נשיא ארה"ב,
ברק אובמה, שוקל לכלול היטל מיוחד על בנקים גדולים בהצעת התקציב הבאה שלו, שתוגש בפברואר, כדי לסייע לממשל לקבל חזרה עוד חלק מכספי החילוץ של הבנקים במהלך המשבר הפיננסי. כך מסר אתמול (ב') מקור בכיר בממשל.
נוכח הזעם הציבורי שעוררה החלטת ממשל בוש בשעתו לתמוך במערכת הבנקאות בסכום של 700 מיליארד דולר מכספי משלם המסים, הבית הלבן מנסה כעת להרחיק את עצמו מוול סטריט. אובמה צפוי לחשוף את התוכנית לפני הגשת התקציב לקונגרס, אולי בנאומו על מצב האומה בשבוע הראשון של פברואר.
"רשמנו התקדמות"
"הנשיא התחייב בפני העם האמריקני שהוא יחזיר את ההשקעה שלו בתעשייה הפיננסית", אמר המקור הבכיר שביקש שלא להיחשף. "אמנם רשמנו התקדמות גדולה בהחזרה של חלק גדול מההשקעה הזו, באופן שעולה בקנה אחד עם חוק הסיוע, אך הנשיא יציע דרך להחזיר כספים נוספים, ואחת האופציות היא היטל על מוסדות פיננסיים".
הזעם הציבורי בקרב האמריקנים על וול סטריט גאה באחרונה, על רקע הדיווחים שחברות פיננסיות רבות מתכננות לשלם לעובדיהן הבכירים בונוסים מוגדלים, בעוד שהאמריקנים מהמעמד הבינוני נאבקים עם שיעור אבטלה של 10%. היטל מיוחד על הבנקים יהיה פופולרי במיוחד בימים אלו.
לא כמו באירופה
לפי שעה לא ברור איך ייראה ההיטל המיוחד, אך סביר שהוא לא יהיה מס רחב על עסקאות או מס על בונוסים מהסוג שעליו הוחלט בבריטניה ובצרפת.
בכנס מדינות G7 בסתיו האחרון העלו נציגים בריטים הצעה להיטל על עסקאות פיננסיות, אך להצעה הזו התנגד שר האוצר האמריקני, טים גייתנר.
דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, מסר שאובמה עדיין מתרגז מעת לעת כשהוא שומע שהבנקים שקיבלו סיוע של משלם המסים נערכים לשלם לעצמם מיליארדי דולרים כבונוסים. "אני חושב שיש פער גדול במדינה הזו בין אלו שממתינים לבונוס אדיר במזומן בוול סטריט ובין עסק קטן במיין סטריט שמנסה להשיג הלוואה", אמר גיבס.
החקיקה שאישרה את חילוץ הבנקים, שהתקבלה בסוף 2008 ובתחילת 2009, מחייבת שכספי הסיוע יוחזרו במלואם. כמה בנקים כבר החזירו לממשל את הכספים עם ריבית, אך גייתנר הודה בחודש שעבר שחלק מהכספים, בעיקר אלו ששימשו לחילוץ ג'נרל מוטורס, קרייזלר וחברת הביטוח AIG, אולי לעולם לא יוחזרו במלואם.
רשמית, הממשל מעריך את עלות החילוץ במסגרת תוכנית TARP ב-120 מיליארד דולר. אם כי, פקידי ממשל כבר הודו שרק פחות מ-100 מיליארד דולר צפויים לא להיות מוחזרים.
הדלפה מכוונת
נראה שממשל אובמה החליט להקדים תרופה למכה, ולהזדרז להדליף את הכוונה להטיל מס מיוחד על וול סטריט לפני תחילתה של עונת הדיווחים על הבונוסים שהבנקים מתכוונים לחלק לבכיריהם ולעובדי המפתח שלהם.
לפי אחת ההערכות, ההיטל החדש יתמקד בסיכונים פיננסיים, ויחול למעשה רק על 20-30 הבנקים הגדולים ביותר. הממשל צפוי לקבוע תקרת סכום שיגויס בשנים הבאות, ולא סכום שנתי, יחד עם סעיף שמבטל את המס המיוחד כאשר כספי TARP יוחזרו מכל הבנקים במלואם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.