המנכ"ל שרוצה להיות מלך הקניונים החדש ולא סוגר את הפה לרגע

דעתן אך פרובוקטור, מסייע לשוכרים אך שובר את השוק, מוביל מחאות אך גם על חשבון בעלי העסקים - חי גאליס, מנכ"ל ביג מרכזי קניות, מתבסס כאחד האנשים החזקים בתחום הנדל"ן המסחרי, נותן פייט לעזריאלי ומליסרון ולא מהסס להתעמת עם החרדים • שורה של גורמים בשוק משרטטים את דמותו של המנכ"ל ששם את עצמו בקידמת הבמה ולא שותק לרגע

חי גאליס / עיבוד: באדיבות ביג מרכזי קניות
חי גאליס / עיבוד: באדיבות ביג מרכזי קניות

אמ;לק

הוא שם את עצמו בפרונט של מאבק פורום העסקים נגד הממשלה, לא מהסס להתקוטט עם החרדים סביב פתיחת ביג גלילות בשבת, מעצבן את מתחרי הענק ומנהל יחסים חיוביים אך מורכבים עם השוכרים שלו. מנכ"ל ביג חי גאליס מנסה לעצב מחדש את שוק הקניונים בישראל, והוא הכול חוץ ממנכ"ל שגרתי.

הוגן, שחקן נשמה, חדור מטרה, קשוב, עקשן, דעתן, פרובוקטור, אימפולסיבי וכוחני - אלה רק חלק מהדברים שנאמרים בשוק על חי גאליס. אומנם הוא מכהן כמנכ"ל ביג מרכזי קניות משנת 2019, אך נראה כי בחודשים האחרונים גאליס יורה לכל הכיוונים - הוא פתח שבעה מרכזי קניות, ביניהם "מפלצת" המרכזים ביג פאשן גלילות, נכנס לסכסוך מתוקשר עם החרדים בגלל פתיחת המתחם בשבת, ונמצא שוב במוקד המחאות, כאחד ממובילי השביתה במשק שייתכן שתקרום עור וגידים אם הממשלה לא תציית לבג"ץ בפרשת פיטורי ראש השב"כ רונן בר.

"נתקלתי בסמנכ"ל ציני והעפתי אותו מהסדנה. זה הורס את הארגון"
"השייח' המרגל" שכובש בסערה את עולם הבינה המלאכותית

כך, בזמן שרוב מנכ"לי החברות הגדולות במשק הישראלי מעדיפים לא להתבטא בנושאים שנויים במחלוקת, גאליס לא מהסס להגיד מה הוא באמת חושב. על כל דבר. למרות שהוא עומד בראש אימפריה של ממש ופתח פעילות של שבעה מרכזים בפולין, גאליס לא מפחד ללכלך לעצמו את הידיים - החל מיציאה להפגנות בכל מוצאי שבת ועד כיוון התנועה בפקקי הענק שנוצרו בסוף השבוע הראשון להשקת ביג גלילות. בכלל, שיטוט בפייסבוק יגלה כי גאליס, למרות מעמדו, פעיל מאוד ומפרסם פוסט בכל כמה ימים.

מצד שני, ההתנהלות שלו גם עשויה להיראות משונה ואגרסיבית לעתים. לצד בעלי השליטה בביג, יהודה ורוני נפתלי, והיו"ר איתן בר־זאב, גאליס מבסס את עצמו כפרונט של החברה, יש שיגידו גם על חשבון האחרים. חלק מהגורמים בשוק אף רואים בו פרובוקטור עם "אימפולסיביות ילדותית", כזה שיעשה מחאה ציבורית ויסגור את החנויות במתחם שלו, על חשבון בעלי העסקים.

כך או כך - ונראה שעל זה כולם יסכימו - גאליס הוא כיום אחד האנשים המשפיעים והדעתניים שקיימים במשק בכלל, ובתחום הנדל"ן המסחרי בפרט.

