סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
23:00
באחד הימים הדרמתיים בהיסטוריה של וול סטריט, המדדים זינקו היום לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על הפסקה זמנית ברפורמת המכסים, מה שגרם לשוק, שהיה תחת לחץ כבד בשבוע האחרון, לנסוק בחדות.
מדד S&P 500 זינק ב-9.5% - בדרכו לרשום את העלייה היומית הגדולה ביותר שלו מאז 2008, דאו ג'ונס עלה ב-2,861 נקודות, או 7.8% - העלייה החדה ביותר מאז 2020. נאסד"ק קפץ ב-12.2% - הזינוק היומי הגדול ביותר שלו מאז 2001 והשני בגודלו אי פעם. לפי נתוני דאו ג'ונס הזינוק במדדים בעקבות הקפאת המכסים ל-90 יום העלו את שווי השוק האמריקאי ב-4.8 טרליון דולר. 30 מיליארד מניות החליפו היום ידיים, שיא של כל הזמנים.
"אישרתי הפסקה של 90 ימים, והפחתה משמעותית של המכס ההדדי לתקופה זו, לרמה של 10%, בתוקף מיידי," כתב טראמפ ברשת Truth Social. באותו פוסט, טראמפ גם הודיע כי יעלה מחדש את המכס על סין לרמה של 125%. רמז להכרזה הזאת ניתן היה לזהות בציוץ מוקדם יותר היום של טראמפ ברשת החברתית שלו, טרות' סושיאל, בה כתב: "זה הזמן לרכוש". שר האוצר, סקוט בסנט, הבהיר מאוחר יותר כי כל המדינות פרט לסין יחזרו לרמת מכס בסיסית של 10% במהלך תקופת המו"מ.
מניות שהיו תחת לחץ כבד כתוצאה מהמתיחות במלחמת הסחר הובילו את הזינוק היום, מניות אפל ואנבידיה זינקו ביותר מ-11% ו-13% בהתאמה. מניית וולמארט עלתה ב-9.7% וטסלה זינקה ביותר מ-19% בעקבות ההכרזה על ההפסקה.
מניות השבבים חוו היום הטוב ביותר שלו ב-24 השנים האחרונות, מדד השבבים של פילדלפיה (SOX) עלה ב-16%, יום הטוב ביותר שלו מאז 3 בינואר 2001, כאשר עלה ב-17.5%. עוד זינקו, אינטל, ברודקום ו-Arm, כולן מעל 15%.
22:35
כעשרים וחמש דקות לסיום המסחר והעליות בוול סטריט מתגברות עוד יותר: נאסד״ק מזנק 11.5%. S&P 500 מנתר ב-9%, הזינוק היומי הגדול ביותר מזה חמש שנים.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הסביר לפני דקות אחדות את החלטות להקפיא את המכסים -90 יום. "שום דבר עוד לא נגמר, סין רוצה לעשות עסקה אך לא יודעת איך לגשת לזה, שי הוא אדם גאה, אך סין בתהליך של להבין את העניין. לעומת זאת, יש לנו מדינות רבות אחרות שרוצות לבוא לכאן".
כשנשאל על עסקה עם האיחוד האירופי: "אפשר לעשות עסקה עם כולם. עשיתי הפסקה כי אנשים התחילו להתפרע".
22:16
עוד בשורות טובות, אנליסטים בגולדמן סאקס אומרים שהם חוזרים לתחזית "בסיסית ללא מיתון" עכשיו שטרמפ עוצר את המכסים ההדדיים הנרחבים שלו על רוב המדינות למשך 90 יום.
"מוקדם יותר היום, לפני ההכרזה של הנשיא טראמפ, שינינו את תחזיתנו למיתון בתגובה למכסים נוספים שהוטלו על מדינות מסוימות והחלו לתפוס היום בבוקר," כותבים האנליסטים בהערה חדשה ללקוחות.
"אנחנו עכשיו חוזרים לתחזית הבסיסית הקודמת שלנו ללא מיתון, שהניחה גידול בתמ"ג של 0.5% ברבעון הרביעי של 2025, שיעור אינפלציה מירבי של 3.5% במדד PCE הליבה, הסתברות של 45% למיתון, ושלוש הפחתות של 25 נקודות בסיס על ידי הפד ביוני, יולי וספטמבר."
21:56
לפי נתוני דאו ג'ונס הזינוק במדדים בעקבות הקפאת המכסים ל-90 יום העלו את שווי השוק האמריקאי ב-4.8 טרליון דולר, אם ישמר זהו הזינוק היומי הגדול אי פעם. נאסד"ק כעת בזינוק של מעל 9%, דאו ב-6% ו-S&P 500 ב-7.2%.
סקטור של השבבים בדרך לחוות את היום הטוב ביותר שלו ב-24 השנים האחרונות, כאשר מניות השבבים שנפגעו מתאוששות בחדות בעקבות החלטתו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, להשהות את המכסים ההדדיים הכבדים על כמה מדינות ולקבוע במקום זאת שיעור של 10% למשך 90 ימים.
