בית המשפט העליון אישר היום (א') פסק דין של בית הדין למשמעת של עובדי המדינה אשר קבע, כי דברים שאמר גבר לעובדת במהלך העבודה כגון שהיא סקסית והמראה המלבב הנשקף מכפתור חולצתה הפתוח, הם הטרדה מינית. עוד אישר בית המשפט העליון, כי הבדיחות הגסות שסיפר הגבר בעבודה והרמיזות המיניות יצרו אווירה קשה ובעקבות כך הוא הורשע ביצירת אווירה עוינת בעבודה.
הגבר, בני מדר הועסק בתקופה הרלוונטית בתפקיד מזכיר לענייני משפחה בבית משפט השלום בקרית שמונה. ביוני 2002 הוגשה נגדו תביעה לבית הדין למשמעת בטענה, כי הטריד מינית קלדנית שעבדה איתו ואשר הועסקה באמצעות חברת כוח-אדם, בבית-המשפט. על-פי התביעה, נהג להעיר לה, כי היא לבושה הכי יפה וכי היא "דופקת אחלה הופעות" כי הבושם שלה מריח טוב וכי היא בחורה מקסימה וסקסית. עוד במקרה אחר אמר כי הכפתור הפתוח בחולצתה הינו מלבב.
במקרה אחר ביקש ממנה לעזור לו בסידור תיקי ארכיון בית המשפט ובמהלך הסידור העיר לה, כי איננו זקוק לעזרתה כמו שהוא זקוק לה לחברתה הנעימה המפיחה יופי למקום. בית הדין למשמעת של עובדי המדינה קבע, כי האמירות של המזכיר היו הטרדה מינית למרות שסגנונם לא היה בוטה וגס באופן מובהק.
עוד קבע בית הדין, כי המזכיר יצר אווירה עוינת במקום העבודה ובכך הפר סעיף אחר לחוק למניעת הטרדה מינית. הקביעה באה לאור העובדה, כי נהג לספר בדיחות שנשאו אופן או מסר מיני ולנעוץ מבט מפשיט לנשים מסוימות או להעיר הערות שונות לגבי אופן לבושן או דרכי איפורה של מזכירה פלונית ובדבר מימוש קשר מיני עימה.
השופטת דורית בייניש אשר כתבה את פסק הדין קובעת, כי למרות שהמתלוננת העידה על, המזכיר כי הוא תמיד מוכן היה לעזור, וכי היה נעים הליכות וכי היתה מוכנה לחזור לעבודתה למרות ידיעתה, כי תשוב לעבוד עם המזכיר הרי שבכל זאת הוא הוטרדה מינית, שכן תחושותיה הסובייקטיביות של המתלוננת לא קובעות את גבולות ההטרדה המינית. המבחן אומרת השופטת הוא אובייקטיבי וגבולות ההטרדה המינית נקבעים על-ידי בית המשפט, הקובע קביעה נורמטיבית מהו סטנדרט ההתנהגות הנדרש מעובד מדינה והיכן עובר הגבול.
השופטת מאשרת את פסק דין בית הדין ואומרת, כי התנהגותו של המזכיר היתה התייחסויות חוזרות המופנות למתלוננת והמתמקדות במיניותה. עוד מאשרת השופטת כי הבדיחות בעלות האופי המיני שסיפר להוות התנהגות פסולה בעלת אופי מיני ובכך ניתן להרשיעו בהטרדה מינית גם אם דבריו יתקבלו בהומור על ידי חלק מהעובדים ומהעובדות בסביבה.
יצוין כי המזכיר איננו מועסק יותר בבית המשפט לאחר שעבודתו הופסקה לאור קיצוצים בתקציב. בית המשפט העליון השאיר על כנו את עונש הנזיפה החמורה והפקעת מחצית משכורת קובעת והורדה בדרגה שהוטלו על המזכיר.
(עש"מ 2203/05).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.