כשנתיים לאחר גיבוש הצעת המחליטים להקמת רשות להתחדשות עירונית על ידי משרד האוצר, ולמעלה משנה של דיונים קדחתניים בוuעדת הרפורמות בראשותו של ח"כ אלי כהן (כולנו), אישרה היום (ג') הוועדה את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. מחר צפויה ההצעה לעלות לאישור מליאת הכנסת לאישור סופי. נציין כי עד הרגע האחרון לא היה ברור וועדת הרפורמות תצליח לאשר את הצעת החוק עוד לפני תום המושב הנוכחי, זאת בשל מספר אי הסכמות והסתייגויות שהוגשו להצעת החוק.
הצעת החוק שאמורה כאמור לקבל את אישורה הסופי מחר, קובעת כי תוקם רשות חדשה, רשות להתחדשות עירונית שתפעל לקידום פרויקטים במסגרת פינוי בינוי ותמ"א 38 ותעניק הן כלים חדשים לקיצור ההליך, הן תקציב ייעודי לתחום שהוזנח בשנים האחרונות והן מנגנון שאמור גם לקצר את הבירוקרטיה מחד ולהגן על בעלי הדירות מנגד. חשוב לציין שהקמת הרשות צפוייה לקחת זמן שהיא לא צפויה להתחיל לפעול בקרוב.
אחד הסעיפים שעיכב את אישור הצעת החוק להקמת הרשות בועדת הרפורמות היה הסעיף המתייחס למינוי ראש הרשות. שר השיכון והבינוי יואב גלנט, המופקד על הרשות החדשה, דרש לקבוע כי מינוי ראש הרשות ייעשה ללא מכרז. לדרישה זו קמו מתנגדים רבים בהם גם משרד המשפטים. עם זאת, בישורת האחרונה של הדיונים הוחלט בסופו של דבר לאפשר את המינוי ללא מכרז, לא מן הנמנע בשל הלחץ הגדול לאישור הקמת הרשות עוד לפני תום המושב. במקביל, הוחלט שהמינוי שייעשה ללא מכרז, יהיה תקף לשנה וחצי בלבד שלאחריה ייבחר ראש רשות קבוע במסגרת ועדת איתור.
מימון של 80 מיליון שקל בשנה
עוד שינוי מהותי מהנוסח המקורי של הצעת החוק התייחס לתקצוב פעילות הרשות. בעוד המטרה הראשונית הייתה לקבוע "צינור" מימון קבוע שיגיע מקופת רשות מקרקעי ישראל בשיעור של 2% מהכנסותיה בשנה, בסופו של דבר הוחלט כי הרשות תתוקצב בנפרד. על פי הסיכומים שהושגו מול משרד האוצר, הסכים האחרון להתחייב לתיקצוב הרשות ב-80 מיליון שקל בשנת 2017 ובסכום זהה בשנת 2018.
עוד שינוי שהוכנס להצעת החוק קובע כי במקום מליאה שהייתה אמורה להיות מורכבת מנציגי ממשלה שונים עם יכולת השפעה על הרשות, תוקם וועדה מייעצת בה יהיו חברים נציגי משרדי הממשלה הבאים: משרד השיכון, משרד האוצר, משרד המשפטים, המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים, רשות מקרקעי ישראל ושני נציגי השלטון המקומי. בנוסף, בישורת האחרונה של הדיונים הוחלט שהוועדה המייעצת תכלול שני נציגים נוספים, האחד ממשרד החינוך והשני ממשרד הרווחה.
הרשות מתייחסת גם לפן החברתי של פינוי בינוי ותמ"א 38 ובמסגרת הצעת החוק נקבע כי יישמרו הזכויות של דיירי הדיור הציבורי בפרויקטים וכי שכר הדירה לא יעלה במסגרת פרוייקטים של התחדשות עירונית. עוד נקבע כי תיתכן השתתפות בתשלומי ועד הבית לפי מבחן הכנסה וזכויות הרכישה לדיירי הדיור הציבורי יישמרו בהתאם לשווי של הדירה הישנה. עבור קשישים המקבלים קצבת הבטחת הכנסה נקבע כי היזם יצטרך לשלם את העלייה בתשלומי ועד הבית של אוכלוסיה זו למשך חמש שנים ואם לא, התנגדות בעלי דירות אלו לא תוכל להיחשב כ"דייר סרבן".
תקציב לחיזוק מבנים בפריפרה? רק בהמשך
עוד סעיף בהצעת החוק מתייחס גם לפריפריה, שם פרויקטים של התחדשות עירונית נדירים יותר בשל אי היתכנות כלכלית. סעיף זה קובע כי יקבע תקציב ייעודי לחיזוק מבנים בפריפריה בהם לא קיימת כדאיות כלכלית. נדגיש כי מדובר בסעיף די מעורפל וללא מסגרת תקציב או קביעת החלטה ברורה על תקופת יישומו.
