בעוד ששוקי המניות הגלובליים מתנודדים בחודשים האחרונים כמו אונייה בלב ים סוער, מפגינה הבורסה בתל אביב עמידות מרשימה לטלטלות מבית ומחוץ, ומצליחה להציג ביצועים עודפים בהשוואה לרוב המדדים המובילים בעולם. זאת למרות "במפר" קטן באמצע חודש מרץ, אז פתחה הממשלה בהליכים להדחת ראש השב"כ והיועמ"שית.
● המשקיע האינטליגנט | משווקים את הקרנות האלה כ"פתרון הקל" לטירוף בשוק המניות, אל תקנו את זה
● החברה המפתיעה שזינקה במעל 15% בבורסה בתל אביב
בהמשך, הכרזת המכסים של נשיא ארה"ב טראמפ, שהפכה לעובדה ב-2 באפריל - רק כדי להידחות ב-90 יום שבוע לאחר מכן ברוב העולם - הובילה לטלטלה עולמית בשווקים, שבינתיים יוצאת ממנה תל אביב כשידה על העליונה.
מדד הדגל המקומי, ת"א-35, עלה בכ-4% מתחילת השנה, והוא נמצא כיום במרחק של 2% בלבד מרמת השיא האחרונה שכבש בינואר השנה. זאת בזמן שמדדי וול סטריט המרכזיים, S&P 500 והנאסד"ק, מרוחקים ב-14% וב-19% בהתאמה ביחס לשיא האחרון שלהם מחודש פברואר (לאחר ירידות של 10% ו-15% מתחילת השנה).
כך גם לגבי מדדי אירופה הגדולים. מדד דאקס הגרמני נמוך ב-9% מהשיא האחרון מלפני חודש (אך מספק את התשואה הטובה ביותר מבין המדדים הגדולים, עם עלייה של 6.5% מתחילת השנה), בזמן שמדד פוטסי הלונדוני ומדד קאק-40 הפריזאי נמוכים ב-6% וב-11% מרמת השיא שכבשו בחודשים האחרונים (ועליות קלות מתחילת השנה).
כאשר בודקים את ביצועי המניות בבורסה התל אביבית ואת תרומתם למדדים המובילים, בולטות מעל כולן מניות הבנקים (והפיננסים בכלל) כמנוע המרכזי שמאחורי הביצועים החזקים. מניות אלה מושכות בשנים האחרונות משקיעים מקומיים וזרים כאחד, המחפשים יציבות, רווח גבוה ודיבידנדים, בתקופות של אי-ודאות.
מדד ת"א-בנקים, הכולל את חמשת הבנקים הגדולים בישראל, עלה מתחילת השנה הנוכחית ב-18% לרמת שיא, ובסך הכול סיפק בשנה החולפת תשואה של מעל 60%. לצידו בולט לחיוב מדד ת"א-ביטוח, שזינק מתחילת השנה בשיעור חד של 22% ובשנה החולפת עלה במעל 80%.

בלי הבנקים היו ירידות
על הדומיננטיות של אותן מניות יעיד הנתון הבא: משקלן של מניות הבנקים (הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי) מהווה שליש ממדד ת"א-35, ושני הבנקים הגדולים במערכת מהווים כל אחד מעל 8% מהמדד. כך, בנטרול מניות הבנקים, ככל הנראה המדד היה מציג מתחילת השנה תשואה שלילית.
יחד עם עוד שתי מניות ביטוח הנכללות בו (הפניקס והראל) משקל מניות הפיננסים במדד הדגל עומד על 37% - והוא אף עשוי לגדול עם הצטרפותן של שתי מניות ביטוח נוספות (מנורה וכלל ביטוח) בעדכון המדדים הקרוב.
כאשר בוחנים את ביצועי המניות הנכללות במדד מתחילת השנה, את המקום הראשון תופסת הענקית הביטחונית אלביט עם תשואה של 53% מתחילת השנה, ואחריה ממוקמות הפניקס (תשואה של 36%), איי.סי.אל (29%), שטראוס (23%), הפועלים (21%), לאומי (20%) והראל (19%). גם שאר מניות הבנקים זינקו בכ-10% או יותר.
על עוצמתן של מניות הבנקים וסקטור הפיננסים, אומר יניב פגוט, סמנכ''ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה, כי זו נובעת משילוב של כמה גורמים: "הדבר הראשון הוא הדוחות השנתיים של הבנקים שיצאו לאחרונה, והיו דוחות חזקים שהראו את החוסן של המערכת הבנקאית המקומית.
"הבנקים רשמו תשואות דו-ספרתיות על ההון, רמות שעד לפני כמה שנים נראו דמיוניות. אם פעם דיברו על תשואה על ההון של 8%-10%, פתאום הסטנדרט הפך לדו-ספרתי (תשואות של בין 13.8% ל-19% בשנה החולפת, ח' ש').
