סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
23:00
בתום מסחר תנודתי ננעל הלילה המסחר בוול סטריט בירידות חדות. נאסד"ק ירד ב- ב-4.2%, דאו ג'ונס ב-2.4% ו-S&P 500 ב-3.5%. לאחר שהמכסים הוקפאו אתמול ל-90 ימים, התנודתיות בוול סטריט נסובה סביב עניין אחד - מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והשוק צמא לידיעות או לבשורות מרגיעות. היום הן לא הגיעו, נהפוך הוא.
מוקדם יותר היום זה היה הרבה יותר גרוע כשנאסד"ק כבר רשם ירידה של 7% וזאת לאחר שהבית הלבן חשף את העובדה שסך המכס הבסיסי שמטיל הנשיא טראמפ על סין עומד למעשה על 145%, שיעור גבוה יותר מה-125% שדווח בעבר ושאפילו טראמפ עצמו רמז לו. המספר החדש והכולל התבהר כאשר נוסח צו נשיאותי של טראמפ, שכותרתו "שינוי שיעורי מכס הדדיים", פורסם היום לתקשורת. הבלבול נבע מהטלת שני מכסים נפרדים בגובה 20% כל אחד - האחד עקב משבר הפנטניל, והשני בשל סוגיות הקשורות להגירה בלתי חוקית - אותם הטיל טראמפ בחודשים פברואר ומרץ.
אחר כך חלה התמתנות והמדדים נסחרו בירידה של 3% "בלבד" וזאת כשנשמעה צפירת הרגעה מסויימת כשפורסם שטראמפ לא שולל את האפשרות להאריך את ההפוגה בת 90 הימים שהטיל אתמול על מכסיו. במהלך ישיבת קבינט, אמר טראמפ לעיתונאי כי אם לא יצליח להגיע להסכמים הרצויים עם שותפות הסחר של ארה"ב, אזי המכסים ישובו לרמתם הגבוהה עם סיום תקופת ההקפאה. "זה מה שיקרה," הוא אמר. "זה פשוט צריך להיות טוב לשני הצדדים."
22:20
ישראליות בוול סטריט:
מניות האנרגיה הסולארית נסחרות בירידות חדות בוול סטריט, בהן למשל מניות אנפייז אנרג'י (ENPH) ופירסט סולאר (FSLR), כשמעל כולן בולטת בירידות מניית סולאראדג' ' עם נפילה של כ-18%
סולאראדג' נסחרת כעת בשווי של כ-665 מיליון דולר ומתקרבת שוב לרמות השפל בהן נסחרה בסוף 2024. החברה דיווחה היום על עזיבה של שני דירקטורים: מרסל גאני שמשמש כדירקטור מ-2015 הודיע על עזיבה מיידית, ודירק הוק הודיע שלא יעמיד את עצמו לבחירה מחודשת באסיפה הבאה. סולאראדג' עדכנה שבהתאם, היא מקטינה את מספר חברי הדירקטוריון שלה מ-10 ל-8.
מניית חברת האוטוטק מובילאיי גלובל מאבדת 15% ושווי החברה יורד לכ-10.5 מיליארד דולר. לפי אתר tipranks, שני בנקים הורידו מחירי יעד למניה - UBS מ-17 דולר ל-14 דולר וגולדמן זאקס מ-20 דולר ל-17 דולר.
22:10
לאחר הזינוק ההיסטורי אתמול בוול סטריט ולאחר שהמסחר החל היום בירידות חדות של עד 7%, הירידות התמתנו עתה, כשעה לפני נעילת המסחר. המשקיעים משוועים לרמזים אודות מדיניות המכסים ההפכפכה של ממשל טראמפ.
עתה, נאסד"ק יורד ב-3.4%, דאו ג'ונס ב-2% ו-S&P 500 ב-2.5%.
צפירת הרגעה מסיימת הגיעה לפני כשעה כשפורסם שראמפ לא שולל את האפשרות להאריך את ההפוגה בת 90 הימים שהטיל אתמול על מכסיו. במהלך ישיבת קבינט, אמר טראמפ לעיתונאי כי אם לא יצליח להגיע להסכמים הרצויים עם שותפות הסחר של ארה"ב, אזי המכסים ישובו לרמתם הגבוהה עם סיום תקופת ההקפאה. "זה מה שיקרה," הוא אמר. "זה פשוט צריך להיות טוב לשני הצדדים."
אך כאשר נשאל האם הדבר אומר שלא יאריך את ההקפאה, ענה טראמפ: "נראה מה יקרה."
21:37
לאחר שזינקו אתמול, מחירי הנפט יורדים היום שוב בכ-3% ונפט אמריקאי נסחר ב-60.3 דולר לחבית, נפט מסוג ברנט ב-64 דולר לחבית.
