בשתי כהונותיה עד כה הפכה ראשת העיר של פריז, אן הידלגו, לדמות מוערצת על ידי תנועות ירוקות ברחבי אירופה. בשם הפחתת פליטות הפחמן, שיפור איכות האוויר ומאבק בכלי רכב ובתחבורה פרטית ממונעת, שינתה הפוליטיקאית הסוציאליסטית את פני בירת צרפת. כבישים ראשיים הפכו לשבילי אופניים, אזורים במרכז העיר הפכו ל"מופחתי תנועה", עצים וגינות נשתלו, והסן עבר ניקוי שאיפשר לו להיות זירה למשחים באולימפיאדה שהתקיימה בעיר בקיץ האחרון, למרות טענות לזיהום.
אבל בקרב הציבור הרחב, ובמיוחד בעיר עצמה, הידלגו היא דמות שנויה במחלוקת. רבים מהתושבים מתלוננים על מסע הצלב שלה נגד כלי רכב פרטיים, שכולל ביטול חניות, הגבלת מהירות ל־30 קמ"ש ברוב חלקי העיר, הקצאת נתיבים קבועים לתחבורה ציבורית והקפצה משמעותית של מחירי החניה. זו אחת הסיבות שבשנים האחרונות עברה הידלגו והקואליציה שבראשה היא עומדת לשיטה חדשה כדי להצדיק את הפעולות שהיא מובילה - משאלים עירוניים.
ההצעה האחרונה שנדונה בשיטה זו היא להפוך כ־500 רחובות ברחבי בירת צרפת, קרוב ל־10% מכלל הרחובות בפריז, למדרחובים ללא תנועת מכוניות. זאת ועוד, היוזמה כוללת את הפיכת הרחובות החדשים לרווי גינות וצמחים. כרזות שפוזרו ברחבי העיר מראות מדרכות רחבות שלצדן גינות ועצים, ואת התושבים הולכים לאורכן לעבר אורח חיים בריא וסביבתי יותר. בצרפתית הם מכונים "רחובות גינה" (rues־jardins), והמטרה היא להגדיל את היקף השטחים הירוקים בעיר.
המשמעות היא גריעת כעשרת אלפי מקומות חניה נוספים בעיר שבה חניה היא נדירה, וגם הכבדה נוספת על חייהם של מי שרוצים לגור בערים ולהחזיק רכב, ויצטרכו לחנות רחוק מהבית. לקראת המשאל, שהתקיים ב־23 במרץ, הקואליציה בראשות הידלגו שינתה את החוקים כך שגם בני 16 ומעלה יוכלו להצביע בסוגייה, מתוך התחשבות בתנועות הצעירות שמבקרות את הדורות הקודמים על הקרבת העתיד שלהם.
לכאורה, הפוליטיקאית הצרפתית יכולה להיות מרוצה מהתוצאות. רוב משמעותי של 66% תמך בהצעה המהפכנית, שאם תיושם תשנה באופן משמעותי את הנוף העירוני בפריז. אבל הבעיה היא ששיעור ההשתתפות היה כה נמוך - פחות מ־4% - עד שהוא מטיל ספק בלגיטימיות של המשאל כולו. מתוך 1.4 מיליון בעלי זכות בחירה, רק 56 אלף בני אדם הצביעו. מתוכם, מתברר כי רק 300 בני נוער מתחת לגיל 18 בכלל הצביעו, למרות שינוי החוקים.
האופוזיציה: בזבוז כסף על משאלים מיותרים
בעבור האופוזיציה מימין, שיעור ההשתתפות הנמוך הוא דוגמה לכך שהמהפכה העירונית העוברת על פריז מובלת ללא תמיכה ציבורית משמעותית. היא ביקרה את המהלך, שלווה גם בקמפיינים תקשורתיים לעידוד ההצבעה, ואמרה כי העירייה למעשה מובילה מדיניות המנוגדת לרצון התושבים ומבזבזת כסף על משאלים מיותרים כדי להצדיק את דרכה. עלות קיום המשאל עמדה על קרוב לחצי מיליון אירו.
