סין חשפה רכבים במחירים חסרי תקדים והם בדרך לישראל. איך יושפע השוק?

מלאים תקועים, שינויים בטעמי הצרכנים, שטף רכבי פלאג–אין מסין ומדיניות מיסוי מעורפלת - אלו רק חלק מהסיבות שמעמידות את שוק הרכב באי–ודאות לקראת חודשים שיכריעו את כיוונו • על כל אלה נוספים המכסים של טראמפ שהיקף ההשפעות שלהם יתגלה בהמשך

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ
מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

שוק הרכב הישראלי סיים רבעון ראשון סוער, שלא תאם שום תחזית מוקדמת. אבל המשך השנה מעורפל לא פחות. ברקע נמצאים שלל משתנים פנימיים וחיצוניים כמו המלאים הכבדים, שינוי מהיר בטעמי הלקוחות, הפלישה הסינית שלא עוצרת לרגע, מדיניות מיסוי רכב מעורפלת של האוצר בתחילת 2026, וכמובן הזעזועים שפוקדים את תעשיית הרכב העולמית בשל מדיניות המכסים של ארה"ב. ננסה לעשות סדר ביחס למה שעשוי להתרחש בחודשים הקרובים.

שאלות ותשובות | רפורמת "צדק תחבורתי": העלאת מחירים במסווה של הנחות
בלעדי | ביטול חניוני הענק בשרון עשוי לסלול את הדרך להארכת הקו האדום לראשון לציון

מס קנייה, נסועה ותקנות שווי שימוש חדשות

שלושה מהלכי מיסוי, שייכנסו לתוקף ב-2026, עתידים להשפיע על שוק הרכב הישראלי כבר מהרבעון השלישי של 2025. שניים מהם קשורים זה בזה.

הראשון הוא צפי להעלאה נוספת של מס הקנייה על כלי רכב חשמליים בינואר 2026. המס הנוכחי, בגובה 45%, שנקבע בינואר השנה, עתיד לפוג אוטומטית בסוף 2025, אלא אם יוארך תוקפו שוב. אבל האוצר כהרגלו אינו ממהר לפרסם את כוונותיו בנושא, אולי מתוך ציפייה שחוסר הוודאות יביא שוב לגל מסיבי של הקדמת יבוא ושחרור ממכס של רכב חשמלי, שיכניס הרבה כסף לקופת המדינה.

האוצר משתמש כבר כמה שנים "בתרגיל" הזה, שבדצמבר 2024 הניב לקופת המדינה תוספת הכנסות של מעל 4 מיליארד שקל.

אבל כלל לא בטוח שהתרגיל יעבוד גם השנה, משתי סיבות. הראשונה היא מלאים מסיביים של רכב חשמלי שעימם תקועים יבואנים רבים, בשל הירידה בביקוש (על כך בהמשך). הסיבה השנייה היא, שבתחילת 2026 אמור להיכנס לתוקף "מס נסועה" בגובה 15 אגורות לקילומטר על כלי רכב חשמליים ועל רכבי פלאג-אין, והוא עשוי להרתיע לקוחות רבים מרכישות רכב מהפלחים הללו.

גם בנושא מס הנסועה שומר האוצר על עמימות. מצד אחד המס כבר מגובה בחקיקה, ומאחורי הקלעים מבוצעות באוצר הכנות מעשיות לקראת הגבייה שלו, כולל פיילוט למערכות המחשוב, הקצאת כוח אדם וכו'. כל אלה אמורים לאפשר לאוצר להתחיל את גביית מס הנסועה כבר ברבעון הראשון של 2026, על פי התכנון המקורי.

מצד שני, באוצר יודעים היטב ש-2026 היא שנת בחירות, והטלת מסים חדשים על ציבור שכבר מונה כ-200 אלף נהגים היא צעד לא פופולרי, בלשון המעטה. אלא שהאוצר כבר הבהיר, שאם מס הנסועה לא ייכנס לתוקף כמתוכנן, לא תהיה ברירה למדינה אלא להעלות את מס הקנייה על רכב חשמלי בשיעור משמעותי. בקיצור, אלה בשורות שליליות עבור מי ששוקלים לרכוש רכב חשמלי או "מחושמל".

מה שעשוי להמתיק במידה מסוימת את הגלולה המרה הוא מהלך מיסוי שלישי, שיכלול הגדלה משמעותית של הטבת שווי השימוש החודשי לבעלי רכב חשמלי ופלאג-אין. המהלך הזה, שנחשף לראשונה בגלובס, מתמקד אומנם בבעלי רכב צמוד, אבל הוא עדיין עשוי להמריץ את המכירות בפלח הרכב החשמלי, במיוחד אם המעסיקים הגדולים יסכימו לגלם עבור העובדים את מס הנסועה, אם וכאשר יוטל.

המלאים: משקולת פיננסית ושיווקית

בסוף 2024 שוחררו ממכס למעלה מ-100 אלף כלי רכב, שכ-60% מהם בערך היו חשמליים. בענף הרכב ציפו, שרוב המלאים הללו "יתגלגלו" ללקוחות כבר ברבעון הראשון או השני של 2025, בשל צפי להתייקרות משמעותית של כלי הרכב עם תום המלאים.

