האינפלציה תתמתן? תחזיות האנליסטים לקראת מדד המחירים לצרכן היום

היום ב-18:30 יפורסם מדד המחירים לצרכן בישראל • הציפייה המרכזית בשוק היא להמשך מגמת ההתמתנות של האינפלציה • אילו רכיבים צפויים להקפיץ את המדד, ומה באמת מדאיג את הכלכלנים?

מה צפוי במדד המחירים לצרכן של חודש מרץ? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מה צפוי במדד המחירים לצרכן של חודש מרץ? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היום, (ג'), יפורסמו נתוני מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, כשהציפייה המרכזית בשוק היא להמשך מגמת ההתמתנות של האינפלציה. הכלכלנים חלוקים בשאלה עד כמה תיחלש רמת המחירים מהקצב הנוכחי (3.4%). התחזיות בשוק נעות כעת בין 3.1% ל-3.3% במדד הקרוב.

ראיון | "הטעות הכי גדולה היא להתלהב מעליות בזמן משבר. זה דווקא הזמן לצמצם החזקות"
"בסוף הבורסות עולות"? גם הצעירים עובדים על עצמם לגבי אורך הנשימה שלהם

אז אילו רכיבים צפויים להקפיץ את המדד ומה באמת מדאיג את הכלכלנים? גלובס עושה סדר.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מציין כי מספר רכיבים עונתיים תומכים בעלייה במדד: "סעיף הדיור צפוי לתרום כ-0.2% לעלייה, בעקבות התייקרות של 0.7% במחירי השכירות; סעיף ההלבשה וההנעלה צפוי לזנק בכ-3.5%".

לדבריו, הפתעה אפשרית טמונה דווקא בסעיף "חינוך, תרבות ובידור", שעשוי לעלות ב-1.3%, כמעט כפול מהעלייה העונתית הממוצעת, זאת בשל עליית מחירי החופשות, המסיבות והאירועים.

"כמו כן, רכיב החינוך יושפע גם מביטול סבסוד מעונות היום לאברכים", הוסיף שפריר.

הפוקוס עובר לוושינגטון: הכלכלנים עוקבים אחרי המדיניות בארה"ב

על אף שנראה שארה"ב דחתה את מימוש המכסים שלה ב-90 יום, הכלכלנים ממקדים את תשומת הלב בפיחות החד של השקל כתוצאה מהנעשה בארה"ב: במהלך מרץ לבד השקל נחלש ב-3.4% מול הדולר.

הפיחות הזה מייקר את היבוא, הן במוצרים שמקורם בחו"ל והן בעלויות שמתומחרות בדולרים. סעיף אחד שעלול לבלוט שוב הוא טיסות לחו"ל, שצפויות להתייקר בכ-4%, מדובר באחד הרכיבים שהכבידו במיוחד על המדד בשנה האחרונה.

עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מזהיר: "דחיית המכסים אינה פותרת את הסיכון הכלכלי. אם אי-הוודאות תימשך, הפגיעה ביצוא ובענף ההייטק עלולה להעמיק. יצוא הסחורות לארה"ב מהווה כרבע מסך היצוא של ישראל - ובמצב כזה גם תחזית הצמיחה תעמוד תחת לחץ שלילי."

התחזיות: צפויות שתי הפחתות ריבית השנה

למרות החששות מאי-ודאות גיאופוליטית וכלכלית, ההסכמה בשוק היא כי האינפלציה בישראל צפויה להתכנס ליעד בשנה הקרובה (3% ברף העליון), מה שיאפשר לבנק ישראל להפחית ריבית כבר במהלך 2025. לפי תחזיות הבנק, צפויות שתי הפחתות ריבית השנה.

יונתן כץ, הכלכלן הראשי בלידר שוקי הון מזכיר גם כוחות עולמיים מרסנים: "האטה גלובלית ועודף היצע סחורות צפויים להפעיל לחץ כלפי מטה על מחירי היבוא. רק בשבוע האחרון מחירי הנפט ירדו ב-9%, והנחושת ב-11% - אלה נתונים שעשויים לאזן את הלחצים כלפי מעלה במדד הקרוב".

בתחזית הכלכלית מאפריל, כתבו בבנק ישראל כי "תרחיש של מיתון עולמי כשלעצמו לא אמור להחליש את השקל, אך הירידות בשווקים משפיעות על שער החליפין בטווח הקצר".

לדבריהם, מיתון עולמי צפוי דווקא להוביל בטווח הארוך להתמתנות נוספת של האינפלציה ולתמוך בהתכנסות של מדד המחירים ליעדו.