הידלגו, מצדה, אמרה כי למרות שיעור ההשתתפות המזערי, הרי שהכיוון לעבר עיר שלווה ונקייה יותר ברור בעבורה. "אנו ממשיכים להתקדם ולשפר את איכות החיים בפריז, תוך כדי חיזוק הדמוקרטיה", אמרה.
היא ציינה כי מחקרים מראים כי במרכז העיר ירד שיעור זיהום האוויר כתוצאה מתחבורה ב־40% בעשור האחרון, מאז שנכנסה לתפקידה.
גם בשני המשאלים העירוניים הקודמים שיזמה היה שיעור הצבעה נמוך, אולם מעולם לא נמוך כמו במשאל שהתקיים בסוף מרץ. באפריל 2024 קבע משאל עירוני שהידלגו הכריזה עליו אחרי התלבטות ארוכה, כי הקורקינטים הממונעים השיתופיים יסולקו מרחובות העיר, בגלל הסכנה להולכי רגל ולמשתמשים בהם.
בכך הפכה פריז את המדיניות שלה, שעודדה בעבר את השימוש בכלים הללו כחלק מההיפרדות מכלי רכב וחיזוק התחבורה השיתופית. פריז היתה בין הערים הראשונות שהשיקו שירות ציבורי של הקורקינטים הללו. 90% מהמצביעים היו נגד הקורקינטים השיתופיים, במשאל שבו השתתפו כ־8% מהמצביעים בלבד.
במשאל עם אחר שהתקיים בשנה שעברה קבעו הפריזאים ברוב קטן (54%) כי יש להעלות בחדות את עלות החניה בעבור רכבי שטח עירוניים (SUV). שני הצעדים הללו כבר יושמו ברחובות פריז.
אין תנאי של שיעור השתתפות מינימלי בנוגע למשאלים העירוניים, שבכל מקרה מוגדרים כמייעצים ולא מחייבים מבחינה חוקית.
הגירעון תפח מ־4 ל־8.5 מיליארד אירו
הצעד החדש עליו הוכרע במשאל העירוני בסוף מרץ צפוי להיות אחד מהאחרונים של הידלגו, בת 65, ששקלה אפילו מעורבות בפוליטיקה הארצית מטעם השמאל במדינה, אך לא צברה פופולריות רבה בסקרים.
הבחירות הקרובות לראשות העיר יתקיימו בעוד כשנה, באביב 2026, והידלגו הודיעה כבר כי היא אינה מתכוונת להתמודד לכהונה שלישית. "שתי כהונות זה מספיק", אמרה לתקשורת בחודש נובמבר האחרון. לפי הדיווחים בצרפת, היא תעמוד בראש ארגון איכות סביבה אירופי שהקים המיליארדר האמריקאי וראש העיר ניו יורק לשעבר, מייקל בלומברג.
אבל כלי התקשורת במדינה העריכו כי התוכנית שלה אכן תצא לפועל, וכי תושלם בתוך שלוש או ארבע שנים, בהינתן שנציג של השמאל ייבחר בעיר גם בבחירות הבאות, כפי שצפוי לקרות. נכון לעכשיו, כ־300 מתוך 6,000 הרחובות בפריז הם "חופשיים ממכוניות". התוכנית החדשה תוסיף כ־500 אליהם.
אחת המהפכות הגדולות ביותר שהובילה הידלגו הייתה להפוך את עורקי התחבורה הראשיים בסמוך לסן לכאלה האסורים לתנועת מכוניות. ישנם אזורים שלמים במרכז העיר האסורים לכניסת מכוניות, למעט לחלוקת דואר והזמנות או לתושבים שמוכיחים שהם גרים בהם.
ההערכות הן כי לגוש השמאל שהיא מובילה יהיה רוב גם בבחירות הבאות, וכמה מהשותפים שלה לקואליציה בעשור האחרון יתמודדו על התפקיד. האופוזיציה מימין, מנגד, מאשימה אותה בהוצאות עתק כדי לממן את החזון שלה - מאז שנבחרה לכהונה הראשונה שלה ועד לשנה שעברה זינק הגירעון של פריז מארבעה מיליארד אירו, ליותר מ־8.5 מיליארד אירו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.