מניית AMD עשויה לחוות את היום הטוב ביותר שלה כמעט תשע שנים ומזנקת ב-20%, אנבידיה שמזנקת ב-15% עשויה לחוות את היום הטוב ביותר שלה מאז פברואר האחרון, כאשר עלתה ב-16.4%. בסך הכל, מדד השבבים של פילדלפיה (SOX ) עולה ב-16% ומתקרב ליום הטוב ביותר שלו מאז 3 בינואר 2001, כאשר עלה ב-17.5%. עוד במזנקות: אינטל, ברודקום ו-Arm, כולן מעל 15%.
21:15
דרמה בשווקים: המדדים בוול סטריט מזנקים לאחר שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע לפני שעה קלה על הפסקה של 90 ימים ברפורמת המכסים החדשים שלו, לפחות עבור מדינות מסוימות. טראמפ גם אמר שהוא מעלה את המכסים שהוטלו על ייבוא מסין ל-125% "בתוקף מידי" בשל "חוסר הכבוד שסין הראתה לשווקים העולמיים.
נאסד"ק מזנק כעת ב-9% הזינוק הגדול ביותר מאז 2008, דאו ג'ונס ב-6% ו-S&P 500 ב-8%. הזינוק היומי הגבוה מזה חמש שנים. מדד הפחד נופל ב-30% ל-36 נקודת.
במקביל לזינוק המדהים במדדים מחירי הנפט שנסחרו בירידה של 4% מזנקים אף הם עתה במעל 3%, נפט אמריקאי ל-62 דולר לחבית ונפט מסוג ברנט ל-65 דולר לחבית.
הביטקוין מזנק ב-6% ל-83,300 דולר למטבע.
גם במסחר במט"ח תנודות חזקות ההשהיה של טראמפ במכסים הובילה להתאוששות חדה בדולר מהשפל מוקדם יותר, מה שמשקף תחזית פתאום אופטימית יותר עבור הכלכלה האמריקאית. מדד הדולר עולה בכ-0.6% מהשפל, אף על פי שהאינדקס עדיין מצוי בירידה קלה היום. השקל לעומת זאת שנסחר בשעות היום במעל 3.81 שקלים, מתחזק במעל 2% ונסחר עתה ל-3.73 שקלים בלבד.
טראמפ ייחס את החלטתו להשהות את המכסים לעובדה ש"75 מדינות" פנו לפקידי ממשלת ארה"ב "כדי לנהל משא ומתן על פתרון" לדאגות הסחר שהעלה כאשר הטיל את המכסים החדשים.
מזכיר הסחר האמריקאי, האוורד לאטניק, צייץ כי הוא ושר האוצר סקוט בסנט ישבו עם טראמפ בזמן שהוא כתב את ההודעה ב-Truth Social, "אחד הפוסטים המיוחדים ביותר של טראמפ לאורך כהונתו." "העולם מוכן לעבוד עם הנשיא טראמפ כדי לתקן את הסחר הגלובלי, וסין בחרה בכיוון ההפוך," כתב לאטניק.
20:20
לאחר שהתנהל בתנודתיות רבה, המסחר בוול סטריט מתייצב עתה והמדדים נסחרים בעליות - נאסד"ק ב-2%, דאו ג'ונס ב-0.8%% ו-S&P 500 ב-1%.
המגזר שבולט בו לטובה הוא מגזר הטכנולוגיה, XLK שעולה ב-2.8%, מנגד מגזר האנרגיה, XLE בולט לרעה בירידה של 0.8%.
בב'ארונס מסמנים את מניות הייצור כהזדמנות. על פי המגזין, ירידת מחירי מניות הענף עשויה להיות הזדמנות לרכישת החזקה בחברות איכותיות במחיר מופחת. זאת, לאחר שהתנודתיות בשוק תירגע, ולמרות ההנחה ולפיה המכסים שהטיל הנשיא האמריקאי, דונלד טראמפ, עלולים לפגוע משמעותית בפעילות החברות היצרניות נוכח הגדלת עלויות, ירידה בביקושים וצעדי גומלין של שותפות סחר.
לפי נתוני המגזין, בחמש הגלים הקודמים של ירידות שערים משמעותיות בארה"ב, הירידה הממוצעת של מניות היצרניות האמריקאיות מרמת השיא לנקודת השפל עמדה על כ-40%, ונכון להיום (ד'), הן השלימו כמחצית הדרך, עם ירידה ממוצעת של כ-18%.
בבארונס מדגישים, כי בעוד ההמלצה היא על קבוצת מניות, טרם רכישה נדרש ניתוח מעמיק לכל אחת מהן. בקשר למצב השוק הנוכחי ממליצים לא להניח כי המשבר יגיע לסיומו אחרי "ריבאונד" שיציגו השווקים.
