*** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני
אתר בנייה הוא מקום מסוכן. במידה ולא פועלים בו במשנה זהירות ונצמדים לכללי הבטיחות, הוא עלול להפוך למועד לפורענות. כאשר מדובר על פרויקט בו נמצאים באתר לא רק עובדים מיומנים אלא אם גם הדיירים של הבניין, כדוגמת פרויקט תמ"א 38 חיזוק מבנים, פוטנציאל הסיכון גבוה שבעתיים. בעזרת אסף שולמן, יו"ר חברת אשדן העוסקת בתחומי החיזוק וההתחדשות העירונית ויואב זהר, מנכ"ל החברה, ננסה ללמוד על מורכבות העבודה בפרויקטים של תמ"א חיזוק מבנים, להבין מהם הסכנות האורבות בפתח אתר הבנייה? כיצד ניתן לנטרל או לפחות לצמצם אותן? איך אפשר ליצור חיץ בין סביבת העבודה לבין סביבת המגורים? וכיצד ניתן להתחשב בבקשות מיוחדות של הדיירים במהלך יום עבודה בשטח?
"כשבונים ופועלים באתר בנייה מיושב, הדיירים אינם חלק מצוות הבנייה, מה שמחייב אותנו להתייחס אליהם כאל ציבור בלתי צפוי, כזה שיכול בין רגע, לבצע פעולה שתגרום לסיכונו הממשי כמו דילוג מעל גדר לתוך שטח העבודה בשעה שבשטח עובד כלי כבד העלול לפגוע בו, ובהתאם לכך לפעול", מסביר אסף, שבעברו הצבאי עסק בנושאי בטיחות בעבודה במשך שנים רבות. "כדי למנוע מקרים כגון אלו, אנו פועלים ל'הקדמת תרופה למכה' באמצעות עריכת סקר סיכונים בשיתוף כל הגורמים המקצועיים המעורבים במלאכת הבנייה. מטרת הסקר היא לאתר מבעוד מועד את כל המפגעים מהקלים ועד למסוכנים ביותר הקיימים באתר העבודות והעלולים לגרום לתאונות", הוא מוסיף.
"לאחר ביצוע סקר הסיכונים ואיתור כלל המפגעים, אנו עורכים תוכנית עבודה מסודרת, מתוך מטרה למגר את כל המפגעים, עוד בטרם תחילת עבודות הביצוע בשטח", מסביר יואב, "את הסיכונים אנו מסווגים לשלוש קבוצות מרכזיות, מפגעים חמורים, בינוניים וקלים, כאשר את הראשונים אנו פועלים להעלים באופן מיידי, שכן בהם הסכנה גבוהה ומיידית יותר".
- תנו דוגמה לסוגי מפגעים שונים
אסף: "דוגמה למפגע חמור היא למשל מיקום מסוכן של בלוני הגז, לאור צפי של תנועת כלים כבדים בסמיכות להם במהלך ביצוע העבודות. סילוק המפגע נעשה על ידי העברת הבלונים בתאום חברת הגז לאזור בו לא צפויה תנועת כלים כבדים, העלולים לפגוע בהם. מפגע בטיחותי בינוני יכול להופיע בדמות מדרגה גבוהה מדי הקיימת בכניסה לשטח הבניין, העלולה לגרום לנפילת דייר או דיירת. מיגור הסכנה יעשה על ידי בניית מדרגת ביניים לטיפוס נוח ובטוח יותר עבור הדייר ועבור הפועל בשטח.
"עוד דוגמה למפגע שכיח היא הצטברות גזים רעילים בחלל חדר מדרגות מיושן בו אין פתחי אוורור, בשל הפעלת מכונות בסמיכות אליו. במקרה זה, נדרש לבחון האם ניתן ליצור פתחי אוורור ו/או לוודא שבשעת הפעלת המכונות גזי הפליטה לא יהיו בסמיכות לפיר".
לדברי יואב, על מנת לייצר סביבת בטוחה ככל האפשר על הקבלן לבודד את הדיירים מזירת העבודה. "יש לדאוג להפרדה מוחלטת בין מעבר הדיירים לבין אתר הבנייה, באמצעות מסלול מסודר המאפשר לדיירים להיכנס אך ורק למבואת הבניין ומשם לחדר המדרגות ולדירות, מבלי להעניק להם גישה פיזית לחצר, גם אם הם עושים מאמץ להגיע לשם", מפרט אסף. "על שביל הגישה להיות חסום הרמטית מכל צדדיו וכן להיות חסום קונסטרוקטיבית מלמעלה, קרי מוגף ומקורה, כך שגם אם משהו נופל מלמעלה, הוא לא יכול לגרום לפגיעה", מוסיף יואב.
בהקשר לכך הוא מספר כי "לעיתים אנו נדרשים, בשל מגבלות השטח, לשנות את דרך הגישה לבניין מהרחוב. במקרים שכאלו, לא די ביצירת שביל גישה שכזה, אלא קיים צורך לרצף אותו באבנים משתלבות או לסלול אותו על מנת למנוע נפילות. קרו בעבר מקרים בהם קבלנים יצרו שביל גישה באמצעות חול או בצורה מסוכנת אחרת והדיירים ולעיתים גם העובדים באתר מעדו תוך כדי הליכה".
- מה עושים במקרים בהם לא ניתן לשמור על בידוד בין הדיירים לבין זירת העבודה?
יואב: "תוך כדי עבודה ישנן סיטואציות בהן נוצרת חפיפה בין סביבת המגורים לבין זירת העבודה. למשל, בנייה בגרם המדרגות יוצרת חיכוך, ובמקרים בהם אנו עובדים באזור זה אנו מודיעים מראש לדיירים שבשעות מסוימות לא ניתן יהיה לעבור בין קומה מסוימת לזו שמתחתיה, כך שאין עולה ואין יורד. במקביל, אנו מספקים פתרון בטיחותי לניידות הדיירים ויוצרים גרם מדרגות זמני באמצעות טפסנות עץ, ולא מסתפקים בהעמדת קרשים במדרון משופע".
- באילו מקרים אתם מפנים דיירים מדירותיהם?
אסף: "פינוי דיירים נעשה במקרים בהם קיימת סכנה, ולו הקטנה ביותר לקריסת קיר, או הבניין, או חלק ממנו. לדוגמה, כאשר אנחנו מבצעים יציקות חדשות על גג הבניין, כל עוד הבטון במצב נוזלי, קיים עומס גדול מאוד על היסודות הישנים של הבניין, עד אשר הבטון מתקשה, או אז אנו מודיעים לדיירים מראש, שעליהם לעזוב את הבניין טרם ביצוע היציקה.
"יתרה מזאת, במקרים בהם נדרש להפעיל מכונות או כלי חציבה ברמת רעש מסוכנת, מעבר למיגון האוזניים אותו מחוייבים העובדים לשים, העבודות הללו מתוזמנות ומתואמות למול הדיירים, לשעות בהם רובם ככולם אינם נמצאים בבניין ובכך חשיפתם לרעש מסוכן פוחתת משמעותית".
- האם מספיק לבצע סקר סיכונים אחד לפני תחילת העבודות באתר.
יואב: "מעבר לסקר הסיכונים הראשוני, חשוב מאוד להטמיע ביצוע סקרים שכאלה באופן תדיר לאיתור מפגעי בטיחות באתר הבנייה, גם במהלך ביצוע העבודות ואף לעודד דיווח על מפגעים חדשים על ידי העובדים והדיירים, ולפעול לסילוקם באופן מושכל ובכך למזער תאונות עבודה.פוטנציאליות".