משרד הבינוי: עמידר תהפוך לחברת יזמית בהתחדשות עירונית

ההסכם מול משרד הבינוי והשיכון עתיד לאפשר לחברה הממשלתית עמידר להפוך לחברה יזמית בכל הקשור לפרויקטי תמ"א 38 ופינוי-בינוי

בניין של עמידר / צילום: איל יצהר
בניין של עמידר / צילום: איל יצהר

משרד הבינוי והשיכון וחברת עמידר חתמו היום (ה') על הסכם לקידום פרויקטים במסגרת התחדשות עירונית ברחבי הארץ בטקס שנערך בעיר לוד. מדובר בהסכם שעתיד לאפשר לחברה הממשלתית עמידר להפוך לחברה יזמית בכל הקשור לפרויקטי תמ"א 38 ופינוי-בינוי. ההסכם כולל תקציב עתק בגובה כ-2.5 מיליארד שקל לעשר השנים הבאות שמיועד לקידום וניהול פרויקטים של התחדשות עירונית עם פוטנציאל לבניית כ-5,500 יחידות דיור.

הרעיון שעומד בבסיס התוכנית הוא קידום פרויקטים באזור המרכז, אזור בו ההיתכנות הכלכלית של ההתחדשות העירונית איננה מוטלת בספק, ועל ידי ההכנסות מהפרויקטים הללו ליזום ולקדם גם פרויקטים ביישובי הפריפריה. במקביל, ההכנסות ממכירת הדירות בפרויקטים אמורות לסייע לעמידר לרכוש עוד דירות לדיור הציבורי ולטפל בדירות הקיימות.

נזכיר כי עד היום, פרויקטים של פינוי-בינוי וגם במסגרת תמ"א 38 אינם מצליחים להתקדם בהיקף נרחב בפריפרייה, למרות ששם נחיצותם, פעמים רבות, גבוהה יותר. מעבר לעובדה שבאזורי הפריפריה נדרשים מכפילים (היקף הדירות החדשות שניתן לבנות במקום הישנות, א"ח) גבוהים יותר מאשר במרכז, גם במקומות בהם מסכימה הרשות המקומית לאפשר מכפילים גבוהים יותר לא תמיד יש מי שרוצה לנצל את הזכויות.

ההסכם שנחתם היום אינו חדש, ודובר עליו רבות בשנים האחרונות, אולם הוא לא הצליח להבשיל לכדי מימוש. כעת, לאחר שנמצא המקור הכספי והושגה ההסכמה בין משרד הבינוי והשיכון לחברת עמידר, תוכל עמידר להתחיל ולקדם את הפרויקטים. אחד הפרויקטים הראשונים שבכוונת החברה ליזום ממוקם בעיר לוד. מדובר בפרויקט בינוי-פינוי-בינוי באמצעות קרקע משלימה בו ייהרסו כ-100 דירות ישנות.

על פי ההסכם, תוכל עמידר לקדם פרויקטי התחדשות עירונית בבניינים בהם שיעור הדירות השייכות לדיור הציבורי עולה על 50%, ובמקרים מסויימים אף פחות מכך. החברה תוכל להתקשר עם קבלנים לצורך הפרויקט ולמעשה תתפקד כיזם לכל עניין.

"כל דירה ישנה במרכז תוביל לשיפוץ או רכישת חמש דירות לדיור הציבורי במקום אחר"

"מדובר באתגר לחברת עמידר ויש הרבה מה לעשות. ההסכם מאוד משמעותי ולא פחות מהיסטורי", כך אמר שר הבינוי והשיכון יואב גלנט בטקס החתימה. "אנחנו מסייעים בשכר דירה לכ-150 אלף משפחות ברחבי ישראל. זה לפחות 500 או 600 אלף איש, ואלו אנשים שלא יכולים לגמור את החודש אם לא נסייע להם. אין סיבה שזה יקרה במדינת ישראל של 2016. אנחנו צריכים לתת לאנשים את המינימום, ובתוך זה גם קורת גג. ב-1948 לאף אחד לא היה אז היה משהו אחר. היום המציאות אחרת. נכנסים למגדלים בתל אביב פוגשים למטה שומר שמרוויח 5000 שקל לחודש. למעלה, המנכ"ל מרוויח הרבה, הרבה יותר. אין איזון.