בתוך כך, מלחמת הסחר מתרחשת גם בשוק הזה וסין אוגרת נפט מאיראן בשל חשש מהסנקציות. דומה שסין וארה"ב הולכות ראש בראש בתחום המכסים בימים האחרונים, אך עוד לפני כן בייג'ינג ייבאה כמות שיא של נפט מאיראן בעקבת חשש אחר מהנשיא דונלד טראמפ. בצל הציפייה להידוק הסנקציות האמריקאיות על משטר האייתוללות, היקף יבוא הנפט הסיני מאיראן חצה במרץ, לראשונה אי פעם, את רף ה־1.8 מיליון חביות ביום. כך לפי נתוני חברת ניטור הספנות "וורטקסה".
ההערכה הזו מתווספת לכ־1.91 מיליון חביות ביום במרץ של פירמת פלאטס, שבחנו את הנתונים בהתאם לשיא של 8.07 מיליון טונות נפט איראני שהגיעו לבתי הזיקוק הסיניים במרץ. זו עלייה של 11.9% ביחס לשיא הקודם שהם מצאו, של 1.71 מיליון חביות ביום בבתי הזיקוק הסיניים באוגוסט האחרון. מנגד, חברת האנליטיקה "קפלר" העריכה את היקף יבוא הנפט הסיני מאיראן במרץ ב־1.37 מיליון חביות ביום, זינוק של 83% מחודש פברואר.
21:12
למרות הטלטלה בשווקים, שוק הבינה המלאכותית לא עוצר. זרם הכסף המוזרם לתחום ממשיך לזרום במלוא העוצמה, למרות אי-הוודאות סביב המכסים והכלכלה.
במכתב השנתי לבעלי המניות שפורסם ביום חמישי, מנכ"ל אמזון אנדי ג’סי כתב כי הוא רואה בבינה מלאכותית "המצאה מחדש של כל מה שאנו מכירים - פעם בחיים", וציין כי לקוחות, בעלי מניות והחברה כולה "ירוויחו מהשקעה אגרסיבית כבר עכשיו".
זה הגיע לאחר נאום מרכזי ביום רביעי של סונדר פיצ’אי, מנכ"ל גוגל וחברת האם אלפאבית (גוגל) , בכנס של החברה, שבו חזר על תכנית להשקיע כ-75 מיליארד דולר בבינה מלאכותית במהלך שנת הכספים הנוכחית.
דבר זה אינו מפתיע. המכסים טשטשו את תחזיות הכלכלה הגלובלית וממשיכים להיות קלף לא צפוי, למרות שבינתיים הנשיא טראמפ נסוג באופן זמני מהמכסים הנרחבים ביותר שהטיל. אך לחברות הטכנולוגיה אין כמעט מה להרוויח כרגע מהצהרה על קיצוץ השקעות.
רק האטה כלכלית משמעותית הנגרמת מהפרעות במסחר העולמי עשויה באמת לאלץ אותן לשקול מחדש. בסביבה כזו, הן ייאלצו לבחון מחדש את כל הוצאותיהן, וההשקעות בתחום הבינה המלאכותית - שעד כה הניבו החזר כלכלי מוגבל בטווח הקצר - עשויות להימצא תחת זכוכית מגדלת. האטה כזו עדיין נראית אפשרית, גם לאחר ההפוגה הזמנית של טראמפ מהמכסים המקיפים. לעת עתה, עם זאת, חברות הטכנולוגיה יכולות להמשיך לפעול כאילו בועת ה-AI נמשכת כרגיל.
20:22
לאור המסכים האדומה שפשטו על וול סטריט, בולטות לטובה מספר מניות של יצרניות מכוניות חשמליות סיניות - מניית חברת הרכב הסינית BYD עולה ב-3% לאחר ש-Handelsblatt דיווח כי האיחוד האירופי וסין פותחים בשיחות לביטול המכסים של האיחוד על רכבים חשמליים מסין. עוד עולות גם הסיניות לי אוטו , ניאו ואקספנג . מנגד, טסלה משילה כעת 10%.
19:59
בראיון לרשת CNN , ג’נט ילן - שכיום משמשת כשרת האוצר של ארה"ב ובעבר כיהנה כיו"ר הפדרל ריזרב - מתחה ביקורת חריפה על מדיניות הסחר של הנשיא טראמפ , וכינתה את המכסים האחרונים שלו: "הפצע העצמי החמור ביותר שראיתי ממשל כלשהו מטיל על כלכלה מתפקדת היטב."
סך המכס הבסיסי שמטיל הנשיא טראמפ על סין עומד למעשה על 145% , שיעור גבוה יותר מה-125% שדווח בעבר ושאפילו טראמפ עצמו רמז לו. המספר החדש והכולל התבהר כאשר נוסח צו נשיאותי של טראמפ, שכותרתו "שינוי שיעורי מכס הדדיים", פורסם היום לתקשורת.
הבלבול נבע מהטלת שני מכסים נפרדים בגובה 20% כל אחד - האחד עקב משבר הפנטניל, והשני בשל סוגיות הקשורות להגירה בלתי חוקית - אותם הטיל טראמפ בחודשים פברואר ומרץ. מה שנוסח הצו מבהיר הוא שהטבלה המאוחדת של שיעורי המכס בארה"ב (Harmonized Tariff Schedule) עודכנה כך שהמכס ההדדי בלבד עלה ל-125% - מבלי לבטל את שני המכסים הקיימים של 20%. שילוב של שלושת המרכיבים מביא את שיעור המכס הכולל על יבוא מסין ל לפחות 145%.