חי גאליס

אישי: בן 49, נשוי + 3, גר בתל אביב

מקצועי: מנכ"ל ביג מרכזי קניות. בעברו היה ממקימי שוק האוכל בדיזנגוף סנטר, מנהל פרויקטים בקבוצת ברן ושימש במספר תפקידי ניהול בביג

עוד משהו: אחרי השירות הצבאי עבד בצביעת כבישים, בחומוסיה ואפילו פתח עסק למכונות סוכר

"מנהל בחסד עליון"

גאליס (49) גדל בתל אביב, לאבא עובד דן ואמא מנהלת חשבונות. את שירותו הצבאי עשה כלוחם ביחמ"ם (יחידת מודיעין מטרות), ולאחריו, כמו מרבית הצעירים, הגיע לעולם העבודות המזדמנות - הוא צבע כבישים, עבד בחומוסיה ואפילו פתח עסק למכונות סוכר.

אך בתוך כל העבודות המזדמנות האלה, היה גם מי שזיהה את הפוטנציאל שלו בגיל צעיר מאוד: עופר שחטר, מנכ"ל פרומול ניהול קניונים, הכיר וזכר את גאליס מגיל 14, כאשר היה מגיע לראות את אביו משחק כדורגל. בגיל 21 הוא שינה לגאליס את מסלול החיים כאשר הציע לו לנהל את מרכז הקניות שופינג ברמת גן, ותוך כדי לתפקד גם כשומר על המקום.

בהמשך, כששחטר שימש כיועץ שיווק של דיזנגוף סנטר, הוא שוב לקח איתו את הטאלנט הצעיר. כך, בתוך שלוש וחצי שנים, גאליס הפך להיות ממקימי שוק האוכל בסנטר והיה המנהל הראשון שלו.

"חי היה בולט מההתחלה", מספר דן פילץ, מנכ"ל ומבעלי דיזנגוף סנטר. "הנמרצות והפאשן זה משהו שטבוע בו. הוא חרוץ, מסור וחדור מטרה. הוא ניהל את שוק האוכל בראשית הדרך, והעסקים הקטנים ראו שהוא רואה אותם, מקשיב להם עם הלב וגם מצליח להבין איפה הם מבלפים. הוא גרם לאנשים לכבד את החוקים. בניהול דוכנים קשה לאנשים להאמין שעוד חצי שנה יהיה טוב, וחי הצליח לייצר את האמון הזה".

שחטר מספר כי גאליס היה יד־ימינו, וכי כל דבר שהוא נוגע בו נעשה תוך השקעה מרובה, לצד יצירתיות. "התווינו את שוק האוכל כשוק סובב עולם, והמחשבה השיווקית הייתה שאנחנו מנסים להשביע את רעבונם של הסטודנטים התל אביביים שלא נוסעים לשבת - מגפילטע פיש ועד חריימה. לא משנה לאן חי הלך לבלות ולטייל - תמיד הוא חזר עם דוכן שהציג בשוק ביום שישי שאחרי".

אחרי שלוש וחצי שנים בשוק האוכל, גאליס עבר לשמש כמנהל פרויקטים בקבוצת ברן, אבל ב־2003 חבר שוב לשחטר, שהיה אז מנכ"ל משותף בביג. שחטר הציע לגאליס להחליף את מנהלת השיווק במהלך חופשת הלידה שלה, והוא שימש כמנהל חמשת המרכזים שנפתחו באותן שנים - באילת, בבאר שבע, בקריות, בבית שמש וברגבה.

ב־2004 שחטר עזב את ביג, ובמקומו הגיע איתן בר־זאב. אז, למעשה, החל להירקם סיפור האהבה בין השניים, וגאליס סומן במהרה כיורש של בר־זאב. חמש שנים לאחר מכן מינה בר־זאב את גאליס לסמנכ"ל ניהול ותפעול ומשנה למנכ"ל, וב־2017 הודיע כי כאשר ימונה ליו"ר, ביוני 2019, הוא יפנה את כיסא המנכ"ליות לגאליס. כך באמת קרה, אך יש לציין כי עד היום, לפחות ממה שמשדרים השניים, הם מקבלים את כל ההחלטות יחד.