בין המניות המסומנות במגזין אפשר למצוא את ווסקו אינטרנשיונל , האניוול אינטרנשיונל , איטון , האבל ו-ורטיב הולדינגס
19:27
מניות חברות התרופות צונחות היום לאחר שהנשיא טראמפ חזר על הבטחתו להטיל מכסים על ענף שהיה פטור מהם במשך עשרות שנים - דבר שגרם לטלטלה בשווקים ברחבי העולם.
"אנחנו הולכים להכריז מאוד בקרוב על מכס משמעותי על תרופות," אמר טראמפ באירוע גיוס כספים עבור הרפובליקנים בבית הנבחרים, מבלי לפרט פרטים. "ברגע שנעשה את זה, הם יחזרו במהרה לארצנו, כי אנחנו השוק הגדול," אמר טראמפ. "היתרון שלנו על פני כולם הוא שאנחנו השוק הגדול."
טראמפ מתלונן זמן רב על חוסר בייצור תרופות מקומי והבטיח שוב ושוב מכסים כדי להביא יותר קיבולת לייצור תרופות לארצות הברית.
מדד מניות התרופות האמריקאיות של דאו ג'ונס (DJUSPR^) יורד היום ב-3.7% ל-768.75 ובשלב מסוים אף נגע בשפל של 52 שבועות - 766.61 נקודות. מניית אבווי יורדת ב-5.9% ומניות איליי לילי , מרק ו-פייזר יורדות כולן בכ-3%. טבע נופלת ב-5.5%.
במסחר הבוקר באירופה, מדד הבריאות Stoxx Europe 600 - הנשלט ברובו על ידי שש חברות התרופות הגדולות ביבשת - ירד ב-3.1%, גם הוא רשם שפל שנתי מוקדם יותר באותו יום.
מניות Roche ו-נוברטיס משווייץ, אסטרה זנקה מבריטניה, נובו נורדיסק מדנמרק וסאנופי מצרפת - כולן ירדו ביותר מ-5% במהלך המסחר. מניות Daiichi Sankyo ו- Takeda Pharmaceutical מיפן נסוגו ב-6% ו-4.7% בהתאמה, בעוד שמניית CSL מאוסטרליה ירדה ב-5%.
ענף התרופות נחסך בשבוע שעבר מתוכנית המכסים הרחבה של טראמפ, שנכנסה לתוקף ביום רביעי, ונהנה מפטור ממסים על סחר במשך עשרות שנים . עם זאת, טראמפ הבטיח בעבר להטיל מכסים גם על תחום זה, ובהופעה שלו בארוחת ערב עם חברי קונגרס רפובליקנים ביום שלישי - הוא רמז כי צעדים בנושא עשויים להיכנס לתוקף בקרוב.
18:50
בנוסף לציוץ שלו ברשת טרות' סושיאל, צייץ היום טראמפ גם ברשת X דברי עידוד. "לארצות הברית יש הזדמנות לעשות משהו שהיה צריך להיעשות לפני עשרות שנים . אל תהיו חלשים! אל תהיו טיפשים! אל תהיו 'פאניקן'. היו חזקים, אמיצים וסבלניים - והגדולה תהיה התוצאה!
כזכור מוקדם יותר היום פרסם הנשיא המלצה שזה הזמן לרכוש. בהמשך להודעה הוא ציין את הטיקר של המניה שבשליטתו, חברת המדיה החברתית טראמפ מדיה אנד טכנולוג'י גרופ . זו עולה כעת בכ-4%.
18:32
המסחר באירופה ננעל הערב בירידות חדות בהובלת בורסת פריז שהשילה 3.2%, בורסות פרנקפורט ולונדון ירדו ב-2.8%.
בין שאר המניות בדאו ג'ונס שנסחר כעת בעליה של 0.2%, אפל חזרה לעלות אחרי רצף של ארבעה ימי ירידות, כאשר ענקית הטכנולוגיה איבדה את כתר החברה הגדולה ביותר לפי שווי שוק למיקרוסופט . הערב היא שוב עוקפת אותה וחוזרת למקום הראשון.
המניה של אפל ירדה ביותר מ־20% בשבוע האחרון והחברה ספגה את הפגיעה הקשה ביותר מבין ענקיות הטכנולוגיה. בשורה נוספת הכתה את אפל השבוע: בבית הלבן סבורים שלארה"ב יש את כוח העבודה לפתח אייפונים בתוך המדינה - מהלך שייפגע בייצור של ענקית הטכנולוגיה בסין.
אתמול, דוברת הבית הלבן, קארולין לוואיט, הצהירה כי טראמפ רוצה להעביר את ייצור האייפונים לארה"ב. פוקסקון, יצרן החוזה של אפל בסין, מייצרת את רוב האייפונים.