רשת CNBC הייתה הראשונה לזהות את הפער, וגורם בבית הלבן אישר את החישוב ל-יאהו.
19:33
הירידות בוול סטריט מחריפות - נאסד"ק משיל כבר 6%, דאו ג'ונס ב-4% ו-S&P 500 ב-5%.
האירו רושם שיא של שנה ושמונה חודשים מול הדולר, על רקע התנודתיות בשווקים והשינויים התכופים בצעדי המדיניות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. שער האירו הגיע היום (ה') ל-1.12 דולרים לאירו אחד. מטבעות נוספים מולם הדולר פחת בחדות הם הין היפני והפרנק השוויצרי. מטבעות אלו נחשבים מטבעות מפלט, בדומה לדולר, אך מושפעים פחות מההכרזות היומיות של הנשיא האמריקאי.
הפיחות של הדולר מול המטבע האירופי בא לידי ביטוי במדד הדולר העולמי. ה-DXY, האומד את ביצועי הדולר מול סל המטבעות המרכזיים (האירו מהווה כ-60% מהמדד). המדד ירד ל-101 נקודות בסיס. שפל מאז אוקטובר.
18:57
שיעור המכס של ארה"ב על ייבוא סיני עומד כעת על 145%, כפי שאישר לפני דקות אחדות פקיד בבית הלבן ל-CNBC. הצו הנשיאותי האחרון של טראמפ מעלה את שיעור המכסים על בייג'ין ל-125% מ-84%. אך על זה, אומרים ב-CNBC, נוסף על מכס של 20% בגין הסחר בפנטניל, אשר טראמפ הטיל בעבר על סין.
הצו הנשיאותי האחרון של טראמפ, שמעלה את המכסים על ייבוא סיני, מעלה גם מכס נפרד על חבילות בעלות ערך נמוך מיובאות מסין - זו הפעם השלישית תוך שמונה ימים. עד השנה, פטור המכס המכונה "די מינימיס" העניק לסוחרי האונליין הסינים שין ו-Temu יתרון משמעותי על פני רוב המתחרים שלהם. החל מ-2 במאי, חבילות מייצוא סיני המגיעות לארה"ב ושווי ערכן 800 דולר או פחות, יעמדו בפני שיעור מכס של 120%, בהתאם לצו.
זהו עלייה של 30% נוספים הצו שנחתם ביום שלישי, שהכפיל את שיעור מכסי הדי מינימיס ל-90%.
הצו שנחתם ביום רביעי מעלה גם את "עלות לכל פריט דואר" עבור חבילות בעלות ערך נמוך ל-100 דולר החל מ-2 במאי, והעלות תעלה ל-200 דולר ב-1 ביוני.
הצו מאפשר למובילים המובילים את החבילות לבחור אם לשלם לפי שיעור האחוזים או לפי שיעור קבוע - אך הם מחויבים לבחור אחת מהאפשרויות הזאת ויוכלו לשנות את הבחירה פעם בחודש בלבד.
ובתוך כך הירידות בוול סטריט מחריפות - נאסד"ק משיל כבר 5%, דאו ג'ונס ב-3.5% ו-S&P 500 ב-4.4%.
באירופה לעומת זאת, ננעל המסחר בעליות חדות - בורסת פרנקפורט זינקה ב-4.6%, פריז ב-4.2% ולונדון ב-3.2%.
17:56
לאחר הזינוק ההיסטורי אתמול, וול סטריט נופלת היום - נאסד"ק משיל כבר 3.6%, דאו ג'ונס ב-2.2% ו-S&P 500 ב-2.8%.
בשוק החוב לעומת זאת, אגרות החוב הממשלתיות מתאוששות ועולות היום לאחר שדו"ח מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש מרץ הציג נתוני אינפלציה מתונים מהצפוי. תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות ובעיקר באג"ח קצרות מועד - שהן רגישות יותר לשינויים בריבית שקובע הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב). אינפלציה מתונה יותר עשויה להקל על הפד להפחית את הריבית, במידה והוא מודאג מהאטה בצמיחה הכלכלית.
בשוק המט"ח נמשכת הירידה בדולר. מדד הדולר (DXY) יורד היום ב-1.5% ל-101 נקודות, גם השקל התחזק בשיעור דומה ונסחר ב-3.75 שקלים.
נזכיר שאתמול,ההכרזה הדרמטית של נשיא ארה"ב להקפיא את מרבית המכסים ל-90 יום הקפיצה אתמול את וול סטריט לראלי היסטורי - לאחר ש-30 מיליארד מניות החליפו ידיים (שיא כל הזמנים), מדד S&P 500 זינק ב-9.5%, העלייה היומית הגדולה ביותר שלו מאז 2008, דאו ג'ונס עלה ב-2,861 נקודות, או 7.8% - העלייה החדה ביותר מאז 2020. נאסד"ק קפץ ב-12.2% - הזינוק היומי הגדול ביותר שלו מאז 2001.
