התוצאות המלאות הראשוניות של הבחירות בגרמניה מצביעות על תמונה מעודדת מבחינת היציבות הפוליטית: מפלגת הנוצרים-דמוקרטים השמרנית בראשות פרידריך מרץ (ביחד עם מפלגת האחות הבווארית) לא רק שניצחה את הבחירות, אלא תוכל להקים קואליציה עם מפלגה אחת בלבד, וגרמניה "ניצלה" מכאוס פוליטי. התמונה התבהרה לאחר שבניגוד לחלק מהמדגמים הראשוניים, התוצאות הראו ששתי מפלגות קטנות - הליברלים (FDP) ו"ברית שרה וגנקנכט" - נכשלו לעבור את אחוז החסימה הגבוה בגרמניה, 5%.
● מיליונר, טייס ופרו-ישראלי: הכירו את מי שצפוי להיות הקנצלר הבא של גרמניה
● גרמניה יוצאת לבחירות גורליות. דבר אחד בטוח - לציבור נמאס מהגירה
לאורך כל הערב זרמו תוצאות חלקיות ועודכנו המדגמים. בשלב מוקדם יחסית התברר כי ה-FDP נפלו בכמה עשיריות אחוז מתחת לרף המינימום, ומנהיג המפלגה בעשור האחרון כריסטיאן לינדנר הודיע כי יפרוש מתפקידו ויפנה את הדרך ל"חידוש המפלגה". ואולם רק ב-04:30 (שעון ישראל), עם פרסום התוצאות המלאות, אך הראשוניות, התברר כי BSW קיבלו 4.972% מהקולות בלבד, כלומר החמיצו את אחוז החסימה בכ-15 אלף קולות בלבד.
מנצחים בקושי
המשמעות מבחינה קואליציונית דרמטית. פסילת הקולות של שתי המפלגות הופכת את הרוב היחסי של קואליציית שמרנים-סוציאל דמוקרטים מ-45% ל-55%, ומקנה להם את האפשרות להקים ממשלה. אחרת, מרץ היה צריך לפנות גם לירוקים ולהקים קואליציה משולשת שהיתה חסרת-יציבות והיתה מסבכת עוד יותר את הפיצול והקיטוב במערכת הפוליטית בגרמניה.
עם 28.5% מהקולות בלבד, מרץ וה-CDU/CSU הם מנצחים בקושי. אבל הוא יקבל את ההזדמנות בימים הקרובים לשתף פעולה ולהתחיל בשיחות עם הסוציאל-דמוקרטים, שקיבלו 16.4% מהקולות ורשמו את התוצאה הגרועה ביותר שלהם מזה יותר מ-130 שנה. מרץ הצהיר בעבר כי יעדיף לפנות אליהם ולא לירוקים, בשל הבדלי מדיניות עם המפלגה הירוקה בנושאי אנרגיה, הגירה וכלכלה. הירוקים קיבלו 11.6% מהקולות. המפלגה החמישית שנכנסה לפרלמנט הגרמני היא "די לינקה" מהשמאל, עם 8.7% מהקולות.
מרץ הכריז אמש על ניצחונו, ואמר כי הוא שואף להקים ממשלה "עד לחג הפסחא", כלומר בעוד פחות מחודשיים. בדרך כלל המפלגות פותחות אחרי הבחירות ב"שיחות גישוש", שאחריהן הן מודיעות על פתיחה במשא ומתן קואליציוני רשמי מפורט. המפלגות יצטרכו לגשר על פערים גדולים בנושאי הגירה, הגדלת החוב הלאומי כדי לממן הוצאות ביטחון ותשתית, עתיד תעשיית הרכב ועוד.
ה-CDU הודיעו מראש ומרץ התחייב גם כעת שלא לשתף פעולה עם ה-AfD, מפלגת ימין קיצוני שזוכה לפופולריות גוברת בעקבות עמדותיה נגד הגירה. המפלגה יותר מהכפילה את כוחה עם כ-20.8% מהקולות. מנהיגת המפלגה אליס ויידל פנתה לציבור וקבלה על "החרם הפוליטי" על המפלגה, וטענה כי הציבור הצביע בעד קואליצייה שלה עם ה-CDU. למרות זאת, היה ברור במהלך כל הקמפיין כי ברית כזו אינה אפשרית ומרץ פסל אותה, בשל הקיצוניות של "אלטרנטיבה לגרמניה" והעובדה שהיא "מנצלת את הבעיות של גרמניה, ולא מציעה פתרונות", כפי שאמר גם אתמול בערב.
התוצאות ממחישות כי גרמניה מפוצלת מתמיד, וכי רק אחוז החסימה הגבוה למעשה הבטיח יציבות. אם הקואליציה הבאה שתקום בגרמניה לא תצליח לשנות את המגמה, לצבור תמיכה במפלגות המיינסטרים, יהיה עתידה של גרמניה דומה לזה של צרפת או אוסטריה במצבן הנוכחי: מבוי סתום פוליטי וויכוחים על מדיניות המשתקים את פעילות הממשלה ומשחקים לידי השמאל והימין הקיצוניים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.