"אני לא נגד שאנשים ירוויחו אבל צריך להיות יחס סביר. כשנכנסתי למשרד השיכון, היו דירות שעמדו ריקות. בגלל קריטריונים. בגלל שאנשים מרוויחים סכום כסף שנמוך בשני שקלים מהמחיר שכתוב בקריטריון, ולכן לא מקבלים דירה, והיא עומדת ריקה. טיפלנו בזה. במסגרת ההסכם היום, עושים שימוש בנכסי המדינה, דירות עמידר, ומטפלים במי שצריך דירות. כל דירה ישנה מגלמת פוטנציאל בינוי של 4, 5 או 6 דירות חדשות. דירות הדיור הציבורי יישמרו והכסף מהפרויקטים יישמר בקרן וישמש לשיפוץ, רכישה וניהול של הדיור הציבורי. המשמעות היא שכל דירה במרכז תוביל לשיפוץ או רכישת חמש דירות במקום אחר. זה פרויקט חברתי לכל דבר ועניין".

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אשל ארמוני אמר בטקס: "ההסכם הזה יוצא אחרי לידה קשה. המשרד מוביל אג'נדה חברתית, וזה מתורגם לתוכנית העבודה שלנו. ההסכם עליו אנחנו חותמים היום הוא למעשה יצירת צדק חברתי. לא יכול להיות שיעשו התחדשות עירונית רק איפה של יכולת או הצדקה כלכלית. זה רק ההתחלה עכשיו, והעבודה המשותפת תוביל לעוד תוצאות בהמשך".

עו"ד יצחק לקס, יו"ר עמידר, התייחס גם הוא להסכם ואמר בטקס כי "תקציב השיפוצים בעמידר הולך וגדל. עד סוף 2017 נגיע לכל הדירות ונשפץ ונטפל בה. יש להסכם גם משמעות פיתוח עסקי לחברה, הפלטפורמה האידיאלית לקידום התחדשות עירונית היא בבניינים בהם יש דירות עמידר. ההסכם אמור להוסיף אלפי דירות במרכז ובפריפריה, לאפשר התחדשות עירונית ורכישת דירות נוספות לדיור הציבורי. מדובר בהסכם מאוד משמעותי, שהופך את עמידר להיות היזם הגדול ביותר בישראל בתחום ההתחדשות העירונית".

 

סגן שר הבינוי והשיכון, ז'קי לוי, אמר בטקס כי "אנחנו מציבים היום אתגר בפני עמידר. ההסכם מטיב עם עמידר, עם הדיירים, מגדיל את היצע הדיור הציבורי ודואג גם לשלב אוכלוסייה חזקה".

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד, העיר בה יקודם אחד הפרויקטים הראשונים, אמר בטקס כי "חזון ההתחדשות העירונית הופך למציאות. לוד עומדת היום בפני תנופת פיתוח גדולה, בקרוב ייחתם הסכם גג והעיר עומדת להכפיל עצמה עם עוד כ-17 אלף יחידות דיור. חלק גדול על קרקעות המושבים שמסביבנו. אנחנו גם רואים חובה לטפל גם במגורים הקיימים בתוך העיר ואת זה עושים במסגרת תמ"א 38 ופינוי-בינוי".

ערן כהן סמנכ"ל בעמידר: "אנחנו עושים היסטוריה. להסכם משמעויות נרחבות. זה יוביל לתנופה כלכלי ויאפשר לסייע לזכאי הדיור הציבורי".

מנכ"ל עמידר, ראובן קפלן, פירט אודות ההסכם שנחתם היום: "אנחנו מנהלים 44 אלף דירות ב-17 אלף מבנים. אנחנו נקדם פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי באזורי הביקוש ונוכל לקדם פרויקטים דומים בפריפריה, דבר שלא קרה עד היום. אני מבטיח שנקפיד להחזיר את הדיירים בדירות החדשות ונראה את דיירי הדיור הציבורי לאורך כל הדרך. יש שכונות רבות בארץ שיש בהן חלק גדול של דירות עמידר. אנחנו בפריסה ארצית, ונשקיע את כל הרווחים בפריפריה".