מרץ האדום: משקיעי הגמל חטפו, אך דבר אחד הציל את חוסכי הפנסיה

אחרי יותר משנתיים של תשואות חיוביות הגיע חודש מרץ והיכה בחוסכים. אלא שמבדיקת גלובס עולה כי דווקא מסלולי הפנסיה שמרו על יציבות יחסית בזכות האג"ח המיועדות • מה לעשות עם הכסף? המומחים חלוקים אם שוק המניות עדיין מסוכן או שכבר מהווה הזדמנות השקעה וגם – יום המסחר שמיתן את הנפילה

מה עשו קופות הגמל והפנסיה שלכם ברבעון הראשון? / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio
מה עשו קופות הגמל והפנסיה שלכם ברבעון הראשון? / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio

הירידות של חודש מרץ בשוקי ההון פגעו בחוסכים בישראל, אחרי יותר משנתיים של תשואות חיוביות. החוסכים במסלולים הכלליים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות צפויים לספוג ירידה בתיק של 1% בממוצע (טווח ירידות של 0.8% עד 1.5%) ואלה במסלולים המנייתיים צפויים לספוג בחודש מרץ ירידה ממוצעת של 3.1% (טווח של מינוס 2.6% עד 3.6%). כך על פי הערכת אבי ברקוביץ, המשנה למנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה.

הכלכלנים בלחץ, השווקים רועדים, אבל לטראמפ לא אכפת. כל מה שכדאי לדעת על התוכנית שתוכרז הערב
מומחים כותבים | כשנאסד"ק שוב חווה תיקון: לקחים למשקיעים מהתפוצצות בועת הדוט.קום

זהו גם הרבעון הראשון שבו נרשמת ירידה במסלולים המנייתיים במצטבר - מאז הרבעון השלישי של שנת 2022. באותו רבעון, על פי מיטב, המסלולים המנייתיים ירדו ב־3.5% ומחקי מדד S&P נחלשו ב־2.1%.

מי שבכל זאת הצליחו לשמור על יציבות הם מסלולי הפנסיה, שבהם עדיין נרשמו עליות מתחילת השנה. כך למשל במסלול לבני 50 ומטה התשואה במרץ אמנם שלילית ברמה של 1% אך מתחילת השנה התשואה חיובית, בשיעור של 0.9%. במסלולים לבני 60 ומעלה התשואה בחודש מרץ הייתה שלילית רק מעט (ירידה של 0.3%) ומתחילת השנה מדובר על תשואה חיובית של 0.9%. הסיבה היא שמסלולים אלה כוללים "אג"ח מיועדות" המבטיחות תשואה על חלק מכספי החיסכון, המספקות תשואה קבועה וממתנות ירידות.

אג"ח מיועדות: כרית הביטחון של קרנות הפנסיה

אג"ח מיועדות הן איגרות חוב שהנפיקה ממשלת ישראל לקרנות הפנסיה עד אוקטובר 2022. האג"ח הונפקו בריבית אטרקטיבית מאוד של 4.86% בתוספת הצמדה למדד. היות ומדד המחירים לצרכן עומד על מעל - 3% כיום, מדובר בתשואה נומינאלי של כמעט 8% בשנה, גבוה מאוד ביחס לאג"ח ממשלתיות.

אותן איגרות חוב היוו כרית בטחון לקרנות הפנסיה, וסייעו הן להציג תשואה סולידית ויציבה לאורך שנים. מאידך, הן יקרות מאוד לקופת המדינה. עד שנת 2022 היו זכאיות קרנות הפנסיה החדשות (שהושקו בשנת 1995) להחזיק עד 30% מנכסיהן באג"ח מיועדות. בעקבות רפורמה שנכנסה לתוקף באוקטובר אותה שנה, הופסקה הנפקתן של אג"ח מיועדות חדשות לקרנות הפנסיה ובמקביל הובטחה להן רשת ביטחון מהמדינה - על 30% מנכסיהן מובטחות בתשואה שנתית של 5.15% בתוספת הצמדה למדד.

