זה התחיל לפני כחודש בפרסום ב"מעריב" ונסגר היום בבוקר. חברת פראדיים גיאופיזיקל הישראלית , המתמחה באספקת תוכנה ושירותים לתעשיית חיפושי הנפט והגז, נמכרה לקבוצת ההשקעות האמריקנית, פוקס פיין תמורת כ-100 מיליון דולר (לפי 5.15 דולר למניה).
מחיר העסקה מבטא פרמיה של כ-38% על מחיר המניה הממוצע בוול סטריט בשלושה החודשים האחרונים, ופרמיה של כ-15% על מחיר הסגירה אמש - 4.48 דולרים. אבל, כלל לא בטוח שמדובר על סיפור הצלחה. אחרי הכל, ההנפקה הראשונה של החברה בוול סטריט, ביוני 98', היתה במחיר של 7 דולר למניה.
מכל מקום, בעלי המניות העיקריים של פארדיים, המחזיקים ב-42% מהון מניותיה, ביניהם קבוצת פורמולה (דרך משוב ופורמולה ויז'ן), קבוצת שמרוק, קרנות אמריקניות ואלדד וייס, יו"ר ומנכ"ל החברה (המחזיק בכ-1.5% מהון החברה), הסכימו להצעת פוקס פיין, ונראה כי העסקה תושלם עד אוגוסט.
"המשא ומתן היה מאוד קשה", אומר היום וייס. "הראש שלהם שונה מאוד משלנו. הם הגיעו ממערכת אמריקנית מאוד קשוחה ועד לפני שבוע-שבועיים היו מצבים שהיינו משוכנעים ששום דבר לא יקרה, שבסופו של דבר פארדיים לא תימכר. אולם, הפערים הגדולים הצטמצמו ובימים האחרונים נראה היה שהולכים לקראת סגירת עסקה".
- מי ויתר ועל מה?
"זה משא ומתן ובדרך שני הצדדים מוותרים. אני יכול לומר שהיו פערים עצומים והדרך היחידה להתגבר היתה ששני הצדדים יוותרו על דרישותיהם המקוריות".
- רק לפני חודש היית משוכנע שלא תהיה עסקה והכחשת בתוקף את פרטיה "כל מה שאמרתי היה מדויק לרגע שבו נאמרו הדברים. אנחנו כן אמרנו שיש פנייה אלינו, אבל הבהרנו כי יש פערים גדולים ולא יכולנו לשער אם זה ייצא אל הפועל. למעשה, רוב הזמן הערכנו שלא תהיה עסקה. נראה היה שבלתי אפשרי להתגבר על הקשיים האלה, אבל בסוף הצדדים החליטו שהעסקה חשובה להם".
- מה היו הפערים הגדולים?
"גם במחיר וגם בקשר לתנאים נוספים. זאת עסקה מאוד מסובכת".
- מי התפשר?
"העסקה טובה לשני הצדדים. שני הצדדים התפשרו באופן מסוים, אבל צריך להבין שמדובר בעסקה מורכבת מאוד, עם הרבה מאוד פרמטרים. אתן לך דוגמה רלבנטית לעסקאות מסוג זה, אבל לא בהכרח קשורה למקרה הספציפי שלנו: נניח שהיתה הצעה לרכישת החברה לפי 7 דולר למניה כפוף ליעדים מסוימים, אחרת המחיר יורד. 7 דולר זה מחיר יפה מאוד, אבל אם לא יתקיימו התנאים אני במצב קשה, כי כבר פירסמתי שיש עסקה ואינני רוצה לשנות את מחירה, וזו בעיה שיכולה לצוץ בכזה סוג של עסקאות.
"מעבר לכך, השאלה גם כיצד משלמים. נניח, לצורך הדוגמה, שאת ה-7 דולר משלמים בחלקים. 4 דולר במזומן ו-3 דולר כפוף ליעדים של החברה. זאת בפרוש עסקה מסובכת, ואנו חיפשנו עסקה ברורה ופשוטה, עם מינימום התניות. בסופו של דבר הצלחנו לפשט אותה.
"מכל מקום, עסקה זו היא הבעת אמון בעובדי החברה, במוצרים ובקשרים שלנו עם הלקוחות. פוקס פיין תעזור לנו ליישם את מטרותינו לספק טכנולוגיה מובילה ללקוחותינו, להתרחב דרך רכישות ולהגדיל את מגוון המוצרים והשירותים שלנו בתעשיית הנפט והגז. הם התלהבו מהצוות הניהולי הקיים של החברה ורואים ביכולתנו לבצע רכישות יתרון גדול. הם מודעים לכך שכדי לצמוח בשיעורים ניכרים, צריך להמשיך ולרכוש חברות כמו שעשינו עד כה".