אבל משעות הבוקר המוקדים דומה שהאופוריה שככה והחוזים העתידיים על וול סטריט אותתו על מה שעומד לקרות - התפכחות וירידות, שכן, עדיין, האי וודאות גדולה ומאיימת. דיוויד קלי, אסטרטג בכיר בג'יי.פי. מורגן הזהיר: אל תתנו למספרי האינפלציה של היום להרדים אתכם - זהו השקט שלפני הסערה, והאטה כלכלית בפתח.
נזכיר שמקסיקו וקנדה עדיין מתמודדות עם סט נפרד של מכסים הקשורים לפנטניל, בעוד שמכסים נפרדים לתעשיות מסוימות - כמו פלדה, אלומיניום ורכב - נותרו ללא שינוי. הנשיא גם הודיע כי יעלה באופן חד-צדדי את שיעור המכס על סין ל-125%, בטענה ל"חוסר הכבוד שסין הפגינה".
ובינתיים באסיה, באירופה ואף בישראל האופטימיות נמשכת. המדדים בת"א זינקו היום במעל 2% ובאירופה נרשמות היום העליות החדות ביותר מזה שלוש שנים - בורסת פרנקפורט מזנקת ב-4.5%, פריז ולונדון ב-4%. באסיה, בורסת טוקיו זינקה ב-9%.
17:09
הירידות בוול סטריט מחריפות כעת ונאסד"ק משיל כבר 3.6%, דאו ג'ונס ב-2.2% ו-S&P 500 ב-2.8%. בולטים בירידות מגזרי הטכנלוגיה (XLK) והאנרגיה (XLE) שיורדים בכ-5%, מגזר מוצרי הצריכה הלא-בסיסיים (XLY) יורד ב-3.5%, מובילות אותו מניות נייקי , פוט לוקר וגאפ שצונחות במעל 7%.
בין שבע המופלאות בולטות אנבידיה וטטסלה שיורדות במעל 5%.
16:44
בית האופנה האיטלקי פראדה (Prada) הודיע היום כי הגיעה להסכם סופי לרכישת בית האופנה האיטלקי ורסאצ'ה (Versace) תמורת 1.25 מיליארד אירו (1.39 מיליארד דולר).
פראדה, שנסחרת בבורסה של הונג קונג, תרכוש 100% ממניות ורסאצ'ה מהחברה הבינלאומית קפרי הולדינגס (Capri Holdings), שנסחרת בבורסה של ניו יורק. "אנו נרגשים לקבל את פני ורסאצ'ה לקבוצת פראדה ולפתוח פרק חדש למותג שאיתו אנו חולקים מחויבות עמוקה ליצירתיות, אומנות ומורשת," אמר יו"ר קבוצת פראדה, פטריציו ברטלי, בהצהרה.
ורסצ'ה שהוקמה בשנות ה-70 ע"י המעצב ג'יאני ורסצ'הנרכשה ב-2018 בידי קאפרי - חברת ההחזקות של המעצב מייקל קורס. פראדה מחזיקה גם במותגים מיו מיו ולונה רוסה.
חברות היוקרה האירופאיות חוו השנה טלטלות עקב מדיניות המכסים של ארה"ב, כאשר מניית פראדה ירדה בכ-20% מתחילת השנה, וקפרי הולדינגס איבדה כ-22% מערכה.
כמו במקרה של רכישת ורסאצ'ה ע"י פראדה, חברות אופנה מובילות עושות מהלכי רכישה ומיזוג כדי לחזק את מעמדן, להרחיב את קו המוצרים, ולנצל סינרגיות גלובליות. זה נובע מהרצון להתמודד טוב יותר עם עלויות ייצור, שינויים בטעמים של הצרכנים והתחרות הגוברת מצד מותגים חדשים ודיגיטליים.
האינפלציה, הריביות הגבוהות ומדיניות המכסים - במיוחד בין ארה"ב לאירופה וסין - מקשים על חברות יוקרה. המכסים משפיעים על מחירי הייבוא והייצוא, ובסופו של דבר מגולגלים לצרכן. כתוצאה מכך, הביקוש למוצרים יוקרתיים עלול לרדת בשווקים מסוימים.
השוק הסיני שהיה מנוע צמיחה עיקרי למותגי יוקרה בשנים האחרונות מאט, בין השאר בגלל מתחים גאו-פוליטיים וכלכלה פחות חזקה. בארה"ב, הצרכנים מהדרג הגבוה יותר נהיים בררניים יותר בגלל האי-ודאות הכלכלית וההחמרה בתנאים הפיננסיים.
16:30
לאחר הזינוק המדדים בוול סטריט אתמול ולמרות ההאטה באינפלציה שמגבירה את הסיכוי להורדת ריבית - המדדים בניו יורק נפתחו בירידות די חדות. נאסד"ק יורד ב-2.8%, דאו ג'ונס ב-1.5% ו-S&P 500 ב-1.6%.
