אובמה בראיון ראשון לטלוויזיה ערבית: "יש ישראלים שיהיו מוכנים להקרבות כדי להגיע להסכם עם שותף אמין"

נשיא ארה"ב: "ישראל היא בעלת ברית חזקה של ארה"ב, אני מוסיף להאמין שבטחונה הוא בעל חשיבות עליונה" ; מכריז כי תיתכן מדינה פלסטינית רציפה, אך מסרב לקבוע מסגרת זמן ; ג'ורג' מיצ'ל יצא אמש למזה"ת

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, קיים אמש (ב') אחת מההבטחות המרכזיות במסע הבחירות שלו והשיק יוזמת פיוס עם העולם הערבי והמוסלמי, בראיון לערוץ החדשות הערבי "אל ערביה", כלי התקשורת הזר הראשון שזכה לקבל ראיון בלעדי עם הנשיא החדש, פחות משבוע לאחר שהושבע לתפקידו.

"חייתי בעולם המוסלמי, כמה מבני משפחתי מוסלמים... ותפקידי לומר לעולם המוסלמי: אמריקה אינה האויבת שלכם", הכריז אובמה. "... ארה"ב מוכנה ליזום שותפות חדשה (עם העולם המוסלמי) שתהיה מושתתת על כבוד הדדי ועל אינטרסים הדדיים".

הראיון הוקלט זמן קצר לפני ששליח הממשל למזה"ת, ג'ורג' מיצ'ל, יצא לביקורו הראשון באזור, כשהוא חמוש בעצה נשיאותית: "משימתך היא יותר משרשרת של פוטו-אופ".

חלק ניכר מהראיון עם "אל ערביה" הוקדש לסכסוך הישראלי פלסטיני. אובמה הדגיש, בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, את מחויבותה של ארה"ב לישראל, אך הוא רמז, בפעם הראשונה, שישראל תהיה מצופה להסכים להקרבות למען השלום.

"בסופו של דבר, איננו יכולים לומר לישראלים או לפלסטינים מה טוב בשבילם", אמר הנשיא. "הם יצטרכו לקבל החלטות מסוימות. אך אני מאמין שבשל הזמן ששני הצדדים יבינו, שהמסלול שבו הם מהלכים עתה לא יוביל לרווחה ולביטחון לעמיהם. במקום זאת, הגיע הזמן שהם יחזרו לשולחן הדיונים".

"ישראל היא בעלת ברית חזקה של ארה"ב", הכריז אובמה. "היא לא תחדל להיות בעלת ברית חזקה של ארה"ב. ואני אוסיף להאמין, שביטחונה של ישראל הוא בעל חשיבות עליונה. אבל אני גם מאמין, שיש ישראלים שמכירים בכך שחשוב להשיג שלום. הם יהיו מוכנים לעשות הקרבות אם הזמן יהיה מתאים ואם יהיה שותף אמין בצד האחר".

"זה עומד להיות קשה וזה יקח זמן", אמר אובמה. "אינני רוצה לקבוע עמדה מראש לגבי הסוגיות של הפרק, ואני רוצה לוודא לשלא נעלה את רמת הציפיות, כדי שאנשים לא יחשבו שאפשר לפתור את הבעיות בתוך כמה חודשים....אבל אני משוכנע, ללא שמץ ספק, שארה"ב, יחד עם האיחוד האירופי, רוסיה וכל המדינות הערביות באזור, יוכלו להציג התקדמות משמעותית".

"מה שאנו רוצה לעשות עתה זה להקשיב, להניח בצד כמה מהדעות הקדומות שנוצרו במהלך השנים; אם נעשה זאת, יש אפשרות שלפחות אולי נשיג כמה פריצות דרך".

בתשובה לשאלה האם פתרון של שתי מדינות עודו אפשרי, ענה אובמה: "אני חושב שנוכל לראות מדינה פלסטינית, אם כי אינני רוצה לקבוע מסגרת זמן להקמתה, מדינה רציפה, שתעניק חירות תנועה לאזרחיה, שתתיר סחר עם מדינות אחרות, שתתיר יצירת עסקים ומסחר כדי שאנשים יוכלו לקיים חיים טובים יותר".

הוא הוסיף: "כל מי שלמד את האזור מכיר בכך שבמקרים רבים מצבו של הפלסטיני הפשוט לא השתפר. השורה התחתונה בכל השיחות ובכל המגעים היא, האם יוטב מצבו של הילד בשטחים הפלסטיניים? האם לילדים שם יהיה עתיד? והאם הילד בישראל יחוש בטוח יותר? אם נוכל להתמקד במאמץ לשפר את חיי הילדים האלה, ולא לחשוב רק על העימותים ועל הטרגדיות של העבר, נראה לי שתהיה לנו הזדמנות לרשום התקדמות של ממש".

על המנדט של השליח מיצ'ל אמר הנשיא: "אמרתי לו להתחיל בהקשבה (למה שאומרים הצדדים), מפני שיותר מדי פעמים בעבר החלה ארה"ב את פעילותה באזור בהכתבה, בלי לדעת תמיד במה מדובר. אז בואו נקשיב. מיצ'ל ידבר עם כל הצדדים החשובים, והוא ידווח לי. לאחר מכן, נגבש תגובה ספציפית".

אובמה הבהיר שהוא רואה את הסכסוך בין ישראל לפלסטנים מנקודת מבט הוליסטית: "נראה לי, שאיננו יכולים לחשוב רק במונחים של הסכסוך הפלסטיני-ישראלי, בלי לחשוב במונחים של מה שקורה עם סוריה או איראן או לבנון או אפגניסטאן או פקיסטאן. אם נראה את האזור כיחידה שלמה, ונאמר לעולם הערבי ולעולם המוסלמי שאנו מוכנים ליזום שותפות חדשה שמבוססת על כבוד הדדי ועל אינטרסים הדדיים, נראה לי שנוכל לרשום התקדמות משמעותית".

הנשיא הוסיף: "תפקידי הוא להבהיר לעולם הערבי את העובדה שלארה"ב יש עניין ברווחת העולם המוסלמי, שהלשון שבה נשתמש תהיה לשון של כבוד.... חייתי במדינה המוסלמית הגדולה ביותר, אינדונזיה, ואני רוצה להדגיש, שבכל מסעותי בעולם המוסלמי הגעתי למסקנה שלאנשים, בלי קשר לדתם, יש תקוות משותפות וחלומות משותפים".

אובמה התחמק מתשובה ישירה לשאלה האם ארה"ב תסכים לחיות עם איראן גרעינית. הוא אמר: "במסע הבחירות אמרתי שחשוב מאוד שנשתמש בכל הכלים שעומדים לרשותה של ארה"ב, לרבות דיפלומטיה, ביחסנו עם איראן... איראן לא תמדי פעלה בדרכים שתרמו לרווחה ולשלום באזור: איומיה נגד ישראל, מאמציהה להשיג נשק גרעיני, תמיכתה בארגוני טרור... אבל לדעתי חשוב שנהיה מוכנים לדבר עם איראן, לומר לה בבירור מה חילוקי הדעות ביננו. בחודשים הבאים נגבש את המסגרת הכללית והגישה (למגעים עם איראן)... אם מדינות כמו איראן ישחררו את אגרופן הקפוץ, הם יצאו שידינו מושטת לעברן".