מימין: גאליס, יו''ר ביג איתן בר זאב, מבעלי השליטה יהודה נפתלי והמשנה למנכ''ל אסף נגר. ''מאוד תקשורתיים וחיוביים'' / צילום: רפי דלויה
 מימין: גאליס, יו''ר ביג איתן בר זאב, מבעלי השליטה יהודה נפתלי והמשנה למנכ''ל אסף נגר. ''מאוד תקשורתיים וחיוביים'' / צילום: רפי דלויה

"חי מכיר את רצפת המכירה מלמטה", מסביר שחטר. "כיום רוב האנשים שעובדים בחברות ניהול קניונים מגיעים מהתחום הפיננסי. מעט מאוד ממנהלי הקבוצות הגדולות מכירים את המכירות. זה ה־DNA שיש לי את הכבוד להגיד שהייתי שותף ליצירתו. חי לא מסתובב רק בביג גלילות, למרות שיש לו זכות להסתובב שם כטווס. הוא טס למקומות אחרים בעולם, להכיר את כל המנהלים והקניונים. רק בשנים האחרונות מתחילים להבין מיהו חי - מנהל בחסד עליון, כל דבר שעשה הכניס חשיבה יוצרת ויכולת תפעולית טובה".

"רובין הוד של המחאות"

ביג מרכזי קניות הוקמה ב־2004, וכיום בבעלותה 30 מרכזים מסחריים וכן ארבעה מרכזי מסחר בפיתוח ושש קרקעות לפיתוח עתידי בישראל. כעת היא כבר עובדת על הדבר הבא - מרכז ביג פתח תקווה, שצפוי לכלול גם 10,000 מ"ר של מלונאות. באירופה ביג מחזיקה ב־13 מרכזי קניות בסרביה, שני מרכזי קניות במונטנגרו ושבעה מרכזים בפולין. שווי השוק שלה עומד על יותר מ־13 מיליארד שקל.

כשבוחנים את ביג לעומת המתחרות, מליסרון ועזריאלי, מגלים תמונה מורכבת - בשנה האחרונה צמחה מניית ביג ב־38.7% - יותר מפי שניים ממליסרון ופי 4 מעזריאלי. עם זאת, בהסתכלות של שלוש שנים, ביג צמחה ב־8.1% - יותר מעזריאלי אך הרבה פחות ממליסרון (24.25%). הרווח הגולמי של ביג בשנת 2024 עמד על 1.7 מיליארד שקל, עלייה של 300 מיליון ביחס ל־2023.

דנה עזריאלי / צילום: שליו אריאל
 דנה עזריאלי / צילום: שליו אריאל

כך או כך, בסוף פברואר, לאחר לא מעט דחיות, התנגדויות ובהשקעה אדירה של יותר מ־2.7 מיליארד שקל, נפתח ביג פאשן גלילות, שמתפרס על פני כ־44 אלף מ"ר של מסחר ועוד 75 אלף מ"ר של משרדים. יש בו מתחם של מסעדות מבוקשות וכ־160 מותגים בינלאומיים וישראליים, ביניהם החנות הגדולה בארץ של זארה, מותגי קבוצת פקטורי וקבוצת פוקס.

אך מעבר לחנויות, המתחם מעורר לא מעט סערות. האחרונה והאמוציונלית שבהן היא התנגדות החרדים לפעילותו בשבת, שכללה שורה ארוכה של רבנים וגדולי תורה שקראו "להימנע מקניות, ביקורים וסיוע למקומות המחללים שבת".

במקביל, לאחרונה עלה לכותרות קנס של רבע מיליון שקל שהטיל משרד העבודה בראשות השר יואב בן צור על חנות בקניון שבעת הכוכבים, בגין עובדים יהודים שהועסקו בשבת. המשרד אף פרסם הודעה על מבצע אכיפה במתחם ביג פאשן גלילות: "לפי נוהל משרד העבודה, הממצאים שהתגלו ייבדקו וייחקרו במהלך השבוע, ודוחות יישלחו לבעלי עסקים מפירי חוק".

