*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות התמ"א
מכירים את הבעת הפנים ההמומה של זקן כאשר הוא פוגש לראשונה עוד פלא טכנולוגי? בעבר היה מדובר בעיקר בסלידה וחשש, אך עם הזמן ארשת הפנים הופכת להיות יותר מסבירה, ולראיה, יותר ויותר בני הגיל השלישי מסתובבים עם הסמארטפון החדיש ביותר, דרכו מקימים קבוצות וואטסאפ ומתעדכנים ומעורים באופן דינמי בכל החדש בפייסבוק, וזאת משום שהבינו שאותו החידוש איננו כה מפחיד ובאפשרותו לשדרג ולהקל על חייהם.
אם ננסה לעשות הקבלה מהתחום הטכנולוגי לעולם הנדל"ן בכלל ותחום ההתחדשות העירונית בפרט, הרי שהאוכלוסייה המבוגרת נחשבת לאגוז קשה יחסית לפיצוח, וככזו שמעדיפה לחיות את שארית חייה כפי שחייתה ללא הרפתקאות נדל"ניות. אך גם כאן, אלה מביניהם שפתוחים לנושא יכולים לא רק להסכים לתהליך באופן פסיבי אלא אף לקחת חלק פעיל בתהליך, להפוך ממובלים למובילים, להפוך את הבניין הישן בו הם גרים למגדל מפנק בדיוק כפי שהמירו את קו הבזק הנייח והישן במכשיר סמארטפון נייד וחדיש.
תהליך של תמ"א 38 אינו פשוט ולרוב לוקח שנים אחדות אשר במהלכן נתקלים הדיירים במספר משוכות. לצורך כך, יש להעמיד בראש הנציגות ראש חץ ממוקד במטרה.
אייל אוכמן, מנכ"ל תל דן ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית, מאמין שבני האוכלוסייה המבוגרת יכולים להוות פתרון מושלם כחברי הנציגות ומהלך יתרום הן לקידום הפרויקט והן להגשמה העצמית של אותו גמלאי. "כאשר אדם יוצא לפנסיה, היכולות המקצועיות שלו אותן רכש במהלך הקריירה, כבר לא באות לידי ביטוי.רבים מבין הפנסיונרים הם בעלי יכולות ניהוליות ומנהיגותיות, אותם יכולים הם לנתב אל עבר הובלת תהליך של תמ"א 38".
אוכמן, אשר נחשף מספר פעמים למבוגרים הלוקחים חלק אקטיבי בהובלת התהליך ומכהנים כחברי נציגות טוען כי "העשייה היא מעוררת אנשים מבוגרים והם נהנים מזה. הם חוזרים חזרה לשוק. לא רק שהם לא נופלים מחברי נציגויות אחרים אלא לעיתים אף עולים עליהם כי החדווה מאוד גבוהה, אין להם עוד הרבה דברים על הראש לכן הם משקיעים יותר זמן ומחשבה בתהליך. כמו כן הם נתפשים כאמינים יותר, שהרי מי שגר באותו מקום 30-40 שנה משדר מסר מרגיע ואותנטי".
מסר האמינות יכול להפוך את מלאכת השכנוע לקלה יותר עבורם מאשר לשאר חברי הנציגות, במיוחד במקרים, וכאמור מדובר במקרים רבים, של סרבנים בני גילם כאלו החוששים מהלא נודע. סרבנים מקבוצת גיל זו לרוב מנסים לשמר על הקיים בשל החשש משינויים בתקופת הבניה ולאחריה, אותם חששות אשר הניעו את חבריהם המבוגרים דווקא לקחת חלק בנציגות על מנת לפקח מקרוב.
"יש מבוגרים שלא מעניין אותם דבר, תן להם את השקט שלהם ואל תבוא אליהם ברעיונות. סרבנים שכאלו יכולים להשתכנע ולקבל דעה מנוגדת משלהם דווקא מבני גילם שאף הם החלו את התהליך בסקפטיות, אך היא זו שגרמה להם לקחת את המושכות ולהבין שתמ"א 38 זה הרבה מעבר לתוספת נקודתית כזו ובתקופת הבניה היזם ידאג לרווחת הדיירים".
הקפדה על לוחות זמנים
לא רק בתהליך אל מול דיירי הבניין המבוגרים יכולים לקדם את תהליך התמ"א 38 אלא גם מול בעלי המקצוע. "הם דוחפים מאוד חזק, יושבים בישיבות ארוכות עם עורכי דין, מהנדסים, אדריכלים ולוקחים חלק פעיל ותורמים רבות". מוסיף אוכמן, "אם אני בתור יזם מבטיח להם לטפל במשהו עד יום ראשון, אז בראשון על הבוקר אני מקבל טלפון ואני עומד בלוח הזמנים גם בגלל שאני יודע מבעוד מועד שאני עומד לקבל את הטלפון הזה".
חיים זיכלינסקי, גמלאי של אגד, בן 70 המקדם היום באופן אקטיבי תוכנית לתמ"א 38 ברחוב אוליפנט 8 תל אביב, מסביר מדוע על בני גילו להרים את כפפת היזמות בנושא.
"אני חושב שיציאה ממסגרת של עבודה לחיים חופשיים צריכה להיות משולבת עם תעסוקה מספקת. הנושא של התמ"א 38 מוסיף לי עצמאות, אדרנלין וערך עצמי, אני מרגיש חלק מעשייה וזה תורם לי המון וגם אפילו לבריאות ואני מרגיש דרוש ולא נטל.
"התחלתי את התהליך לפני 3 שנים. מדובר בבנין משנות ה-50 שההורים שלי גרו בו, והוא מסריח ומלא בעובש, טיח מתקלף, ממש לא נעים לגור שם. לא חיכיתי למהנדס העיר שיבוא ויקבע שמדובר בנכס מסוכן, אלא הקדמתי תרופה למכה ונכנסתי לזה. התייעצתי עם יזמים ואנשי מקצוע בטרם פניתי לדיירי הבניין, והתכוננתי מראש לכל שאלה או התנגדות עתידית שעלולה לצוץ מצידם. הסברתי לדיירים שזה לא הגיוני ולא כלכלי שכל הזמן מבקשים עוד כסף לעוד שיפוץ נקודתי, עוד תיקון... חשפתי בפניהם את פתרון התמ"א 38 ממנו ניתן גם בנוסף להרוויח כסף ולשדרג את הנכס. רוב הדיירים כבר הביעו הסכמתם ואני מאמין שבסוף נרים את הפרויקט לרווחת כולם".