"רואים מערכת בנקאות שהרוויחה הרבה כסף מההתבססות הריבית ברמה גבוהה. אם בהתחלה המחשבה הייתה שהריבית תרד יחסית מהר, ככל שהיא נשארה גבוהה - והם המרוויחים הגדולים ממנה - אז המשקיעים מתמחרים את מניותיהם בהתאם".
גורמים נוספים התורמים לפי פגוט לרווחי הבנקים ולאטרקטיביות של מניותיהם הם רמת ההפרשות הנמוכה להפסדי אשראי, ובמקביל תוכניות התייעלות נוספות, כמו זו שהוכרזה לאחרונה בבנק הפועלים, המאפשרות "למכונה הגדולה הזאת להשיל משקל כשהרווחיות יורדת לשורה התחתונה".
עניין מחודש מצד זרים
פקטור נוסף בהתחזקות מניות הבנקים הוא העניין המחודש שמגלים המשקיעים בשוק המניות הישראלי. מוקדם יותר החודש חשפנו כי על פי נתונים של מחלקת המחקר של הבורסה, מתחילת חודש מרץ ועד 10 באפריל רכשו הזרים מניות (נטו) בהיקף של כ-4 מיליארד שקל - בעיקר של בנקים וכן של אלביט ונייס. בבורסה ציינו כי השקעות הזרים נמצאות כעת בשיא של חמש שנים.
פגוט מסביר כי בהנהלות הבנקים החלו לעשות "עבודת רגליים", ויצאו למצגות (רוד שואו) מול גופי השקעות בינלאומיים. לדבריו המשקיעים הזרים "מאוד אוהבים את החשיפה למשק הישראלי דרך מניות הבנקים, וזה ניכר בגידול בפעילות ההשקעה שלהם. מאז שהמציאות הביטחונית התייצבה, הזרים קונים דרך מניות הבנקים את הסיפור של המשק הישראלי".
כאמור, לא רק מניות הבנקים מככבות מתחילת השנה. גם מניות הביטוח זינקו בשיעור דו-ספרתי - למעט מגדל, שמנייתה מאוזנת בתקופה זאת.
אלון גלזר, סמנכ"ל לידר שוקי הון, שהתמחה בסיקור מניות בנקים וביטוח, אומר כי "אם מסתכלים רק על התוצאות העסקיות שהציגו בשנה האחרונה החברות בארץ - הבנקים, הביטוח, הנדל"ן לדיור - וגם על כלל נתוני המאקרו, אפשר להבין למה השווקים בארץ אופטימיים וממשיכים לעלות".
האם העליות יימשכו?
באשר לעתיד הוא מציין, כי אומנם הבנקים מייצגים בישראל "יותר טוב מכל שאר (המניות) את מצב הכלכלה ומציגים רווחיות מאוד חריגה", ואולם, לדבריו, "אני מודה שכשרואים את האיומים שיש על הכלכלה המקומית ואת האופן שבו היא מנוהלת פה, והתחזיות קדימה לגבי הכלכלה העולמית, אני קצת יותר פסימי ולא בטוח שנמשיך לראות כאלה עליות".
ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקים, סבור שביצועי היתר של הבנקים נובעים בעיקר מתוצאותיהם הכספיות: "הבנקים עוברים שינויים גדולים, הם יותר יעילים וגמישים, ולכן מייצרים תשואות גבוהות מאוד להון, וימשיכו בכך על פי התחזיות שפרסמו לאחרונה. ליבת העסקים שלהם נתפסת כמשהו מאוד יציב".
וקס אומר אף הוא כי הבנקים, שמהווים עבור המשקיעים בבואה לעוצמת הכלכלה בישראל, נהנים מהריבית הגבוהה במשק: "ככל שהריבית גבוהה, הפער בין ההלוואות שמעמידים הבנקים ובין פיקדונות הציבור נותר גבוה ורווחי עבורם". הוא מעריך שיש עוד "בשר" לעליות במניות הבנקים.
לדברי וקס, הביצועים העודפים של תל אביב לעומת העולם נובעים קודם כל מהערכת המשקיעים את ביצועי המשק המקומי. "אנחנו רואים שהכלכלה בישראל, עם כל האתגרים הביטחוניים והפוליטיים, עובדת".
למרות הירידות בוול סטריט, וקס חושב שמוקדם עדיין להעריך האם אנו רואים תופעה של "חזרה הביתה" על ידי חוסכים ומשקיעים מקומיים, לאחר מספר שנים שבהם הגדילו הללו בהתמדה את השקעותיהם מעבר לים, עם דגש על מסלולי השקעה העוקבים אחר מדד S&P 500, שרשם תשואות פנומנליות בשנים 2023-2024.
"בסופו של דבר, האג'נדה של טראמפ מנסה לשנות סדרי בראשית בכלכלה, והוא עושה זאת באבחת חרב שמייצרת הרבה אי-ודאות. המגמה יכולה להימשך לפחות בטווחים הקרוב והבינוני".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.