עוד נושאים בהם תטפל הרשות החדשה הם הקצאת קרקע משלימה לפרויקטים שאינם יכולים לצאת לדרך ללא תוספת זו ; קידום תוכניות אב להתחדשות עירונית בערים השונות ואף יכולת לקדם תוכנית "מעל ראשה" של עיר שלא תעשה כן ; יכולת לקבוע כי 25 המ"ר המתווספים לדירה בפרויקטי תמ"א 38 יהיו פטורים ממס ; הקמת מנהלות ברשויות המקומיות ותקצוב של משרד הבינוי והשיכון להקמת המנהלות האמורות ; קביעת מדרגה נוספת של היטל השבחה בפרויקטי פינוי בינוי בשיעור 50%, וזאת במקום המצב הקיים בו ניתן לפטור פרויקט מהיטל השבחה או לגבות היטל השבחה מלא ; קידום הסכמי גג להתחדשות עירונית ; מתן סמכות לרשויות המקומיות להפחית את אגרות הבניה במטרה לעודד יזמים ; הקטנת מספר יחידות דיור הדרושות להכרה בפרויקט פינוי בינוי מ-24 ל-12 בלבד ; מתן אפשרות לרשות המקומית למתן הקלות בארנונה בפרויקטים של התחדשות עירונית ; השלמת המעטפת החקיקית במסגרת אישור חקיקה משלימה של חוק המארגנים וחוק דייר סרבן.
"פרוייקטי התחדשות עירונית מהווים בשורה חברתית"
שר האוצר משה כחלון אמר היום לאחר סיום הדיונים: "מדובר בצעד נוסף שיסייע בהגדלת ההיצע בשוק הדיור וישפר את רווחתם של דיירי שכונות ותיקות".
שר השיכון יואב גלנט ציין כי "גרסתו החדשה של החוק תהווה בשורה חברתית בתחום ההתחדשות העירונית בישראל. בחוק המחודש, לאחר עבודה מאומצת שנמשכה כשנה, בשיתוף פעולה הדוק של משרד הבינוי והשיכון עם ועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן, יצרנו מנגנון אפקטיבי והסדרנו את הפערים בחוק המיושן שהוצע, כך שכעת נוכל לבצע פעולות משמעותיות בתחום ולסייע לצמצום פערים בין שכונות ותיקות לשכונות חדשות בכל רחבי הארץ. אני מודה לכל הגורמים שעמלו רבות להצלחת החוק, ובהם ח"כ אלי כהן, סגן השר ז'קי לוי, מנכ"ל המשרד, אשל ארמוני, אנשי המשרד וחברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה".
ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות, הוסיף: "פרוייקטי התחדשות עירונית מהווים בשורה חברתית, מעבר להיותם פרוייקט נדל"ני. שכן, בניינים חדשים יחליפו בניינים ישנים, יהיו אפשרויות דיור חדשות, בעיקר באזורי הביקוש וכך יהוו הזדמנות חברתית לשדרוג ופיתוח השכונות שהוקמו בעבר ע"י המדינה והוזנחו. הקמת הרשות הלאומית לצד תיקוני חקיקה בחוק שמשחררים חסמים, יאיצו את התקדמות הפרוייקטים, והיעד לבנות תוך 3 שנים 10,000 יחידות דיור הוא ריאלי".
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס שנכחה בדיוני הוועדה והייתה מבין מגישי ההסתייגויות הקשורות לזכויות דיירי הדיור הציבורי אמרה היום כי "הצלחנו להביא הישגים חסרי תקדים לטובת הדיירים, ואני שמחה שקיבלנו כתף תומכת משר השיכון יואב גלנט ויו"ר הוועדה להתחדשות עירונית ח"כ אלי כהן. החוק שעובר היום רחוק מאד מהחוק שהוצג תחילה, וזאת הודות למאמצים רבים שעשינו בתקופה האחרונה להכניס את כל ההגנות על הדיירים ולעגן את זכויותיהם של דיירי הדיור הציבורי, כך שלא יהיה מצב שדיירים לא יוכלו לשוב לדירות בהם התגוררו עשרות שנים והם לא יופקרו. יישר כוח לפורום דיור ציבורי וכל הפעילים שנרתמו למאבק שהצלחתו היא הצלחה של החברה הישראלית כולה".
מארגון רבנים למען זכויות אדם שלקח חלק פעיל בדיונים על הצעת החוק נמסר היום כי "רוב ההסתייגויות שנדחו במסגרת הדיונים על חוק הרשות להתחדשות עירונית היו הסתייגויות עם היבטים חברתיים או סביבתיים. הדבר מלמד על רוח הוועדה. עם זאת יו"ר הוועדה אלי כהן, הבטיח שהיבטים חברתיים רבים, הנוגעים לאוכלוסיות המוחלשות ולנכים, יכוסו בחוק "דייר סרבן" הקשור גם הוא לתהליכי התחדשות עירונית. אנו נבחן האם אכן הזכויות החברתיות הללו יעוגנו בחוק. זה חשוב בפרט על מנת למנוע דחיקה של אוכלוסיות מוחלשות לאזורים עניים יותר בשל חוסר יכולת לעמוד בעלייה בעלויות האחזקה לאחר ההתחדשות".
רותי לביא מפורום הדיור הציבורי: "הישג חשוב זה המכיר בזכותם של הדיירים על דירתם ומונע את התלות בגחמות משרד השיכון והאוצר מראה עד כמה חיוני המאבק על דמותו של הדיור הציבורי. השג זה הוא תוצאת התגייסות כל ארגוני המאבק, נאבקות הדיור בערים השונות ופורום הדיור הציבורי המאגד אותם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.