אבל זה לא קרה. העלאת המס המתונה יחסית, מ-35% ל-45% "בלבד", במקום ל-83% כפי שציפו רבים, לא יצרה את בהלת הקניות המקווה. במקביל נכנסו לשוק דגמי פלאג-אין סיניים זולים עם טווח חשמלי ארוך, שיצרו שינוי מהותי בטעמי הלקוחות ולקחו מכירות מכלי הרכב החשמליים.

בשורה התחתונה, ברבעון הראשון נמסרו קצת פחות מ-16 אלף כלי רכב חשמליים, ירידה מנתח של 25% בשנה שעברה לנתח של 16.2% בלבד. זאת למרות מבצעים תכופים והוזלות עמוקות בענף.

אם קצב המכירות הרבעוני הזה יאפיין את המשך שנה, או אף ירד כתוצאה מכניסה של עוד דגמי פלאג-אין והייבריד חדשים וזולים, ימצאו את עצמם יבואני רכב לקראת סוף השנה עם מלאי של עשרות אלפי כלי רכב חשמליים, שאותם יצטרכו לרשום על שמם או לשווק ב"אפס קילומטר" בהפסד משמעותי, כעבור שנה ממועד ייצורם.

כדי למזער את הנזק, יבואנים רבים כבר מקטינים את היבוא, ובפרט את יבוא הרכב החשמלי. על פי נתוני רשות המסים, ברבעון הראשון של 2025 נרשמה ירידה של 19.9% ביבוא כלי רכב, צניחה שלא זכורה בענף. מטבע הדברים, יש לכך גם השפעה שלילית על הכנסות המדינה ממסים ב-2025.

התחרות: הסינים לא עוצרים לרגע

כל רכב פרטי רביעי שנמכר בישראל ברבעון הראשון של השנה היה מתוצרת סין. הסיבה העיקרית לכך הייתה ההתרחבות המהירה של כלי רכב סיניים לפלח רכבי ההייבריד והפלאג-אין. הזרם הזה צפוי להתגבר, והסינים מסתערים כרגע על כל פלח אפשרי. ברבעון הראשון כבר נמסרו בישראל כמעט 5,000 כלי רכב מתוצרת סין עם הנעת פלאג-אין.

בשבועות האחרונים החלו הסינים להיכנס גם לפלחים חדשים עבורם, כמו רכבי סופר-מיני עם מנועי בנזין. בחודש שעבר אף נחת כאן דגם כזה של MG, מאובזר היטב, במחיר של פחות מ-120 אלף שקל. ליצרנים מאירופה, מקוריאה ומיפן אין מענה לתחרות כזו.

השבוע נערכת בשנחאי תערוכת רכב בינלאומית גדולה, ובה מוצגים עשרות דגמים חשמליים, דגמי פלאג-אין ודגמי בנזין חדשים ומתקדמים, שהטכנולוגיות של חלקם מקדימות באופן לא מבוטל את אלה של המתחרים מהמערב והמזרח.

הדגמים האלה מוצעים בסין במחירי היצף חסרי תקדים, שקשה למצוא בהם כמעט היגיון כלכלי. אנחנו מדברים על רכבי קרוס-אובר גדולים ומפוארים, עם הנעת פלאג-אין בעלת מאות כוחות סוס וטווח חשמלי של 150-200 ק"מ, בפחות מ-25 אלף דולר לצרכן בסין, ועל מכוניות סדאן חשמליות עם סוללות גדולות, שמחירן מתחיל ב-14 אלף דולר. חלק לא מבוטל מהדגמים הללו יופיעו כאן כבר בחודשים הבאים, ויהפכו את התחרות הקשה לבלתי אפשרית.

המכסים בארה"ב: רע ליצרנים, טוב ליבואנים

את הסיטואציה שאליה נכנסה תעשיית הרכב הבינלאומית בעקבות הטלת המכסים בארה"ב בתחילת אפריל אפשר להשוות לקופץ באנג'י, שקפץ, או ליתר דיוק נדחף, מגשר מעל תהום עמוקה, מבלי שידע אם החבל שלו אכן קשור לגשר. אם ממשל טראמפ יחזור בו מהטלת המכס, התעשייה תזנק בבטחה לנקודת המוצא. אבל אם המכסים יישארו, לא מעט יצרנים ימצאו את עצמם על הקרקעית.

רק בשבוע שעבר העריכו בכירים ביפן כי המכסים יוסיפו לתעשיית הרכב היפנית עלויות של יותר מ-25 מיליארד דולר בשנה, והקוריאנים והאירופים אינם נמצאים במצב טוב יותר.

לשינויים כאלה לוקח זמן להגיע אלינו, אבל לפחות בטווח הקצר הכלל הוא "מה שרע ליצרנים טוב ליבואנים". הדולר הנמוך כבר מסייע ליבואנים רבים, ומאות אלפי כלי רכב בתקינה אמריקאית, שתקועים כיום בנמלים בארה"ב ובמדינות הייצור, יצטרכו למצוא יעד חדש אם המכסים לא יבוטלו. ישראל היא בהחלט אחד מהיעדים הללו.