דומה שלמרות הירידה המפתיעה באינפלציה של ארה"ב, בשווקים מבינים כנראה שזו נמדדה לפני השפעת רפורמת המכסים של טראמפ והחוזים העתידיים נסחרים עתה בירידות של עד-1.5%. עדיין, למרות שטראמפ הקפיא חלק מהמכסים, מול הכלכלה הגדולה בעולם נותר המכס הגבוה - 125%.
למרות שטראמפ עצר (בינתיים) את המכסים ההדדיים, מכסי הבסיס בגובה 10% שנכנסו לתוקף בסוף השבוע שעבר לרוב המדינות - עדיין בתוקף. מקסיקו וקנדה עדיין מתמודדות עם סט נפרד של מכסים הקשורים לפנטניל, בעוד שמכסים נפרדים לתעשיות מסוימות - כמו פלדה, אלומיניום ורכב - נותרו ללא שינוי. הנשיא גם הודיע כי יעלה באופן חד-צדדי את שיעור המכס על סין ל-125%, בטענה ל"חוסר הכבוד שסין הפגינה".
ובכל זאת, לאור הדינמיקה המשתנה בתחום הסחר, אמרה שרה האוס מוולס פארגו כי חודש מרץ צפוי לסמן את נקודת השפל באינפלציית הליבה השנה, כאשר המכסים תורמים להאצה בעליית המחירים. שילוב זה, יחד עם חששות גוברים ממיתון, שומר את הפדרל ריזרב במצב של "המתנה וראייה" בכל הנוגע לריביות.
"בעוד שעדיין קיימות אי-ודאויות רבות בנוגע למשך הזמן, להעברה (של העלויות לצרכנים) ולגלי ההשפעה השניים של המכסים הללו, כיוון התנועה ברור," אמרה הכלכלנית, וציינה שמדיניות הסחר הנוכחית "מציבה אתגרים חדשים בכל הנוגע להחזרת האינפלציה לבקבוק", היא הוסיפה: "השלב האחרון במאבק של הפד באינפלציה התגלה כקשה במשך יותר משנה, והדגיש את האתגר שבכיבוי מוחלט של האינפלציה מבלי לגרום להיחלשות משמעותית בביקוש."
15:49
למרות הירידה המפתיעה באינפלציה של ארה"ב, בשווקים מבינים כנראה שזו נמדדה לפני השפעת רפורמת המכסים של טראמפ והחוזים העתידיים נסחרים עתה בירידות של עד-1.5%.
המדד של מרץ עשוי להיות הפעם האחרונה שבה המשקיעים יראו אינפלציה מתונה, כאשר מסע המכסים של הנשיא טראמפ מאיים לשבש את ההקלה האחרונה בקצב עליית המחירים. "נתוני CPI של מרץ ירגישו מיושנים," אמרה הכלכלנית של וולס פארגו, שרה האוס, בתצוגה מוקדמת של הדו"ח. "אבל הם אמורים לשפוך מעט אור על האופן שבו הסביבה המשתנה בתחום הסחר כבר התחילה להשפיע על המחירים." עליות המחירים צפויות להיות מתונות יחסית במהלך החודש השלישי של השנה. עם זאת, מחירי הליבה החודשיים צפויים להישאר דביקים לאחר שדו"ח פברואר רשם את ההאטה הראשונה בצמיחה של המדדים הכלליים והליבה מאז יולי.
בהתייחס לכך, יו"ר הפד ג'רום פאוול הבהיר בנאום שנשא בשבוע שעבר כי הפדרל ריזרב לא ממהר לשנות את מדיניות הריבית שלו: "מוקדם מדי לומר מה יהיה המסלול המתאים למדיניות המוניטרית."
15:30
פחות מ-24 שעות לאחר הזינוק המדהים בוול סטריט בעקבות ההתפתחות האחרונה בסוגיית הסחר: הקפאה של 90 יום על מכסים הדדיים לרוב המדינות, ובמקביל - העלאה של מכסי הייבוא האמריקאים על מוצרים מסין, פרסמה לפני דקות אחדות הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב את מדד המחירים לצרכן.
המחירים ירדו במרץ ב-0.1% לעומת צפי לעלייה של 0.1% ואף יותר לעומת פברואר, 0.2%, האינפלציה השנתית עומדת עתה על 2.4% פחות מהצפי ובירידה לעומת החודש שעבר, 2.8%.
מחירי הליבה בארה"ב (ללא מזון ואנרגיה) עלו החודש ב-0.1%, גם זו פחות מהצפי וירידה גדולה יותר מהחודש שעבר, מדד הליבה השנתי עלה ב-2.8% פחות מהצפי וירידה קטנה לעומת החודש שעבר, 3.1% והנמוכה ביותר מזה 4 שנים.
15:15
קווין האסט, ראש מועצת הכלכלה הלאומית בארה"ב (גוף המייעץ לנשיא בתחום המדיניות הכלכלית), אמר היום ל-CNBC כי התנודתיות בשוק החוב האמריקאי לא הייתה סיבה ישירה להחלטת טראמפ על השהיית המכסים, אך ככל הנראה "הוסיפה קצת יותר דחיפות להחלטה".
