קבוצת נטו, שבראשה עומד עדי עזרא, מפסיקה את אספקת הסחורה שלה לרשתות יינות ביתן ומגה בעיר, בשל חשש לחשיפה לסיכון פיננסי ומתוך שאיפה לצמצם את הנזקים במקרה של נפילה.
כיום קבוצת נטו היא חברת המזון החמישית בגודלה בישראל לאחר תנובה, שטראוס, החברה המרכזית ואסם, וככזו היא מהווה נטו ספק מרכזי ומוגדרת בחוק המזון כספק גדול מאוד. על-פי נתוני סטורנקסט, נתח השוק המצטבר של נטו לשנה הנוכחית עומד על 3.8%.
הפסקת אספקת הסחורה לרשתות של נחום ביתן לא נפלה על הקבוצה כרעם ביום בהיר: בחודשים האחרונים חלה התקררות ביחסים הקרובים בין דודי עזרא לבין נחום ביתן, ונטו הפסיקה באופן הדרגתי לספק לרשתות של ביתן בשר, דגים וירקות.
דודי עזרא מכהן כיום כנשיא קבוצת נטו והעביר לידיו של בנו עדי את השליטה בחברה לפני כשנה.
נזכיר כי עד לפני שנה לנטו וליינות ביתן הייתה שותפות משולשת בספקית הירקות ביכורי ביתן, בשותפות של 3 גורמים - יינות ביתן, נטו וביכורי השדה - שותפות שפורקה בעקבות רכישת מגה בהוראת הממונה על ההגבלים.
רשת מגה נרכשה על-ידי נחום ביתן בתמורה ל-455 מיליון שקל, בעסקה שאושרה על-ידי הממונה על ההגבלים העסקיים ביוני אשתקד והפכה את הקבוצה בשליטתו של נחום ביתן לשנייה בגודלה בשוק רשתות השיווק אחרי שופרסל. הרשת, שנוסדה ב-1995, מחזיקה בסך-הכול ב-188 סניפים, 65 מתוכם של יינות ביתן, 106 של מגה בעיר ו-17 של שוק מהדרין, וכיום מחזור המכירות הכולל שלה מוערך ב-5.8 מיליארד שקל, והיא מעסיקה בסך-הכול קרוב ל-9,000 עובדים.
נזכיר כי לפני שנתיים קבוצת נטו הייתה בין הספקים הראשונים לעצור את אספקות הסחורה לרשת מגה לפני הקריסה שלה, ובכך נפגעה פחות מספקים אחרים כשהרשת הרשת קרסה - דבר שעשוי להוות עבור ספקים אחרי בשוק המזון נורת אזהרה לגבי היכולת של נחום ביתן לעמוד בהסכמים עם הספקים שכבר נכוו מהקריסה של מגה.
בינתיים נראה כי חברות המזון הגדולות האחרות אינן מתרגשות, ובפנייה לספקיות המזון הגדולות האחרות, ביניהן החברה המרכזית טמפו ושטראוס, הן הצהירו כי ימשיכו את אספקת הסחורה מול קבוצת הרשתות של ביתן באופן סדיר.
"מלחמת אגו"
מקורבים לביתן טוענים כי מדובר בצעד שהחל מסכסוך מסחרי והתגלגל למאבקי אגו, בעקבות ההחלטה של הרשת לעבור לספק אחר שהציע מחירים נמוכים יותר בתחום הבשר והדגים.
לעומת זאת, גורמים המקורבים לנטו מכחישים שמדובר בסכסוך עסקי, וטוענים כי במסגרת הערכת סיכוני האשראי של הקבוצה מול הרשת ובניסיון למנוע הפסד, קיים חשש לסיכון פיננסי ממשי, עד כדי כך שנטו מוכנה לוותר על ההכנסות שלה מהרשת.
גורמים בענף אמרו ל"גלובס": "מדובר בהמשך הסכסוך האישי בין השתיים שהחל באפריל האחרון, מדובר במלחמת אגו בין שני אנשים חזקים, ולספקים אחרים אין מה לחשוש".
במכתב שהוציא היום (ג') אייל אלי, יו"ר ועד עובדי מגה, לעובדי הרשת, הוא כותב: "כידוע לכם, מאז רכישת מגה על-ידי קבוצת יינות ביתן, כל ההתחייבויות של קבוצת ביתן בענייני העובדים מולאו, ורק לאחרונה קיבלנו משכורת י"ג ודמי הבראה. כמו כן, קבוצת יינות ביתן מכבדת את ההסכם הקיבוצי שנחתם מול העובדים וההסתדרות. הפרסומים, להערכת ועד העובדים, הם יוזמה של גורמים עסקיים אשר כל רצונם לפגוע בחברה. אני מבקש מכל ציבור העובדים להתמקד אך ורק בעבודה ובשירות ללקוחות החברה. הסניפים שלנו מלאים בסחורה ובתצוגות, ואנו העובדים נמשיך לעשות הכול למען הלקוחות ולמען החברה".
"השמצות ודברי הבל"
מקבוצת יינות ביתן נמסר בתגובה: "חבל לקבוצת יינות ביתן שלאחר שנים רבות של שותפות, חברת נטו פועלת בדרך של השמצות ודברי הבל. אנו מבינים את צערה של נטו, שכתוצאה משורה של מהלכים עסקיים שביצענו לטובת הקבוצה, ספגה נטו פגיעה של כחצי מיליארד שקל במחזור המכירות השנתי.
"אנו מחויבים לפעול לטובת החברה, ומתנהלים מול ספקינו בצורה עסקית ועניינית. באפריל האחרון הפסקנו את רכש הפירות והירקות מנטו ועברנו לפעילות רכש ישירה מהחקלאים באמצעות מרלו"ג מגה. באותה תקופה החלטנו גם לקנות דגים אצל ספק אחר, דבר ששוב פגע בנטו.
"למען הסר ספק, מצבה של קבוצת יינות מעולם לא היה טוב יותר. לאחרונה ביצענו שורה של פעולות התייעלות והתרחבות, והרשת ממשיכה בצמיחה ועומדת בכל יעדיה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.