מונה כונס נכסים לחברת אשקוגן; הבנקים: החובות כלפינו מסתכמים ב-114 מיליון שקל

עו"ד משה שחל מונה לכונס; הבקשה הוגשה על ידי הבנקים דיסקונט, המזרחי והבנק לפיתוח התעשייה

לבקשת הבנקים דיסקונט , המזרחי והבנק לפיתוח התעשייה, מינה היום (ב') ביהמ"ש המחוזי בת"א במעמד צד אחד את עו"ד משה שחל לתפקיד כונס נכסים זמני למפעל לייצור חשמל שבבעלות חברת אשקוגן, המצוי בסמוך לנמל אשדוד בשטח של כ-22 דונם.

הבנקים טענו, באמצעות עורכי הדין גבי מויאל ועירית מנוחין, כי אשקוגן חייבת להם כ-114 מיליון שקל ומלאי מוצרי הדלק מספיקים לתפעולו של המפעל למשך ימים ספורים בלבד לפיכך, מאיימת סכנת השבתה על המפעל. כל זאת בעקבות הודעתה של פז לאשקוגן לפיה היא לא תמשיך לספק לה מוצרים, כל עוד לא תשלם לה בנוסף לתשלום השוטף בגין חשבון קודם בסך כ-1.9 מיליון שקל סכום של 500 אלף שקל להקטנת יתרת החוב הכוללת העומדת על 7.5 מיליון שקל.

לדברי הבנקים, השבתת המפעל עלולה לגרור אחריה ביטול החוזה עם חברת החשמל. הבנקים מציינים כי הם מימנו את הקמת המפעל ואשקוגן התחייבה לפרוע את חובותיה לבנקים מהכנסות המפעל.

אשקוגן, שבבעלות מספר משקיעים פרטיים, היתה היצרן הפרטי הראשון בארץ עמו חתמה חברת החשמל על הסכם. היה זה לפני 5 שנים. אשקוגן נבחרה כיצרן פרטי ללא מכרז. שר האנרגיה דאז, משה שחל, היה זה שהחליט קודם לכן כי 5 יצרנים פרטיים יוכלו להקים תחנות כוח ללא צורך במכרז. זאת, משום שהמשא ומתן עמם החל לפני כניסתו לתוקף של חוק חובת המכרזים. מתוך 5 יצרנים אלה - רק שניים הקימו עד היום תחנות כוח פרטיות - אשקוגן ונורדן, שהקימה תחנה קטנה יותר - בהספק של 15 מגוואט. התחנה של אשקוגן פועלת בהספקט של 30 מגוואט. אורמת ויתרה בשעתו ברגע האחרון, וכך גם החברה האמריקנית מיד אטלנטיק והחברה הרוסית OSE. למרבית האירוניה, מי שהחליט בשעתו לטובת מסירת הפרויקט לאשקוגן, מתמנה כעת לכונס הנכסים של החברה - עו"ד משה שחל.

מאז אשקוגן ונורדן, לא יצאו לפועל תחנות כוח פרטיות משמעותיות בארץ. זאת, בעקבות התמשכות מיותרת של המו"מים בין היצרנית הפוטנציאלית הנוספת - קבוצת אחים עופר - לבין המדינה וחברת החשמל. אחרי שנים ארוכות, סוכם עקרונית שאחים עופר תקים תחנת כוח גדולה של 370 מגוואט ברמת חובב שבנגב, אך בשבועות האחרונים קשיים נוספים מעכבים את הקמתה. קבוצת אחים עופר גם אמורה להקים תחנה של 400 מגוואט במישור רותם, אחרי שהיתה היחידה שניגשה למכרז הבינלאומי בנושא. התחנות של אחים עופר אמורות לקום בהשקעה של כ-250-300 מיליון דולר. אשקוגן הקימה את התחנה שבבעלותה בהשקעה של כ-30 מיליון דולר.

כל התחנות האמורות מספקות את רוב תצרוכתן לחברת החשמל. כעת, קיימת תוכנית חדשה במשרד התשתיות לחלק רשיונות - ללא מכרזים - לשורה של יצרנים פרטיים שיתחייבו לספק חשמל רק לצרכנים סופיים, ולא לחברת החשמל. מדובר בשלב ראשון בחברת קצא"א ובמפעלי ים המלח, שיקימו תחנות כוח באשקלון ובאזור ים המלח בהספקט של יותר מ-1,000 מגוואט.

חברת אשקוגן פועלת גם בתחום ההתפלה. רק באחרונה החליטה רשות הנמלים והרכבות להקצות לה שטח לטובת הקמת מתקן התפלה באשדוד. מדובר בחכירת 9 דונם. העיסקה מותנית בזכייתה של אשקוגן במכרז התפלה שפרסמה המדינה. השטח שביקשה אשקוגן צמוד לתחנת הכוח הפרטית שלה באשדוד, שממוקמת על שטח של רשות הנמלים. מועצת רשות הנמלים אישרה כי תקופת החכירה תהיה עד סוף 2027 הן לגבי מתקן ההתפלה והן לגבי תחנת הכוח. בשנת 99' דחה בורר תביעה של אשקוגן להעלות את מחיר החשמל שהיא מוכרת לחברת החשמל.

אשקוגן נמצאת בשליטת קבוצת משקיעים בראשות זאב פינק. החוזה בינה לבין חברת החשמל נחתם ל-10 שנים, ונותרו לו 5 שנים.

(פש"ר 1124/03).