| 26.12.2024
צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
את שנת 2024 בחרנו בגלובס לסכם דווקא מנקודת המבט של המנהיגים הגדולים, האנשים שמושכים בחוטים העבים ביותר, החזקים ביותר, אלה שבידיהם היכולת לטלטל את העולם כולו. מטראמפ ופוטין, דרך ארדואן וחמינאי ועד מקרון - בסדרת כתבות מרתקת ניסינו להתחקות אחר האופן שבו הם נכנסים לשנה הזאת והאתגרים שצפויים להם, פוליטית, כלכלית, ביטחונית וגם אישית. כמו כן, העלינו את השאלה אילו נשים מכהנות היום בראש מדינות ולמה הן מעטות כל כך. לבסוף מיפינו את אזורי העימות האפשריים על הגלובוס, 14 נקודות נוספות שבהן יש פוטנציאל להתנגשות ב-2025.
מלחמת רוסיה נגד אוקראינה מתקרבת אל נקודת הכרעה. גם אם ארה"ב תמשיך את הסיוע הצבאי והכספי המאסיבי, לא ברור כלל שאוקראינה תהיה מסוגלת להוסיף ולהתגונן. כוחותיה נמצאו בנסיגה איטית בחודשים האחרונים. נראה שב-2025 רוסיה תנסה לכבוש את הערים הגדולות של המזרח, מחארקיב וסומי בצפון עד דניפרו וזפוריז'יה במזרח וחרסון בדרום. נפילתן כי תבוא תציין את התחלת הסוף.
תנופה צבאית באוקראינה, היחלשות פוליטית של הברית האמריקאית-אירופית, פילוג גובר בתוך אירופה והעזה פוליטית בקרמלין עלולות להביא את רוסיה אל הרפתקה צבאית מסוכנת: כיבוש מסדרון סובאלק (Suwalki), לאורך גבול ליטא-פולין. הוא מפריד את המחוז הרוסי המערבי ביותר, קלינינגרד, מבעלת בריתה של רוסיה, בלארוס. מהלך רוסי נגד המסדרון יעמיד במבחן גורלי את עצם ההיגיון של קיום ברית נאט"ו.
● טובי המוחות הכלכליים: כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה
גבול ארמניה-אזרבייג'ן אומנם אינו אזור מלחמה כרגע, אבל הוא מלא פעילות צבאית ורוחש כוונות רעות. שנה אחת לאחר הטיהור אתני המלא של הארמנים מנגורנו קרבאך, מרוץ חימוש מתנהל ודרישות טריטוריאליות מופרחות או נרמזות. האזרים והטורקים רוצים פרוזדור טריטוריאלי שיחבר אותן דרך החבל הארמני של זנגזור.
קבוצה אתנית אירופית השונאת את הסטטוס קוו, וממתינה להזדמנות לקרוא עליו תיגר, היא הסרבים של בוסניה. הם להוטים לפרק את הפדרציה עם הבוסנים ועם הקרואטים, שאליה הם נגררו לפני כמעט 30 שנה נגד רצונם. כמו הרוסים, גם הם מחכים לסימני חולשה של נאט"ו. אפשר שהם ינסו השנה לכונן מדינת כיס עצמאית, שתתחבר בסופו של דבר עם סרביה. התלקחות חדשה בבלקנים היא סיוט כל-אירופי.
סמוך לחופי סין, בין ים סין הדרומי לים סין המזרחי, שוכנת טייוואן. שוררת הסכמה רחבה שהשעון מתקתק לקראת פלישה סינית אליה. בארה"ב הושמעה הערכה עוד בתחילת העשור שתאריך היעד המאוחר ביותר להתקפה הוא 2027, אבל זה עלול להתרחש עוד קודם. גם מלחמה בטייוואן עלולה לסבך את סין בעימות ישיר עם ארה"ב.
הים שסין חולקת עם שבע ארצות הוא כנראה האזור המסוכן ביותר עלי אדמות, עם פוטנציאל קבוע של התלקחות, העלולה להצית עימות ישיר בין ארה"ב לסין. סין תובעת ריבונות כמעט על כל הים הזה, שהחוק הבינלאומי שולל ממנה. מי החופים של הפיליפינים הם אזור הסכנה הגדול ביותר.
נקודת התבערה הקלאסית של יבשת אסיה היא קשמיר, שהודו ופקיסטן ואפילו סין תובעות בעלות עליה או על חלקים שלה. היא תמיד מועדת להתלקחות, ואינספור תקריות בגבול המשותף מקרבות אותה. איננו יודעים אם זה יקרה ב-2025, אבל יש טעם לחשוש מפני מה ששתי מדינות גרעיניות עוינות עלולות לעשות זו לזו ולעולם כולו.
בלוצ'יסטן, על גבול פקיסטן עם איראן ועם אפגניסטן, היא מוקד תבערה פוטנציאלי מאז ומעולם. אבל בחודשים האחרונים גברה פעילות של בדלנים בלוצ'יים נגד פקיסטן, כולל התנקשויות בחיילים שלה. הבלוצ'ים מזכירים קצת את הכורדים, במובן הזה שהם מחולקים בין שלוש מדינות, וחושבים שההיסטוריה רימתה אותם. השנה עשויה לציין הסלמה של התנגדותם.