בינתיים, ענקית הקמעונאות וולמארט הזהירה כי בעקבות אי הוודאות סביב השפעת המכסים, טווח הרווח התפעולי שלה לרבעון הנוכחי התרחב, אך שמרה על תחזית מכירותיה לשנת 2026. על פי דיווחים, כשליש מהמכירות של וולמארט מגיעות ממוצרים מיובאים שעכשיו נתונים למכסים. אך האנליסטים בסיטי טוענים כי היתרון התחרותי של וולמארט יישאר ללא שינוי, בזכות מקורותיה המקומיים. מניות וולמארט מנסות לחזור ולכבוש את ממוצע ההתניידות של 200 יום.
17:51
מגמה אופטימית בינתיים בוול סטריט בהובלת מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק שמוסיף מעל 1%. S&P 500 מתרחק בינתיים בטריטוריית "דובי" ועולה ב-0.1%, המגזר שבולט בו לטובה הוא מגזר הטכנולוגיה, XLK שעולה ב-1.2%, מנגד מגזר האנרגיה, XLE בולט לרעה בירידה של 1.7%.
17:17
דומה שההמלצה של נשיא ארה"ב ( "GREAT TIME TO BUY") השיבה לעת עתה את האופטימיות לשווקים והמדדים נסחרים כעת בעליות.
אגרות החוב לעומת זאת ממשיכות לדמם. תשואת האיגרת הממשלתית ל-10 שנים מזנקת ב-10 נ"ב ל-4.37% והאיגרת הארוכה ל-30 שנה ב-8 נ"ב ל-4.8%.
בדויטשה בנק אומרים שמה שמדאיג אף יותר מהסערה בשווקים הוא מה שמתרחש בשוק האג"ח האמריקאי, שחווה כעת מכירת חיסול אגרסיבית במיוחד, עדות נוספת לכך שהאג"ח מאבדות את מעמדן המסורתי כ"מקלט בטוח".
"הדבר ניכר במיוחד בטווח הארוך, כששוב נרשמה עלייה חדה בתשואות - אג"ח ל-30 שנה עלתה בעוד 19.3 נקודות בסיס והגיעה ל-4.96%, לאחר שכבר עלתה ב-35.6 נקודות בסיס ביומיים הקודמים - הקפיצה המהירה ביותר מאז מרץ 2020.
נראה שהשוק עדיין לא מצליח למצוא תחתית, ונראה שכל אפיק השקעה סופג פגיעות - ככל שהמשקיעים מתמחרים הסתברות הולכת וגדלה למיתון בארה"ב".
16:56
בהמשך לציוציו של הנשיא טראמפ, לפני דקות אחדות פרסם הנשיא המלצה שזה הזמן לרכוש. בהמשך להודעה הוא ציין את הטיקר של המניה שבשליטתו, חברת המדיה החברתית טראמפ מדיה . זו עולה כעת בכ-4%.
16:44
באופן תמוה וול סטריט עברה כעת לעליות שערים נאות - נאסד"ק מזנקת ב-1.5%, דאו ב-0.5% ו-S&P 500 ב-0.8%. אפשר לצפות שהמסחר היום יהיה תנודתי במיוחד וקשוב לציוצים השונים של מובילי הכלכלות.
בבלומברג פרסמו לפני דקות אחדות שטראמפ פרסם הודעה - או בקשה - לכולם באתר המדיה החברתית שלו: "תהיו רגועים! הכל יסתדר טוב. ארה"ב תהיה גדולה וטובה יותר מאי פעם!"
הנשיא גם הדגיש את הופעתו של מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דימון בפוקס ניוז, שם אמר כי תיקון המכסים והסחר הוא דבר טוב. דיימון הזהיר כי מיתון הוא תוצאה סבירה של תוכנית המכסים של טראמפ.
החדשות האחרונות הן שהאיחוד האירופי הצביע ביום רביעי בעד אישור הצעדים הראשונים בתגובה למכסים שהטילה ארה"ב על פלדה ואלומיניום. נציבות האיחוד האירופי, הזרוע הביצועית של הגוש, הודיעה כי הגבייה של המכסים תחל ב-15 באפריל . חבילת התגובה נחשפה כבר בחודש שעבר, והיא כוללת מכסים על מגוון מוצרים.
האיחוד, המונה 27 מדינות, הזהיר כי יפעל להגנה על עסקים וצרכנים אירופיים בעקבות החלטת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מכסים בשיעור של 25% על מתכות אלה.
סין הודיעה כי תטיל מכס בגובה 84% על כלל המוצרים האמריקאים - עלייה של 50% מהשיעור הקודם ל-84%.
16:30
לאחר שסערת המכסים ההדדיים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם הפילה את החוזים העתידיים מוקדם יותר, המסחר בוול סטריט נפתח ביציבות יחסית. נאסד"ק יורד ב-0.1%, דאו ג'ונס ב-1% ו-S&P 500 ב-0.6% ורחוק כ-1% מטריטוריית דובי, נפילה של מעל 20% מהשיא.
