לא רק בלבנון: "רצועת הביטחון" הדרומית של מדינת ישראל מוקמת בימים אלה בדרום רצועת עזה, דיווח היום אתר ynet . בעוד שלושה חודשים, בדיוק, כשיחל ביצוע תוכנית ההתנתקות, יקבל ציר פילדלפי - צינור החמצן של ארגוני הטרור להברחת אמצעי לחימה והמקום האלים ביותר בשטחים - פנים חדשות.
במערכת הביטחון "שברו את הראש" בתקופה האחרונה כדי להכריע כיצד לשמור על הביטחון באזור הציר, בעקבות ביצוע תוכנית ההתנתקות. עד לפני כשלושה חודשים עוד דיברו על תעלת מים גדולה. ואז ירד לאזור היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כדי לבחון את המשמעויות המשפטיות. כשהבין שעבור תעלה צריך להרוס 3,000 בתים ברפיח, חשכו עיניו. תחפשו פיתרון אחר, אמר מזוז.
עיניו של מזוז חשכו
בעקבות כך, הבשיל אצל צוות המוחות בראשות מפקד אוגדת עזה, תא"ל אביב כוכבי, רעיון פשוט יותר: הקמת חומה לאורך כל השטח ממעבר רפיח ועד הים, כלומר חציצה מלאה בין השטח הפלסטיני לגבול המצרי - מה שיוביל ממצב שבו השטח היה פרוץ ולא מוגדר, למצב חדש של מעין "רצועת ביטחון". ברצועה, שרוחבה בין 60 ל-100 מטר, צה"ל שולט, פועל וחושף מנהרות באין מפריע. גדוד חי"ר (מתחלף) יקבל את האחריות בקטע, אין הברחות עיליות (מעל הגדר) ואם רוצים - אפשר גם לפרק הכל בקלות.
"הפתרון שמצאנו הוא למעשה שילוב של כמה מערכות", אמר ל-ynet קצין בכיר בפיקוד הדרום. "כרגע אנו בונים למעשה את חומת הבטון, שגובהה בין שבעה לתשעה מטרים". הקמת קטע החומה הראשון, באורך של כ-2.5 ק"מ ממעבר רפיח ועד ל"קיר השיגומים" שמגן על המוצבים חרדון וטרמית, כבר הסתיימה. עם החומה, התנועה לאורך הגזרה הפכה פתאום למשימה פחות מסוכנת. בצה"ל מתכוונים להשאיר מספר פתחים לאורך החומה, שיאפשרו תנועה במקרים מיוחדים.
לדברי הקצין הבכיר, דרומית לחומה ייסלל כביש לתנועת כלי רכב. "למעשה, החומה תגן על כל מי נמצא מאחוריה. בעבר נשענו רק על 'קיר השיגומים' שהיה מעין אי של הגנה, אבל איפשר תנועה מימינו ומשמאלו. כעת החומה תבטל את סכנת המטענים, ירי הצלפים ואיום הטילים נגד טנקים".
כחלק מתפיסת ההפעלה, בונים בצה"ל עמדות קטנות שמהוות חלק מהחומה, עמדות אלה שולטות באש ותצפית לעבר השטח הפלסטיני ומהוות יחידות קישור למוצבים. בצד הקרוב ביותר למצרים של "רצועת הביטחון" ייסלל כביש רחב לתנועת כלי רכב משוריינים וכך למעשה תתקיים שגרת החיים בציר פילדלפי.
יחידות הנדסה ייעודיות
"בשטח הזה, שיהיה חתום וברור, נוכל לפעול כנגד המנהרות בשלל אמצעים וללא חשש מאיומי טרור", מסביר הקצין הבכיר, "אנו משלבים מספר מערכות מתוחכמות, כולל חישנים שונים, מערכות שידעו לטפל במנהרות, לחפור לעומק, להכניס חומר נפץ לאדמה. כמו כן נפעיל יחידות הנדסה ייעודיות שיוכשרו לטפל בסוג הזה של האיום - והכל תחת שגרת חיים מוגנת. כל הפעילות נגד מנהרות תתרכז כאן, לא יהיה צורך לשלוח כוחות לבית ברפיח ולסכן אותם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.