כמעט כל שטח בורמה/מיאנמר הופך בהדרגה לשדה קרב בין הכת הצבאית הברוטלית, שחזרה ותפסה את השלטון לפני ארבע שנים, לבין תנועת התנגדות מתרחבת והולכת. רוב השטח שמחוץ לערים הגדולות נמצא בידי האופוזיציה. ב-2025 ההתנגדות עשויה לנסות ולתקוף את הערים הגדולות, כולל יאנגון (רנגון) והבירה נייפידאו. סין, הודו ותאילנד משקיפות בדאגה גוברת.
הסכסוך האיום ביותר עלי אדמות, במובן של תוצאותיו האנושיות וסכנת הזליגה האזורית שלו, הוא זה המשתולל על אדמת סודן. לא בדיוק מלחמת אזרחים, אלא מלחמה ההורגת אזרחים. היא מתנהלת בין שני צבאות יריבים עם ותק מרשים ברצח המונים. בחודשים האחרונים של 2024 הכף התחילה לנטות לטובת מה שקוראים "צבא הממשלה" נגד "מיליציה" יריבה. זרים מתעניינים ביכולתם לנצל את המלחמה לטובת האינטרסים האסטרטגיים שלהם. איראן היא אחת מהן.
אזור הסאהל של צפון-מרכז אפריקה הוא אזור מלחמה לכל דבר, בין שלושה משטרים צבאיים בתמיכת רוסיה לבין תנועות אסלאמיסטיות בעלות זיקה הן לאל-קאעידה והן לדאעש. צבאותיהן הכושלים הדיחו בשנים האחרונות דמוקרטיות רופפות בבורקינה פאסו, במאלי ובניז'ר, וגירשו יועצים צבאיים מערביים, בייחוד מצרפת. יש מעט מאוד סיבות לאופטימיות וניכרת האפשרות שכולן או חלקן יהפכו כני שילוח לטרור אסלאמיסטי.
מיאנמר. כמעט כל שטח בורמה/מיאנמר הופך בהדרגה לשדה קרב בין הכת הצבאית הברוטלית, שחזרה ותפסה את השלטון לפני ארבע שנים, לבין תנועת התנגדות מתרחבת והולכת. רוב השטח שמחוץ לערים הגדולות נמצא בידי האופוזיציה. ב-2025 ההתנגדות עשויה לנסות ולתקוף את הערים הגדולות, כולל יאנגון (רנגון) והבירה נייפידאו. סין, הודו ותאילנד משקיפות בדאגה גוברת.
הקרן המזרחית של אפריקה זרועה נקודות תבערה פוטנציאליות, בין מדינות ובתוך מדינות. לקראת סוף 2024 התעורר הרושם שאחד הסכסוכים הפוטנציאליים המסוכנים, בין אתיופיה לסומליה, עשוי להתיישב בדרכי שלום. זה סכסוך רב-שנים ורב-ביטויים, אבל באחרונה הוא מתמקד בסומלילנד, חבל סומלי מורד הרוצה עצמאות ומוכן לתת נמל עמוק מים לאתיופיה חסרת המוצא לים.
מלחמות קונגו הן פרק נפרד בהיסטוריה הבינלאומית. הן התחילו לפני כמעט 65 שנה, ונהרגו בהן מיליוני בני אדם. קונגו גדולה יותר מכל מערב אירופה, עשירה במחצבים, מסובכת ואינה ניתנת לשליטה. הסכנה הגדולה ביותר בה נובעת מצירוף של מלחמת אזרחים עם סכסוך בינלאומי. זה בדיוק מה שמתרחש במזרח קונגו, שבו רואנדה השכנה חשודה בליבוי סכסוך אתני פנימי, כדי לקדם יעדים טריטוריאליים ופוליטיים. כרגיל בקונגו, ייסורי מלחמה מחלישים עוד יותר מערכת שלטונית חלשה, ומניבים התפרצויות בלתי פוסקות של מגפות מסתוריות, שסכנתן חוצה גבולות בינלאומיים.
מה בדיוק מביא ארצות להוציא אל הפועל פנטזיות פוליטיות הכרוכות בהתקפה על שכנים ובנכונות לספח שטחים? למשל, כאשר משטר כושל במיוחד זקוק להסחות דעת ולתעודות הכשר. הדיקטטורה הוונצואלית בת 25 השנים מתיישבת עם ההגדרה הזאת, ולוטשת עיניים חמדניות במיוחד אל אזור אסקיבו (Esequibo) עתיר הנפט של שכנתה החלשה ודלילת האוכלוסיים גיאנה. האם תתקוף ב-2025? יבשת שלמה תועמד אז במבחן.
רוסיה-אוקראינה. מלחמת רוסיה נגד אוקראינה מתקרבת אל נקודת הכרעה. גם אם ארה"ב תמשיך את הסיוע הצבאי והכספי המסיבי, לא בטוח שאוקראינה תהיה מסוגלת להוסיף ולהתגונן. כוחותיה נמצאו בנסיגה אטית בחודשים האחרונים. נראה שב-2025 רוסיה תנסה לכבוש את הערים הגדולות של המזרח, מחארקיב וסומי בצפון עד דניפרו וזאפוריז'יה במזרח וחרסון בדרום. נפילתן כי תבוא תציין את התחלת הסוף.