המכסים בגובה 25% שהטיל אתמול הנשיא טראמפ על יבוא אלומיניום ופלדה לארה"ב והאיום של האיחוד האירופי במכסי גומלין. נאסד"ק ירד ב-0.3%, S&P 500 ללא שינוי ודאו ג'ונס עלה ב-0.3%. 

מניות הסייבר הישראליות עוררו עניין אמש לאחר שדווח כי חברות צ'ק פוינט  ו-וויז משלבות כוחות במסגרת שיתוף פעולה אסטרטגי בתחום אבטחת הענן. צ'ק פוינט, בניהולו של נדב צפריר (שהחליף לאחרונה את המייסד המשותף גיל שויד, שעבר לתפקיד היו"ר), ו-וויז בניהולו של המייסד המשותף אסף רפפורט, יספקו לפי הודעת החברות את פתרונות אבטחת הענן המקיפים ביותר בתעשייה. בכוונתן לספק מענה כולל לאתגרי האבטחה בסביבות רשת מבוזרות, באופן שיגשר על פערים של צוותי אבטחת מידע שנדרשים להגן גם על הרשתות בענן (Cloud Network) וגם על אפליקציות בענן (CNAPP). 

בשוק מחפשים הסבר למגמות השונות של נובה וקמטק 

אינטל  זינקה אמש בכ-6%, וזאת למרות שראש חטיבת מרכזי הנתונים והבינה המלאכותית של אינטל, ג'סטין הוטנד עוזב את החברה כדי להתמנות למנכ"ל יצרנית ציוד התקשורת האירופית נוקיה. מדובר בשינוי נוסף בהנהלה הבכירה של יצרנית השבבים, בזמן שהיא נאבקת לשקם את עסקיה. הזינוק של יצרנית השבבים הגיע בעקבות דבריו של סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די. ואנס שהתחייב כי שבבי בינה מלאכותית ייוצרו בארה"ב. המשקיעים רואים כנראה את אינטל כמרוויחה הגדולה. כעת, כ-90% מהשבבים בעולם מיצרים בטאיוון ע"י TSMC   . ממשל טראמפ מאמין שלבינה המלאכותית יש פוטנציאל לשנות את העולם באופן מהותי, והוא שואף להקל ברגולציות כדי לאפשר חדשנות מהירה בתחום - אך בתוך גבולות ארה"ב.

טסלה  ירדה אמש בכ-6%, ירידה יומית רביעית ברציפות בהם איבדה כ-15% שהם כ-190 מיליארד דולר בשווי שוק. אתמול דווח שמכירותיה בסין, יחד עם מכירות רכבי החשמל שהיא מייצאת לשווקים אחרים מסין, צנחו ב-11.5% בחודש שעבר בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בנוסף, אחד ממתחריה המובילים בסין הודיע השבוע כי יתחיל לספק מערכות סיוע נהיגה מתקדמות במיוחד בכל דגמיו, מה שמגביר את התחרות בשוק. יצרנית הרכב הסינית BYD חתמה על הסכם עם חברת DeepSeek לשיתוף פעולה בפיתוח טכנולוגיה אוטונומית חדשה, מה שעלול להוות חדשות רעות נוספות עבור טסלה. 

בשוק הנפט, מחיר הנפט עלה אמש ביום השלישי ברציפות, וזאת על רקע ירידה בתפוקה של רוסיה והתגברות החששות מקריסת הפסקת האש בעזה. נפט אמריקאי נסחר ב-73.3 דולר לחבית והנפט מסוג ברנט ב-77 דולר לחבית. 

מחיר הביטקוין יורד הבוקר ונסחר סביב 96 אלף דולר.

קרנות ביטקוין בארץ הוקמו לפני כחודש: כמה כסף הן גייסו? 

אמש נגיד הבנק הפדרלי ג'רום פאואל נתן את עדותו בסנאט. פאוול הופיע בפני ועדת הבנקאות של הסנאט ורמז כי הפדרל ריזרב אינו נדרש למהר להקל במדיניות המוניטרית. "עם עמדת המדיניות שלנו שכבר פחות מגבילה מבעבר והכלכלה שנותרת חזקה, אין לנו צורך למהר להתאים את המדיניות שלנו," אמר פאוול בהופעתו הראשונה מתוך שתיים השבוע בגבעת הקפיטול. יו"ר הבנק המרכזי תיאר את הכלכלה כ"חזקה באופן כללי" עם שוק עבודה "יציב", וציין כי האינפלציה במגמת ירידה, אך עדיין מעל היעד של 2% שנקבע על ידי הפד.