כחלק מהרפורמה נקבע כי בתקופה של חמש שנים, אם קרנות הפנסיה ירשמו תשואה נמוכה מהיעד שנקבע, המדינה תשלים את הפער לטובת החוסכים. במאי לפני שנה, העלה חישוב של החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, שלפי שעה הרפורמה באג"ח המיועדות חסכה מעל ל-300 מיליון שקל לקופה הציבורית. זאת משום שקרנות הפנסיה השיגו תשואה עודפת מהשקעותיהן בשוק ההון מעל מה שנדרש לצורך הפעלת רשת הביטחון.

היום שהציל את התשואות של מרץ

הירידות החודש התמתנו בחלקן בזכות התחזקות הדולר מול השקל, וגם העובדה שרוב הקופות "סגרו" את החודש הקודם, פברואר, ביום חמישי האחרון של אותו חודש, וביום שישי שלמחרת השוק האמריקאי קפץ. כך שהתשואות החיוביות באותו היום השתרשרו לתשואות של מרץ ומיתנו את הפגיעה בחוסכים.

באופן אולי מפתיע, ולראשונה מזה יותר מחצי שנה, מי שנפגעו הכי פחות הם החוסכים במסלולים מחקי מדד S&P 500. זאת הודות להתחזקות הדולר מול השקל שמתרחשת תמיד במקביל לירידות בוול סטריט, ומהווה מעין "פוליסת ביטוח" והגנה מסוימת לחוסכים. החוסכים במסלול זה ספגו ירידה של 0.5% בלבד במרץ. הדולר קפץ מול השקל בחודש החולף ב־3.6% והאירו קפץ ב־7.7%. מתחילת השנה הדולר התחזק מול השקל בכמעט 2% והאירו משלים עלייה של כ־6%.

רבעון שלילי למנייתיים

על פי ההערכה של ברקוביץ ממיטב, הירידות של מרץ מחקו את רוב התשואה של תחילת השנה, וזאת אחרי שחודש ינואר עוד היה חיובי בשווקים, והירידות החלו באמצע פברואר. כך, בסיכום הרבעון הראשון של שנת 2025 החוסכים במסלולים הכלליים הצליחו לרשום תשואה חיובית קלה של 0.3% (טווח תשואה רחב, החל מחיובי עם עליה של 1% עד שלילי עם ירידה של 0.5% לגופים שחשופים בעיקר לארה"ב).

במסלול המנייתי נרשמו מתחילת השנה ירידות של 1.5% בממוצע (טווח של פלוס 0.1% עד מינוס 3.2%) עם בולטות למסלולים שמחקים את ה־S&P 500, בהם נרשמו ירידות של 2.8% מתחילת השנה (טווח של מינוס 2.6% עד מינוס 3%).

עם זאת, הירידות הללו מגיעות אחרי שנתיים חזקות במיוחד בוול סטריט, כך שחוסכים שנכנסו להשקעה רק לפני שנה או שנתיים עדיין נהנים מתשואה חיובית של עשרות אחוזים.

הירידות התמתנו בחלקן בזכות התחזקות הדולר מול השקל, וגם העובדה שרוב הקופות "סגרו" את החודש הקודם, פברואר, ביום חמישי האחרון של אותו חודש, וביום שישי שלמחרת השוק האמריקאי קפץ. כך שהתשואות החיוביות באותו היום השתרשרו לתשואות של מרץ ומיתנו את הפגיעה בחוסכים.

פסגות חוזר לניהול גמל: רוכש פעילות IRA לפי שווי של 45 מיליון שקל

הרוכשים החדשים של המותג "פסגות" מתכננים להחזיר את בית ההשקעות לתחום הגמל. בית ההשקעות חתם על מזכר הבנות מחייב, בכפוף לביצוע בדיקת נאותות מעמיקה, לרכישת פעילות הניהול האישי (IRA) של גלובל נט לפי שווי 45 מיליון שקל, רובה במזומן. הפעילות המדוברת מנהלת כ־5 מיליארד שקל.

תחום ה־IRA עלה לאחרונה לכותרות בעיקר בהקשרים שליליים, סביב הפיקוח הרופף על התחום והעובדה שחוסכים בפלטפורמה אחרת, סלייס, העבירו כספים לעיתים שלא בידיעתם ל"קרנות חוץ" מפוקפקות, מה שהוביל לאובדן כספי חוסכים של קרוב למיליארד שקל.

