*** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני
על אף העובדה כי הבטחות הפוליטיקאים מהעבר להביא פתרון לבעיית התחלות הבנייה הדלילות, התבררו כאשליות שווא, שר האוצר הנוכחי, משה כחלון, אינו נרתע ומצהיר כי יעד התכנון בשנה הנוכחית הוא לא פחות ממאה אלף יחידות דיור מאושרות. רבים סקפטיים באשר ליעד בין שש ספרות זה. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הסחבת בהליכי התכנון והרישוי בענף. הרפורמות השונות והשינויים המבניים - הן בתחומי האחריות האדמיניסטרטיביים והן בכל הקשור לפועלה של רשות מקרקעי ישראל, אין בהם על מנת לייעל באופן ברור את הבירוקרטיה הבלתי נגמרת בענף. בתחום הנדל"ן, קל מאוד באמצעות בירוקרטיה מסועפת ומסורבלת לעצור תהליכים באיבם ונדרשת סינרגיה בין כל המערכות על מנת להפוך את זירוז ההליכים מסיסמה באוויר לכדי תכנית ישימה של ממש.
אבל יש כאלו שמאמינים כי באמצעות הקדמה הטכנולוגית, נוכל להתייצב סביב מספרים דומים לרף של האוצר. גם בתחום הנדל"ן נוצרו כלי עבודה מקוונים המאפשרים לקבל מידע אמין מבלי הצורך לגשת פיזית לרשויות השונות. כך למשל, בחלק גדול מאתרי הרשויות ניתן להיכנס באופן מהיר לתיקי בניין שונים וכמו כן אפשר להיעזר במערכת מיפוי מתקדמת לבחינת נתוני קרקע וקבלת נתוני יסוד מבלי לטרוח ולסור לגנזך העיריה.
בתקופה זו המהפכה המקוונת מנסה לעלות מדרגה, אשר תכליתה לא רק להנגיש את המידע הבסיסי לציבור דרך מחשב האישי, אלא לבצע תהליכי רישוי מקצועיים באמצעות מערכת מקוונת ללא צורך בנוכחות פיזית וביזבוז זמן יקר. האדריכל אסף שאול, בעלים שותף בחברת CPSL, ויועץ לאיגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר, מאמין כי זהו כיוון נכון וגורס כי המהפכה התכנונית המקוונת עשויה להשפיע באופן דרמטי על היקף התחלות הבנייה. לדבריו, על פי חוק התכנון והבנייה הרשויות אמורות לעבור לתהליכי הגשה מקוונת במהלכן מגיש הבקשה סורק ומעביר ישירות דרך המחשב את החומר וזה עולה אוטומטית לאתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות. כבר היום בחלק מהמקרים אני פשוט סורק ומעביר דרך האינטרנט, גרמושקות, תוכניות ועדה, תוכניות יועצים ועוד, כמו כן אני יכול לעיין בתיקי מידע סרוקים, כך שנוצר מחסן וירטואלי שיש בו את כל ההיסטוריה והעתיד של הבניין", מספר שאול
"בניגוד להגשה פיזית במהלכה אתה צריך להגיע ולהניח עוד בקשה על שולחן הפקיד ולאחר מכן אינך יודע מה קורה עימה, האם טופלה, מתי טופלה ומה עליך לעשות כצעד משלים, כיום, באמצעות התקנת תוכנה ורכישת כרטיס חכם מתאים, אתה סורק חומרים ומקבל ישירות אישורי הגשה, סטטוס מצב באשר לתהליכי האישור ופידבק מהיר מהגורמים המטפלים", אומר שאול ומוסיף כי "כך למשל בעיריית תל אביב הוקמו מכוני רישוי האמונים באופן שוטף לקבל את כל החומר שהוגש על ידי אדריכלים, יזמים ובעלי מקצוע נוספים, לעשות צ'ק ליסט ולהוציא טיוטות בהן מפורט מה בדיוק חסר ומהי ההמלצה שנתקבלה. בדרך זו אתה יודע היכן אתה עומד בצורה ברורה ומהירה יותר. העיריה אף הקצתה אדם מטעמה שיעזור בהטמעת התוכנה במשרד בעל המקצוע וידריך את הנוגעים בדבר".
חוסר הוודאות יורד
מעצם העובדה כי כמות הליכי הרישוי והתכנון בתחום ההתחדשות העירונית, רבים באופן מהותי מאילו של פרויקט נדל"ן קלאסי, הרי שהצלחת המהלך המקוון חשובה שבעתיים לתת-הענף הזה. זאת ועוד, מאחר ומדובר בתחום חדש הרי שהקניית ערכים, כלי עבודה תכנוניים יעילים ויצירת נוהל עבודה מתחילת התהליך, יאפשרו את הטמעתה של ההתחדשות העירונית בצורה חלקה יותר וישליכו באופן ישיר וחיובי על כמות התוכניות המאושרות.
שאול מנסה להסביר את חשיבות הנושא בתחום ההתחדשות העירונית מנקודת מבט עסקית: "ההתחדשות העירונית נחשבת עדיין כתוכנית שולית מבחינת התחלות בנייה, מקסימום 20% מסך ההתחלות, אבל מאחר ורוב הפרויקטים של התמ"א 38 מתבצעים באזורי ביקוש, הרי שהנפח הכלכלי שלהם תופש כ-50% מההיקף הכספי (הסכומים - א.ש.) והעסקי של תחום הבנייה החדשה למגורים, ולכן חשוב לקדם מנגנון שיזרז תהליכים". במקביל, הנגשת המידע לדייר, שיימצא לכל אורך התהליך במרכז העניינים, עשויה להפחית מחששותיו ולהקל על מלאכת בעל המקצוע. "מידע נגיש וזמין יותר מגביר את השקיפות ומפחית מחוסר הוודאות ובכך מגביר את בטחון הדיירים בתהליך ההתחדשות העירונית. לי בתור בעל מקצוע קשה כל הזמן לעדכן כל דייר ודייר באשר להתקדמות התכנונית, אם אותו הדייר יכול להיכנס לתיק הבניין דרך המחשב שלו, גוברת אצלו הוודאות ולי מתאפשר להתעסק נטו בתכנון".
להרשמה לקורס התחדשות עירונית לחצו כאן >>