השיא האחרון נקבע בלפני כשלושה חודשים והיה 6,144 נקודות. המדד כבר היה שם במהלך המסחר ביום שני ומיד עלה בכ-4%. מבחינת הזמן שלקח למדד להגיע ל-20% ירידה, זהו קצב הירידה השני הכי מהיר מאז שנת 1945, כך חישבו בבלומברג.
מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן, ג’יימי דיימון, אמר היום כי הוא מעריך שהכלכלה האמריקאית צפויה להיכנס למיתון, כשמכסי הנשיא דונלד טראמפ מטלטלים את השווקים הפיננסיים. "אני חושב שזה כנראה התרחיש הסביר, כי השווקים - זאת אומרת, כשרואים ירידה של 2,000 נקודות במדד דאו ג’ונס, זה מתחיל להזין את עצמו, לא?" אמר לרשת פוקס ניוז. "זה גורם לך להרגיש שאתה מפסיד כסף ב-401(k), מפסיד כסף בפנסיה. אתה חייב להתחיל לצמצם."
"השווקים לא תמיד צודקים, אבל לפעמים הם כן," אמר דיימון. "אני חושב שהפעם הם צודקים, כי הם פשוט מתמחרים חוסר ודאות - ברמה המאקרו-כלכלית, ברמה המיקרו-כלכלית, כלומר ברמת החברות עצמן - ואחר כך איך זה משפיע על תחושת הביטחון של הצרכן. קשה לדעת."
16:05
האיום החדש של טראמפ הוא על תעשיית התרופות: הנשיא מתכוון להמשיך עם מכסים נוספים על סקטורים שונים למרות ההתנגדות בשוק למכסים הגלובליים שהטיל. "אנחנו הולכים להכריז מאוד בקרוב על מכס משמעותי על תרופות," אמר טראמפ אתמול באירוע גיוס כספים עבור הרפובליקנים בבית הנבחרים, מבלי לפרט פרטים. "ברגע שנעשה את זה, הם יחזרו במהרה לארצנו, כי אנחנו השוק הגדול," אמר טראמפ. "היתרון שלנו על פני כולם הוא שאנחנו השוק הגדול."
טראמפ מתלונן זמן רב על חוסר בייצור תרופות מקומי והבטיח שוב ושוב מכסים כדי להביא יותר קיבולת לייצור תרופות לארצות הברית.
מדד חברות הבריאות האירופיות ירד לשפל של שנתיים וחצי ביום רביעי, עם ירידה של כ-7% במניות של אסטרה זנקה , נובו נורדיסק ורוש , לפני שהתאוששו מעט מההפסדים.
החוסר במידע לגבי מקום הייצור של רכיבי תרופות מקשה על הערכת ההשפעה של מכסים פוטנציאליים, כך אמרו האנליסטים ג'ון מרפי וסם פאזלי מבלומברג. אך חברות עם שיעור רווח גולמי נמוך עשויות להיתקל בהשפעה הרעה הגדולה ביותר על הרווחים שלהן, כך הם ציינו, והצביעו על בריסטול-מאיירס סקוויב , פייזר ו-סאנופי .
15:38
ג'יימיסון גריר, נציג הסחר של ארצות הברית, אמר ביום שלישי לחברי הקונגרס כי עד כה לא נראתה כל נכונות מצד סין לנהל משא ומתן . הוא ציין כי כמעט ולא היו סימנים לפתיחות מצד הסינים , ואמר: "אם הסינים יהיו פתוחים... נראה, אבל הם כלל לא אותתו על כך."
15:53
המסחר בוול סטריט צפוי להיפתח בירידות אך התנודתיות תימשך ככל שתצא הודעה כזאת או אחרת מאחת משתי הכלכלות הגדולות בעולם, ארה"ב או סין. כעת, לאחר הדיווח האחרון - כי סין תגיב למכסים האמריקאיים באמצעות מכסי גומלין של 84% על מוצרים מארה"ב, העלאה של 50% מרמת המכס הנוכחית של 34% - המסחר המוקדם מתנהל בירידות.
בתוך כך גם מחירי הנפט צוללים כעת במעל 5%, נפט אמריקאי נסחר ב-56 דולר ונפט מסוג ברנט ב-59 דולר.
14:50
הירידות באירופה מחריפות, בעקבות ההכרזה של סין על מכסי־נגד בגובה 84% על סחורות אמריקאיות החל ממחר. הדאקס והקאק נופלים בכ-4%, בעוד הפוטסי מאבד מערכו כ-3.8%.
החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים כעת בירידות חדות של 2% ויותר.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות ממשיכות לזנק: התשואה לעשר שנים קופצת בכ-18 נקודות בסיס ועומדת על כ-4.44%; התשואה לשנתיים קופצת בכ-7 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.8%.
מחירי הנפט צוללים, עם ירידות של מעל 6%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-55.7 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-59 דולר. המחירים משקפים שפל של יותר מארבע שנים.
בשוק הקריפטו, הביטקוין יורד כעת בקרוב ל-5%, ומחירו נע סביב 76 אלף דולר.