גלובל נט שנוסדה רק ב־2022, לאחר רכישת פעילות ה־IRA מהפניקס, הסתבכה בעצמה בפרשייה אחרת - קריסה של קרן מונטרו. ככל הנראה זו הסיבה שהביאה את הנהלת החברה לחפש רוכש. בפסגות החדשה מאמינים שאצלם זה לא יקרה כיוון שהם "יעשו את זה אחרת, בצורה של רגולציה ברורה והרמטית כמו של בית השקעות. סיפורי עבר לא רלוונטיים במקרה שלנו".

פסגות החליפה ידיים

נזכיר כי פעילות פסגות, בעבר בית ההשקעות הגדול במשק, נמכרה בשנת 2021 לידי אלטשולר שחם, שמצידו מכר את פעילות קרנות הנאמנות וניירות הערך לידי רני צים. זה האחרון מכר בשנים 2023-2024 את פעילות הקרנות שרכש לידי הפניקס ואי.בי.אי, ונפרד גם מהמותג "פסגות", שנמכר יחד עם פעילות חבר הבורסה לקבוצה הכוללת את בית ההשקעות סיגמא קלאריטי של יואן קדוש; חברת כרמל קרדיט של עוזי דנינו (לשעבר מנכ"ל אקסלנס) ורונן טורם (מנכ"ל מגדל שוקי הון לשעבר); ולעומר יניב וצחי עירון. כל אחד מחלקי הקבוצה מחזיק בשליש ממניות פסגות.

צחי עירון, מנכ"ל פסגות, שעבד בחברה גם בתקופת רני צים, אומר לגלובס כי "המטרה היא להחזיר את פסגות לקדמת הבמה. שוק הגמל צומח בקצב מהיר ואנחנו מסתכלים קדימה. הרכישה היום היא מוצר ראשון ובהמשך נתרחב לתחומים נוספים. אנחנו רוצים להשתמש בפלטפורמה של פסגות כדי להכניס עוד פעילויות חזרה פנימה, שבעבר יצאו החוצה, אך זה יהיה תהליך ארוך, לצד גידול שאנחנו כבר עושים בפעילות המסחר העצמאי. קצב גיוס הלקוחות שלנו הוא משהו ברמה כזו שלא צפיתי אותו. עד סוף השנה נגייס אלפים רבים של לקוחות למערכת המסחר, נשים דגש גדול על הפעילות הזו ומצפים להיות שחקן מאוד משמעותי בשנת 2026".

נתנאל אריאל

ירידות בשווקים במרץ

בחודש מרץ נרשמו ירידות חדות בוול סטריט וירידות מתונות יותר בישראל ובאירופה. כך, מדד S&P 500 האמריקאי צנח ב־5.8% והנאסד"ק צלל ב־8.2% ונכנס לטריטוריה של 'תיקון' (ירידה של יותר מ־10% מהשיא האחרון). באירופה מדד הדאקס הגרמני ירד ב־1.7% ויורוסטוקס 50 איבד 3.8%. בארץ, מדד ת"א 35 ירד ב־2.1% ות"א 90 צנח ב־8.4%, בדומה לנאסד"ק.

גם האג"ח הקונצרניות והממשלתיות לא באו הפעם לעזרת החוסכים. מדדי תל בונד ירדו ב־0.7% עד 1.2% ומדד האג"ח הממשלתיות ירד ב־0.8%.

מתי יחזרו העליות לשווקים? האנליסטים חלוקים. מתחילת השנה S&P 500 ירד ב־4.6% והנאסד"ק ב־10.4%. מנגד הדאקס משלים עלייה של 11.3, ובארץ מדד ת"א 35 עלה ב־1%. נזכיר כי הירידות בארה"ב השנה מגיעות על רקע נתונים מאקרו כלכליים חלשים מעט, וכן בעקבות המכסים שהנשיא דונלד טראמפ מטיל על שותפויות הסחר העיקריות של המעצמה הגדולה בעולם. בישראל הירידות מגיעות על רקע החזרה ללחימה בעזה וחזרת הרפורמה המשפטית והמחאה נגדה.

היום (ד') צפוי טראמפ להכריז על המכסים שיוטלו על סחורות ממדינות כמו קנדה, מקסיקו, אירופה וסין, במה שהוא מכנה "יום השחרור", והשווקים נמצאים במתח שיא.