- ויכולתם בעצם להמשיך גם בלעדיהם "כדי לבצע רכישות צריך מניה טובה. המניה שלנו לא סחירה מספיק והיא לא ביטאה את הערך האמיתי של החברה. היינו צריכים גוף כמו פוקס פיין שיאמין בחזון שלנו כדי להמשיך לצמוח דרך רכישות. מדובר בקבוצת השקעות מסדר גודל שלא היה בארץ, וזו בהחלט הבעת אמון בפארדיים וגם בישראל. לפוקס פיין יש נכסים נזילים בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר והשקעות בהיקף של כ-6 מיליארד דולר, אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית".
- מה זה אומר במספרים?
"זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל. פוקס פיין תומכים בחזון. זה בעצם מה שהם קנו".
- והעסקה היתה במחיר הראוי. אחרי הכל, 5.15 דולר למניה זה לא בשמיים. פרמיה של כ-15% על מחיר השוק ומתחת למחיר בהנפקה הראשונה לפני ארבע שנים "כשהתחלנו את התהליך, המניה היתה בכ-3.5 דולר למניה. כלומר, יש מאז פרמיה די משמעותית. צריך גם לזכור שמדובר במזומן. בעסקת החלפת מניות, יכול להיות שהיינו מקבלים יותר".
- היו משקיעים שרכשו את מניותיכם במחיר גבוה יותר ממחיר העסקה. הם תמכו בעסקה?
"הבאנו את העסקה לידיעת בעלי המניות וכ-43% מבעלי המניות חתמו על כך. אין הרבה משקיעים שהשקיעו במחיר גבוה ממחיר העסקה. ובכלל, צריך להסתכל בנקודת זמן הנוכחית. גם אם היו שהשקיעו במחיר גבוה יותר, זה לא אומר שלא כדאי להם לעשות אקזיט במחיר העסקה. כמו כן, ואולי אני נאיבי, אני באמת מאמין שהם רוצים גם בטובתה של החברה והחיבור עם פוקס פיין הוא טובתה של החברה".
- ייערכו שינויים בחברה בעקבות הרכישה?
"נרכשנו בעצם דרך חברה הולנדית שקמה לצורך העניין. בפארדיים עצמה לא יהיו להערכתי שינויים, רק שינויים חיוביים. הם התחייבו לשמור על הפעילות בארץ והביעו אמון בהנהלה".
- אבל הם עשויים להעביר את המטה המקומי לחו"ל "הם דיברו על כך שלמרות המצב הם מעוניינים להשקיע בארץ. הפעילות בארץ תישמר".
- יש להם תוכניות מוגדרות ביחס לפיתוח החברה?
"הם מעוניינים להשביח את ערך החברה. זאת המטרה הכללית שלהם".
- כלומר, הם יכולים למכור את החברה בעוד חודש-חודשיים בפרמיה. זה גם השבחת ההשקעה?
"אין ערבויות לכך שהם לא יעשו זאת, אבל הכוונה להשקיע לטווח ארוך. מכל מקום, בכל סיטואציה יש מצב מפחיד. גם בתור חברה ציבורית, למשל, יכולים להשתלט עליך במסגרת הצעה עוינת, וגם כחברה פרטית יש סיטואציות לא ברורות".
הזרים דווקא מתעניינים
אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את רכישת פארדיים: "אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ"
רכישת פארדיים הישראלית, מנוגדת לכאורה לרייטינג והמוניטין הנמוך שממנו סובלת הכלכלה הישראלית באחרונה. אולם, אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את העסקה וייעצה לפוקס פיין, נשמע היום אופטימי.
"המשקיעים הזרים שעימם אנו עובדים תמיד ימצאו עניין בחברות מסוג פראדיים, שיש להן הנהלה טובה, טכנולוגיה ייחודית ומערך שיווק בינלאומי", טוען מליק. "בפועל, ברור שכניסתה לישראל של קרן השקעות בסדר גודל כשל פוקס פיין מהווה הבעת אמון במשק הישראלי ובחוסנו. אנו הקמנו את Reliance במטרה לבצע עסקאות מסוג עסקת פראדיים, ובימים אלה אנחנו דווקא חשים התעניינות גדולה יותר מצד המשקיעים הזרים.
"אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ".
ובקשר לעסקה הנוכחית, אומר מליק כי "תחילת המגעים בין פוקס פיין לפראדיים נוצרה לפני מספר חודשים, זמן קצר לאחר הקמת Reliance, שהוקמה בעקבות התעניינותם של חברות השקעה זרות, כגון פוקס פיין, בהשקעה בחברות ישראליות".
Reliance Capital נמצאת בשליטת משקיעים זרים, ובראשם קבוצת מנרו היידן אוברסיז. החברה פועלת בתחום המיזוגים, הרכישות, ההשקעות בחברות ציבוריות וההנפקות הפרטיות לחברות ציבוריות. היא מייצגת בארץ חברות השקעה וקרנות הון סיכון מאירופה ומארה"ב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.