מרכזי ביג סגורים כמחאה על המהפכה המשפטית. ''לא עושה טוב לעסקים'' / צילום: רפי דלויה
 מרכזי ביג סגורים כמחאה על המהפכה המשפטית. ''לא עושה טוב לעסקים'' / צילום: רפי דלויה

גאליס כמנהגו הגיב בחריפות. "מעולם לא התרגשנו מאיומים והפחדות של המגזר החרדי", כתבה החברה. "אנו מכבדים את כל הדעות, לא מחייבים שוכרים לפתוח בשבת, לא מחייבים לקוחות להגיע בשבת, ובוודאי שלא מחייבים עובדים לעבוד בשבת. ובנימה צינית ברוח הימים, עדיף שתתגייסו להשתתפות במלחמות ישראל".

אין זו הפעם הראשונה בשנים האחרונות שגאליס וביג מוצאים עצמם בעין הסערה. בר־זאב וגאליס הם מהבולטים בפורום העסקים, הכולל כ־200 מהעסקים הגדולים ביותר בישראל. בשנים האחרונות הפורום הוביל, לצד יו"ר ההסתדרות, כמה מהשביתות הגדולות במשק, בין היתר בעקבות המהפכה המשפטית. כך, בקיץ 2023 הודיעה ביג כי תשבית את כל מרכזיה במקרה שהחוק לביטול עילת הסבירות יאושר בקריאה ראשונה בכנסת - מהלך שאותו הגדירה הקבוצה כ"צעד נוסף בדרך לדיקטטורה".

גם במרץ שקדם לכך, בתגובה לחקיקה המשפטית ולפיטורי שר הביטחון יואב גלנט, ביג הצטרפו לעשרות חברות שהשביתו את המשק, והודיעו כי הם "לא יכולים לתת יד להרס הכלכלה, החברה והאחדות בעם".

אירוע נוסף שיצר סערה לאחרונה הוא פיטורי ראש השב"כ רונן בר. גם במקרה זה פורום העסקים היה הראשון להגיב בהודעה בה נכתב כי "אם ממשלת ישראל לא תכבד צו בית משפט ותוביל את ישראל למשבר חוקתי, אנו נקרא לכל הציבור בישראל להפסיק לכבד את החלטות הממשלה על כל המשתמע מכך ונעצור את המשק הישראלי".

גאליס כאמור הוא אחד הקולות הבולטים בפורום העסקים, וגם בעבר לא הסתיר את הערכים לפיהם הוא מובל, למרות הביקורת על קשירת העסקים לפוליטיקה. מתנגדיו, מטבע הדברים, טוענים כי אין כול זכות לחברה להשבית את העבודה בתגובה לאירועים פוליטיים, וכי בסופו של דבר, למרות שגאליס מתהדר בהשפעה חברתית, הוא עושה את זה על חשבון הפידיון של העסקים.

ביקורת נוספת נשמעת על העובדה שבניגוד למתחריו, שמעלימים עין מחנויות שבוחרות לפתוח כשמשביתים את המשק, גאליס נועל את המרכזים ולא מאפשר לשוכרים לפתוח את החנויות. הוא אולי מוותר על שכר הדירה באותם אירועים, אבל מי יפצה אותם על הפדיון האבוד?

"הוא מצטייר כרובין הוד של כל המחאות, אבל לא בטוח שזה עושה טוב לעסקים", אומר גורם בכיר בשוק. יותר מזה, יש מי שטוען כי גאליס אף מתנקם בעסקים שלא רוצים לסגור את החנות שלהם. לזכותו אפשר לומר שהרבה מלקוחותיו במרכז הארץ מזדהים עם ערבוב הפוליטיקה ועם עמדותיו.

בכל אופן, הביקורת הזו לא ממש מזיזה לגאליס. או יותר נכון, הוא לא רואה את המהלכים וההתבטאויות האלה כערבוב פוליטיקה בעסקים. לשיטתו, אם קורים דברים שמסכנים את החברה ואת המדינה בה הושקעו מיליארדי שקלים, הוא לא מתכוון לשתוק.