14:10
בתגובה למכסים בגובה 104% שהטילה ארה"ב על סין, האחרונה הודיעה כי היא מטילה מכסים נגדיים של 84% על סחורות אמריקאיות - כך פורסם בבלומברג. סין הודיעה כי המכסים על סחורות אמריקאיות יעלו ל-84% מ-34% החל ממחר.
החוזים העתידיים על וול סטריט נופלים בעקבות ההודעה: החוזים על הנאסד"ק מאבדים 1.3% והחוזים על ה-S&P 500 נופלים ב-1.7%. כמו כן, מחירי הנפט צונחים בחדות, עם ירידות של קרוב ל-6%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-56 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-59 דולר.
בנק גולדמן זאקס מציין היום כי מדד ה-S&P 500 ירד לרמה בה משקיעים לטווח־ארוך מתחילים לקנות את הירידות - כך פורסם בסוכנות הידיעות בלומברג. שותף בבנק, ג'ון פלוד, אמר כי "משיחותיי עם משקיעים לטווח־ארוך, נראה שהם יתחילו לקנות את ה-S&P 500 כשיגיע ל-5,000 נקודות, ויהפכו ליותר אגרסיביים כשיגיע לאזור 4,500 נקודות".
13:45
ירידות חדות באירופה: הדאקס, הפוטסי והקאק נופלים שלושתם בכ-3%. החוזים העתידיים נסחרים כעת בירידות של עד 1%.
האיחוד האירופי צפוי להודיע היום על אמצעי-נגד בהם ינקוט, בעקבות המכסים ההדדיים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ברנד לנג, חבר בפרלמנט האירופי, אמר בשיחה עם CNBC כי "אנו מצפים לבנות קואליציה יותר רחבה, לא רק עם סין, אלא גם עם הרבה מדינות אחרות כמו הודו, אינדונזיה, וייטנאם, שנפגעו מאוד מהמכסים האמריקאיים".
בשיחה עם CNBC, מנכ"ל דלתא איירליינס , אד בסטיאן, אמר שטראמפ נוקט בגישה הלא נכונה בהקשר לתוכנית המכסים עליה הכריז. החברה פרסמה תחזית לרבעון השני של השנה, במסגרתו היא צופה שהכנסותיה ברבעון יירדו ב-2% או יעלו ב-2%, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, בעוד שבשוק חזו צמיחה של 1.9%. כמו כן, החברה מצפה לרווח מתואם של בין 1.70 ל-2.30 דולר למניה, בהשוואה לצפי האנליסטים, שעמד על 2.23 דולר.
12:45
נמשכות הירידות החדות באירופה: מדד הדאקס יורד בכ-2.6%, הפוטסי מאבד מערכו כ-2.4%, הקאק נופל בכ-2.6%.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות ממשיכות לזנק: תשואת האג"ח לעשר שנים עולה בכ-10 נקודות בסיס ועומדת על כ-4.36%; תשואת האג"ח לשנתיים קופצת בכ-7 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.8%.
החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים כעת במגמה מעורבת: הדאו ג'ונס מאבד כ-0.2%, ה-S&P 500 נסחר ביציבות והנאסד"ק מטפס בכ-0.4%.
בין המניות שעושות תנועות משמעותיות במסחר המוקדם בוול סטריט: אנבידיה עולה בכ-3%, טסלה במעל 3%, אפל עולה בקרוב ל-2%.
בנק BNP פריבה מסר היום כי תוכנית המכסים של טראמפ צפויה לעודד את הבנק המרכזי האירופי (ECB) לבצע הורדת ריבית. ב-CNBC פורסם כי הבנק מצפה מה-ECB לחתוך את הריבית שלו ל-2% עד יוני.
11:50
ירידות חדות באירופה: מדד הדאקס נופל כעת בקרוב ל-3%, בעוד הפוטסי והקאק נסוגים שניהם בכ-2.5%.
תנודתיות בחוזים העתידיים על וול סטריט, לאחר דבריו של שר החוץ הסיני (ראו הרחבה מטה): הדאו ג'ונס וה-S&P 500 יורדים בעד 0.7%, הנאסד"ק נסחר סביב האפס.
מניות חברות התרופות באירופה רושמות כעת ירידות משמעותיות, לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר מוקדם יותר היום כי מתוכננים בקרוב מכסים גם בתחום הפארמה. בין המניות שיורדות כעת: אסטרה-זנקה , רוש הולדינג , נוברטיס .
11:10
בהצהרה שקיים היום שר החוץ הסיני, זאו ליג'יאן, מסר כי בייג'ינג תמשיך לנקוט באמצעי נגד "נחושים ונחרצים" כדי להגן על האינטרסים שלה, לאחר שארה"ב הגדילה את המכסים המוטלים עליה ל-104%. שר החוץ הוסיף כי "אם ארה"ב רוצה באמת לפתור את הבעיה בהידברות ובמשא ומתן, זה יעיד על גישה של שוויון, כבוד ורווח הדדי". במסמך רשמי נפרד שפרסמה המדינה ביום חמישי, נכתב כי "אם ארה"ב מתעקשת על הסלמת הגבלותיה הכלכליות, סין תנקוט באמצעי נגד נחרצים ותילחם בארה"ב עד הסוף".
