הכתבה בשיתוף נמל אשדוד
שנת 2024 הייתה מלווה באתגרים משמעותיים, בעיקר בשל המלחמה שהשפיעה על המשק כולו ויצרה אי ודאות כלכלית מתמשכת. למרות התנאים המורכבים, חברת נמל אשדוד בע"מ הצליחה להפגין עמידות מרשימה ולרשום גידול בהכנסותיה. נתון זה מדגיש את החוסן של הנמל ואת יכולתו להסתגל למציאות משתנה, תוך שמירה על רמת פעילות גבוהה ושירות רציף ללקוחותיו, גם בזמנים של משבר.
"שנת 2024 הסתיימה בגידול במחזור הפעילות, ברווח תפעולי וברווח נקי משמעותי , למרות תקופת המלחמה והירתמות החברה ועובדיה למשימות הלאומיות של מתן מענה לפריקת אניות ביטחוניות וכלי השיט של חיל הים", אומר יו"ר דירקטוריון נמל אשדוד שאול שניידר . "התוצאות מוכיחות את עוצמתה של חברת נמל אשדוד ויכולתם של עובדיה לתת מענה לצרכים האסטרטגיים של מדינת ישראל".
מנכ"ל חברת נמל אשדוד ניסן לוי: "במחצית השנייה של שנת 2024 חזרנו לרווחיות על אף התקופה המאתגרת. נערכנו לגידול הצפוי בביקושים לקראת אפשרות של תקופת רגיעה והתאוששות. גייסנו עובדים בהיקף משמעותי והתוצאות הן שאנו מסיימים את השנה עם רווחיות ו-EBITDA חזקים במיוחד. מגמה זו, הודות לעבודתם המאומצת של עובדי הנמל המסורים, נמשכת גם במהלך הרבעון הראשון של שנת 2025. החברה מפגינה חוסן רב גם לאור האסדרה הצפויה בפתח. ברצוני להודות לכל העובדות והעובדים על השותפות ועל ההישגים המרשימים הללו".
ההכנסות בשנת 2024 הסתכמו ב-1,050 מיליוני ש"ח, לעומת 1,003 מיליוני ש"ח בשנת 2023 - גידול של 5%. נתון זה מדגיש מגמה של צמיחה מתונה אך עקבית, גם בצל המשבר. מחזור ההכנסות ברבעון הרביעי עמד על 312 מיליוני ש"ח - נתון שממשיך לשקף עלייה רבעונית יציבה מאז פרוץ הלחימה .
הרבעון הרביעי בלט במיוחד כביטוי להתאוששות ולצמיחה, כשהרווח התפעולי העסקי (לפני הוצאות אחרות) הסתכם בו ב-53 מיליוני ש"ח, לעומת הפסד של 33 מיליוני ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. סך הרווח התפעולי לשנת 2024 עמד על 41 מיליוני ש"ח - גידול מתון מהשנה הקודמת (38 מיליוני ש"ח), שממחיש את תרומתו של הרבעון האחרון למגמת ההתחזקות.
גם נתון ה-EBITDA מעיד על רווחיות: 166 מיליוני ש"ח בשנת 2024 לעומת 168 מיליוני ש"ח בשנת 2023.
השיפור המרשים ביותר משתקף ברווח הנקי של החברה, שזינק ב-2024 ל-168 מיליוני ש"ח, לעומת 39 מיליוני ש"ח בלבד בשנה שקדמה לה. גידול זה נובע בחלקו מעליית ערך של נכסים תפעוליים, ומצביע על איתנות פיננסית מחודשת של החברה.
מבט על מבנה ההון של החברה מלמד כי ההון העצמי ליום 31 בדצמבר 2024 הסתכם ב-2,754 מיליוני ש"ח - ירידה מתונה לעומת 2,760 מיליוני ש"ח בסוף שנת 2023. הפער הקטן נובע משילוב בין הרווחיות המרשימה של השנה לבין חלוקת דיבידנד למדינה, מה שמעיד על ניהול מאוזן של מדיניות הרווח והחזר למשק.
בשנת 2024 זו הסתכמו ההכנסות האחרות בכ-63 מיליוני ש"ח, וזאת לעומת הוצאות אחרות של 53 מיליוני ש"ח בשנת 2023. הגידול נובע, בין היתר, מעליית ערך של נכסים תפעוליים בסך של כ-91 מיליוני ש"ח - תיקון מסוים לירידה שנרשמה בשנת 2022 בעקבות כניסת הנמלים החדשים לתחרות. מנגד, ההוצאות בשנת 2023 כללו הוצאות לפרישה מרצון.
במקביל, ההכנסות ממימון נטו עלו ל-71 מיליוני ש"ח בשנת 2024, בהשוואה ל-56 מיליוני ש"ח בשנת 2023. העלייה נובעת בין היתר מהשפעת הציפיות בשוק לירידת ריבית, שתרמה לשיפור בתשואות של כספי החברה המושקעים בשוק ההון.
שילוב של פרמטרים אלה עם פעילות תפעולית איתנה הובילו לכך שהרווח הנקי בשנת 2024 זינק ל-168 מיליוני ש"ח - פי ארבעה לעומת 39 מיליוני ש"ח בלבד בשנה הקודמת. גם הרווח התפעולי לפני הוצאות אחרות עלה ל-41 מיליוני ש"ח לעומת 38 מיליוני ש"ח בשנת 2023, בעיקר בזכות שיפור חד בביצועי הרבעון הרביעי.
