בזמן שהשווקים הגלובליים מסתכלים על תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מנסים לחשב איזה תעשיות ומדינות בפנים, ומי יוחרגו, הממשל האמריקאי הצליח להפתיע את המשקיעים. שוב. ומכיוון אחר.
● סין שוב במוקד: ההגבלה החדשה שהפילה את מניית אנבידיה במסחר המאוחר
● הלחץ של טראמפ עבד? אנבידיה תקים מפעלי שבבים בארה"ב בשווי חצי טריליון דולר
ביום שלישי הודיעה ענקית השבבים אנבידיה כי הממשל האמריקאי מחייב אותה לקבל רישיון ייצוא מיוחד לשבבי H20, שיועדו במיוחד לשוק הסיני. המגבלה החדשה, שנכנסה לתוקף למעשה בשבוע שעבר, צפויה לדברי אנבידיה לגרור הפסדי של 5.5 מיליארד דולר ברבעון על ביטול התחייבויות והזמנות. המניה נופלת כעת (ד') בתגובה בכ־8% במסחר בוול סטריט.
שבבי H20 הם גרסה "משונמכת" של שבבי הבינה המלאכותית המתקדמים של אנבידיה, שפותחו כדי לעמוד במגבלות רגולטוריות קודמות. בתקופת ג'ו ביידן, גובשו "כללי הפצת בינה מלאכותית" שנועדו להגביל את ייצור השבבים המתקדמים ומודלי בינה מלאכותית למדינות אסטרטגיות ובראשן סין. זאת, מתוך חשש לשימוש צבאי או חתרני בטכנולוגיה מתקדמת.
כך הפכה אנבידיה ל"מניה החשובה בשוק", לטוב ולרע
אנבידיה היא אחת השחקניות המרכזיות שמשפיעות על שוק ההון העולמי. בשנתיים האחרונות, עם תשואה של קרוב ל־700%, היא הפכה לחברת הדגל שמאחורי המהפכה שהניעה את העליות הגדולות בוול סטריט - הבינה המלאכותית. רבעון אחר רבעון היא היכתה את התחזיות והפכה בשלב מסוים לחברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק. בחודשים האחרונים היא איבדה מעט גובה - כשהשילה 25% מהשיא שרשמה בינואר האחרון.
משקפת סנטימנט רחב
כך, אנבידיה מבטאת פעמים רבות את הסנטימנט בשוק, ולכן זכתה לכינוי "המניה החשובה ביותר בשוק". בספטמבר האחרון נכתב בוול סטריט ג'ורנל כי "מדדי המניות המרכזיים תלויים יותר מאי פעם בתנועות של קומץ חברות טכנולוגיה גדולות. החשובה שבהן היא אנבידיה, חביבת השוק של הייפ הבינה המלאכותית". הם הוסיפו כי "אנבידיה ידועה בתנודתיות גבוהה יותר בהשוואה לחלק מחברות הענק האחרות. הדוחות הכספיים שלה ושיחות הוועידה למשקיעים הפכו לאירועים שחובה לצפות בהם. פרסום התוצאות משפיע על השוק בעוצמה דומה לזו שיש לפרסום נתוני מאקרו על מצב הכלכלה האמריקאית כולה".
תזכורת לכך קיבלנו לאחר ההודעה על המגבלות החדשות על יצוא שבבים מסוג H־20 (הנחשבים לפחות מתקדמים) לסין. התגובה המיידית הייתה ירידה של כ־6% במסחר המאוחר, מה שדחף את החוזים על הנאסד"ק כולו למינוס שני אחוזים. זו המשוואה של השנתיים וחצי האחרונות - היא מבטאת את הסנטימנט כולו, רק "על סטרואידים". המשקל הגדול שלה בכל המדדים המובילים הופך כל החלטה רגולטורית, שינוי אסטרטגי או אתגר עסקי שהחברה מתמודדת עמו לאירוע משמעותי עבור השוק כולו.
אנבידיה מצאה מסלול עוקף לרגולציה הזו, ופיתחה שבבים עם ביצועים פחות טובים שניתן לייצא לסין - H20. וזה עבד. אנבידיה, ששולטת ב־80% משוק שבבי הבינה המלאכותית העולמי (לפי חברת המחקר Omdia), מייצרת הכנסות שנתיות של כ־12 מיליארד דולר משבבי H20 בסין. מדובר בחלק הארי של ההכנסות שלה מהכלכלה השנייה בגודלה בעולם שעומדות על 17 מיליארד דולר נכון לסוף 2024. הנזק הגדול, מסבירים אנליסטים בעולם, הוא ביטול התחייבויות רכש קיימות ומלאי לא ממומש. לפי רויטרס, רק מתחילת השנה קיבלה אנבידיה צבר עצום של הזמנות לשבבי H20 המיוצאים לסין - 18 מיליארד דולר סה"כ.

חצי טריליון דולר לא ישתלמו?
למעשה, לא מדובר רק בנזק לטווח קצר. העובדה שאנבידיה השקיעה בפיתוח מוצר שיתאים לרגולציה האמריקאית כדי ששנים ספורות לאחר מכן הוא יאבד את מטרתו פוגעת באמון בשוק לגבי יציבות הרגולציה. רק לפני ימים ספורים הודיעה אנבידיה שהיא תשקיע 500 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית בארה"ב במה שנראה כמו קריצה מתוכננת לבית הלבן בניסיון לרכך את רפורמת המכסים.