בשעה זו, תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים יורדת בכ-7 נקודות בסיס ועומדת על כ-4.32%; התשואה לשנתיים יורדת בכ-8 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.87%.
לין ג'יאן, דובר משרד החוץ הסיני, אמר כי סין לא מחפשת להילחם במלחמת סחר, אבל לא תירתע אם ההתנהלות העוינת בהקשר למכסים תסלים לנקודה הזו - כך לפי רשת החדשות הסינית Xinhua.
בשוק הסחורות, הזהב ממשיך בראלי שלו ועולה כעת בכ-2%. המחיר לאונקיה עומד על כ-3,140 דולר.
14:40
עליות חדות באירופה: מדד הדאקס ומדד הקאק קופצים שניהם בכ-5.5%, מדד הפוטסי הבריטי מוסיף לערכו כ-4.5%.
מניות השבבים רושמות ירידות במסחר המוקדם בוול סטריט: אנבידיה , AMD , ברודקום וסופר מיקרו קומפיוטר עם ירידות של 3% ויותר. מניית TSMC יורדת בכ-1.5%. גם מניות הטכנולוגיה הגדולות רושמות ירידות: אפל , אמזון וטסלה עם ירידות של בין 2% ל-3%; מיקרוסופט , אלפאבית ומטא עם ירידות של בין 1% ל-2%.
המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט מתנהל בירידות: הדאו ג'ונס יורד בכ-1.4%, ה-S&P 500 נופל בכ-1.7% והנאסד"ק נסוג בכ-2%.
13:50
העליות החדות באירופה נמשכות: הדאקס קופץ בכ-5.7%, הפוטסי מתקדם בכ-4.7%, הקאק מזנק בכ-5.7%.
בעקבות הכרזת טראמפ על השהיית תוכנית המכסים ל-90 יום על רוב המדינות, למעט סין, נציבת האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, הודיעה כי תשהה את מכסי הנגד שתכנן האיחוד האירופי להטיל על ארה"ב ב-15 באפריל ב-90 יום. פון דר ליין הצהירה: "שמנו לב להכרזת הנשיא טראמפ. אנחנו רוצים לתת למשא ומתן הזדמנות. אם המשא ומתן לא יהיה מספק, אמצעי־הנגד שלנו ייכנסו לתוקף. עבודת מטה באשר לאמצעי־נגד נוספים נמשכת. כפי שאמרתי בעבר, כל האפשרויות נמצאות על השולחן".
ג'ורג' סאראוולוס, אנליסט של בנק דויטשה, התייחס אתמול בערב (ד') להחלטת טראמפ על השהיית המכסים, ואמר כי "הממשל סוף סוף מאותת על קשיבות לתנאי השוק מאוד קיצוניים שהדגשנו. לכל הפחות, זה אמור להפחית את הסבירות שנראה שוב מדיניות כזו קיצונית". למרות העליות החדות שנרשמו בוול סטריט אמש, סאראוולוס הזהיר כי "הנזק כבר נעשה. גם אם המכסים יושהו באופן מוחלט, נזק נגרם לכלכלה, בשל תחושה קבועה של אי־בהירות (Unpredictability) במדיניות".
המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט ממשיך להתנהל בירידות: הדאו ג'ונס יורד בכ-0.8%, ה-S&P 500 נופל בכ-1.3% והנאסד"ק נסוג בכ-1.6%.
13:00
עליות חדות באירופה: הדאקס קופץ בכ-5.2%, הפוטסי מתקדם בכ-4%, והקאק עולה בקרוב ל-5%.
מניות חברות השבבים באירופה רושמות כעת עליות חדות, ביניהן: אינפיניון טכנולוג'יס , בי.אי. סמיקונדקטור ו-ASML . שבבים הוחרגו מהמכסים ההדדיים שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ השהה אמש, אבל בשבוע שעבר הוא אמר שמכסים בתחום השבבים יוטלו "בקרוב מאוד".
בהערה למשקיעים שפרסם בנק סיטי, מסרו האנליסטים בבנק כי ערכו התאמות לתיקי ההשקעות שלהם, בעקבות ההכרזה על השהיית מכסי טראמפ. האנליסטים ציינו כי הם קונים מניות אירופיות וחוזרים לאסטרטגיה הארוכת־טווח שלהם, של רכישת זהב. "מבחינה מבנית, אנחנו שוריים ובוחרים להיכנס מחדש לשוק בנקודה הזו", כתבו האנליסטים.
מחיר הזהב עולה כעת בכ-1.7%, ומחירו עומד על כ-3,130 לאונקיה.
12:20
העליות החדות באירופה נמשכות: הדאקס קופץ בכ-5.3%, הפוטסי מתקדם בכ-4%, והקאק עולה בכ-5%.
הירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט מחריפות: הדאו ג'ונס יורד בכ-1.3%, ה-S&P 500 נופל בכ-2.2% והנאסד"ק משיל מערכו כ-2.7%.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נופלות: התשואה לעשר שנים יורדת בכ-11 נקודות בסיס לרמה של כ-4.28%, התשואה לשנתיים יורדת בכ-10 נקודות בסיס לרמה של כ-3.84%. שוק האג"ח היה במיקוד אתמול, כאשר המשקיעים מיהרו למכור אג"ח, מה שהוביל לעלייה חדה בתשואות - בניגוד למה שמצופה בעת של תנודתיות בשוק, אז לרוב נרשמת בריחה לנכסים בטוחים יותר.
העלייה בתשואות אותתה על דאגה בשוק האג"ח והפכה לנושא השיחה בוול סטריט, והחלו לצוץ הערכות שונות בנוגע למה שקורה: "אולי באופן מדאיג אף יותר, שוקי החוב האמריקאי חווים גם מכירה אגרסיבית להפליא, מה שמוסיף לראיות שהם מאבדים את מעמדם המסורתי כמקלט", מסר הנרי אלן, אסטרטג מאקרו-כלכלי בדויטשה בנק, בהערה שפרסם ללקוחות.
טראמפ עצמו התייחס לעליית התשואות, לאחר ההודעה על הקפאת המכסים אמש: "שוק האג"ח מאוד מתעתע. עקבתי אחריו, אבל אם תסתכלו עליו עכשיו, הוא במצב מצוין. אבל, כן, ראיתי אתמול בלילה שאנשים נעשו קצת מודאגים".
11:35
עליות חדות באירופה: הדאקס קופץ בכ-5.3%, הפוטסי עולה בכ-4%, הקאק מתקדם בקרוב ל-5%.
החוזים העתידיים על וול סטריט נופלים: מדד הדאו ג'ונס יורד בכ-1.5%, ה-S&P 500 נופל בכ-2% והנאסד"ק מאבד קרוב כ-2.3%.
מחירי הנפט רושמים בשעה זו ירידות חדות של עד 3%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-60.4 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-63.4 דולר.
ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם, ברידג'ווטר, קרא אתמול בערב (ד') לממשל האמריקאי להשהות את המכסים גם על סין, ואמר כי החלטתו של טראמפ להשהות את המכסים ל-90 יום "באה בעיתוי מצוין לכל המעורבים, כדי שיוכלו לשקול מחדש את הגישה שלהם". דליו הוסיף: "אני מקווה שטראמפ יעשה אותו דבר [ישהה את המכסים] עם הסינים. אני מאמין שזה יכלול כינון עסקה שתחזיק את היואן הסיני נגד הדולר, על־ידי כך שהסינים ימכרו נכסים דולריים, ובמקביל יקלו את המדיניות הכלכלית והמוניטרית, כדי להאיץ את הביקושים. זה יהיה WIN-WIN".
11:00
העליות החדות באירופה נמשכות: הדאקס עולה בכ-5.6%, הפוטסי מתקדם בכ-4.2% והקאק קופץ בכ-5.3%.
ענקית הספנות הדנית מארסק , שנחשבת לברומטר של הסחר הגלובלי, קופצת כעת בכ-10%, בעקבות הכרזת טראמפ על השהיית המכסים ל-90 יום עבור חלק מהמדינות. כאמור, השהיית המכסים לא חלה על סין, שטראמפ הגדיל את המכסים שיוטלו עליה ל-125%, כאשר ציין כי היא נוהגת ב"חוסר כבוד" כלפי ארה"ב ויתר מדינות העולם.
הבורסות באסיה ננעלו בעליות חדות: הניקיי היפני זינק בכ-9%, בורסת שנגחאי עלתה בכ-1%, הקוספי התקדם בכ-6.6%. ההנג סנג מטפס כעת בכ-2.2%.
בעקבות ההסלמה החריפה במלחמת הסחר בין ארה"ב, בנק גולדמן סאקס הוריד את התחזית שלו לצמיחה של סין מ-4.5% ל-4%. צוות כלכלנים מטעם הבנק כתב כי "אנו צופים שהממשלה תמשיך להקל במדיניות המוניטרית, אבל הגדלות מכסים נוספות צפויות להכביד באופן משמעותי על הכלכלה הסינית ועל שוק העבודה. הכלכלנים העריכו כי הגדלת מכסי ארה"ב על סין ל-125% תוביל ירידה של כ-2.2% בתמ"ג הריאלי של סין ב-2025.
10:30
הבורסות באירופה נפתחו בעליות שערים חדות במיוחד. מדד סטוקס 600 הכלל אירופי מזנק ב-7%, דאקס הגרמני מטפס ב-7.3%, פוטסי עולה ב-5.4% וקאק הצרפתי מוסיף 6.6%.
העליות החדות בפתיחה מגיעות בתגובה ישירה להכרזת טראמפ אמש, על השהיית המכסים מול היבשת ל-90 יום. רק אמש, ננעלו הבורסות באירופה בירידות חדות בהובלת בורסת פריז שהשילה 3.2%, בורסות פרנקפורט ולונדון ירדו ב-2.8%.