ברמה הרבעונית, הנתונים בולטים אף יותר: הרווח הנקי ברבעון הרביעי של 2024 הסתכם ב-135 מיליוני ש"ח, לעומת הפסד של 6 מיליוני ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח התפעולי לפני הוצאות אחרות ברבעון הגיע ל-53 מיליוני ש"ח - שינוי חד לעומת הפסד תפעולי של 33 מיליוני ש"ח ברבעון המקביל ב-2023.
גם במרכיב ההכנסות האחרות נרשמה מגמה חיובית ברבעון הרביעי - עם הכנסות אחרות של 77 מיליוני ש"ח, לעומת הוצאות אחרות של כ-8 מיליוני ש"ח בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. שיפור זה נובע בעיקר מהמשך מגמת עליית ערך הנכסים התפעוליים. מנגד, הכנסות המימון ברבעון הרביעי נותרו יציבות ועמדו על 30 מיליוני ש"ח - בדומה לרבעון המקביל, זאת הודות לתשואות חיוביות על כספים המנוהלים בשוק ההון.
על אף חלוקת דיבידנד למדינה, ההון העצמי של החברה שמר על יציבות יחסית והסתכם ביום 31 בדצמבר 2024 בכ-2,754 מיליוני ש"ח - ירידה קלה בלבד לעומת 2,760 מיליוני ש"ח בסוף שנת 2023. זאת כתוצאה משילוב בין חלוקת רווחים לבין הרווחיות הגבוהה של השנה.
ברמה התפעולית, התוצאות החיוביות ניכרות בכלל מגזרי הפעילות: במגזר המכולות נרשם גידול של 1.8% בנפח - עם 681 אלף מכולות שטופלו לעומת 669 אלף אשתקד, תוך שמירה על נתח שוק מרשים של 41.5%. מגזר הרכבים רשם עלייה חדה, עם פריקה של כ-125 אלף רכבים לעומת 114 אלף בשנה הקודמת - בין היתר, על רקע העברת פעילות מנמל אילת בתקופת הלחימה.
במגזר התפזורת חל גידול משמעותי, עם טיפול ב-9,232 אלפי טון תפזורת - לעומת 8,822 אלפי טון בשנת 2023. הגידול בא לידי ביטוי בכלל סוגי המטענים, כולל דשנים, מלט, פחם ותבואות. מנגד, מגמת ירידה נמשכת נרשמה בתחום המטען הכללי, עם ירידה ל-968 אלף טון לעומת 974 אלף טון, בעיקר בשל ירידה ביבוא מתכות ועצים - אם כי נתח השוק של נמל אשדוד דווקא עלה ביחס למתחרים.
בתחום הקרוזים, פעילות אוניות הנוסעים הופסקה זמנית בעקבות המלחמה, אך הנמל גילה מוכנות תפעולית גבוהה וקלט אוניות נוסעים שהוסטו מהצפון - תוך התאמה מיידית לשינוי בתנאי השטח ומתן שירות רציף גם בשעת חירום.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל') מירי רגב: "אני מברכת את מנהלי ועובדי נמל אשדוד עם פרסום התוצאות הכספיות המוצלחות לשנת 2024. המשך הצמיחה בשנה רבת אתגרים של מלחמה רב חזיתית, מעיד על חוסנו של הנמל. 99% מהסחורות המגיעות לארץ עוברות בנמלי הים שלנו, והתנהלותם התקינה והיעילה היא לפיכך מרכיב משמעותי בעלות מוצרי הייבוא וביוקר המחיה בכלל. משרד התחבורה פועל לשיפור השירות בנמלים תוך יצירת תחרות הוגנת ובריאה ביניהם, לרווחת הצרכן - עם ישראל".
השר לשיתוף פעולה אזורי והממונה על רשות החברות דודי אמסלם: "נמל אשדוד מציג ביצועים נהדרים גם בשנת 2024, הנמל ממשיך לפרוח ולהצליח בגדול, למרות תקופת המלחמה הקשה והמורכבת והיעדים המשתנים. חברת נמל אשדוד, כמו תמיד, היא דוגמא ומופת לפעילות אחראית ומצליחה של חברה ממשלתית. התוצאות הכספיות מרשימות ביותר ומלמדות על האיתנות והעוצמה הפיננסית של החברה. אני מצדיע ומודה מקרב לב לכל המנהלות והמנהלים, לכל העובדות והעובדים ולכל העוסקים במלאכה. כל עם ישראל חש גאווה גדולה בנמל הלאומי שלנו, שממשיך כבכל השנים האחרונות להציג תוצאות יפות וביצועים מרשימים".
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: "נמל אשדוד, הנמל הממשלתי היחיד בישראל ממשיך לשמור על חוסן ואיתנות. אנו רואים כי למרות המלחמה והאיומים ולמרות התחרות עם הנמלים הפרטיים הנמל מראה תוצאות כספיות טובות, זאת בעיצומה של תקופה בה הוא נותן מענה גם למשק הישראלי וגם לכוחות הבטחון. נמשיך לתמוך ולגייס את מיטב משאבנו לטובת פעילות נמלית הנותנת מענה ושומרת על תפקוד רציף של המשק והכלכלה הישראלית".
מאזן - סעיפים עיקריים ליום 31 בדצמבר, מיליוני ש"ח

צילום: באדיבות נמל אשדוד
רווח והפסד, נתונים עיקריים לשנה שהסתיימה ביום 31 בדצמבר, מיליוני ש"ח

צילום: באדיבות נמל אשדוד
לאתר של חברת נמל אשדוד הקליקו>>
הכתבה בשיתוף נמל אשדוד