בית הדין האירופי: גבינה היא 'פטה' רק אם היא יוצרה ביוון ולא במקום אחר

יצרני גבינה מאירופה הגיבו בזעם על החלטת בית המשפט הגבוה של האיחוד האירופי משבוע שעבר, שאסרה על כל יצרן גבינה שאיננו אזרח יווני להשתמש בשם "פטה" לתיאור המוצר שלו. בית משפט נמוך יותר פסק כבר במאי לטובת יוון, לאכזבת יצרני גבינות פטה מגרמניה ודנמרק, אשר הגישו תביעה נגד הנציבות האירופית.

ב-2002 המותג פטה (Feta) זכה רשמית להגנה מצד החקיקה האירופית כאזור של מקור, ובו ניתן להשתמש רק על ידי יצרני גבינה במספר אזורים ביוון.

האיחוד האירופי השתמש בגבינת פטה היוונית כדוגמה של מותג מקור מוגן בדיוני סחר עם ארה"ב וארגון הסחר העולמי עוד לפני שנפסק שהמותג זכאי להגנה.

אף שגבינות פטה מיוצרות בכל רחבי אירופה המודרנית, במיוחד בגרמניה. דנמרק ויותר מעשרים שנה על ידי יצרן בודד ביורקשייר, אנגליה, ההיסטוריה המדויקת של הגבינה איננה ידועה. כמה היסטוריונים סבורים שהגבינה באה במקור מיוון, בעוד שאחרים טוענים שהשם נוצר על ידי סוחרים מוונציה.

יצרני הגבינה האירופיים טענו שהפטה איננה כמו "נקניק חזיר פארמה", לדוגמה, מוצר שקשור ספציפית לאזור שלו. בית המשפט האירופי העליון החליט שפטה מיוצרת רק מחלב עיזים שליחכו עשב על כמה גבעות ביוון, ומכאן מאפייניה המיוחדים במינם.