{25} {26} {29} {30} {27} {28}
מייסדים: אביב ומתאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני
משקיעים: צ'רטרד, NFX, i3, דני הדר וסראונד, TAU Ventures
הון מגויס: 35 מיליון דולר
שנת הקמה: 2018 עובדים: 110 מיקום בארץ: תל אביב
אביב שפירא לא תכנן להקים חברה שתהפוך לשחקנית מרכזית בזירות מלחמה. הוא לא דמיין שהמוצר שפיתח יסייע באיסוף מודיעין על פירים ומנהרות ובסיכול מחבלים בעזה. הוא ואחיו הם בכלל "חנונים" של הייטק שמגדירים את עצמם כגיימרים, ואת החברה הקודמת שלהם, ריפליי, הם מכרו לאינטל בתמורה ל-170 מיליון דולר, יחד עם יזמים נוספים. ריפליי לקחה את הנפשת התלת ממד לשלב הבא, כשאפשרה לרשתות טלוויזיה להציג באופן היפר-מציאותי מהלכים חוזרים של ספורטאים בתחרויות, וכיכבה בין השאר באולימפיאדת טוקיו.
אבל השניים פגשו את רובי ליאני, שהוביל תחרויות רחפני מרוצים, ענף אתגרי שמשלב כישורי טיס גבוהים וזוכה לפופולריות גם בקרב גיימרים שרוצים להתנסות בעולם האמיתי. ליאני ניצל את מומחיותו בתחום במסגרת צבאית לראשונה ב-2018, כשהציע לרסק רחפנים אל עבר הבלונים והעפיפונים שהופרחו אז מרצועת עזה והסבו נזק לשדות העוטף. כשהוא נקרא שוב לאותה מטרה למילואים בקיץ שלאחר מכן, הוא כבר הבין שעלה על משהו. צ'ק של 2 מיליון שקל שהגיע ממערכת הביטחון לבניית רחפני תקיפה סייע לו להבין את הצמא שקיים במערכת לתחום, זמן רב לפני פרוץ המלחמה באוקראינה.
השלושה חברו למייסד הרביעי אדיר טובי, וחשבו תחילה להקים חברה לרחפני משחקים. בסוף הם פנו לבניית רחפנים צבאיים עם טאץ' של גיימרים. מה שמייחד את הרחפן של אקסטנד עד היום הוא ממשק הג'ויסטיק שלו ומשקפי המציאות, המזרימים לטייס תמונת זמן אמת מנקודת המבט של הרחפן. גם הממשק מבדל אותם מהמתחרים: במקום לתמרן במרחב כדי להגיע ליעד, סימן ההיכר של רחפני אקסטנד הוא נקודה קטנה על המסך המאפשרת לטייס לכוון אליה - והרחפן עצמו טס אוטונומית לאן שהוא מתבקש, תוך שהוא משתחל מבעד למבנים, מנהרות או נושא משקלים.
תכונה זו הפכה את הרחפנים של אקסטנד לפופולריים במיוחד בקרב כוחות הצבא במלחמה בעזה, שם מסייעים ארבעה סוגים של רחפנים מתוצרתה במשימות שונות כמו הטלת רימונים, סריקת מנהרות או התרסקות לסיכול מחבלים. הרחפנים של אקסטנד מסייעים גם בהצלת חיי חיילים וכלבים לוחמים: לא פעם נשלח הדגם הקטן של החברה קדימה כדי לפתוח דלתות של מחסות חשודים או לסייר במבנים, והוא סופג את האש עבורם.
מלבד צה"ל עושים ברחפני אקסטנד שימוש גם הצבא האמריקאי, צבא בריטניה ופקחי שמורות טבע בארה"ב. היא משרתת גם לקוחות מהעולם האזרחי שנעזרים ברחפנים לבדיקה של תשתיות: חברות נפט וגז כמו בריטיש פטרוליום ויונדאי מרימות לאוויר את הרחפנים על מנת לגלות תקלות אפשרויות וקורוזיה באסדות ובמפעלים.
כמה ימים לפני פרוץ המלחמה באוקטובר, הודיעה אקסטנד כי היא נכנסת גם לתחום הלוגיסטיקה בשיתוף פעולה ייחודי עם חברת השילוח UPD ועם בוסטון דיינמיקס - יצרנית הרובוטים שמככבת בסרטונים הוויראליים עם רובוטים עתידניים שיודיעים לרקוד או לפתוח דלתות. שיתוף הפעולה יאפשר לכלב הרובוטי של בוסטון דיינמיקס לשלב יכולות אוטונומיות עם בקרה אנושית במשלוחי חבילות. הרובוט יוכל להגיע לכתובת בכוחות עצמו, ולבצע משימות מורכבות כמו עלייה במעלית או איתור דירה רלוונטית עם פיקוח אנושי.
הפופולריות בקרב ארגוני ביטחון וההתפשטות למגזר האזרחי הביאה את החברה להכנסות מצטברות של 15-20 מיליון דולר בשנה שעברה, הצפויות לגדול ל-25 מיליון עד סוף השנה. את הניסיון שרכשה בין היתר בעזה החברה לוקחת לשלב הבא ומפתחת מה שהיא מכנה "מערכת הפעלה לרובוטים". מחברת חומרה שמספקת רחפנים מתאבדים, היא רוצה להיות חברת התוכנה שתעמוד מאחורי רובוטים צבאיים ואזרחים, תסייע להם לתקשר ולפעול בצוות או בנחילים גדולים. מערכת ההפעלה, המבוססת על לינוקס, שואבת השראה מהדרך שבה השתלטה אנדרואיד על נתח נרחב משוק המסמארטפונים בייצור מגוון חברות.
באקסטנד רואים פוטנציאל רב במערכת הפעלה שכזו, הכוללת "חנות" עם מגוון מצבי פעולה הניתנות להורדה לתחומים שונים: צבאי, ביטחון פנים, אבטחת מתקנים, תשתיות אזרחיות או שילוח, ורשתות נירוניות שלומדות כל העת ומוסיפות פעולות חדשות כמו-אנושיות, בהן איתור דלתות, זיהוי בני אדם במצבים שונים או מגוון יכולות הסקה והבנה. המערכת מאפשרת להקטין את התלות בין יכולות החישוב והעיבוד שעל הרחפן לבין הפעולות שהוא מבצע. מערכת ההפעלה תוכל להקל על עומסי עיבוד המידע, כך שמספר רחפנים הנמצאים בתנועה יוכלו לחלוק חומרה משותפת כדי לבצע פעולות מחשוב מורכבות כמו זיהוי פנים, או להשתמש בשרתים מרוחקים באמצעות שיתוף מידע. כך, מאמינים באקסטנד, תוכל החברה להיות אחראית על הפעלת ציי רחפנים וסוגי רובוטים המתקשרים וחולקים משאבי מחשוב, גם בהיותם מרוחקים מהמפקדה. אם תצליח במשימה, תוכל להפוך לסטנדרט לא רק בעולם הרחפנים, אלא בתחום הרובוטי כולו - ולהשתחרר מהתחרות המיידית עם חברות כמו רובוטיכאן הישראלית, ואנדוריל, סקיידיו ושילד איי. איי האמריקאיות.