"כשעשינו את השוק בבאר שבע בשבתות, נקודת המוצא הייתה שזה לא מפריע לאף אחד", מסביר שחטר. "חיה ותן לחיות זו העמדה שלנו. ביג באר שבע ממוקם באזור תעשייה, וזה לא מפריע לאף אחד, כמו ביג גלילות. אחיו של דרעי, הרב הראשי של באר שבע באותה תקופה, ניסה לארגן הפגנות נגדנו, וגם אז לא פחדנו. החיה ותן לחיות מאופיין לא רק בתחום השבת, אלא גם בעובדה שביג מעולם לא הגישו התנגדות לבניית מרכז קניות אחר סמוך, בניגוד לאחרים. מסחר חופשי וחשיבות התחרות זה מסר מאוד חשוב שקיים בביג עד היום".

ביקורת בעולם הנדל"ן

אומנם גאליס משדר נחישות, ואולי גם לפעמים אגרסיביות כלפי חוץ, אך הוא גם ידוע ביחסו האנושי לשוכרים שנקלעים לקשיים בעקבות משברים. גם בקורונה וגם בתחילת המלחמה, כשמרכזי הקניות נסגרו, גאליס היה הראשון שהעניק הקלות בשכירות ובדמי הניהול, כשרוב הקניונים האחרים התמהמהו.

"איתן בר־זאב נתן לו את הגיבוי, ולדעתי הוא משרה את האווירה על חי", אומר משה רוזנבלום, מומחה בתחום הקניונים ולשעבר מנכ"ל קניוני מליסרון ומנכ"ל קניוני ישראל. "הם הבינו שהם צריכים, כחברה, להיות דוגמה. בניגוד לאחרים, כשחי אומר משהו - הוא מיישם".

משה רוזנבלום, מנכ''ל קניוני עופר לשעבר / צילום: סיון פרג'
 משה רוזנבלום, מנכ''ל קניוני עופר לשעבר / צילום: סיון פרג'

רוזנבלום מוסיף כי גאליס הוא איש של שוכרים. "הוא מבין אותם. כשמנהלים קניון, אחד הדברים החשובים זה להבין את הצד השני. הוא מרגיש את השוכרים יותר מכל המנהלים שאני מכיר בדרג הניהולי הזה. הוא לא בהכרח מקבל את הבקשות שלהם, אבל הוא מבין אותן, יורד לרזולוציות הנמוכות. הוא יושב בסוף החודש או השנה ורואה את יחס הפדיון, ואם לאחד השוכרים היחס גבוה, הוא בודק איתו שתי אפשרויות: או לעזור לו להעלות את הפדיון - או להוריד לו את שכר הדירה כדי שיוכל לעבור את התקופה. רוב־רובם של אנשי הקניונים אינם כאלה. תפיסת עולמי אומרת שאנשים כאלה בסוף מנצחים את הקרבות".

ואכן, לא מעט מהשוכרים מספרים על איש עסקים הוגן שבקיא מאוד בתחום הקמעונאות. "שנינו גדלנו מלמטה, מכירים הרבה מאוד שנים וחיים את התחום", מעיד צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, שמפעילה בביג לא מעט חנויות של מחסני חשמל, קולומביה ואחרות. "לאורך השנים יצרנו גם חברות הוגנת מאוד וגם קשרי מסחר טובים. הוא תמיד היה הוגן. הוא שחקן נשמה, ומה שעושה אותו מנהל מוכשר והוגן זה שהוא מכיר את הארגונים והעסק שלו מלמטה, ולזה אין תחליף. הוא יודע לשים את האצבע במקומות הנכונים ולראות בסוף היום מה נכון ומה לא לכל מתחם".