10:50
אירופה נפתחה בירידות חדות. מדד היורוסטוקס נופל בקרוב ל-3%, וכל הבורסות והסקטורים נמצאים בטריטוריה שלילית. הדאקס הגרמני, הפוטסי הבריטי והקאק הצרפתי מאבדים 2%-3% כל אחד. זאת, לאחר שנסגרו בעליות ושברו רצף של ארבעה ימים שליליים. היום כאמור המסכים האדומים חזרו. גם המסחר באסיה שנפתח מוקדם יותר מתנהל תחת ירידות שערים חדות - בהובלת הניקיי היפני שנופל בקרוב ל-4%.
בשעה זו, מדד הדאקס נופל בכ-1.7%, כאשר הפוטסי והקאק נסוגים שניהם בקרוב ל-2%. החוזים העתידיים על וול סטריט מחקו ירידות של מעל 2%, וגם נסחרים בעליות של עד 1%.
ענקיות הרכב באירופה נופלות בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ, ביניהן ואלאו , סטלנטיס סטלנטיס , פורשה ו-BMW .
על רקע הטלטלה בשווקים, אסטרטגים בדויטשה בנק חתכו מחירי יעד של 19 מניות - רבות מהן בסקטורי היוקרה והכרייה. מחיר היעד של בעלת גוצ'י, קרינג , נחתך בכ-40%; מחיר היעד של ענקית היוקרה הבריטית ברברי גרופ נחתך בכ-36%; מחיר היעד של לואי ויטון נחתך ב-16.5%. בסקטור הכרייה, בין המניות שחתכו את מחירי היעד שלהן הן BHP , אנגלו אמריקן , גלנקור וריו טינטו .
9:15
הירידות החדות באסיה מתמתנות מעט: הניקיי נופל כעת בכ-3.3%, ההנג סנג יורד בכ-0.5%, הקוספי מאבד מערכו כ-1.8%. מנגד, בורסת שנגחאי מתקדמת בכ-1%. הקוספי הדרום קוריאני איבד 20% מהשיא שרשם ביולי האחרון, ועל כן נכנס כעת לשוק "דובי".
החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים בקרוב ל-2%.
8:40
נמשכות הירידות החדות באסיה: הניקיי נופל בכ-4.5%, ההנג סנג יורד בכ-1.5%, הקוספי משיל מערכו כ-2%. מנגד, בורסת שנגחאי עולה בכ-0.6%.
בשוק המט"ח העולמי, מדד הדולר אינדקס, האומד את כוחו מול מטבעות מובילים, יורד כעת ב-0.6% ומשלים ירידה של קרוב ל6% מתחילת השנה. מול האירו, הדולר נחלש כעת בכ-0.9% (1.10 דולר), מול הליש"ט בכ-0.5% (1.28 דולר) ומול הין היפני בכ-0.6% (145.3 ין).
מחירי הנפט נופלים בשעה זו בחדות, עם ירידות של עד 4%, על רקע החששות ממלחמת סחר בקנה מידה מלא: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-57.2 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד כעת על כ-60.5 דולר. מחירי הנפט נמצאים כעת בשפל של יותר מארבע שנים.
בשוק הקריפטו, נרשמות ירידות שערים: הביטקוין יורד בכ-4% ומחירו נע סביב 76.5 אלף דולר; האת'ריום צולל בכ-8%, ומחירו נע כעת סביב 1,460 דולר.
7:55
הירידות באסיה מתחזקות: הניקיי נופל בכ-4.5%, ההנג סנג יורד בכ-2.2%, הקוספי מאבד מערכו כ-1.7%. מנגד, בורסת שנגחאי מטפסת בכ-0.2%.
החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים כעת בירידות חדות: הדאו ג'ונס נופל בכ-2%, בעוד הנאסד"ק וה-S&P 500 עם ירידות של כ-2.5%.
מוקדם יותר היום, דווח כי טראמפ חתם על צו שמשלש את המכס על חבילות שערכן מתחת ל-800 דולר. בעוד שמכס בגובה 30% היה אמור להיכנס לתוקפו ב-2 במאי, כעת מכס בגובה 90% צפוי להיכנס לתוקפו ב-1 ביוני. עוד דווח, כי ארה"ב צפויה להודיע בקרוב על "מכס משמעותי בתחום התרופות", כך אמר טראמפ. לפי הנשיא, המכסים יגרמו לחברות התרופות "לעזוב את סין ולרוץ בחזרה לתוך המדינה שלנו".