לאחר העליות החדות אמש בוול סטריט, אז מדד S&P 500 זינק ב-9.5%, דאו ג'ונס עלה ב-7.8% ונאסד"ק קפץ ב-12.2% - החוזים על וול סטריט אדומים ומראים ירידות של עד 1.5% במדדים המובילים.
9:15
העליות החדות באסיה נמשכות: הניקיי היפני קופץ בכ-9%, בורסת שנגחאי מטפסת בכ-1.3%, ההנג סנג עולה בכ-3% והקוספי מוסיף לערכו כ-6%.
בין המניות שמובילות את העליות באסיה: ביפן, מניות חברות השבבים רנסאנס אלקטרון, לייזרטק ואדוונטסט מזנקות שלושתן במעל 10%; סופטבנק היפנית קופצת בכ-11%. בדרום קוריאה, חברת השבבים SK Hynix מזנקת בקרוב ל-10%. בסין, בולטות לחיוב חברות הרכב אקספנג ולי אוטו, עם עליות של כ-4%.
המכסים בגובה 84% על ארה"ב שסין הודיעה שתטיל אתמול נכנסו לתוקף באופן רשמי. ההודעה על מכסים אלו הגיעה, כמובן, לפני פניית הפרסה של טראמפ באשר לתוכנית המכסים מאמש, אז העלה את המכסים על סין אף גבוה יותר לרמה של 125%, והשהה ל-90 יום את המכסים שנקבעו ליתר המדינות.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות רושמות כעת ירידות: התשואה לעשר שנים יורדת בכ-10 נקודות בסיס לרמה של 4.3%, בעוד התשואה לשנתיים יורדת בכ-5 נקודות בסיס לרמה של כ-3.9%.
לאחר שהתאוששו באופן ניכר מהצניחה החדה אתמול, מחירי הנפט רושמים הבוקר ירידות קלות: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-62 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65 דולר.
בשוק הקריפטו, הביטקוין קופץ בכ-7%, ומחירו נע כעת סביב 82 אלף דולר.
8:14
יום המסחר באסיה מוסיף להתנהל במגמה ירוקה. הניקיי היפני מטפס ב-8.5%, ההאנג סאנג בהונג קונג עולה ב-2.7% והקוספי בדרום קוריאה מזנק ב-5.8%.
מחירי הנפט יורדים הבוקר, בעקבות מתיחות הסחר הגוברת בין ארה"ב לסין, היבואנית הגדולה ביותר של נפט בעולם. מחיר חבית נפט ברנט ירד ב-1% ומגיע ל-64.8 דולר, ומחיר חבית נפט מסוג אמריקאי יורד ב-0.9% ועומד כעת על כ-61.8 דולר
07:25
הניקיי היפני מזנק ב-8.3%, ההאנג סאנג בהונג קונג עולה ב-1.5% והקוספי בדרום קוריאה מטפס ב-5.5%.
החוזים העתידיים על וול סטריט מוסיפים להסחר בירידות קלות.
05:52
הקפאת המכסים שולחת את הבורסות באסיה, כצפוי, לעליות שערים חדות.
מדד הניקיי היפני מזנק ב-8.6%, הקוספי בדרום קוריאה מטפס ב-5.5%, וההאנג סאנג בהונג קונג עולה ב-2.8%.
אמש הפתיע טראמפ את השווקים, כאשר שבוע בלבד לאחר שהודיע במסגרת ״יום השחרור״ על תוכנית מכסים מקיפה ואגרסיבית, ולאחר שזו נכנסה לתוקף הוא הקפיא ל-90 יום את מרביתה. יחד עם זאת, מלחמת הסחר האגרסיבית מול סין תימשך, עם מכסים הדדיים שהטילו שתי המדינות זו על זו.
ההודעה של טראמפ שלחה את וול סטריט לעליות שערים חריגות, והמסחר בעליות שערים היסטוריות. 30 מיליארד מניות החליפו אתמול ידיים, שיא כל הזמנים.
מדד S&P 500 זינק ב-9.5% - בדרכו לרשום את העלייה היומית הגדולה ביותר שלו מאז 2008, דאו ג'ונס עלה ב-2,861 נקודות, או 7.8% - העלייה החדה ביותר מאז 2020. נאסד"ק קפץ ב-12.2% - הזינוק היומי הגדול ביותר שלו מאז 2001. לפי נתוני דאו ג'ונס הזינוק במדדים בעקבות הקפאת המכסים ל-90 יום העלו את שווי השוק האמריקאי ב-4.8 טריליון דולר.
לאחר שקפץ בחדות, מדד הפחד ירד אתמול באחת ב-30%.
החוזים על וול סטריט נסחרים כעת בירידות קלות: החוזים על הנאסד"ק מאבדים 0.7%, החוזים על ה-S&P 500 נופלים ב-0.3%.
מחירי הנפט נמצאים בירידה אף הם: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי יורד ב-0.8% ועומד כעת על כ-61 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד יורד ב-1% ועומד על כ-64 דולר.