הנשיא טראמפ מיהר להתרגש ברשתות החברתיות "ואמר כי אלו חדשות מאוד גדולות ומרגשות. כל ההיתרים הדרושים ימסרו במהירות לאנבידיה, כפי שנעשה לכל חברה המתחייבת להיות חלק מתור הזהב של אמריקה". אבל בינתיים, ספק אם היוזמה הזו עבדה.
גם המשקיעים מבולבלים מהמדיניות
בסוף השבוע האחרון הודיע הנשיא דונלד טראמפ על החרגה של מוצרי אלקטרוניקה ושבבים. אבל כבר ביום ראשון בערב הוא הספיק לחזור בו כשאמר שמדובר בהחרגה זמנית בלבד. שר המסחר האמריקאי, הווארד לוטניק, אמר בראיון ל־ABC כי "מוצרי האלקטרוניקה פטורים מהמכסים ההדדיים, אבל הם נכללים במכסי השבבים, שצפויים להגיע בחודש או חודשיים הקרובים". טראמפ חיזק את הדברים כשפרסם ברשתות החברתיות כי אין מדובר ב"פטור" אלא בהעברה ל"דלי אחר" של מכסים הקשורים לביטחון לאומי, שעדיין יכללו מכס של 20%. מבולבלים? כך מרגישים בשוק כולו. רכבת ההרים הזו הומחשה היטב במניית אנבידיה בחודש האחרון. אחרי שצללה בחדות עם הודעת המכסים, ב־2 באפריל, היא תיקנה את כל הירידות ביום רביעי שעבר עם ההודעה על החרגת השבבים. עם סיבוב הפרסה של הממשל ואזהרת הרווח, המניה חזרה לתשואה שלילית של 4% מתחילת החודש.

דן אייבס, אנליסט בוודבוש אמר ל־AP כי "החדשות המבלבלות מהבית הלבן מסחררות את התעשייה והמשקיעים ויוצרות אי־ודאות וכאוס עצומים לחברות המנסות לתכנן את שרשרת האספקה, המלאי והביקוש שלהן". הגבלת הייצוא הנוכחית, רק מעצימה את החששות והאי-ודאות.
תעשיית השבבים כולה מאותתת מצוקה
אחת השאלות המרכזיות שמעסיקות כעת את המשקיעים היא כאמור מה תעשה אנבידיה עם מלאי השבבים שיועדו לשוק הסיני. טכנית, ניתן לנסות למכור את ה־H20 לשווקים חלופיים - מדינות מתפתחות או חברות קטנות ובינוניות - אך האנליסטים מזהירים כי המיתוג של השבב כ"גרסה משונמכת" עלול לפגוע באטרקטיביות שלו. בנוסף, אנבידיה עלולה להעדיף שלא לדלל את הביקוש לשבבים המובילים שלה על ידי מכירת גרסה מוחלשת במחירים נמוכים, מחשש לפגיעה בתמחור הכללי.
"האיסור אינו הגיוני, בהתחשב בכך שביצועי ה־H20 נמוכים מחלופות סיניות שכבר קיימות", אמרו אנליסטים מחברת המחקר המובילה ברנשטיין לביזנס אינסיידר. לדבריהם, המהלך פשוט דוחף את השוק הסיני לידיהם של חברות דוגמת וואווי ושחקניות סיניות נוספות.
רוי מא, מייסדת הפודקאסט Tech Buzz China, מזהירה בשיחה עם הניו יורק טיימס כי חסמי הסחר עלולים להאיץ את תהליך הניתוק בין שרשראות האספקה האמריקאיות והסיניות. "אין היגיון שלקוח סיני יסתמך על שבבים אמריקאיים כשהמגבלות משתנות כל הזמן". המעבר לשבבים סיניים, גם אם פחות מתקדמים, הופך לברירת מחדל הגיונית
גלי ההדף של מלחמת הסחר בכלל, והפגיעה באנבידיה בפרט, מגיעים לתעשיית השבבים כולה. מיד לאחר הודעת אנבידיה על המגבלות נרשמה מגמה שלילית בכל הסקטור, לרבות מניות בתל אביב. קמטק בלטה לשלילה ואיבדה מעל 4%.
עם או בלי קשר לאנבידיה, שני אירועים משמעותיים נרשמו בשוק השבבים על רקע מלחמת הסחר. הראשון הוא פרסום דוחותיה הכספיים של יצרנית הולנדית לציוד לייצור שבבים ASML שהמכונות שלה אחראיות על ייצור שבבים מתקדמים באינטל, סמסונג וTSMC מטיוואן. החברה דיווחה על נפח הזמנות קטן מהצפוי ברבעון החולף והפחיתה תחזיות להמשך.
גם מכיוונה של TSMC הגיעו חדשות לא מעודדות. יצרנית השבבים הגדולה בעולם הודיעה על העלאת מחירים של 30% למפעלים בארה"ב. ככל הידוע, זו העלאת המחירים הדרמטית הראשונה מאז הוכרזה תוכנית המכסים בתחילת החודש שעלולה להשפיע על שיעור האינפלציה בארה"ב.
ביום רביעי דווח בבלומברג כי הממשל הסיני מוכן להיכנס למו"מ מול ארה"ב בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה, וירסן את עצמו ואת אנשיו מפני הערות מזלזלות. לאנבידיה ולשוק השבבים כולו נותר רק לקוות שהמשבר ייפתר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.