מסקר הכלכלנים של רויטרס עולה כי הבנק הפדרלי בארה"ב צפוי לדחות את הורדת הריבית לרבעון הבא, כאשר קובעי המדיניות נאבקים באי הוודאות הנוגעת ללחצי האינפלציה המתמשכים ולהשלכות השינויים במדיניות ממשל טראמפ.

בעוד שהסקר קודם שערכה סוכנות הידיעות, בחודש ינואר, הראה כי כמעט 60% ציפו להפחתה בחודש מרץ, רוב הנשאלים כעת סבורים שההפחתה הבאה תידחה לרבעון השני. רובם המכריע סבור שבנוסף על כך יתבצעו שתי הפחתות ריבית עד לחודש יוני. נכון לעכשיו, הריבית נעה בין 4.25% ל-4.5%, כאשר התחזיות נעות בין ירידה לרמה של 3%-3.25% לבין עלייה אפשרית ל-4.5%-4.75% בשנה הקרובה, מה שמעיד על חוסר ודאות משמעותי לגבי המדיניות העתידית.

בגזרת המאקרו, היום בשעה 15:30 שעון ישראל צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה בארה"ב. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים מעריך כי האינפלציה השנתית תיוותר על 2.9%, עדיין מעל יעד הבנק המרכזי, בעוד שאינפלציית הליבה צפויה לרדת באיטיות ל-3.1%. "יש לציין כי שריפות הענק בקליפורניה עשויות להשפיע זמנית על חלק מהמדדים, בשל עלייה חדה בביקושים לשכירות ולבתי מלון" הסביר.

גם בבנק אוף אמריקה מעריכים כי האינפלציה השנתית תעמוד על קצב של 2.9%: "האינפלציה בארה"ב עדיין תקועה מעל היעד, כשהסיכונים מוטים כלפי מעלה, וזאת לאור הפעילות החזקה של המשק האמריקאי, והעובדה ששוק העבודה נמצא בתעסוקה מלאה". עוד ציינו כלכלני הבנק כי "אם תחזית האינפלציה שלנו לחודש ינואר תהיה נכונה, הפד צפוי להמשיך להמתין עם מתווה הפחתות הריבית".

על פי הערכות של בנק גולדמן זאקס, עליות מחירים בסעיפי מחירי הרכב, ביטוחי הרכב וסעיף התקשורת צפויים להעיב על האינפלציה. מנגד, סעיף מחירי הטיסות צפוי לרדת, יחד עם סעיף שכר הדירה המהווה כשליש ממדד האינפלציה בארה"ב (CPI).

בבנק ההשקעות יוליוס בר מנתחים את השפעת המכסים החדשים שהטיל הנשיא על יבוא אלומיניום ופלדה לארה"ב.

"הפרק החדש בתוכנית של טראמפ הוא חזרה על מה שהיה ב-2018, אז הוא כבר הציג מכסים רחבים על אלומיניום ופלדה. אם קנדה לא תיכלל, ההשפעה על מחירי האלומיניום בארה"ב צפויה להיות גדולה יותר מאשר על מחירי הפלדה. באופן כללי, המכסים צפויים להוביל לאינפלציה בתוך ארה"ב ולדפלציה בחו"ל, שכן היצואנים יצטרכו למצוא קונים במקומות אחרים, ויציעו את המתכת שלהם במחיר נמוך יותר". 

"עד כמה המכסים החדשים יחליפו או ישלימו את הישנים? עדיין לא ברור. מצב האספקה של אלומיניום ופלדה בארה"ב שונה למדי. לגבי אלומיניום, ארה"ב תלויה מאוד בייבוא, בעיקר מקנדה. שרשרת הערך של אלומיניום בצפון אמריקה מאוד אינטגרטיבית. הרבה מהתהליכים של זיקוק והתכה מתרחשים בקנדה בגלל זמינות גבוהה יותר של אנרגיה, והעיבוד והייצור מתבצע אחר כך בארה"ב".

"לגבי פלדה, ארה"ב פחות תלויה בייבוא, כי הייצור המקומי יציב יותר בעשור האחרון. למרות זאת, המטרה של טראמפ בממשלו הראשון להחיות את תעשיות האלומיניום והפלדה לא התממשה. מאז, האתגרים בשווקים הגלובליים רק גדלו, בעיקר בגלל ייצור יתר בסין וגל יצוא שהקיף מדינות רבות. המכסים צפויים להוביל לאינפלציה בתוך ארה"ב ולדפלציה בחו"ל".