הבנק המרכזי של הודו הוריד את הריבית ב-25 נקודות בסיס ל-6% - הרמה הנמוכה ביותר שלה מאז ספטמבר 2022. הורדת הריבית הייתה בהתאם לציפיות של אנליסטים שנסקרו על ידי רויטרס, ומגיעה בזמן שמכסי הגומלין של ארה"ב נכנסו לתוקף בחצות בארה"ב עם היטל של 26% על סחורות המגיעות מהודו.
07:27
לאחר כניסת המכסים לתוקף ירידות השערים באסיה מחריפות בהובלת הניקיי היפני שמאבד 4%. החוזים על וול סטריט מאותתים על ירידות של קרוב ל-2%.
06:50
הניקיי היפני יורד הבוקר ב-3.1%, ההאנג סאנג בהונג קונג מאבד 3.8% וקוספי בדרום קוריאה יורד ב-1%. החוזים העתידיים על וול סטריט בירידות של סביב 1.5%.
וול סטריט ננעלה אמש באדום בוהק, בסיומו של יום מסחר תנודתי. שלושת המדדים המרכזיים מחקו עליות חדות של מעל 3%, שנרשמו בתחילתו של יום המסחר.
● הסינים התעשרו על חשבוננו והיפנים לא קונים מאיתנו"? בדקנו את הטענות של טראמפ
● יד אחת מושטת למו"מ ויד אחרת מאיימת בצעדים אגרסיביים נגד ארה"ב
כשבוע לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג את מדיניות הסחר החדשה שלו, הכוללת מכסי מגן על כמעט כל המוצרים המיובאים לארה"ב, היא נכנסת לתוקף. במקביל, הבית הלבן אישר כי המכס על יבוא סחורות מסין לארה"ב יקפוץ ל-104%.
האיחוד האירופי כבר הודיע שהוא מוכן למשא ומתן, וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אף הגיע ביום שני לבית הלבן לדון במכסים עם טראמפ.
גם עולם העסקים במתח - אילון מאסק, האיש העשיר בעולם ויועצו של טראמפ, יצא נגד מתווה התוכנית וניסה לשכנע את הנשיא האמריקאי לחזור בו. ב"וושינגטון פוסט" צוטטו שני מקורות המעורים בפרטי השיחות, וביקשו לשמור על אנונימיות, שאישרו את ניסיון ההתערבות. לפי העיתון, מאסק לא הצליח לשכנע את טראמפ אפילו להשהות את המהלך.
"מה אנחנו מאבדים אם הסינים מעלים את המכסים עלינו?"
מזכיר האוצר, סקוט בסנט, טען ביום שני כי ארה"ב מחזיקה ביתרון משמעותי על פני סין. על העובדה שסין הכריזה על מכסי גומלין מול ארה"ב, אמר בריאיון ל-CNBC: "אני חושב שזו הייתה טעות גדולה, ההסלמה הסינית הזאת. מה אנחנו מאבדים אם הסינים מעלים את המכסים עלינו? אנחנו מייצאים להם חמישית ממה שהם מייצאים לנו, אז זו יד מפסידה עבורם".
ב-CNBC פורסם כי משרד המסחר של סין הודיע כי הוא "מתנגד בנחישות" לאיום של נשיא ארצות הברית והתחייב לנקוט בצעדי תגמול על מנת להגן על זכויותיה ואינטרסיה של סין. "איום ארצות הברית להחריף את המכסים כלפי סין הוא טעות כפולה", נאמר בהצהרה, לפי התרגום של CNBC. "סין לעולם לא תקבל זאת. אם ארצות הברית תתעקש לפעול בדרכה, סין תילחם עד הסוף". לעומת סין, הממשל האמריקאי החל בשיחות עם ממשלות יפן והודו, וגם עם ישראל ומדינות נוספות בעולם. בשוק מקווים עדיין שניתן יהיה להגיע לפשרות.
עשרות מדינות יושפעו
כזכור, טראמפ הטיל מכס בסיסי על כל מדינות העולם בשיעור שעומד על 10%. חלק מהמדינות יידרשו לשלם רק את שיעור הבסיס. מדינות אלו כוללות את בריטניה, סינגפור, ברזיל, אוסטרליה, אל סלוודור, טורקיה, איחוד האמירויות וערב הסעודית.
מכסי תגמול ייעודיים יוטלו על כ-60 מדינות שנחשבות ל"עברייניות הגדולות ביותר". לפי טראמפ, מדינות אלו גובות מכסים גבוהים על סחורות אמריקאיות, מטילות חסמים לא-מכסיים או פועלות בדרכים אחרות שפוגעות, לפי הממשל, ביעדים הכלכליים של ארה"ב.
על ישראל הטיל טראמפ מכס בשיעור של 17% - למרות פגישת נתניהו איתו וביטול המכסים על ארה"ב מוקדם יותר השבוע, איום המכסים עדיין עומד. שותפות סחר נוספות שיושפעו ממכסי תגמול הן כאמור סין, האיחוד האירופי (עם מכס בשיעור של 20%), וייטנאם, תאילנד, יפן, קמבודיה ודרום אפריקה.