עם זאת, יש לציין כי גאליס גם מעורר כעס וביקורת בעולם הנדל"ן. לדברי גורם בכיר, ולא רק אחד, ביג שברו את תקרות הזכוכית בשכר הדירה המופחת שהם נותנים וכן בהשקעות של השוכרים. "הם ייצרו מוסכמות חדשות בכל היקף ההשקעות שניתנו לשוכרים, ולא רק בביג גלילות", אומר הגורם הבכיר. "אם בנית למישהו את המסעדה, זה כמו הנחה. הוא נותן השקעות מלאות ושבר את שוק המסעדות בארץ. זה מקשה מאוד".

"קצת כמו הביטלס"

ובכל זאת, רבים כאמור מייחסים לגאליס אמינות גבוהה. "הכרתי אותו עוד כשהיה סמנכ"ל תחת בר־זאב", מספר סרג' דרעי, מנכ"ל קבוצת רנואר. "הם צוות מצוין ועובדים יחד בצורה טובה. הם אמינים, אפשר לדבר איתם בהיגיון, והחדשנות מעניינת אותם. שניהם, וכל מי שקשור לקבוצה שחי מוביל, הם אנשים פרגמטיים עם ראש פתוח שלא מפחדים משינוי ומחזון, מלקחת סיכונים ולעשות דברים מעניינים".

דרעי, שפתח בביג גלילות את חנות הדגל של רנואר, מציין כי מדובר במתחם עם אווירה שונה שמאוד חסרה בארץ. "זו פלטפורמה מצוינת. המדינה נבנתה לפני המון שנים, ותשתיות הרחובות מגבילות את החנויות מלהתפתח. התנאים בקניונים פתוחים הרבה יותר קלים ונינוחים, וגם דמי הניהול הרבה יותר סבירים. העלות של בניית קניון פתוח היא הרבה יותר נמוכה למטר, כך שהם יכולים לתת תנאים טובים לשוכרים.

"אבל מעבר לכך, גאליס ובר־זאב הם אנשים שמסתכלים בצורה פרגמטית ומאוד תקשורתיים וחיוביים. כיף לעשות איתם עסקים. הם גם יודעים להסתכל טוב על כל אחד ולראות אם התרומה שלו נכונה. הם מנהלים עסק הגיוני מאוד. חי הוא אדם חייכן, אופטימיסט, יצירתי, תקשורתי, אקטיבי. אני מאמין שבשנים הקרובות הם גם יהיו מאוד בחוויה של הפאשן ויתנו תשובה מאוד הולמת לשוק שקיים היום".

מה דעתך על הדעתנות של גאליס?
"הוא דעתן, והוא לא מתבייש בזה. זה אמיתי. הוא קצת כמו הביטלס בקטע של אחדות ואהבה. הוא עוף מוזר, הארגון הזה הוא עוף מוזר".

גם רמי לוי, מייסד ומנכ"ל רמי לוי שיווק השקמה, שבינו לבין גאליס נרשמו עימותים על רקע השביתות, מספר כי באופן אישי הוא אוהב אותו. "יש לנו שותפות יחד (בביג קסטינה - ש"ס), אני מכיר אותו מאז היה מנהל הביג בקריית מלאכי, ותמיד התרשמתי ממנו לטובה", אומר לוי. "המילה שלו היא מילה, הוא פרטנר טוב. אנחנו לא באותן דעות פוליטיות, אבל אני לא מערב את זה עם כל הדברים הטובים שיש. הוא איש עסקים טוב, תמיד היה. אומנם קצת קשוח בנושא המחירים, אבל הוגן".

רמי לוי / צילום: יונתן בלום
 רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ברמה האישית, גאליס נשוי כבר יותר מ־20 שנה לאפרת, אותה הכיר בצבא בגיל 20, והם מתגוררים בתל אביב עם שלושת ילדיהם. "אין לו אגו גדול", אומר שחטר. "הייתי פעם ביומולדת של הראל ויזל, וחי אמר למישהו עליי ועל בר־זאב שאנחנו בנינו אותו. זה מרגש, רוב האנשים שוכחים איפה הם גדלו. כשראיתי אותו עומד ומכוון את התנועה בסוף השבוע הראשון של ביג גלילות, דמעתי".