הטעויות בעריכת צוואה שעלולות לסכן את הירושה ולהוביל לסכסוכים

צוואה שנוסחה בלי מחשבה מספקת עלולה להוביל לסכסוכי ירושה, הפסדים כלכליים ופגיעה ברצון המצווה • איך תפעלו כדי למנוע מחלוקות עתידיות? • המדריך לכיס

עריכת צוואה נועדה להסדיר את חלוקת הרכוש לאחר החיים, אך טעויות שנעשות בתהליך הזה עלולות להוביל למחלוקות מרות בין יורשים, להוצאות משפטיות ואפילו לאובדן חלק מהרכוש. מהן הטעויות הנפוצות ביותר, ואיך תימנעו מהן כדי להבטיח שהרכוש יחולק כפי שהתכוונתם?

עוד בסדרהלכל הכתבות

הצג עוד

שיתוף הילדים בניסוח

לא תמיד משפחות מחלקות את הרכוש בחלקים שווים, בשל יכולות כלכליות שונות של הילדים או קושי בחלוקת הרכוש. לדברי עו"ד רונן דליהו העוסק בדיני משפחה ומשמש כיו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה בלשכת עורכי הדין, יש הורים המנסים להסדיר את חלוקת העיזבון בהסכמה עם הילדים, אך למרות ששיתופם ראוי, הוא עלול להעלות קשיים. הוא ממליץ כי "ההורים יבהירו לילדיהם כי אם לא יימצא פתרון מוסכם, הם ינסחו את הצוואה בעצמם, תוך ייעוץ משפטי, באופן שוויוני לפי ראות עיניהם, ויכתבו את הרציונל לאופן החלוקה".

"אם אין הסכמה בין הילדים או שההורים סבורים כי ילדיהם יתקשו להגיע להסכמות, מומלץ שלא להראות את הצוואה לילדים. בכל אופן, מומלץ לא לציין סכומים מוחלטים אלא להטמיע בצוואה נוסחאות לחישוב".

 

אילוסטרציה: Shutterstock
 אילוסטרציה: Shutterstock

על רגל אחת 

יש חשיבות רבה לתיעוד רצון המצווה, כדי שיהיה ניתן לשחזר ולהוכיח את הדברים

 ●  התייחסו בצוואה למקרים של שינויים עתידיים שעשויים לשנות את היקף הרכוש או את מספר היורשים

 מבחינה מיסויית, איזון כספים שנעשה מחוץ לעיזבון ייחשב כעסקה המחייבת במס

ריענון הצוואה

חשוב להתייחס בצוואה למקרים של שינויים עתידיים. למשל, במקרה של פטירה או הולדה המשנים את היורשים, או אם צפויים שינויים בהיקף הרכוש בעקבות רכישה או מכירה. "חוסר התייחסות לאפשרויות כאלה עלול לגרור את היורשים לסאגה ארוכה של דיונים בדבר תוקף הצוואה", אומר עו"ד דליהו.

לעתים הורים נוטים לחלק רכוש עוד בחיים כדי לראות את הילדים מסודרים ומתוך מחשבה שכך ימנעו מחלוקות עתידיות. לדברי עו"ד דליהו, ניתן להבטיח כי בן משפחה לא ידרוש לאחר פטירת המצווה לקבל חלק בירושה למרות שכבר קיבל את חלקו, בתיקון הצוואה. "כדאי לתקן את הצוואה בכל פעם שנוגסים בחלק מהירושה העתידית, ולצוות כי אותו יורש לא יירש את חלקו בעיזבון, תוך ציון הרציונל של שינוי הצוואה".

אופן ההורשה בין בני זוג

במקרה של בני זוג, חוק הירושה מאפשר מנגנון ייחודי של "צוואה הדדית". לדברי עו"ד אוהד הופמן, שותף במשרד הופמן & פרידנברג המתמחה בדיני משפחה וירושה, מנגנון זה מחייב קביעת הוראות מתאימות למקרה שמי מבני הזוג ירצה לבטל את הצוואה בעתיד.

עו"ד דליהו מוסיף כי "אם בני הזוג צעירים, הם גם צריכים להביא בחשבון תרחיש של נישואים שניים לאחר פטירת אחד מבני הזוג, ולקבוע הוראות לאופן בו יחולק העיזבון בין יורשיהם במקרה כזה".

הורשת נכס לשני יורשים

לדברי עו"ד הופמן, הורשת נכס לשני יורשים עלולה להוביל למחלוקת על דרך הניהול או לפירוק השותפות - אירועים שניתן למנוע מראש, למשל באמצעות קביעת תנאים לקבלת הירושה בפועל.

"הורשת הזכויות צריכה להיעשות גם בשים לב לזכויות השותפים הקיימים. למשל, שותפים עסקיים או בני זוג שלהם זכויות משלהם. כדי להימנע מפגיעה בהם ניתן לקבוע הוראות מסודרות, כמו למשל קבלת זכויות בשותפות עסקית בכפוף לכך שהשותף הקיים ימשיך לנהל את העסק לתקופה קצובה, או קבלת זכויות בדירת מגורים בכפוף לכך שבן הזוג יהא בעל זכות המגורים והשימוש בה לכל ימי חייו".

ההיבט המיסויי

"במקרים שבהם הוחלט על חלוקה שוויונית, קיימת טעות נפוצה לכתוב בצוואה שאחד הילדים יפצה את האחרים על נכסים או כספים שיקבל ביתר", אומר עו"ד דליהו. "חשוב לזכור שאם האיזון נעשה בכספים או ברכוש מחוץ לעיזבון, הדבר ייחשב מבחינת דיני המס כעסקה המחייבת במס. לכן חשוב שהאיזונים ייעשו רק מתוך נכסי העיזבון - אחרת היורשים יאבדו חלק מהרכוש לטובת המדינה".

תיעוד רצון המצווה

"חשוב שעורך הדין יחזיק בתיעוד לרצון המצווה ולתהליך עריכת הצוואה, כדי שיהיה ניתן לשחזר את מהלך הדברים", אומר עו"ד הופמן.

"טעות נפוצה של עורכי דין היא שבמועד כתיבת הצוואה הם לא מבקשים מהנוכחים לצאת מהחדר, או כשמדובר באדם מבוגר - הם לא מקפידים לצלם את האירוע, מה שעשוי לפתוח פתח לטענות נגד כשרות הצוואה", מוסיף עו"ד דליהו.

לדבריו, הטענה השכיחה ביותר היא שהמצווה לא היה כשיר מנטלית או שהיה תחת השפעה בלתי הוגנת.